ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/   Νομοθετικές ρυθμίσεις,  οι οποίες συνιστούν “δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων” παρουσίαζουν σε... Δασικά αυθαίρετα: Νέες ρυθμίσεις για πολεοδομικές λύσεις και κατεδαφίσεις εξπρές

Του Αργύρη Δεμερτζή/

 

Νομοθετικές ρυθμίσεις,  οι οποίες συνιστούν “δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων” παρουσίαζουν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2018  οι υπουργοί ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης , Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης  και o αν ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε με δηλώσεις του την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2018  ότι οι ανακοινώσεις των συναρμοδίων υπουργών αφορούν σε “ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα δε, σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό, καθώς και στις οικιστικές πυκνώσεις”. Ταυτοχρόνως ο ίδιος είπε ότι καταρτίζεται λίστα με 3185 κατεδαφιστέα ακίνητα στην Αττική.

Οι ανακοινώσεις των συναρμοδίων υπουργών αναμένεται να αφορούν σε νέες άμεσης εφαρμογής νομοθετικής ρυθμίσεις,  οι οποίες θα επιτρέπουν ταχείες διαδικασίες χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσης κατά προτεραιότητα των καμένων περιοχών της Αττικής.

Παράλληλα αναμένεται να προωθηθούν ρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι με άμεσες διαδικασίες και με κεντρικές αποφάσεις των υπουργών να μπορούν να γίνουν κατεδαφίσεις κραυγαλλέων αυθαιρέτων, για τα οποία έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις κατεδάφισης.

Η χρηματοδότηση της πολεοδομικής και χωροταξικής ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο.

Δειτέ εδώ το νεότερο ρεπορτάζ του ecopress με τις επίσημες ανακοινώσεις της κοινής συνέτευξης Τύπου στο ΥΠΕΝ

Οικσιτικές πυκνώσεις

 

Στο μεταξύ είναι έτοιμο αλλά το πιθανότερο λόγω των εξελίξεων που έχουν διαμορφώσει οι φονικές φωτιές στην Αττική είναι ότι  πάει πίσω για το φθινόπωρο, ενω είχε ανακοινωθεί ότι θα κατατεθεί εντός το καλοκαιριού στη Βουλή, το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΕΝ κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης 31 Ιουλίου 2018  νέα τροπολογία για παράταση έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2018 στην ανάρτηση των δασικών χαρτών και την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες, στην  ολομέλεια της Βουλής το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με την τροπολογία θα παρασχεθεί στους δήμους επιπλέον χρόνος για να θέσουν τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στα χαρτογραφικά υπόβαθρα που χρησιμοποιούνται για την κατάρτισή τους. Οι δήμοι που δεν έχουν συνεργαστεί για την οριοθέτηση των οικιστικών περιγραμμάτων είναι 29.

 

Σημειώνεται ότι το νέο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις προβλέπει συνολική λύση για τα αυθαίρετα σε χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις. Από τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες περιλαμβάνει  δημιουργία μητρώου δασικών αυθαιρέτων, χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας στους ιδιοκτήτες με οικονομικό  αντίτιμο και εν συνεχεία νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, μέσω μεταφοράς συντελεστή δόμησης και ταυτοχρόνως  κατεδαφίσεις κραυγαλέων αυθαιρέτων,  για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις κατεδάφισης.

 

Κλειδί το ΣτΕ

Η λύση των οικιστικών πυκνώσεων, που καθιερώθηκαν με το ‘νόμο Τσιρώνη” κρίνεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις αρχές φθινοπώρου, όπου εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής οικολογικών οργανώσεων. Το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ όπως έχει επισημάνει το ΥΠΕΝ θα εναρμονίζεται με τις επιταγές του ΣτΕ και η νομιμοποίηση δασικών αυθαιρέτων θα γίνει με την καθιέρωση «δασικού ισοζηγίου», όπως έχει αποδεχθεί αντίστοιχα το ανώτατο δικαστήριο το λεγόμενο «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» για τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων, που με τρεις διαδοχικούς νόμους βρίσκονται σε εξέλιξη για περισσοτερες από 2 εκατομμύρια ιδιοκτησίες.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ειδικότερα για το νέο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018 ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

-«Μετά την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής σύμφωνα με την όποια οφείλουν να παρθούν άμεσα μέτρα και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των οικιστικών στρεβλώσεων, ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της χώρας από ενδεχόμενο νέων φυσικών καταστροφών, η σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα δε, σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό, καθώς και στις οικιστικές πυκνώσεις. Το σχέδιο αυτό πρόκειται να παρουσιάσει, πιθανότατα αύριο, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης”.

Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω συνέχισε ο κ Τζανακόπουλος λέγοντας ότι:

“Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση, αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση».

Λύση επτά σημείων

Οι νέες ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, οι οποίες πολογίζεται ότι αφορούν συνολικά σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτησίες  σύμφωνα με  πληροφορίες θα αντιμετωπίσουν  το μεγάλο θέμα των δασικών αυθαιρέτων , με λύση επτά σημείων, τα οποία έχουν ως εξής:

  1. Όλοι οι ιδιοκτήτες που έχουν κάθε είδους ακίνητα σε χαρακτηρισμένες δασικές περιοχές θα κληθούν να καταβάλουν ειδικό τέλος, για να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας.
  2. Όλοι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις για τα ακίνητά τους, πληρώνοντας παράλληλα ένα παράβολο, ώστε να δημιουργηθεί παράλληλα το «μητρώο δασικών αυθαιρέτων».
  3. Η νομιμοποίηση των «δασικών αυθαιρέτων» θα προωθηθεί εν συνεχεία μέσω των αδιάθετων τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης, του θεσμού που περιλαμβάνεται στο νέο πολεοδομικό νόμο 4495/17 και απαιτούνται σχετικές αποφάσεις και ΠΔ για να ενεργοποιηθεί .
  4. Με την αγορά τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης από τους ιδιοκτήτες των δασικών αυθαιρέτων εκτιμούν στο ΥΠΕΝ ότι θα ξεπεραστούν οι δεδομένες αντιρρήσεις του ΣτΕ, καθώς από τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα καλυφθούν οι δαπάνες έργων και παρεμβάσεων, ώστε να αποκατασταθεί η οικολογική ζημιά σε άλλη περιοχή και να υπάρξει περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
  5. Διαφορετική και ευνοϊκότερη αντιμετώπιση θα έχουν τα χιλιάδες «δασικά αυθαίρετα», που βρίσκονται μεν σε περιοχές οι οποίες είχαν δασικό χαρακτήρα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 αλλά έχουν κτιστεί με νόμιμες οικοδομικές άδειες, σε περιοχές επέκτασης σχεδίων πόλης οικισμών, με αποφάσεις κυρίως των παλαιών νομαρχών.

-«Δεν αμφισβητούνται οι νόμιμες πράξεις της διοίκησης και οι πράξεις χαρακτηρισμού, που έγιναν με βάση τα επαρκή κριτήρια του Ν 998/79 και τα σχετικά ΠΔ», τόνισε πρόσφατα  στη Βουλή ο κ Φάμελλος.

6. Είναι πάντως δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές και ότι θα τακτοποιηθούν οι «οικιστικές πυκνώσεις» και τέλος ότι

7.Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων θα γίνουν μόνον σε κραυγαλέες περιπτώσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις κατεδάφισης.

 

Παράταση στην ανάρτηση δασικών χαρτών

Τροπολογία για παράταση έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2018 στην ανάρτηση των δασικών χαρτών και την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες, κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης 31 Ιουλίου 2018  το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με την τροπολογία θα παρασχεθεί στους δήμους επιπλέον χρόνος για να θέσουν τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στα χαρτογραφικά υπόβαθρα που χρησιμοποιούνται για την κατάρτισή τους.

Οι δήμοι που δεν έχουν συνεργαστεί για την οριοθέτηση των οικιστικών περιγραμμάτων είναι 29

Ειδικότερα, η παράταση ζητείται για την ανάρτηση δασικών χαρτών στις εξής περιοχές: Πέλλας, Καβάλας Θεσπρωτίας, Ξάνθης, Αρκαδίας, Κυκλάδων, Φλώρινας, Λέσβου Κιλκίς, Καβάλας (Θάσος), Χανίων, Σερρών, Ζακύνθοθ, Ημαθίας, Χίου, Ανατολικής Αττικής (Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Συκάμινου, Νέων Παλατιών, Καλάμου, Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού, Μαρκόπουλο Ωρωπού)

Επισημαίνεται ότι η παραπάνω παράταση δεν αφορά τους δασικούς χάρτες των Διευθύνσεων Δασών Καβάλας (Δήμος Νέστου), Δυτικής Αττικής (Νέα Πέραμος, Οινόη, Βίλια, Ερυθρές, Κορυδαλλός, Ελευσίνα, Μαγούλα) και Τρικάλων, που αναρτήθηκαν στις 22 Ιουνίου 2018 και η υποβολή αντιρρήσεων λήγει στις 18 Οκτωβρίου 2018 (7 Νοεμβρίου για κατοίκους εξωτερικού), καθώς επίσης Ανατολικής Αττικής (Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων, Ανθούσας, Ν. Ηρακλείου, Γέρακα, Παλλήνης), που αναρτήθηκαν στις 27 Ιουλίου 2018 και η υποβολή αντιρρήσεων λήγει στις 22 Νοεμβρίου 2018 (12 Δεκεμβρίου 2018 για κατοίκους εξωτερικού).

Η παράταση δίνεται έπειτα από πολλά αιτήματα φορέων και πολιτών, κατά την τελευταία εβδομάδα, για την ελάφρυνση των υπηρεσιών, οι οποίες δέχτηκαν μεγάλη προσέλευση κόσμου σήμερα, τελευταία ημέρα, καθώς και για την εξυπηρέτηση κατοίκων εσωτερικού και εξωτερικού που θα επισκεφθούν για τις καλοκαιρινές διακοπές τις περιοχές όπου υπάρχουν τα ακίνητα ενδιαφέροντός τους.

Επίσης, δίνεται παράταση έως τις 27 Αυγούστου 2018 στους δήμους που υποχρεούνται να οριοθετήσουν οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις στα υπόβαθρα που χρησιμοποιούνται για τους δασικούς χάρτες. Πρόκειται για ακόμα μία παράταση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δήμοι που έχουν καθυστερήσει ιδιαίτερα. Οι έως σήμερα παρατάσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη συμμόρφωση σχεδόν 300 δήμων, ενώ έως πριν 1,5 χρόνο το είχαν κάνει μόνο 36 δήμοι. Στην περίοδο έως 27 Αυγούστου 2018 θα ολοκληρώσουν την οριοθέτηση 15 δήμοι, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της υποχρέωσης, αλλά είχαν εκκρεμότητες.

Αυτοί οι δήμοι είναι οι εξής: Αμφιλοχίας, Αργιθέας, Άργους-Μυκηνών, Δεσκάτης, Ζακύνθου, Κάτω Νευροκοπίου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Λήμνου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Ναυπλιέων, Ξάνθης, Περιστερίου, Σαρωνικού, Φαιστού.

Οι 29 δήμοι που δεν έχουν κάνει καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι: Αγίου Βασιλείου, Αγίου Ευστρατίου, Αγίου Νικολάου, Ανάφης, Άνδρου, Αντιπάρου, Ανωγείων, Βιάννου, Γόρτυνας, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Επιδαύρου, Ιεράπετρας, Ιητών, Κάσου, Μεγίστης, Μινώα Πεδιάδας, Μυλοποτάμου, Νέας Ιωνίας, Νεστορίου, Οροπεδίου Λασιθίου, Παξών, Πάργας, Σερίφου, Σητείας, Σικίνου, Σκιάθου, Τήνου, Τοπείρου, Φολεγάνδρου.

Κατάθεση στη Βουλή

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία παρατείνονται έως 10.9.2018 η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών και έως 27.8.2018 η προθεσμία αποτύπωσης των ορίων εκ μέρους των ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατέθεσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας, Γ. Σταθάκης και ο αναπληρωτής υΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις», παρατείνεται έως 10.9.2018 η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών, (άρθρο 15, παρ. 1 του ν.3889/2010) στις περιπτώσεις που η προθεσμία αυτή λήγει την 31η Ιουλίου 2018. Επίσης, παρατείνεται έως 27.8.2018 (έληξε 16.7.2018) η προθεσμία εντός της οποίας οι αρμόδιες υπηρεσίες των οικείων ΟΤΑ αποτυπώνουν τα όρια και τα περιγράμματα περιοχών που εντάσσονται στις περιπτώσεις του άρθρου 23 του ν.3889/2010 και εξαιρούνται της ανάρτησης με τις ειδικότερες προβλέψεις του άρθρου 24 του ν. 4519/2018.

Σημειώνεται ότι το παραπάνω νομοσχέδιο τίθεται την Τετάρτη προς συζήτηση στο α’ θερινό τμήμα της Βουλής, και θα ολοκληρωθεί σε μία ή δύο συνεδριάσεις.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας