Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ύπαρχει η πρώτη λίστα 100 αυθαιρέτων κτισμάτων από τα οποία θα αρχίσει η επιχείρηση κατεδάφισης κατά προτεραιότητα στις καμένες... ΥΠΕΝ: Λίστα των 100 πρώτων αυθαιρέτων – Με τέσσερα κριτήρια αρχίζουν οι κατεδαφίσεις στην ανατολική Αττική

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ύπαρχει η πρώτη λίστα 100 αυθαιρέτων κτισμάτων από τα οποία θα αρχίσει η επιχείρηση κατεδάφισης κατά προτεραιότητα στις καμένες εκτάσεις της Ανατολικής Αττικής. Η λίστα προτεραιότητας για τις κατεδαφίσεις καταρτίζεται με τέσσερα νομοθετημένα κριτήρια. Παράλληλα με τροπολογία που ψηφίζεται στη Βουλή προβλέπονται διαδικασίες εξπρές για τις κατεδαφίσεις με εντολή υπουργού, μέσω των αποκεντρωμένων διοικήσεων, μετά από έκθεση των ελεγκτών δόμησης του ΥΠΕΝ και συμπύκνωση των νόμιμων μέτρων, που θα μπορούν να ασκήσουν οι διιοκτήτες, με απευθείας προσφυγή τους στο ΣτΕ. 

Την επιχείρηση κατεδαφίσεων καρυγαλέων αυθαιρέτων, που έχουν κριθεί με τελεσίδικές αποφάσεις κατεδαφιστέα ανακοίνωσε ο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον αναπληρωτή του ΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις επιβεβαιώνεται δειτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του ecopress, που παρουσίασε τις νέες νομοθετικές  ρυθμίσεις για πολεοδομικές λύσεις και κατεδαφίσεις εξπρές.

Κριτήρια 

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, που έχουν εκδοθεί για 2.500 δασικά αυθαίρετα και για ακόμη περίπου 700 σε παραλίες, που αριθμεί η Αττική, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια (νομοθεσία προστατευόμενων περιοχών, οικιστικές πυκνώσεις κ.λπ.), βάσει των οποίων η αποκεντρωμένη διοίκηση καλείται να «προτεραιοποιήσει» εκείνα που χρήζουν άμεσης κατεδάφισης. Ο κ. Σταθάκης, εξήγησε ότι η επιλογή προτεραιότητας για τις κατερδαφίσεις θα γίνει με τέσσερα βασικά κριτήρια τα οποία είναι:

1) αυθαίρετες κατασκευές – τοίχους σε απόσταση έως 500 μετρά από την παραλία (νόμος Τρίτση -1983)

2) αυθαίρετα σε περιοχές αναδασωτέες,

3) αυθαίρετυα σε ρέματα με μελέτες αντιπλημμυρικών έργων και

4) αυθαίρετα που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και βρίσκονται σε πυρόπληκτες περιοχές

Τροπολογία

Παράλληλα στην κοινή συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι το ΥΠΕΝ προχωρά σε άμεση νομοθέτηση -με τροπολογία που θα ψηφιστεί την Τετάρτη 1 Αυγούστου  στη Βουλή- ενός μεταβατικού πλαισίου επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για την αυθαίρετη δόμηση, ακόμη και κατεδαφίσεων, για τις οποίες εκκρεμούν ανεκτέλεστα πρωτόκολλα, σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, ρέματα χαρτογραφημένα, αλλά και πρωτόκολλα που αφορούν ετοιμόρροπα κτίρια.

Όπως  ανέφερε ο κ. Σταθάκης, αυτό το πλαίσιο -που αποτελεί μεταβατική νομοθεσία έως ότου δημιουργηθούν τα κεντρικά και τοπικά παρατηρητήρια δόμησης- παράλληλα με τη συνήθη διαδικασία ταυτοποίησης και παρεμβάσεων, που προβλέπει η νομοθεσία, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρεμβαίνει σε κραυγαλέες περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας. Επιπλέον, επιτρέπει να γίνεται ταυτοποίηση αυθαιρεσιών από το ΥΠΕΝ με τους επιθεωρητές δόμησης.

Πολεοδομήση με Ειδικό Χωρικό Σχέδιο

«Την επαύριον της μεγαλύτερης εθνικής τραγωδίας από φυσική καταστροφή, μεγαλύτερης κι από εκείνης του 2007, και υπό το ηθικό και συναισθηματικό βάρος, που αυτή η τραγωδία φέρει, πρέπει να ληφθούν μέτρα που να επιτρέπουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα συμβάλουν -ει δυνατόν- οριστικά να γυρίσουμε σελίδα ως κοινωνία», τόνισε ο υπουργός, ανακοινώνοντας την τροπολογία, που εισάγεται στη Βουλή, ως δεύτερο βήμα παρεμβάσεων, μετά το πρώτο των ανακουφιστικών μέτρων προς τους πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών.

Για την «επόμενη ημέρα» στο Μάτι, ο Σταθάκης επισήμανε: «Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να συγκροτήσουμε πολεοδομικά το Μάτι είναι η μέθοδος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ενός ευέλικτου εργαλείου, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για μεγάλες επενδύσεις, αλλά το επιλέξαμε και για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών».

Εξάλλου, παρουσίασε κι έναν σύντομο απολογισμό των αποτελεσμάτων της χωροταξικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία -όπως υπογράμμισε- έχει ολοκληρωθεί θεσμικά. Αναφέρθηκε:

-Στην κατάρτιση του κτηματολογίου και στην εκτίμηση ότι το 2020 θα έχει περαιωθεί το 75% της κτηματογράφησης της χώρας.

-Στην κατάρτιση του δασολογίου, που έφτασε το 46% σε έναν χρόνο και έως το 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί.

– Στη θεσμοθέτηση και επικύρωση παραλιών και αιγιαλών έως το 2019.

– Στον χωροταξικό σχέδιο της χώρας, το οποίο «τρέχουν» οι δήμοι.

Ο κ. Σταθάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ηλεκτρονική αποτύπωση, που συμπεριλαμβάνεται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και προβλέπει τη διεκπεραίωση όποιας διαδικασίας αφορά κτίριο κάθε μορφής και είδους, ηλεκτρονικά και σε δημόσια θέα.

«Την επαύριον μίας τέτοιας τραγωδίας, το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει θέμα εθνικής συνεννόησης» σημείωσε, κλείνοντας την παρέμβασή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών

Στο σκέλος της νέας τροπολογίας, που προβλέπει την προστασία των βιοτόπων της Αττικής, αναφέρθηκε από την πλευρά του -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, διευκρινίζοντας πως απαγορεύεται η επιχωμάτωση και κάθε δόμηση στις παρυφές των βιοτόπων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στα όρια της περιοχής προστασίας των βιοτόπων θα εκδοθεί άμεσα απόφαση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε «ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης» του δασικούς χάρτες, τόνισε, δε, ότι η διαδικασία κατάρτισής τους «τρέχει» παράλληλα με εκείνη της υποβολής των οικιστικών πυκνώσεων, για τις οποίες πολλοί δήμοι -όπως είπε- έχουν υποβάλει λανθασμένα στοιχεία. Επιπλέον, υπάρχουν περιοχές που δηλώθηκε ότι βρίσκονται σε επεκτάσεις πολεοδομικού σχεδίου, ενώ δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες σε εξέλιξη.

Αποζημιώσεις πυροπλήκτων 

Την παρουσίαση, σύντομα, ενός σχεδίου ριζικής αναθεώρησης και επανασχεδιασμού του τομέα Πολιτικής Προστασίας, που ανήκει στον υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προανήγγειλε, με τη σειρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Σε ό,τι αφορά τη  τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τις αποζημίωσεις των πυροπλήκτων, ο υπουργός εστίασε στο σκέλος που αναφέρεται στην εξυπηρέτηση των πληγέντων πολιτών με ταχείες διαδικασίες και με προσκόμιση λίγων εγγράφων.

Όπως ειδικότερα επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης:

– Εκτός από την κύρια κατοικία, προβλέπεται η αποζημίωση και της δευτερεύουσας.

– Ο συντελεστής αποζημίωσης είναι εξομοιωμένος για όλα τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τους ως κόκκινα ή κίτρινα.

– Από τον πολίτη ζητείται είτε η βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είτε η βεβαίωση του μηχανικού  που έκανε την καταγραφή.

– Θεσμοθετείται ο μη συμψηφισμός των αποζημιώσεων των πληγέντων με τις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

«Η εντολή που έχει δοθεί στις αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι να τρέξουν, να υλοποιήσουν τους νόμους και να κάνουν αυτό που πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα» επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Ως χώρα, έχουμε κλείσει έναν κύκλο αρκετών δεκαετιών με γερασμένες πια υποδομές. Αυτή η κατάσταση, που επιδεινώθηκε από τις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων, πρέπει ν’ αλλάξει».

NEWSLETTER