ecopress
Χαρακτηριστικά υλοποιήσιμου στόχου εθνικής σημασίας, με μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας... Εθνικός στόχος η ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO

Χαρακτηριστικά υλοποιήσιμου στόχου εθνικής σημασίας, με μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας αρχίζει να λαμβάνει η πρωτοβουλία Κρητών επιστημόνων, για την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Συνολικά μέχρι τώρα 30 διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κρήτη, ενώ η καμπάνια συνεχίζεται, συντάσσονται με  την πρωτοβουλία της επιστημονικής ομάδας αρθογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης.

Δέκα ακόμη  επιστήμονες από την Κρήτη προστίθενται με δημόσιες δηλώσεις τους σήμερα στους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας  και όλοι μαζί στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ενω  καλούν τις τοπικές αρχές να ενεργοποιηθούν και  το Υπουργείο Πολιτισμού να συντάξει το φάκελο της υποψηφιότητας ένταξης στο καλεντάρι της UNESCO των Ανακτορικών Μινωικών Κέντρων της Κρήτης, και να αγωνισθεί να εγκριθεί από τον Οργανισμό, γιατί Μινωικός πολιτισμός και τα μνημεία του (Κνωσός, Φαιστός, Γόρτυνα κλπ)  αποτελούν το «λίκνο» του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας  αποτελεί το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.

Οι νέες δηλώσεις Κρητών επιστημόνων

Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας  Βαχαρίδη, Δικηγόρος  – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται  νέες δημόσιες δηλώσεις Κρητών επιστημόνων, υπέρ  της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:

Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ): 

-«Μένει έκπληκτος κανείς όταν συνειδητοποιεί πώς ένας τέτοιος πολιτισμός με παγκόσμια ακτινοβολία, με μοναδικά μνημεία, η UNESCO δεν έχει αποδώσει την πρέπουσα προστασία. Οι μαρτυρίες που εκπέμπει ο Μινωικός Πολιτισμός μάς αποκαλύπτουν το τεράστιο μέγεθος και την μοναδική αξία ενός πολιτισμού που γεννήθηκε στον τόπο αυτό. Η πολιτιστική και οικονομική επιρροή  στη Μεσόγειο και την ανατολή, τεκμηριώνεται μέσα από τα αριστουργήματα που μας χάρισε αυτή η περίοδος στην Αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και όχι μόνο. Όλα αυτά μαρτυρούν την συμβολή που είχε ο μινωικός πολιτισμός στην ανάπτυξη του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού. Ευχή και απαίτηση είναι η απόδοση του ελάχιστου, αλλά και κυρίαρχου που είναι  η προστασία του πολιτισμού, του πολιτισμού μας».

Λευτέρης Κοπάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων και Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης:

-«Η Αρχαία Κυδωνία είναι ο τόπος, όπου δραστηριοποιείτο ο Μινωικός πολιτισμός στα Χανιά. Αυτή μαζί με τους Αρχαιολογικούς χώρους του Ηρακλείου (Κνωσσός, Φαιστός και Μαλλιά) και του Λασιθίου (Ζάκρος) είναι τα Μινωικά Παλάτια που είναι στην προτεινόμενη λίστα της UNESCO από το 2014. Δυστυχώς, όμως, το θέμα δεν προχωρεί. Η θέση των Επιστημόνων (Επιτροπή Πρωτοβουλίας) που αγωνίζονται για την ένταξή τους στα προστατευόμενα της UNESCO, ταυτίζεται με την δική μου, για το καλό της πόλης μας.
Η ΚΡΗΤΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ».

Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης, Αντγος ε.α:  

Μένω ενεός…! Είχα την εντύπωση πως τουλάχιστον η Κνωσός και ο Μινωικός πολιτισμός ήταν στον κατάλογο της UNESCO. Ζούμε, τελικά, για να μαθαίνουμε. Ενώνω και εγώ τις δυνάμεις μου για κάτι αυτονόητο. Στη διάθεσή σας».

Αλέκος Βρανάκης, Ηλεκτρονικός:

-«Κατάγομαι από τα Χανιά,όπου έζησα πολλά χρόνια, μέχρι να έρθω στην Αθήνα για σπουδές.Η αρχαία Κυδωνία και οι αρχαιολογικοί χώροι του Ηρακλείου (Κνωσσός, Φαιστός, Μαλλιά) και του  Λασιθίου(Ζάκρος) είναι ο απαράμιλλος πολιτισμός της Κρήτης.Έμαθα ότι ο φίλος και Συνάδελφος Δημήτρης Παυλόπουλος με ομάδα άλλων επιστημόνων προσπαθούν να ενταχθούν αυτά τα μνημεία της πατρίδας μου στην UNESCO.Συμφωνώ και εύχομαι καλή επιτυχία.»

Ανδρέας Μαρολαχάκης, Συγγραφέας και Κρητικός:

-«Φυσικά επικροτώ και επιδοκιμάζω την συμμετοχή των αρχαιοτήτων της Κρήτης-και όχι μόνο- στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.Θεωρώ ότι ο Μινωικός πολιτισμός είναι ο πρώτος αξιοσημείωτος που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη! Ολόκληρο το νησί πρέπει να ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Σίγουρα είμαι με το μέρος της ομάδας πρωτοβουλίας! Ελπίζω η ομάδα να επεκταθεί».

Βαγγέλης Κασσωτάκης, Οικονομολόγος:

-«Διάβασα στην ecopress ότι ο θαυμάσιος Πολιτισμός της Μινωικής εποχής δεν προστατεύεται από την UNESCO.Το ανάκτορο της Ζάκρου κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς οικισμούς που θαύμαζα πάντοτε.Είμαι σύμφωνος με τον αγώνα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας καιτην συγχαίρω για τα άρθρα της. Ο Πολιτισμός της Κρήτης πρέπει να προστατευθεί».

Μαρία Παπαχατζάκη, ιατρός:

Όταν ενημερώθηκα από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τις ενέργειες που κάνει να τεθεί υπό την προστασία της UNESCO ο Μινωικός Πολιτισμός, με βρήκε σύμφωνη και θέλω και εγώ να συνδράμω σε αυτή την πρωτοβουλία».

Κυριάκος Μιτσοτάκης, ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕ (www.technochimiki.gr) :

-«Γεννήθηκα στα Χανιά και η αγάπη μου για την Κρήτη δεν έσβησε ποτέ.Έχοντας επισκεφτεί την Κνωσό, είμαι λάτρης του μινωικού πολιτισμού και με χαρά ενημερώθηκα για την πρωτοβουλία και δηλώνω ότι είμαι δίπλα στην ομάδα.Πέρα από τον αρχικό εντυπωσιασμό, τα παλάτια της Κνωσού αποκαλύπτουν έναν πολισμό που αγαπά τη φύση, τα ζώα, τα χρώματα και τα αποτυπώνει στις τοιχογραφίες του, τα κοσμήματά του κα. Πολιτισμός ειρηνικός, με εμπορικές σχέσεις με άλλους λαούς και με άλλα έθνη. Μέσα στους αιώνες, τα παλάτια της Μινωικής Κρήτης παραμένουν μάρτυρες ενός αξιοθαύμαστου, μοναδικού πολιτισμού που έδωσε στην ανθρωπότητα την ποιότητα της ζωής που σήμερα απολαμβάνουμε.Θα ήθελα, λοιπόν, να συγχαρώ την επιτροπή για την πρωτοβουλία της και σας διαβεβαιώ ότι είμαι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε».

Νατάσα Παγωμένου Τσιγένη, συνταξιούχος στρατιωτικός:

Θεωρώ επιβεβλημένο να προστατευθεί ο Μινωικός Πολιτισμός από την UNESCO. Είναι μία κίνηση που έπρεπε να είχε γίνει χρόνια. Είμαι υπέρ της Επιτροπής Πρωτοβουλίας».

Μαρία Χαλκιαδάκη, ιατρός:

Μόλις ενημερώθηκα πως ο Μινωικός Πολιτισμός δεν ανήκει στα μνημεία που προστατεύει η UNESCO και ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Φυσικά και συμπαρίσταμαι στην προσπάθεια της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και επιθυμώ να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή τη θεάρεστη ενέργεια. Όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να βοηθήσουμε».

Πρώτο κύμα δηλώσεων

Στο πρώτο κύμα δηλώσεων Κρητών επιστημόνων συμμετείχαν οι:

-Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ

-Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός

-Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

-Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Νομάρχης Λασιθίου

-Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος.

-Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια

-Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος  Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ)

-Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός

Δεύτερο κύμα δηλώσεων

Στο  δεύτερο κύμα δηλώσεων Κρητών επιστημόνων συμμετείχαν οι:

-Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”

-Μαρία Παντέρη, Συμβολαιογράφος

-Αδαμάντιος (Μάκης) Γ. Κρασσανάκης, Επίτιμος Διευθυντής Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας, Πρόεδρος Κρητών Αγίας Παρασκευής

-Γεώργιος Φέριγκος, Τεχνολόγος – Ηλεκτρονικός

-Βασίλης Μαυρογένης, πολιτικός μηχανικός 1957 και μηχανολόγος 1978 ΕΜΠ

-Δημήτριος Σκουλικάρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην τοπικός Σύμβουλος περιοχής Κρίτσας

-Φανούριος Μπαντουβάκης, Κίσσαμος Χανίων

-Φαίδρα Πιτταρά, Κοινωνική Λειτουργός και Χανιώτισσα

-Γεώργιος Πελεκανάκης, Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

-Ανδρέας Χαριτάκης, Πολιτικός Μηχανικός

Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη

Στο άρθρο των  Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ  και εδώ  αναφέρθηκε ότι η χώρα μας,  έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς  της  (U.N.E.S.C.O),  του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο  εφαρμογής πολιτικών  που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί,  πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί  το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.

*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ
**Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π.  ,  M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.  ( University of Maryland USA,  -Technology and Vocational Education ), τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας