Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού είναι η έγκυρη και ακριβής αναγνώριση των μεταλλάξεων του. Καθώς ο κορονοϊός... Ελληνική υψηλή τεχνολογία στην μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού είναι η έγκυρη και ακριβής αναγνώριση των μεταλλάξεων του. Καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται, δημιουργούνται μεταλλάξεις του ιού με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς την μεταδοτικότητα και την επικινδυνότητα.

Οι επιδημιολόγοι σε όλο τον κόσμο χρειάζεται να αναγνωρίζουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις μεταλλάξεις του κορονοϊού για να μπορούν να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης στις ευπαθείς ομάδες.

Δυστυχώς όμως η αναγνώριση των μεταλλάξεων του κορονοϊού είναι μια σύνθετη υπολογιστικά διαδικασία και χρειάζεται ισχυρές επεξεργαστικές μονάδες. Χρησιμοποιώντας ακόμα και τους πιο γρήγορους επεξεργαστές η αναγνώριση των μεταλλάξεων μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 48 ώρες.

Η έγκυρη αναγνώριση των μεταλλάξεων είναι από τους επιδημιολόγους μπορεί να επιστρέψει την γρήγορη λήψη αποφάσεων για την μείωση της διασποράς του ιού καθώς και την εφαρμογή των απαραίτητων ιατρικών αγωγών για την θεραπεία των ασθενών.

Στην μάχη για την γρήγορη αναγνώριση των μεταλλάξεων είναι καθοριστική η αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα η ανάπτυξη εξειδικευμένων επεξεργαστών ειδικά για την αναγνώριση των μεταλλάξεων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αναγνώρισης των μεταλλάξεων σημαντικά. Η επεξεργαστές ειδικού σκοπού (programmablehardwareaccelerators-FPGA) μπορούν να μειώσουν σημαντικά (έως και σε 3 ώρες) το χρόνο αναγνώρισης των μεταλλάξεων. Ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών αλλά και της μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

H ελληνική εταιρία InAccel

Η ελληνική εταιρία InAccel είναι πρωτοπόρος διεθνώς στην ανάπτυξη και στην αξιοποίηση επεξεργαστών ειδικού σκοπού για εφαρμογές όπως η μηχανική μάθηση, υπολογιστικά οικονομικά,  η μηχανική όραση και οι εφαρμογές βιο-πληροφορικής.

H intel συμμετέχει στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID με ένα πρόγραμμα 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, η InAccel συνεργάζεται με την Intel για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που θα επιτρέπει την αξιοποίηση των επεξεργαστών ειδικού σκοπού από ερευνητές σε όλο τον κόσμο για το γρήγορο εντοπισμό των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, η InAccel παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την αξιοποίηση των επεξεργαστών ειδικού σκοπού για εφαρμογές επεξεργασίας ακολουθιών του ανθρώπινου γονιδιώματος. Με τον τρόπο αυτό οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο μπορούν να γνωρίζουν άμεσα αν υπάρχει μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού και να δράσουν ανάλογα.

Η εταιρία InAccel, στελεχωμένη με υψηλής κατάρτισης νέους μηχανικούς, έχει καταφέρει να είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία των επεξεργαστών ειδικού σκοπού (επιταχυντών)και συνεργάζεται με μεγάλες εταιρίες στον χώρο της πληροφορικής όπως η Intel, ηMicrosoft, η Amazonκαι η Xilinx. Η InAccel συμμετέχει στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων και το 2018 είχε λάβει χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ από την marathonVC. Οι ιδρυτές της εταιρίας, Χριστόφορος Κάχρης, Ηλίας Κορομηλάς και Ιωάννης Σταμέλος είναι απόφοιτοι της σχολής των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και του Πολυτεχνείου της Κρήτης.

Ο Χριστόφορος Κάχρης δήλωσε στο ecopress : «Η συνεργασία μας με την Intel στα πλαίσια της καταπολέμησης της πανδημίας, μας δίνει την δυνατότητα να δείξουμε πως η υψηλή τεχνολογία μπορεί να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος της ανθρωπότητας για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Ακόμα μας δίνει την δυνατότητα να αναδείξουμε πως η υψηλή κατάρτιση των μηχανικών στην Ελλάδα μαζί με την ποιοτική δουλειά μπορεί να επιφέρει την συνεργασία τεχνολογικών κολοσσών με ελληνικές εταιρίες».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας