Δήμος Αλίμου: προσφυγή στο ΣτΕ, για «καταχρηστική δόμηση», με «τρικ» του ΝΟΚ
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧρήμαΧωροταξία 7 Απριλίου 2023 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Επισημαίνοντας «πολεοδομικά τρικ» στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), που «σχεδόν διπλασιάζουν τη δόμηση στον όγκο και τα ύψη των κτιρίων», ο Δήμος Αλίμου κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ, για την πλήρη κατάργηση των «μπόνους» δόμησης του ΝΟΚ. Στόχος να μπει φρένο στα ψηλά κτίρια, που «πολιορκούν» τον παράκτιο Δήμο, προκαλώντας ταυτοχρόνως καταλυτικές εξελίξεις για τη δόμηση και τις οικοδομικές άδειες στο σύνολο της χώρας.
Ο Δήμος Αλίμου πρωτοστατεί στην κατάργηση της «καταχρηστικής δόμησης», όπως την ονόμασε ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, εξηγώντας ότι αναφέρεται στην «αξιοποίηση σωρευτικά και με ακραίο τρόπο διαφόρων διατάξεων που περιέχονται στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό», οι οποίες οδηγούν σε υπέρμετρη δόμηση νέων οικοδομών, αυξημένη κατά 80% έως και διπλάσια από την δόμηση υφιστάμενων κτιρίων της περιοχής, που έχουν ανεγερθεί με παλαιότερους πολεοδομικούς κανόνες ηπιότερης δόμησης.
Ο δήμαρχος εξήγησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου ότι «αυτές οι διατάξεις, που οδηγούν σε «καταχρηστική δόμηση» δεν ισχύουν από το 2012 αλλά έχουν περιληφθεί στο ΝΟΚ του 2012 με νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις. «Προστέθηκαν στην πορεία, το 2019, το 2021 και 2022, με τροποποιήσεις του νόμου αυτού και είναι αυτές, οι οποίες θεσμοθετούν διάφορα τρικ και μπόνους δόμησης» είπε.
Ο Λόφος γίνεται πίσω αυλή ψηλών κτιρίων
Τα δύο τρία τελευταία χρόνια, παρά την μεγάλη αύξηση του κόστους των υλικών και των κατασκευών, όπως ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το φαινόμενο μαζικής ανέγερσης νέων οικοδομών υψηλών κτιρίων με τα μπόνους δόμησης του ΝΟΚ, ιδίως στο Λόφο Πανί, όπου ισχύει ειδικό πολεοδομικό καθεστώς, περιοχή του Αλίμου, που γειτονεύει με την επένδυση του Ελληνικού.
-«Στο Λόφο Πανί έχουν αρχίσει να ανεγείρονται κτίρια, που φεύγουν πολύ πιο ψηλά από την κορυφή του Λόφου. Αν συνεχιστεί το φαινόμενο, σε λίγο θα υπάρχουν γύρω-γύρω ψηλά κτίρια και ανάμεσα τους θα είναι περίκλειστος ο Λόφος. Δηλαδή η κορυφή του Λόφου θα έχει μετατραπεί σε εσωτερική πίσω αυλή των ψηλών κτιρίων», είπε χαρακτηριστικά ο κος Κονδύλης.
Αποφάσεις προσωρινής απαγόρευσης
Ο δήμαρχος Αλίμου παρουσιάζοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο τις εξελίξεις για τις δικαστικές προσφυγές, που ο Δήμος ασκεί αυτοτελώς είτε υποστηρίζοντας προσφυγές κατοίκων κατά της ανέγερσης ψηλών κτιρίων στον Άλιμο, ιδίως στο λόφο Πανί, είπε ότι ήδη έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις προσωρινών μέτρων για τις περιπτώσεις δύο οικοδομικών αδειών, που δικαιώνουν Δήμο και κατοίκους.
Οι δικαστικές ενέργειες γίνονται στο πλαίσιο σχετικής ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέχρι σήμερα έχουν προσβληθεί δικαστικά 13 οικοδομικές άδειες και είναι έτοιμες να κατατεθούν άλλες 15 προσφυγές για νέες οικοδομικές άδειες. Ο κος Κονδύλης τόνισε ότι η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δόμησης και τις άλλες υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ώστε να προσβάλλονται δικαστικά μία προς μία οι νέες οικοδομικές άδειες που εκδίδονται κατά ΝΟΚ αλλά και όσες οικοδομικές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί βάση ΝΟΚ και αφορούν σε υπό ανέγερση οικοδομές.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμαρχο, οι δύο αποφάσεις προσωρινών μέτρων του Διοικητικού Εφετείου, όσον αφορά στη συνέχιση εργασιών σε εν εξελίξει οικοδομές είναι απαγορευτικές για το σκέλος της επιπλέον δόμησης του ΝΟΚ. Η διαμάχη συνεχίζεται με δικαστικά μέτρα από την πλευρά κατασκευαστών και εργολάβων.
Από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων κατοίκων φάνηκε ότι εξαιτίας του κύματος δόμησης ψηλών κτιρίων, που έχει ενσκήψει, η περιοχή του Αλίμου είναι σε αναβρασμό. Είναι συχνά τα περιστατικά αντιπαραθέσεων, όπου καλείται η Αστυνομία να σταματήσει οικοδομικές εργασίες και να οδηγήσει στο αυτόφωρο τους υπεύθυνους των έργων.
Καταλύτης εξελίξεων η προσφυγή στο ΣτΕ
Ο δήμαρχός τόνισε ότι η τελική έκβαση των υποθέσεων θα κριθεί στο ΣτΕ, όπου προσέφυγε ο Δήμος, αναβαθμίζοντας τις δικαστικές πρωτοβουλίες του κατά της δόμησης ψηλών κτιρίων με το ΝΟΚ, πράγμα βέβαια, που θα κρίνει την εφαρμογή του νόμου για το σύνολο των περιοχών της χώρας.
-«Η προσφυγή, που σήμερα καταθέσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αφορά σε οικόπεδο έκτασης 1.100 τετραγωνικών μέτρων, για το οποίο εκδόθηκε οικοδομική άδεια, με την οποία εκεί που με συντελεστή δόμησης 0,8 θα χτίζονταν κανονικά 800 έως 900 τετραγωνικά μέτρα, με διάφορα τρικ χτίζει άλλα 670 τετραγωνικά μέτρα σε όγκο και ύψος του κτιρίου και φτάνουμε στα 1500 τετραγωνικά μέτρα δόμησης. Δηλαδή φτάνουμε σε μία αύξηση της δόμησης κατά 70 και 80%, σχεδόν διπλάσια δόμηση στο οικόπεδο, την ώρα που ο διπλανός έχει χτίσει με άλλους ηπιότερους όρους δόμησης», είπε ο κ Κονδύλης.
Ο ίδιος τόνισε ότι: «Όλα αυτά λοιπόν αλλοιώνουν βαθιά τους όρους δόμησης, τις πολεοδομικές μελέτες που έχουν γίνει στην περιοχή και επιβαρύνουν το περιβάλλον, απαξιώνουν τις περιουσίες και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής και δημιουργούν σωρευτικά προβλήματα».
Η φέρουσα ικανότητα της περιοχής
Μιλώντας για τις συνέπειες της υπέρμετρης δόμησης και ότι δοκιμάζεται η θεσμοθετημένη πολεοδομική και χωροταξική φέρουσα ικανότητα της περιοχής, ο δήμαρχος Αλίμου σημείωσε ακόμη ότι:
-«Όταν σε ένα οικόπεδο που χτίζει 800 τετραγωνικά τελικώς χτίζονται 1500 τετραγωνικά μέτρα, αυτό σημαίνει πύκνωση του πληθυσμού, πιο πολλοί κάτοικοι, πιο πολλά σχολεία, πιο πολλούς χώρους αθλητισμού, πιο πολλούς χώρους ελεύθερους, πιο πολλές θέσεις στάθμευσης τα οποία όμως δεν υπάρχουν. Η περιοχή έχει μελετηθεί για συντελεστή δόμησης 0,8 όχι για 1,5».
Ο Δήμος Αλίμου είναι αποφασισμένος να σταματήσει το φαινόμενο της υψηλής δόμησης και των ψηλών κτιρίων είπε ο δήμαρχος, διότι αλλοιώνεται το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, φορτώνονται υπέρμετρα οι προβλεπόμενες από τον εγκεκριμένο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό κοινωνικές και άλλες υποδομές. Μάλιστα ο κ Κονδύλης διέβλεψε ότι μέσω των ψηλών κτιρίων έρχεται ένα κύμα «κανιβαλισμού» της φυσιογνωμίας, του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής, το οποίο τόνισε ότι αν δεν ανακοπεί, θα έχει ως αποτέλεσμα αφού πλουτίσουν εργολάβοι και κατασκευαστές, εν συνεχεία να πέσουν οι τιμές και να απαξιωθούν οι ιδιωτικές περιουσίες των κατοίκων του Δήμου.
Τα μπόνους δόμησης και τα πατάρια
Στο στόχαστρο της προσφυγής του Δήμου Αλίμου στο ΣτΕ μπαίνουν τα μπόνους δόμησης του ΝΟΚ και ιδίως το άρθρο 10 για τα ύψη των κτιρίων. Η προσφυγή εστιάζει επίσης και σε επιμέρους ρυθμίσεις, που όπως είπε ο δήμαρχος οδηγούν σωρευτικά σε υπέρμετρη και «καταχρηστική δόμηση». Συγκεκριμένα είπε ο κ Κονδύλης ότι:
-«Υπάρχει ένα άρθρο στο ΝΟΚ, που προβλέπει ότι τα πατάρια δεν μετράνε στην κάλυψη. Δηλαδή κάνει κάποιος μία πενταόροφη πολυκατοικία και οι δύο τελευταίοι όροφοι είναι διπλάσιου ύψους από τους άλλους ορόφους της οικοδομής. Είναι διπλάσιοι γιατί έχουν μέσα ενσωματωμένα πατάρια και έτσι αυξάνεται το συνολικό ύψος του κτιρίου. Και σου λένε το επιχείρημα ότι αυτή η αύξηση δόμησης δεν μετράει γιατί είναι στο εσωτερικό του κτιρίου».
Ο Δήμαρχος συνέχισε λέγοντας: «πως δεν μετράει; αφού το πουλάς σε διπλάσια λεφτά για διπλάσια τετραγωνικά! Τα τετραγωνικά δόμησης είναι αντικείμενο δικαιοπραξίας, σύμβασης πώλησης και είναι πραγματική δόμηση που υπάρχει. Δεν μπορεί να λένε ότι δεν υπάρχει και ότι δεν εγγράφεται στον συντελεστή δόμησης».
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων και κατοίκων προέκυψε ότι υπάρχει ομοθυμία για να σταματήσει η δόμηση ψηλών κτιρίων στον Άλιμο.
Έγιναν τοποθετήσεις από εκπροσώπους παρατάξεων οι οποίοι συνέδεσαν το κύμα ψηλών κτιρίων στον Άλιμο με την επένδυση του Ελληνικού, εκφράστηκαν αμφιβολίες εάν τελικά οι δικαστικές παρεμβάσεις θα δικαιώσουν το Δήμο και τους κατοίκους και όχι «εργολαβικά και κατασκευαστικά συμφέροντα».
Επισημάνθηκε ακόμη σε τοποθετήσεις ότι οι πρωτοβουλίες του Δήμου δεν στρέφονται κατά της επιχειρηματικότητας αλλά προασπίζονται τα συμφέροντα του Δήμου και των κατοίκων.
Προτάθηκε να επεκταθούν οι πρωτοβουλίες κατά της εφαρμογής του ΝΟΚ σε όλες τις περιοχές του Δήμου, ιδίως σε τμήματα όπου ισχύει συντελεστής δόμησης 1,4, κάτι που όπως επισημάνθηκε σημαίνει πολύ περισσότερα τετραγωνικά μπόνους δόμησης.
Επίσης προτάθηκε να ζητήσει ο Δήμος νομοθετική ρύθμιση από το αρμόδιο υπουργείο για περιορισμούς δόμησης στην περιοχή.
Τέλος συζητήθηκε Δήμος και κάτοικοι να είναι σε συνεργασία για να γίνονται παρεμβάσεις και να καλείται η αστυνομία σε περιπτώσεις οικοδομών, που δεν τηρούνται οι προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και συνεχίζεται η υπέρμετρη δόμηση.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου για το θέμα της δόμησης και του ΝΟΚ (μετά το 1.10.00 του βίντεο) πατώντας Εδώ
Σχετικά Άρθρα
- Δήμος Αλίμου: η προσφυγή στο ΣτΕ που κρίνει τη τύχη του ΝΟΚ σε όλη τη χώρα
- Ριβιέρα: κυνήγι σε στυλ αυθαιρέτων, για οικοδομές με μπόνους δόμησης του ΝΟΚ
- ΣτΕ: το χρονοδιάγραμμα των τελικών αποφάσεων για τα μπόνους δόμησης του ΝΟΚ
- ΝΟΚ: μαζική αναστολή οικοδομικών αδειών έως την τελική απόφαση από το ΣτΕ
- Στον πάγο οικοδομικές άδειες με μπόνους ΝΟΚ για 2000 αδόμητες ιδιοκτησίες
- ΝΟΚ: βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για τα μπόνους δόμησης και τα ύψη των κτιρίων