ecopress
  Τι ειπώθηκε στην διημερίδα του ΕΟΑΝ στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθετα τέλη, από την επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων στους πολίτες και πρόστιμα στη χώρα από... Απειλούνται τέλη στους πολίτες και πρόστιμα στη χώρα, λόγω απουσίας υποδομών ανακύκλωσης

 

Τι ειπώθηκε στην διημερίδα του ΕΟΑΝ στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθετα τέλη, από την επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων στους πολίτες και πρόστιμα στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προ των πυλών, καθώς οι  ΦΟΔΣΑ και οι δήμοι δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει και ούτε είναι προγραμματισμένες στο ορατό μέλλον να γίνουν οι αναγκαίες μονάδες για το οργανικό απόβλητο. Παράλληλα  εξακολουθεί να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το ποσοστό της ανακύκλωσης στη χώρα και υπολείπεται δραματικά από τους στόχους που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  έως το 2020.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ χτύπησε καμπανάκι κινδύνου  για καθυστερήσεις στη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Κ. Μακεδονία και ταυτοχρόνως επισήμανε ότι «δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ο πολίτης με φόρο ταφής, επειδή οι ΦΟΔΣΑ και οι δήμοι δεν έχουν μονάδες για το οργανικό απόβλητο». Προσέθεσε πως οι δήμοι θα πρέπει να βάλουν ως πρώτη προτεραιότητα τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση ενόψει του 2020 και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για επιβολή προστίμων, μιλώντας στη διημερίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, με θέμα “Οι νομοθετικές εξελίξεις και εφαρμογές στο χώρο της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της πρόληψης”, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο “Νικόλαος Γερμανός” της ΔΕΘ.

Σημειώνεται ότι διαγράφεται άμεσα η προοπτική κατακόρυφης αύξησης στην ταφή απορριμμάτων,  που δεν έχουν υποστεί εργασίες επεξεργασίας, λόγω της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία,  (ήδη από το νόμο 4042/2012, με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής από πέρυσι, που διαρκώς παρατείνεται). Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει επιβολή πρόσθετου τέλους 35 €/τόνο από το πρώτο έτος εφαρμογής του και ετήσια αύξηση 5 €/τόνο, έως του ποσού των 60 €/τόνο, για την ταφή αποβλήτων που δεν έχουν υποστεί εργασίες επεξεργασίας. Ο νόμος 4042/2012 προέβλεπε αρχικά την επιβολή του ειδικού τέλους από το 2014, αλλά ακολούθησαν δύο νέες παρατάσεις. Από την εφαρμογή του νόμου, υπολογίζεται ότι το κόστος ταφής στους δήμους της Αττικής σχεδόν θα διπλασιαστεί από τα 45 €/τόνο στα 80 €/τόνο και θα υπερδιπλασιαστεί στους δήμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, από τα 23 €/τόνο στα 58 €/τόνο, ενώ ανάλογες αυξήσεις υπολογίζονται στις άλλες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα , ο κ. Φάμελλος ανέφερε στην διημερίδα του ΕΟΝ πως στην Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχει μονάδα που να πραγματοποιεί χωριστή συλλογή των αποβλήτων τροφής και των οργανικών αποβλήτων που σαπίζουν.  «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο πολίτης και ο επιχειρηματίας που θα θελήσουν να κάνουν χωριστή συλλογή οργανικού είναι ότι σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχει μονάδα. Ζητήσαμε από τον Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων να υπερεπιταχύνει τις διαδικασίες. Οι μικρές μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων δεν είναι δύσκολες τεχνολογικά και δεν έχουν φοβερή προετοιμασία αδειοδοτήσεων αλλά δυστυχώς δεν έχει παρθεί ακόμη απόφαση για τη χωροθέτηση τους», είπε ο κ.Φάμελλος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό «είναι ένα καμπανάκι. Δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ο πολίτης με φόρο ταφής επειδή ο ΦΟΔΣΑ και οι δήμοι δεν έχουν μονάδες για το οργανικό απόβλητο». Προσέθεσε πως οι δήμοι θα πρέπει να βάλουν ως πρώτη προτεραιότητα τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση ενόψει του 2020 και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για επιβολή προστίμων. «Σήμερα η ανακύκλωση είναι στο 5%- 6% και πρέπει να φτάσουμε στο 50%. Ο συντελεστής ανακύκλωσης ανά κάτοικο στην Ελλάδα είναι 15 κιλά ανακύκλωσης τον χρόνο, ενώ στην Ευρώπη είναι 130 κιλά ετησίως», επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

-Διακόσιους ειδικούς κάδους για τοποθέτηση παλιών ρούχων και παπουτσιών αναμένεται να τοποθετήσει έως τον Οκτώβριο η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός των κάδων θα ανέβει στους 369. Θα τοποθετηθούν στο κέντρο της πόλης και περιφερειακά δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες να ανακυκλώνουν τα παλιά τους ενδύματα και υποδήματα. Ανάδοχος εταιρία θα αναλάβει να υλοποιήσει το έργο της ανακύκλωσης των υφασμάτων και των υποδημάτων, ενώ τα ρούχα και τα παπούτσια που είναι κατάλληλα προς επαναχρησιμοποίηση θα διανέμονται δωρεάν σε πολίτες εγγεγραμμένους στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

 

ΕΟΑΝ: Τι ειπώθηκε στη διημερίδα για την ανακύκλωση

Με μεγάλη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, δημάρχων, στελεχών υπουργείων, δήμων, περιφερειών, συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, αλλά και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η διημερίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που συνδιοργάνωσε με το ΥΠ&ΕΝ στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός με θέμα «Οι νομοθετικές εξελίξεις και εφαρμογές στον χώρο της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της πρόληψης».

Την πρώτη μέρα της διημερίδας απηύθυναν χαιρετισμό ο Bουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Μάρκος Μπόλαρης εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Τσιρώνης, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας, η Bουλευτής Χαλκιδικής κ. Κατερίνα Ιγγλέση, ο κ. Θωμάς Ψαράς Γ.Γρ. του Δήμου Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και η κ. Αφροδίτη Μπιζά, Αντιπρόεδρος ΕΔΣΝΑ, ως εκπρόσωπος της Περιφερειάρχου Αττικής κ. Ρένας Δούρου. Κατά την έναρξη των εργασιών έγινε περιγραφή της σημερινής κατάστασης της ανακύκλωσης στη χώρα μας, όπου το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται βρίσκεται μόλις στο 19%, ενώ σύμφωνα με το στόχο που έχει τεθεί στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων για το 2020, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να φτάσει το 65%. Για τον λόγο αυτό η πολιτεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις στον υπάρχοντα Ν.2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση και τον έχει καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση. Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, μαζί με τον κ. Χαράλαμπο Μπιλίνη, μέλος ΔΣ του ΕΟΑΝ, παρουσίασαν τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ν. 2939/2001, ενώ ακολούθησαν οι ιδιαίτερα διαφωτιστικές παρουσιάσεις από τα στελέχη του ΕΟΑΝ.

Η κα Έφη Τριτοπούλου μίλησε για το περιβαλλοντικό τέλος και τα ανταποδοτικά οφέλη που θα προέλθουν από τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, η κα Αργυρώ Ρεμούνδου ανάπτυξε το θέμα των πράσινων σημείων, η κα Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μέλος ΔΣ ΕΟΑΝ, μίλησε για την ανακύκλωση και τον ρόλο της κυκλικής οικονομίας, ενώ στο κλείσιμο της πρώτης μέρας ο κ. Νικόλαος Μαμαλούγκας, Προϊστάμενος Υποδ/ντής Τ. Περιβάλλοντος ΕΥΔ-ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ ανέλυσε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους κκ. Σωκράτη Φάμελλο, Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργο Πατούλη, Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Μιχάλη Γεράνη, Πρόεδρο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έδωσαν έμφαση στον κυρίαρχο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι δήμοι στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στην αναγκαιότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε θέματα ανακύκλωσης.

Η κα Ρόζυ Χαριτοπούλου Δ/ντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης ΕΟΑΝ, ανέπτυξε στοιχεία για τα αποτελέσματα και τις επιδόσεις των ΟΤΑ στην ανακύκλωση.

Ο Γ.Γρ. του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Θωμάς Ψαράς παρουσίασε την εικόνα της ανακύκλωσης στο δήμο του, ενώ ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης έδωσε έμφαση στις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει η ανακύκλωση στα νησιά, καθώς και στις δράσεις του δήμου του, προκειμένου η Αλόννησος να θέσει στο περιθώριο τις πλαστικές σακούλες. Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κομοτηνής κ. Γιάννης Μουρτίδης αναφέρθηκε στις προοπτικές της ανακύκλωσης στην περιοχή του, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος συνέδεσε την ανακύκλωση με την κοινωνική οικονομία παρουσιάζοντας το παράδειγμα συνεργασίας  του Δήμου Τήνου, της ΕΕΑΑ και της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καλλονής – Κελιά».

Ο κ. Βασίλης Στοϊλόπουλος Στέλεχος Ε.Υ.Δ./Ε.Π.- Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων για τη διαχείριση βιοαποβλήτων, ενώ το γύρο των ομιλιών έκλεισε ο κ. Δημήτρης Κανακόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης, ο οποίος κατέδειξε την ανάγκη εφαρμογής της κομποστοποίησης και έθεσε τους προβληματισμούς του για τους λόγους που δεν εφαρμόζεται ευρέως στη χώρα μας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας