Συμβιβαστική λύση βρέθηκε ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της Ένωσης για την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την...

Συμβιβαστική λύση βρέθηκε ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της Ένωσης για την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την μεταφορά φυσικού αερίου, σε μία εξέλιξη που θεωρείται ότι θα περιπλέξει την λειτουργία του μελλοντικού ρωσικού αγωγού Nord Stream 2.

Η συμφωνία, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της Ενωσης της Ενέργειας», ανέφερε η ρουμανική προεδρία της ΕΕ στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Νοέμβριο 2017 την τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για το φυσικό αέριο, ώστε να εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες στους αγωγούς που εισέρχονται στην Ενωση με αυτούς που εφαρμόζονται στις διευρωπαϊκές υποδομές: διαφάνεια τιμών, πρόσβαση στις υποδομές ή ακόμη διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ανάμεσα σε παρόχους και διαχειριστές του δικτύου.

Επειτα από περισσότερο από έναν χρόνο, πρόοδος σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την διαμόρφωση κοινού κειμένου που παρουσιάσθηκε από την Γαλλία και την Γερμανία, επί του οποίου και συμφώνησαν οι 28 την περασμένη Παρασκευή. Αυτό επέτρεψε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είχε εκφράσει την θέση του επί της προτάσεως ήδη από τον Απρίλιο 2018.

Δεν χρειάσθηκε παρά μία σύσκεψη για την κατάληξη σε ένα ικανοποιητικό κείμενο.

Η πρόταση της Κομισιόν θεωρήθηκε ως έκφραση της βούλησης για καλύτερη πλαισίωση του σχεδίου της Gazprom για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στην Ρωσία και την Γερμανία, το οποίο επικρίθηκε στους κόλπους της ΕΕ. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το σχέδιο της Gazprom θέτει υπό αμφισβήτηση την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ και την ασφάλεια της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση για την συμφωνία η οποία επετεύχθη την νύκτα και προβλέπει «αποτελεσματικό έλεγχο για την διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ από τις εθνικές αρχές που εποπτεύονται από την Κομισιόν» και «ενισχύει την διαφάνεια και την συνεργασία ανάμεσα σε αρμόδιες εθνικές αρχές», εξηγεί η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η τροποποιημένη νομοθεσία θα επιτρέψει «τον περιορισμό της σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα σε διαχειριστές υποδομών και παρόχους φυσικού αερίου» ή επίσης «θα διασφαλίσει τιμές χωρίς διακρίσεις».

«Σήμερα, η Ευρώπη κλείνει ένα κενό στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Δράσης για το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανέτε. «Οι νέοι κανόνες διασφαλίζουν ότι η νομοθεσία της ΕΕ θα εφαρμοσθεί σε όλους τους αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο προς την Ευρώπη και ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται να πωλήσουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα σέβονται την νομοθεσία της Ένωσης στον τομέα της Ενέργειας», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας