ecopress
«Ευχή και κατάρα» έγινε για δύο αδέλφια η κατασκευαστική λύση, που αξιοποιούσε μεν την ανέγερση εντός σχεδίου ακινήτου τους αλλά στη συνέχεια μοιράζοντας τις... Διαχωρισμός ιδιοκτησίας: πολεοδομική παγίδα και σωσίβιο από πλειστηριασμό  

«Ευχή και κατάρα» έγινε για δύο αδέλφια η κατασκευαστική λύση, που αξιοποιούσε μεν την ανέγερση εντός σχεδίου ακινήτου τους αλλά στη συνέχεια μοιράζοντας τις ιδιοκτησίες τους διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν οι ίδιοι και οι απόγονοι τους να τις εκμεταλλευτούν. Αναζητώντας πολεοδομικές και νομικές λύσεις για να απεμπλακούν από τα ιδιοκτησιακά βρήκαν σωσίβιο σωτηρίας, να σώσουν ολόκληρο το ακίνητο από πλειστηριασμό.

Τις πολεοδομικές λύσεις, ώστε κοινές ιδιοκτησίες ακινήτων να  αντιμετωπιστούν ως αυτοτελείς, ανεξάρτητες, διακεκριμένες και αυτόνομες για να μπορούν οι ιδιοκτήτες τους και οι απόγονοι τους να τις εκμεταλλευτούν, επισημαίνει ό Σωτήριος Γεωρ. Μούρκας, έμπειρος διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός, πραγματογνώμονας Δικαστικός & Τεχνικού Επιμελητηρίου, ελεγκτής δόμησης και ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων, ο οποίος παρουσιάζει το θέμα, στο βιβλίο, που έχει εκδώσει με τίτλο: «ΥΠΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ».

Ο κος Μούρκας τονίζει παράλληλα ότι «σε πολλές υποθέσεις διαχωρισμού ιδιοκτησιών είτε με συναίνεση είτε κυρίως μονομερώς συμβολαιογραφικά ή και δικαστικά συμβαίνει όμως, συνήθως και μερικές φορές σκοπίμως το αντίθετο, καθώς η προθεσμία και η άσκηση αγωγής διανομής αναστέλλουν τον πλειστηριασμό».

Παρουσιάζοντας τη συγκεκριμένη υπόθεση και τις πολεοδομικές και νομικές πτυχές της, ο Σωτήρης Μούρκας αναλυτικά σημειώνει:

ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ & ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

-«Δυο αδέλφια έχουν κοινά και αδιαίρετα ακίνητο εντός σχεδίου πόλεως. Μπαίνουν σε αναπτυξιακό νόμο. Αναθέτουν λοιπόν τις μελέτες σε μηχανικούς, Τελικά τυφλώνονται από ωραία σχέδια φανταχτερά. Σήμερα με την τεχνολογία σχεδιασμών γίνονται εντυπωσιακά σχέδια που θαμπώνουν. Οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν και αξιολογούν αναλόγως. Και εδώ αρχίζει η ευθύνη τους. Ποια είναι η ευθύνη τους; Απλώς εντυπωσιάσθηκαν.

Πρέπει λοιπόν οι μηχανικοί να είναι πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να προτείνουν λύσεις που δεν θα δεσμεύουν και δεν θα απαξιώνουν τις ιδιοκτησίες, τόσο για το δικό τους επαγγελματικό μέλλον όσο και προς όφελος των συνιδιοκτητών. Υπάρχουν νόμοι και συνδυασμοί αυτών των νόμων που ευεργετούν τις ιδιοκτησίες.

Στην παραπάνω περίπτωση των αδελφών, πρέπει να προταθούν λύσεις και οι συνιδιοκτήτες να επιλέξουν εκείνες του πλήρους διαχωρισμού των ιδιοκτησιών. Πρέπει δηλαδή να δημιουργηθούν ιδιοκτησίες αυτοτελείς, ανεξάρτητες, διακεκριμένες και αυτόνομες. Πρέπει, οι επιλεγόμενες και δημιουργούμενες ιδιοκτησίες να είναι έτσι, ώστε τόσο η εκμετάλλευση να είναι σαφής όσο και η μελλοντική αξιοποίησή τους. Επίσης επιβάλλεται η δημιουργία κοινόχρηστων κει κοινόκτητων τμημάτων. Πρέπει, κοντολογίς, να μπορούν και αύριο να μεταβιβασθούν και να είναι αυτονόμως εκμεταλλεύσιμες οι συνιδιοκτησίες, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη συνυπογραφής ή συναίνεσης των υπολοίπων συνιδιοκτητών.

Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές υποθέσεις, προσπάθειας επαναφοράς των πραγμάτων στην αρχική τους κατάσταση και διαχωρισμού ιδιοκτησιών είτε με συναίνεση είτε κυρίως μονομερώς συμβολαιογραφικά ή και δικαστικά. Οι λύσεις δεν είναι πάντα εφικτές και αν είναι συνήθως είναι δύσκολες κοστοβόρες και χρονοβόρες.

Συμβαίνει όμως, συνήθως και μερικές φορές σκοπίμως, το αντίθετο. Η προθεσμία και η άσκηση αγωγής αναστέλλουν τον πλειστηριασμό. Αν το δικαστήριο δεχθεί την αγωγή και διατάξει την αυτούσια διανομή, η υφιστάμενη δικαστική απόφαση αποβάλει την ισχύ της».

«Υπαίτια  Κατάτμηση»

Αναλυτική παρουσίαση του θέματος γίνεται στο βιβλίο με κεντρικό τίτλο «Υπαίτια  Κατάτμηση» των Σωτήριου Γ.Μούρκα και Κωνσταντίνου Σ. Μούρκα, το οποίο αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο –οδηγό  για μηχανικούς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους και δικαστές στην άσκηση του έργου τους αλλά και βοήθημα γνώσης και σωστής αντιμετώπισης ιδιοκτησιακών και πολεοδομικών θεμάτων.

Υπαίτια κατάτμηση: κυκλοφόρησε η χρήσιμη έκδοση για τεχνικούς και νομικούς

Σχετικά με το βιβλίο

Σχετικά με το βιβλίο ο κος Μούρκας σημειώνει ότι: «έως σήμερα το βιβλίο μας «ΥΠΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ» στον ΤΡΙΤΟ μήνα κυκλοφορίας του, πηγαίνει πολύ καλά. Τα μηνύματα που δεχόμαστε από Μηχανικούς, Συμβολαιογράφους και Δικηγόρους, είναι ενθαρρυντικά. Μας γράφει συνάδελφος: «είχα μια περίπτωση και με το βιβλίο σας την προχώρησα χωρίς να αναζητήσω άλλες πηγές. Ευχαριστώ πολύ».

Παροτρύνουμε όσους προμηθεύθηκαν το βιβλίο να μας κάνουν ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: sotirismourkas1@gmail.com και θα λάβουν απάντηση άμεσα.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας τίμησαν με τα καλά τους λόγια.

Το βιβλίο μας εμπλουτίζετε συνεχώς με νέα παραδείγματα που, λόγω όγκου, δεν συμπεριελήφθησαν στο τόμο που εκδώσαμε. Παραδείγματα που μας απασχόλησαν, πραγματικών περιπτώσεων ολόκληρης της Ελληνικής επικράτειας.

Όσοι προμηθεύθηκαν το σύγγραμμα θα έχουν συνεχή ενημέρωση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που χρησιμοποιήθηκε για την παραγγελία με αποστολή μηνύματος από  sotirismourkas1@gmail.com.

Για παραγγελία και αγορά του βιβλίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας των συγγραφέων:

Σωτήριος Γεωρ. Μούρκας:

Κιν. 6973680652

Email: sotirismourkas1@gmail.com

Κωνσταντίνος Μούρκας του Σωτηρίου:

Email: kmourkas@teemail.gr & kon.mourkas@gmail.com

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας