ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ H νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ δίνει μεταβατική λύση σε μπλοκαρισμένες οικοδομικές άδειες και ταυτοχρόνως επισφραγίζει την απαγόρευση δόμησης σε όλα τα... Εκτός σχεδίου: οι ιδιοκτησίες 10+1 κατηγοριών, που δεν έχουν δικαίωμα δόμησης

Του Αργύρη Δεμερτζή/

H νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ δίνει μεταβατική λύση σε μπλοκαρισμένες οικοδομικές άδειες και ταυτοχρόνως επισφραγίζει την απαγόρευση δόμησης σε όλα τα γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό, στην εκτός σχεδίου περιοχή όλης της χώρας. Παράλληλα υπάρχουν ακόμη δέκα κατηγορίες εκτός σχεδίου ακινήτων, που πλέον δεν κτίζουν για αντίστοιχα δέκα λόγους, που πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες και υποψήφιοι αγοραστές.

«Το θέμα είναι μεγάλο και οι προϋποθέσεις που συνεχώς μπαίνουν σε εφαρμογή με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τον χαρακτηρισμό του κοινόχρηστου οδικού δικτύου οδηγούν στην πραγματικότητα σε μπλόκο της εκτός σχεδίου δόμησης. Το αποτέλεσμα είναι να περιορίζεται το δικαίωμα της δόμησης, ακόμα και να καταργείται, χωρίς την υποχρέωση της Πολιτείας για αποζημίωση», τονίζει  η Γραμμάτη Μπακλατσή έμπειρη τοπογράφος – πολεοδόμος μηχανικός.

«Παύση έκδοσης οικοδομικών αδειών»

-«Με νομοθετικές παρεμβάσεις στην πολεοδομική νομοθεσία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, με την πρόβλεψη μεταβατικής ρύθμισης για την παύση έκδοσης οικοδομικών αδειών σε γήπεδα χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό, σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Αυτά αναφέρονται στην επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για τη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο,  με την οποία – κατά τα άλλα – επιχειρείται να δοθεί λύση δόμησης σε γήπεδα τουλάχιστον 4 στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου περιοχή.

Τις επίσημες ανακοινώσεις για την πολεοδομική μεταρρύθμιση του ΥΠΕΝ στο υπουργικό συμβούλιο Δείτε εδώ στο ecopress

Η νέα ρύθμιση αναμένεται από χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν αγοράσει ακίνητα εκτός σχεδίου και δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απαγορεύεται η δόμηση σε αγροτεμάχια που στερούνται «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο. Για να επιλύσει το θέμα αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάστηκε μεταβατική λύση, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή.

-«Όμως, όπως σημειώνει η κα Μπακλατσή, πάνω από το 95% των οδών δεν είναι αναγνωρισμένες, ακόμα και αυτές που κατασκευάστηκαν και συντηρούνται από τους δήμους».

Ποιοι μπαίνουν και ποιοι μένουν εκτός της νέας ρύθμισης

Η  μεταβατική νομοθετική ρύθμιση λοιπόν, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και θα μπει σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, ναι μεν ξεμπλοκάρει έκδοση οικοδομικών αδειών σε μεγάλο αριθμός ιδιοκτησιών άνω των τεσσάρων στρεμμάτων. Ταυτοχρόνως όμως μένει εκτός δόμησης το σύνολο των ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές, που δεν πιάνουν τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης. Δείτε εδώ στο ecopress

Σύμφωνα με την τελική ρύθμιση του ΥΠΕΝ οι προϋποθέσεις για να πάρουν άδεια δόμησης τα εκτός σχεδίου γήπεδα είναι:

-Να δημιουργήθηκαν από την 31η.05.1985 μέχρι και την 31η .12.2003.

-Να έχουν πρόσωπο ή να εφάπτεται το ένα εκ των ορίων τους σε μήκος τουλάχιστον τριών 3,5 μέτρων σε οδό που:

-Εμφαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977, έχει πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων,

-Συνδέεται με διεθνή, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών και αυτή η οδός:

Είτε αυτή να έχει διανοιχθεί με απόφαση κρατικού οργάνου, είτε να είναι καταχωρημένη στα κτηματολογικά βιβλία με την ένδειξη «Ειδική Έκταση» (ΕΚ) είτε να έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας από αρμόδια για την συντήρηση και βελτίωση των οδών αρχή ή οργανισμό, είτε να διέρχεται απ’ αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας.

Να δημιουργήθηκαν προ της 31ης.05.1985

Να έχουν πρόσωπο ή να εφάπτεται το ένα εκ των ορίων τους μήκους τουλάχιστον 3,5 μέτρων σε οδό που:

-Εμφαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977, έχει πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων, η οποία έχει διανοιχθεί με απόφαση κρατικού οργάνου, είτε είναι καταχωρημένη στα κτηματολογικά βιβλία με την ένδειξη «Ειδική Έκταση» (ΕΚ) είτε έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας από αρμόδια για την συντήρηση και βελτίωση των οδών αρχή ή οργανισμό, είτε να διέρχεται απ’ αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας  ή

-Νομίμως συστημένη δουλεία διόδου υφιστάμενη προ του 1985, με πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων, η οποία να συνδέεται με διεθνή, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών.

Δέκα κατηγορίες ακινήτων χωρίς δικαίωμα δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή

«Στο μεταξύ ένας πολίτης μπορεί να αγόρασε, για παράδειγμα, ένα ακίνητο πριν από δύο χρόνια ως άρτιο και οικοδομήσιμο και σήμερα να μην μπορεί να εκδώσει οικοδομική άδεια ή άδεια λειτουργίας γιατί άλλαξαν οι όροι δόμησης ή οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης στην περιοχή» τονίζει η Τούλα Μπακλατσή και υπογραμμίζει ότι:

-«Οι πολίτες θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι για τις τελευταίες γενικές αλλά και ειδικές ανά περιοχή πολεοδομικές διατάξεις, διότι μπορεί να μην εκδοθεί η οικοδομική άδεια», παρουσιάζοντας τις κατηγορίες ακινήτων στην εκτός σχεδίου περιοχή, που για δέκα λόγους δεν έχουν δικαίωμα δόμησης, οι οποίοι είναι:

1.Να θεσμοθετήθηκε Χωροταξικό ή Πολεοδομικό Σχέδιο στην Περιοχή (Περιφερειακό Χωροταξικό ή Γενικό Πολεοδομικό, ΣΧΟΟΑΠ ή Τοπικό Χωροταξικό Σχέδιο), με το οποίο μπορεί να καταργήθηκαν οι παρεκκλίσεις ή να αυξήθηκαν τα όρια αρτιότητας ή να μειώθηκε ο Συντελεστής Δόμησης.

2.Να γειτνιάζει με αρχαιολογικούς χώρους ή βρίσκεται σε ζώνη προστασίας όπου απαγορεύεται η δόμηση.

3.Να γειτνιάζει με ρέμα που δεν έχει οριοθετηθεί, γιατί θα απαιτηθεί η οριοθέτησή του. Προσοχή, γιατί η δόμηση οποιασδήποτε κατασκευής πλησίον ρέματος επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων.

4.Να γειτνιάζει με αιγιαλό και παραλία που δεν έχουν καθοριστεί οι οριογραμμές του και κατά την οικοδόμηση θα πρέπει να «τραβηχτεί» πίσω η οικοδομή τουλάχιστον 30 μέτρα για κατοικία και 50 μέτρα για ξενοδοχείο.

5.Να βρίσκεται σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και έχουν καθοριστεί αυξημένα όρια αρτιότητας, μειωμένη δόμηση ή υπάρχουν περιορισμοί στις επιτρεπόμενες χρήσεις.

6. Να βρίσκεται σε γη υψηλής παραγωγικότητας, όπου απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ.

7. Να βρίσκεται πλησίον σε κολόνες της ΔΕΗ ή βάσης ραδιοφωνικών ιστών ή κεραίας κινητής τηλεφωνίας, για λόγους ασφαλούς έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

8. Να βρίσκεται σε περιοχή NATURA (περιοχές διατήρησης των φυσικών οικοτόπων και της άγριας χλωρίδας και πανίδας), γιατί μετά τον Μάρτιο του 2011 απαιτούνται 10 στρέμματα.

9. Να βρίσκεται σε περιοχή RAMSAR (περιοχές κοντά σε υδροβιοτόπους, με μεγάλη οικολογική σημασία) ή άλλα δίκτυα προστασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας ή Ζώνες Ειδικής Προστασίας.

10. Να βρίσκεται σε περιοχή όπου έγινε κύρωση του δασικού χάρτη και έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας