ecopress
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το «πάγωμα» της εκτός σχεδίου δόμησης, μετά την απόφαση του ΣτΕ. «Η λύση μέσω αναγνώρισης οδών και των νέων Τοπικών... Εκτός σχεδίου δόμηση: για λίγους η λύση, μέσω αναγνώρισης οδών

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το «πάγωμα» της εκτός σχεδίου δόμησης, μετά την απόφαση του ΣτΕ. «Η λύση μέσω αναγνώρισης οδών και των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που προωθεί το ΥΠΕΝ «όταν και εφόσον υλοποιηθεί αποτελεί λύση μόνο για ελάχιστες ιδιοκτησίες» τονίζεται από μηχανικούς νομικούς και αυτοδιοικητικούς της Δυτικής Μεσσηνίας.

Στις παρεμβάσεις φορέων μηχανικών, νομικών, συμβολαιογράφων, ιδιοκτητών και επενδυτών και μεσιτών, που έχουν καταγραφεί σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο από περιοχές όλης της χώρας προστίθενται:

-Ο Σύλλογος  Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, που συνδιοργάνωσαν ενημερωτική ημερίδα για την κατάργηση της δόμησης σε ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου πόλεων και οικισμών, επισημαίνοντας ότι: «η απόφαση  του ΣτΕ τινάζει στον αέρα όσα είναι γνωστά για την εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί από το 1985 έως σήμερα βρίσκονται στον αέρα, ενώ αγοραπωλησίες οι οποίες έχουν γίνει με υψηλό τίμημα κι αυτές είναι στον αέρα».

-Ψήφισμα, που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας, ζητά άμεση και συνολική λύση, επισημαίνοντας ότι η λύση μέσω αναγνώρισης οδών και των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που προωθεί το ΥΠΕΝ «όταν και εφόσον υλοποιηθεί αποτελεί λύση μόνο για ελάχιστες ιδιοκτησίες».

-Το Συμβούλιο της Κοινότητας Γαργαλιάνων σε πρόσφατη έκτακτη συνεδρίασή του εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα για την εκτός σχεδίου δόμηση, ζητώντας «την άμεση και ξεκάθαρη δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι θα ενεργήσουν τα δέοντα, κάνοντας ταχύτατα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραμείνει ως έχει το σχετικό Νομικό Καθεστώς».

Τι είπαν μηχανικοί και δικηγόροι

Στην ενημερωτική ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν για την κατάργηση της δόμησης σε ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου πόλεων και οικισμών ο Σύλλογος  Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας τονίστηκαν τα ακόλουθα:

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Τριφυλίας, Νίκος Αναστασόπουλος είπε πως ο Σύλλογος Μηχανικών Τριφυλίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας διοργάνωσαν την εκδήλωση για να γίνει μια ενημέρωση σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση η οποία, το τελευταίο διάστημα, με την απόφαση του ΣτΕ πάει προς κατάργηση.

Ο κ. Αναστασόπουος τόνισε ότι η απόφαση αυτή τινάζει στον αέρα όσα είναι γνωστά για την εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί από το 1985 έως σήμερα βρίσκονται στον αέρα, ενώ αγοραπωλησίες οι οποίες έχουν γίνει με υψηλό τίμημα κι αυτές είναι στον αέρα.

-“Ο κόσμος εμπιστεύθηκε τόσα χρόνια το Ελληνικό κράτος και επένδυσε χρήματα στη γη αγοράζοντας ένα κτήμα ή ένα οικόπεδο με σκοπό να οικοδομήσει, να πουλήσει, να δώσει στο παιδί του και λοιπά, και σήμερα βρίσκεται ξαφνικά το κτήμα αυτό να μην έχει καμία αξία. Είναι μια απόφαση η οποία, στην ουσία, θέλει ν’ απαξιώσει την αξία της γης, να ρίξει την αξία της γης και στοχεύει στη φτωχοποίηση του κόσμου, του Ελληνικού λαού”, είπε ο κ. Αναστασόπουλος.

Συνέχισε λέγοντας, “ειδικά για το δήμο Τριφυλίας, που είναι ένας δήμος ο οποίος δεν έχει ούτε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.), ούτε απόθεμα πολεοδομημένης γης, η απόφαση αυτή της απαγόρευσης της εκτός σχεδίου δόμησης σημαίνει ξαφνικό θάνατο για τα δικαιώματα που έχει ο κόσμος στην εκτός σχεδίου δόμηση. Η απόφαση αυτή αφορά το 95% των γηπέδων που βρίσκονται στην εκτός σχεδίου περιοχή, άρα λοιπόν είναι – στην ουσία – καθολικό. Θα μπορούν να οικοδομήσουν μόνο τα οικόπεδα εκείνα τα οποία έχουν πρόσωπο σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, μιας και δρόμους προϋφιστάμενους του 1923 και αναγνωρισμένους, όπως λέει η απόφαση του ΣτΕ, δεν έχουμε στην περιοχή μας. Κι όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά γενικά. Και δεν είναι εύκολο να κινηθεί μια τέτοια διαδικασία”.

-“Η κυβέρνηση, δυστυχώς, είχε δεσμευτεί να νομοθετήσει αλλά όλο αυτό το διάστημα δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια και την τελευταία στιγμή δήλωσε ότι το θέμα θέλει περαιτέρω επεξεργασία και το παρέπεμψε στις καλένδες για μετά τις εκλογές” κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος.

Από την πλευρά της η δικηγόρος Βασιλική Μαρίνη είπε πως η εκδήλωση γίνεται με σκοπό να ενημερωθεί ο κόσμος σχετικά με μια εξέλιξη η οποία είναι πάρα πολύ αρνητική. Όπως επεσήμανε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ καταργεί ουσιαστικά ολοσχερώς η δόμηση στις ιδιοκτησίες που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, προσθέτοντας ότι αυτό είναι η ανατροπή μίας κατάστασης η οποία ίσχυε από το 1928 μέχρι και σήμερα, όπου  επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση με όρους. “Έρχεται τώρα αυτή η απόφαση να νομοθετήσει ουσιαστικά, ενώ δεν είναι αρμοδιότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας να νομοθετεί, αλλά να νομολογεί, να νομοθετήσει και να καταργήσει ένα νόμο που ισχύει από το 1928”, είπε η κα Μαρίνη, για να συνεχίσει λέγοντας, “θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από τους πολίτες, μόνο η αντίδραση μπορεί να σταματήσει αυτή την εξέλιξη”.

Τεράστια προβλήματα ανισοτήτων μεταξύ των πολιτών

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Τσαφαράς κατέθεσε στο προεδρείο ψήφισμα σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με αρ 176/2023 που ουσιαστικά θεωρεί μη νόμιμη την εκτός σχεδίου δόμηση. Αναλυτικά το ψήφισμα:

-«Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με αρ 176/2023 ουσιαστικά θεωρεί μη νόμιμη την εκτός σχεδίου δόμηση, στο σύνολο σχεδόν των γεωτεμαχίων της Χώρας, με ελάχιστες εξαιρέσεις αυτών που έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστους δρόμους, γεγονός το οποίο για την περιοχή μας σημαίνει ότι επιτρέπεται η δόμηση μόνο στα γεωτεμάχια που συνορεύουν με Εθνικό ή Επαρχιακό δρόμο.

Αυτό είναι προφανές ότι δημιουργεί πλήρη απαξίωση στις περιουσίες των πολιτών, γεγονός που μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους.

Ο ισχυρισμός ότι θα δοθεί λύση μέσα από την εκπόνηση μελετών, για χαρακτηρισμό δρόμων ως κοινοχρήστων, ουσιαστικά διευκολύνει την εφαρμογή της άνω απόφασης του ΣΤΕ και δεν απαντά στο πραγματικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Η λύση αυτή, όταν και εφόσον υλοποιηθεί αποτελεί λύση μόνο για ελάχιστες ιδιοκτησίες (δηλad;h μόνο για αυτές που θα συνορεύουν με τον δρόμο) ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστια προβλήματα ανισοτήτων μεταξύ των πολιτών γιατί, ενώ τα γήπεδα που θα συνορεύουν με τους χαρακτηρισμένους πλέον, ως κοινοχρήστους δρόμους, θα έχουν την δυνατότητα να κτίζουν τα υπόλοιπα θα απαξιωθούν .

Με βάση την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η Πολιτεία πρέπει να επιληφθεί για την επίλυση του προβλήματος αυτού, λαμβάνοντας πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προβαίνει σε αυθεντική ερμηνεία του Π.Δ του 1985 και του ν 3212/2003, διευκρινίζοντας ότι, το άνω διάταγμα και ο άνω νόμος δεν απαιτούν καμία άλλη προϋπόθεση οικοδομησιμότητας εκτός από το εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, για τα γήπεδα που προϋπάρχουν του 2003 (δηλαδή, που προυπάρχουν της ημερομηνίας εφαρμογής του άνω νόμου).

Σε κατάσταση αναβρασμού βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες γης ένεκα της ουσιαστικής παύσης της δυνατότητας οικοδόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο μετά από προσφυγή για περίπτωση άδειας οικοδομής στην Πάτμο, αποφάνθηκε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων για να χτίσει κάποιος στην εκτός σχεδίου δόμηση. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά έχει βάλει πάγο από τις πολεοδομίες στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Όπως είναι φυσικό χιλιάδες ιδιοκτήτες, θεωρούν ότι απαξιώνεται η περιουσία τους, αλλά και από τον κλάδο των μεσιτών, που από την πλευρά τους εκτιμούν ότι ένα μεγάλο τμήμα των προς πώληση οικοπέδων έχουν τεθεί εκτός αγοράς».

«Ζητάμε την άμεση και ξεκάθαρη δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων»

Το Συμβούλιο της Κοινότητας Γαργαλιάνων σε πρόσφατη έκτακτη συνεδρίασή του εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα για την εκτός σχεδίου δόμηση:

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για το θέμα που προέκυψε στην εκτός σχεδίου πόλεων δόμηση από την απόφαση του Σ.τ.Ε. 176/2023. Ζητάμε την άμεση και ξεκάθαρη δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι θα ενεργήσουν τα δέοντα, κάνοντας ταχύτατα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραμείνει ως έχει το σχετικό Νομικό Καθεστώς. Σε διαφορετική περίπτωση θέτουμε σε μεγάλη αμφισβήτηση και άμεσο κίνδυνο τις επενδύσεις ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και στραγγαλίζουμε την τοπική οικονομία και κατ΄επέκταση την οικονομία της χώρας μας. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο!»

Με πληροφορίες από gargalianoionline.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας