ecopress
Κυκλοφόρησε το βιβλίο με κεντρικό τίτλο «Υπαίτια  Κατάτμηση» των Σωτήριου Γ.Μούρκα και Κωνσταντίνου Σ. Μούρκα. Αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο –οδηγό  για μηχανικούς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους... Υπαίτια κατάτμηση: κυκλοφόρησε η χρήσιμη έκδοση για τεχνικούς και νομικούς

Κυκλοφόρησε το βιβλίο με κεντρικό τίτλο «Υπαίτια  Κατάτμηση» των Σωτήριου Γ.Μούρκα και Κωνσταντίνου Σ. Μούρκα. Αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο –οδηγό  για μηχανικούς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους και δικαστές στην άσκηση του έργου τους αλλά και βοήθημα γνώσης και σωστής αντιμετώπισης ιδιοκτησιακών και πολεοδομικών θεμάτων για ενδιαφερόμενους πολίτες. 

 

Το περιεχόμενο της έκδοσης σε συνολικά 333 σελίδες θεματολογίας υπηρετεί τη διάσωση από καταστροφή και απαξίωση μικρών, μεγάλων και πολύ μεγάλων ιδιοκτησιών, δίνοντας πλήρη τεκμηρίωση και συγκεκριμένες κατευθύνσεις με νομολογία και παραδείγματα, για νόμιμες έγκυρες και δίκαιες λύσεις, σε ιδιοκτησιακά και  πολεοδομικά θέματα.

Δημιουργοί του βιβλίου είναι οι:

Σωτήριος Γεωργίου Μούρκας: Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΤΕΕ 41279 Πραγματογνώμων Δικαστικός & Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ελεγκτής δόμησης ΥΠΕΚΑ (ΕΥΕΔ 1036). Ενεργειακός Επιθεωρητής κτιρίων, Λεβήτων & Εγκ/στάσεων Θέρμανσης & Κλιματισμού ΥΠΕΚΑ. Και

Κωνσταντίνος Μούρκας του Σωτηρίου: Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.      ΤΕΕ 157049. Υποψήφιος Διδάκτωρ Αντισεισμικής Μηχανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην έκδοση δημοσιεύονται και εξαντλούνται όλα τα συναφή θέματα χωρίς να χρειασθεί αναζήτηση σε άλλες πηγές,  σχετικά με:

ΥΠΑΙΤΙΑ  ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ: Κατάτμηση, τακτοποίηση, προσκύρωση, ενοποίηση – συνένωση, ματαίωση, παλαιές δημοτικοί οδοί, ιδιωτικοί οδοί, σύνταξη πράξης προσκύρωσης – τακτοποίησης, διαδικασία καταβολής αποζημίωσης, κατάληψη ακινήτων, βάρη, υπόχρεοι αποζημίωσης, απαλλοτριώσεις ακινήτων, ομαδική τακτοποίηση, κτηματική ομάδα, φυτείες ή εγκαταστάσεις & αναδασμός

ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΘΕΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: Ακυρότητα σύστασης καθέτου, που και πότε απαγορεύεται, απαγόρευση υπαγωγής αυθαιρέτων.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΝΗΣ

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑ, ΝΟΜΟΣ &  ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ  ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΕΣ

Πραγματογνωμοσύνες ορισθείσες από: Εφετείο σε δικάσιμο, Εισαγγελέα σε προανάκριση, Πρωτοδικείο σε δικάσιμο &  Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με αίτηση ενδιαφερομένου. Έκθεση Τεχνικού Συμβούλου για δικαστική χρήση.

Ειδικότερα αναλύονται και παρουσιάζονται όλα τα σχετικά:

  • Στιγμιαία Κατάτμηση
  • Υπαίτια Κατάτμηση & εκτός Σχεδίου
  • Μονομερής Σύσταση
  • Κάθετοι εκτός Σχεδίου με Χρησικτησία
  • Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου
  • Επικύρωση Ανώμαλων  Δικαιοπραξιών
  • Γήπεδα εντός και εκτός ορίων Οικισμού
  • Γήπεδα στα Όρια Σχεδίου πόλεως & Οικισμού
  • Ακυρότητα Πραγματογνωμοσύνης
  • Ακύρωση Δικαστικής   Απόφασης

Διάσωση μικρών, μεγάλων, αλλά  και πολύ μεγάλων ιδιοκτησιών

-«Η έκδοση αυτή κατέστη επιβεβλημένη, κυρίως λόγω του γεγονότος της συνεχόμενης καταστροφής και απαξίωσης μικρών, μεγάλων, αλλά  και πολύ μεγάλων ιδιοκτησιών. Η πρώτη μου επαφή με υπαίτια κατάτμηση είναι πολύ παλαιά. Κλήθηκα από μεγάλη τράπεζα, να εκτιμήσω πολύ μεγάλο ακίνητό της, για εκποίηση. Στην αυτοψία διαπίστωσα ότι, προγενέστερη πώληση της ίδιας της τράπεζας, ήταν καταστροφική. Όχι μόνο αυτό. Το υπαιτίως κατατμημένο ακίνητο είχε αγοράσει άλλη μεγάλη τράπεζα. Έκανα την εκτίμησή μου προτείνοντας να προηγηθούν διορθωτικές πράξεις τακτοποίησης. Τέλος πάντων δεν πρέπει να συνεχίσω. Αποτέλεσμα είναι ότι μετά τρεις δεκαετίες τα δύο μεγάλα ακίνητα ερειπώνουν», αναφέρει στον πρόλογο της έκδοσης ο Σωτήριος Γ. Μούρκας» αναφέροντας ότι:

-« Είναι απλό. Με καλή γνώση, μηχανικών και νομικών, θα λυνόταν μια και καλή το πρόβλημα και θα δημιουργούνταν οι συνθήκες «ρύθμισης» των προβλημάτων. Συνήθως οι μηχανικοί, προτείνουν λύσεις κατατμήσεων για πωλήσεις, δωρεές κ.λ.π. Η ελλιπής ενημέρωση από τον μηχανικό και η μη συνεργασία οδηγούν νομικούς σε σύνταξη και μεταγραφή συμβολαίων».

Πως γεννήθηκε το βιβλίο

Πως γεννήθηκε το βιβλίο εξηγεί ο Σωτήριος Γ. Μούρκας αναφέροντας ότι: «Επειδή σε έλεγχο δόμησης διαπίστωσα πρόσφατη υπαίτια κατάτμηση, προσπάθησα, ως μη όφειλα, να δώσω λύση και μάλιστα έγγραφη. Υπηρεσία, μου συνέστησε να επανορθώσω ως αναρμόδιος. Βλέπετε δεν προβλέπεται ο ελεγκτής δόμησης να πάει παραπέρα. Διόρθωσα λοιπόν με ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ και μου είπαν «καλά τα έσβησες όλα;». Στεναχωρήθηκα πολύ. Έτσι λοιπόν ανέτρεξα στις σημειώσεις μου και άρχισα και τελείωσα το παρόν. Το συνέταξα, επειδή στον νομικό και σε κάθε μηχανικό, προκύπτει πολλές φορές προβληματισμός, λόγω δυσχέρειας εντοπισμού των τροποποιημένων διατάξεων. Είναι δύσκολο και δημιουργεί ανασφάλεια στο τι ισχύει τελικά και κυρίως λόγω του αναποτελεσματικού  εντοπισμού των όρων κλειδιών των ειδικών περιπτώσεων.  Με τη συγκέντρωση λοιπόν, στο παρόν, όλων των άρθρων, της νομοθεσίας σε ένα τόμο που αφορά συγκεκριμένα και μόνο θέματα, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει νομικούς και μηχανικούς. Φρονώ όμως και ευελπιστώ να υπάρξει συνεχής συζήτηση στα θέματα αυτά και κάτι να αρχίσουν να υποψιάζονται τόσο οι απλοί πολίτες, όσο και οι φορείς. Βέβαια και προέκυψε η ανάγκη να συμπεριληφθούν κατ’ αρχήν οι έννοιες και όλα τα συναφή. Ο λόγος απλός. Να μην ανατρέχουμε σε πληθώρα πηγών. Επίσης, υπήρξε η ευκαιρία να συμπεριλάβω και άλλα σημαντικά θέματα. Το έργο των πραγματογνωμόνων και των τεχνικών συμβούλων. Είναι το έργο τους τέτοιο που είναι χρήσιμο και πολλές φορές καθοριστικό και απαραίτητο στο έργο των νομικών. Υπάρχουν επίσης σχόλια, αρκετά και μόνο όσα κρίθηκε ότι βοηθούν, αλλά και νομολογία σε αντιστοιχία των άρθρων, όπου στάθηκε δυνατόν. Δεν είναι εύκολο. Στόχος είναι η πληρότητα, και η εξοικείωση σε όσους πολλούς, που συμβάλλουν και ασχολούνται με το θέμα, τόσο των παλαιότερων όσων και των νεότερων νομικών και μηχανικών, με όλο τον σεβασμό βέβαια».

Χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο και βοήθημα

Στο προλογικό σημείωμα του ο Σωτήριος Γ. Μούρκας σημειώνει ακόμη ότι: «Κοντολογίς λοιπόν μπορώ να πω με μεγάλη πλέον ευχέρεια ότι αυτό το εγχείρημα ευελπιστεί να γίνει χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο και βοήθημα για τον συμβολαιογράφο, τον δικηγόρο, τον δικαστή και τον μηχανικό. Ευχαριστώ για την κατανόηση και όλους όσους με τίμησαν με τον καλό τους λόγο, αλλά και όσους συνέβαλαν στη διάδοση και προμήθεια του τόμου αυτού.   Δεν είμαι συγγραφέας, δεν είμαι φιλόλογος, είμαι μόνο ένας μηχανικός. Προσπαθώ να μην χρησιμοποιώ τεχνικούς όρους, αλλά με απλά λόγια να επικοινωνώ. Μην περιμένετε λοιπόν να διαβάσετε κάποιο λογοτεχνικό κείμενο. Η προσπάθεια του μηχανικού είναι να ευαισθητοποιήσει συναδέλφους, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, δικαστές και γενικά να γίνει ευρέως γνωστό το θέμα της υπαίτιας κατάτμησης.  Τέλος ζητώ συγνώμη για τα λάθη και τις παραλήψεις. Πολλές από τις σελίδες αυτού του εγχειρήματος, οφείλονται στη φιλότιμη προσπάθεια του γιού μου και συναδέλφου Κωνσταντίνου. Επιμελήθηκε επίσης διορθώσεων και παρουσίασης. Τον ευχαριστώ πολύ για τη συμβολή του και τον θεωρώ συν συγγραφέα».

Η απόκτηση του βιβλίου

Το βιβλίο διατίθεται στους ενδιαφερόμενους με παραγγελία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποστέλλεται ταχυδρομικώς. Η τιμή αγοράς του βιβλίου είναι 100 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων ταχυδρομικής αποστολής.

Για παραγγελία και αγορά του βιβλίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας των συγγραφέων:

Σωτήριος Γεωρ. Μούρκας:

Κιν. 6973680652

Email: sotirismourkas1@gmail.com

Κωνσταντίνος Μούρκας του Σωτηρίου:

Email: kmourkas@teemail.gr & kon.mourkas@gmail.com

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας