Δασικοί Χάρτες: μετ΄ εμποδίων οι αντιρρήσεις στην εκπνοή της προθεσμίας
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 12 Ιουλίου 2022 Αργύρης
Με προβλήματα συνεχίζει να λειτουργεί τις τελευταίες τουλάχιστον πέντε ημέρες η πλατφόρμα του Κτηματολογίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες ενώ σε τρεις ημέρες, στις 15 Ιουλίου 2022 λήγει η οριζόντια προθεσμία που έχει οριστεί για τις περιοχές όλης της χώρας. Aπό το ΥΠΕΝ, ως συνήθως δεν υπάρχει ξεκάθαρη ανακοίνωση αν θα δοθεί παράταση.
Οι νεότερες πληροφορίες, τι λένε από το ΥΠΕΝ για παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρήσεων και τι συμβαίνει στην Περιφέρεια, πότε θα εξεταστούν οι ενστάσεις Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress
Η προβληματική λειτουργία της πλατφόρμας του Κτηματολογίου έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει έως και πλήρης αδυναμία υποβολής των ενστάσεων, καθώς όπως διαπιστώνουν ενδιαφερόμενοι που προσπαθούν να καταχωρήσουν αντιρρήσεις, όταν η πλατφόρμα δεν είναι τελείως εκτός λειτουργίας, ανταποκρίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και συμβαίνει με μεγάλη συχνότητα ακόμη και σε περιπτώσεις που ξεκινά η εισαγωγή των στοιχείων να μην ολοκληρώνεται αφού μετά από πολύωρες αναμονές ή πλατφόρμα τίθεται ξανά εκτός λειτουργίας.
Έχει γνώση η Ελληνικό Κτηματολόγιο
Πηγές της Ελληνικό Κτηματολόγιο αναγνωρίζουν το πρόβλημα λειτουργίας της πλατφόρμας, το οποίο αποδίδουν σε τεχνικούς λόγους αλλά και στην υπερφόρτωση του συστήματος, λόγω της επικείμενης εκπνοής της προθεσμίας και δίνουν το μήνμημα ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την αποκατάσταση του.
ΥΠΕΝ και παράταση
Στο μεταξύ, παρά τα προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας και την μεγάλη πίεση που δέχονται ιδιοκτήτες και επαγγελματίες να υποβάλλουν εγκαίρως αντιρρήσεις δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ στα αιτήματα που φθάνουν στο υπουργείο για να δοθεί παράταση.
Ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς ερωτηθείς από το ecopress εάν στο ΥΠΕΝ εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης για την υποβολή αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες, αφού ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος είχε τη σχετική αρμοδιότητα έως τον Ιανουάριο του 2021 εύλογα πήρε αποστάσεις από το θέμα και στο πλαίσιο γενικής προσέγγισης απάντησε ότι: «δεν είμαι έτοιμος να μπορώ και λόγω αρμοδιότητας να αναφέρω κάτι. Είναι από τα θέματα που απασχολούν σίγουρα γιατί όλα καταγράφονται, η πραγματικότητα είναι μπροστά μας, και προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε και πολλές παραστάσεις υπάρχουν σε πολλά θέματα, που εκκρεμούν. Δεν είμαι έτοιμος όμως να δώσω μία απάντηση».
Αναγκαίες οι αντιρρήσεις για τη διασφάλιση της περιουσίας
Στο μεταξύ καταγράφονται ανησυχίες και αντιδράσεις για την πορεία αναμόρφωσης των Δασικών Χαρτών σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως στην Κρήτη. Χαρακτηριστικά, όπως γράφει η «Κρητική Επιθεώρηση» σε ημερίδα, που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου και στην οποία δικηγόροι και φορείς μίλησαν για τα θέματα, που παραμένουν ανοιχτά.
Αυτό που σε κάθε περίπτωση επισημάνθηκε με εμφατικό τρόπο είναι πως οι ιδιοκτήτες, των οποίων η ιδιοκτησία στον δασικό χάρτη είναι «πράσινη» οφείλουν να κάνουν οπωσδήποτε τις αντιρρήσεις ως τις 15 Ιουλίου. Εάν δεν κάνουν αυτή τη διαδικασία, ουσιαστικά κινδυνεύει η ιδιοκτησία τους στο μέλλον, γιατί, όπως επεσήμανε η γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Δέσποινα Δασκαλάκη, θα πρέπει στην πορεία να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να πάρουν πίσω την ιδιοκτησία τους, αλλά δύσκολα θα δικαιωθούν εάν δεν έχουν κάνει την προδικασία, αν δηλαδή δεν είχαν φροντίσει να «αντιδράσουν» στα πρώτα στάδια σύνταξης του δασικού χάρτη.
Θα «υποθηκευθεί το μέλλον του τόπου
Ο δικηγόρος Ρεθύμνου Νίκος Κοτζαμπασάκης σημείωσε πως εάν το κράτος δεν εξορθολογίσει τις αποτυπώσεις του δασικού χάρτη, θα «υποθηκευθεί το μέλλον του τόπου». «Ο δικηγορικός σύλλογος Ρεθύμνου 16 μήνες τώρα που το φλέγον αυτό ζήτημα έχει από λίγους στην αρχή και από πολλούς στην πορεία αναδειχθεί ως ίσως το κρισιμότερο ζήτημα που αφορά την ανάπτυξη και την επιβίωση του τόπου μας στοιχίζεται με τις αγωνίες της κοινωνίας και αναδεικνύει δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι αν η διαδικασία προχωρήσει όπως ξεκίνησε υποθηκεύεται σφόδρα το παρών και το μέλλον του τόπου μας και το δεύτερο είναι ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει ως σήμερα είναι ελάχιστες σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Μία κρίσιμη σημαντική τομή ως προς το ιδιοκτησιακό ζήτημα που έτσι κι αλλιώς προκύπτει μέσα από την διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών, η οποία δεν θα αφήνει κανέναν απροστάτευτο, οποιονδήποτε καλόπιστο και έντιμο ιδιοκτήτη γης που σήμερα βρίσκεται ξαφνικά μετά από δύο τρεις ή τρεις γενιές να αμφισβητείται η ιδιοκτησία του από το ελληνικό δημόσιο. Και ο δεύτερος πυλώνας είναι οπωσδήποτε ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων που πρέπει να εξορθολογιστούν έτσι ώστε εκτάσεις παραθαλάσσιες, εκτάσεις μέσα σε οικισμούς εκτάσεις που είναι κοινόχρηστοι δρόμοι, αγροτικοί δρόμοι για εκατοντάδες χρόνια να μην θεωρούνται δάση. Το υπουργείο μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις της κοινωνίας έχει δείξει ότι πράγματι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα αλλά από κει και πέρα πρέπει να πω ότι επί 15 μήνες τώρα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί είναι πολύ συγκεκριμένες και πάρα πολύ μικρές σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Δηλαδή επιλύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του προβλήματος και μάλιστα ενώ περιμένουμε τη διόρθωση όπως είχε πει ο υπουργός πέρυσι τον Απρίλιο στην Κρήτη, του χάρτη χωρίς κόστος για τους πολίτες, ο χάρτης ο καινούργιος που είδαμε πριν από ένα μήνα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας και των πολιτών. Κατά συνέπεια τα βήματα που πρέπει να γίνουν τώρα είναι άλματα εάν θέλει η πολιτεία να τρέξει τη μνημονιακή υποχρέωση που έχει αναλάβει για να τελειώσει τους δασικούς χάρτες. Η επόμενη μέρα θα όφειλε να είναι μία μέρα που θα είχε αντιμετωπίσει κατάματα το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που δεν είχε αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα και πού θα εξορθολογίσει τον χαρακτηρισμό. Αν δεν συμβεί αυτό θα βρεθούμε με τον μισό και πλέον νομό Ρεθύμνου χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση με αποτέλεσμα να υποθηκευτεί για πάντα το μέλλον του», κατέληξε ο κ. Κοτζαμπασάκης.
Στην ημερίδα τις απόψεις τους κατέθεσαν οι δικηγόροι Ρεθύμνου Δέσποινα Δασκαλάκη, Γιώργος Δρυγιαννάκης, Γιάννης Νικολιδάκης και Νίκος Κοτζαμπασάκης, καθώς και ο δικηγόρος Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης. Το παρών έδωσαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, αντιδήμαρχοι, η πρόεδρος Πρωτοδικών Ρεθύμνου Μαρία Τσιάλτα, δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι και πολλοί πολίτες.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: επίσημη ανακοίνωση παράτασης αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες
- Δασικοί χάρτες: ανακοινώθηκε μικρή παράταση για τις αντιρρήσεις
- Δασικοί Χάρτες: τι λένε από το ΥΠΕΝ για την παράταση αντιρρήσεων
- Δασικοί χάρτες: η πλατφόρμα δίνει μικρή παράταση στις αντιρρήσεις
- Σίριαλ παρατάσεων: από τους δασικούς χάρτες στην ταυτότητα κτιρίου
- Δασικοί χάρτες: «για πέντε λόγους θα ξαναδοθεί παράταση στις αντιρρήσεις»