ecopress
Προτάσεις και παραδείγματα κόστους οφέλους για φωτοβολταϊκά στέγης ανάλογα με τις ανάγκες και την κατανάλωση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση... Φωτοβολταϊκά στέγης: κόστος & όφελος με ή χωρίς επιδότηση-παραδείγματα

Προτάσεις και παραδείγματα κόστους οφέλους για φωτοβολταϊκά στέγης ανάλογα με τις ανάγκες και την κατανάλωση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση από το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ). Ο υπουργός ΠΕΝ  Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι είναι ζήτημα ημερών η προδημοσίευση του οδηγού του επιδοτούμενου προγράμματος και ότι η πλατφόρμα αιτήσεων θα ανοίξει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Νωρίτερα, εντός των ημερών ανοίγει η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο, καθώς προϋπόθεση για να υποβληθεί αίτηση συμμετοχής στο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ θα είναι να υπάρχει προηγουμένως σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Η διαδικασία για την έγκριση σύνδεσης από το ΔΕΔΔΗΕ θα είναι απλή και αυτόματη, με μοναδικό δικαιολογητικό τον λογαριασμό ρεύματος. Δείτε εδώ στο ecopress

Αυτοπαραγωγή και Ενεργειακές Κοινότητες

Στις εργασίες της εκδήλωσης του ΕΒΕΠ τονίστηκε ότι το «Net-metering» ή «Αυτοπαραγωγή με Ενεργειακό Συμψηφισμό», δίνει σε μια επιχείρηση ή νοικοκυριό τη δυνατότητα να παράγει, με χρήση φωτοβολταϊκού συστήματος, την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει, ενώ ταυτόχρονα παραμένει συνδεδεμένη στο δίκτυο, το οποίο χρησιμοποιεί ως «αποθήκη» ενέργειας. Έτσι, όταν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, το πλεόνασμα «αποθηκεύεται» στο δίκτυο και χρησιμοποιείται όταν η παραγωγή δεν επαρκεί.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι προοπτικές για τη σύσταση, για πρώτη φορά, επιχειρηματικών ενεργειακών κοινοτήτων μέσω των Επιμελητηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Σε ανακοίνωση του ΕΒΕΠ σημειώνεται ότι στις συζητήσεις που επακολούθησαν των παρουσιάσεων και της τοποθετήσεως του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, διαπιστώθηκε συναντίληψη για την αναγκαιότητα συγκρότησης επιχειρηματικών ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες και δύνανται να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών, αλλά και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, με στόχο την εξ ολοκλήρου κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων που θα μετέχουν στις ενεργειακές κοινότητες.

Παραδείγματα κόστους οφέλους

-Μικρό οικιακό φωτοβολταϊκό πάνελ των 3 kwp που εγκαθίσταται χωρίς καμία επιδότηση ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης φτάνει σήμερα στα 8 χρόνια. Αντίθετα, με μια επιδότηση της τάξης του 30% ο χρόνος αποπληρωμής μειώνεται στα 4 χρόνια.

-Νοικοκυριό με τυπική κατανάλωση ρεύματος (4.500 kWh ετησίως), το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό χρήσης. Σε αυτή την περίπτωση, η ιδανική λύση είναι η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού 3 kW και μίας μπαταρίας 5 kWh. Παρόλο που η επιδότηση θα καλύψει τις πρώτες 3 kWh χωρητικότητας της μπαταρίας, η επιλογή ενός μεγαλύτερου συστήματος είναι πιο συμφέρουσα, καθώς θα επιτρέψει τον μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό.

Ένα τέτοιο σύστημα κοστίζει αυτή τη στιγμή περί τα 11.500 ευρώ, από τα οποία η επιδότηση θα καλύψει τα 4.600 ευρώ, λαμβάνοντας το μέσο ποσοστό ενίσχυσης (50%). Την υπόλοιπη δαπάνη, 6.900 ευρώ, θα πρέπει να καλύψει το νοικοκυριό με ίδια κεφάλαια. Όπως αναφέρθηκε η επένδυση γίνεται αντιοικονομική αν προσφύγει κανείς σε τραπεζικό δανεισμό, λόγω του επιτοκίου.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα θα αποσβεστεί στα 7,8 έτη, από την οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος. Στα υπόλοιπα 17,2 έτη της σύμβασης (οι συμβάσεις net-metering είναι 25ετούς διάρκειας) το κέρδος από την εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 17.300 ευρώ.

-Νοικοκυριού με ετήσια κατανάλωση αγγίζει τις 12.000 kWh, που χρησιμοποιεί αντλίες θερμότητας ή έχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα πρέπει να επιλέξει φωτοβολταϊκό μέγιστης επιδοτούμενης ισχύος (7 kW) και μπαταρία μέγιστης χωρητικότητας (7 kWh). Το κόστος θα ανέλθει στα 17.500 ευρώ και η επιδότηση στα 8.750 ευρώ, λαμβάνοντας το και πάλι το μέσο ποσοστό ενίσχυσης (50%). επομένως, θα χρειαστεί να καλύψει 8.750 ευρώ με ίδια κεφάλαια.

Η υψηλή κατανάλωση σημαίνει και υψηλή τιμή χρέωσης ρεύματος και, κατά συνέπεια, πιο αυξημένους  λογαριασμούς. Επομένως, με την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού και της μπαταρίας, είναι μεγαλύτερη και η εξοικονόμηση. Ως συνέπεια, η απόσβεση της επένδυσης γίνεται στα 3,5 χρόνια, ενώ στα υπόλοιπα 21,5 έτη η οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος «μεταφράζεται» σε καθαρό κέρδος 64.200 ευρώ.

Τα παραδείγματα παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση από  τους Στέλιο Ψωμά ενεργειακό σύμβουλο και τον πρόεδρο  του ΕΒΕΠ Β. Κροκίδη, ο οποίος τόνισε ότι τα «όπλα», για την επίσπευση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, είναι η αξιοποίηση προγραμμάτων της ΕΕ, η εξέταση σε εθνικό επίπεδο των ελαφρύνσεων στο φορολογικό πεδίο των συγκεκριμένων επενδύσεων αλλά και η μείωση των γραφειοκρατικών και άλλων διατυπώσεων για την έγκριση ανάπτυξης συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, πρωτίστως από τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτων μεγέθους και με δυνατότητα συνέργειας από τις μικρότερες, που αδυνατούν να επενδύσουν στο συγκεκριμένο τομέα.

Υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά σε τρία χρόνια

Με βάση το «RePower EU», από το 2026, δηλαδή σε τρία χρόνια, θα είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με εμβαδόν ορόφου άνω των 250 τ.μ., από το 2027 στα υφιστάμενα δημόσια και εμπορικά και, από το 2029, στις νέες κατοικίες. Στόχος είναι να στηριχθούν περισσότερο τα συστήματα που συνοδεύονται και από συσσωρευτή για αποθήκευση ενέργειας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συμφόρησης στα ήδη κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, παραθέτοντας τα τελευταία στοιχεία για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, που έφθασε στο πρώτο δεκάμηνο του περασμένου έτους το 47,1% και ξεπέρασε, για πρώτη φορά, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων.

Νέοι κανόνες αδειοδότησης ΑΠΕ

Ο κος Κροκίδης χαρακτήρισε αξιοσημείωτο, ότι στον νέο προσωρινό Κανονισμό της ΕΕ, που έχει δημοσιευτεί, προβλέπονται μέτρα για την επίσπευση της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ. Έτσι, όπως είπε, φωτοβολταϊκά στέγης θα πρέπει πλέον να αδειοδοτούνται εντός ενός μήνα, ενώ για τα μικρά συστήματα αυτοκατανάλωσης ενέργειας έως 50 kW, εάν οι αρμόδιες αρχές δεν ανταποκριθούν εντός μήνα από την αίτηση, η άδεια θα θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί.

-«Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στο θέμα των ΑΠΕ, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τον ήλιο, τους ανέμους και τα κύματα. Και το οφείλουμε γιατί πρέπει να σκεφτούμε όλοι ότι το ενεργειακό πρόβλημα ήρθε για να μείνει, αλλά και για να μην μείνουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με γιγάντιους λογαριασμούς ρεύματος. Άλλωστε η οικονομία είναι κυκλική» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Ενεργειακή λύση «3 Α»

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση, έχει επιταχύνει de facto την ενεργειακή μετάβαση, ασκώντας σοβαρές πιέσεις προς την κατεύθυνση της αλλαγής του μείγματος της πολιτικής για την αξιοποίηση των ΑΠΕ και την εγκατάλειψη ιδεοληψιών, αλλά και της, όπως αποδείχθηκε, ζημιογόνας άγνοιας των τοπικών κοινοτήτων για τα απορρέοντα οφέλη στη διαμόρφωση του κόστους ζωής από τις ΑΠΕ.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη λύση «3 Α» («Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση, Αυτοκατανάλωση»), που πρότεινε το Επιμελητήριο στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η οποία συνάδει με την «ηλιακή στρατηγική» της Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι, στο πλαίσιο συζήτησης στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, που διεξήχθη παρουσία της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Ε.Α.Τ.), κας Αθηνάς Χατζηπέτρου, διερευνήθηκε και το ζήτημα της χρηματοδοτικής στήριξης επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανική παραγωγή

Η Ελλάδα, είπε, πρέπει να μετατρέψει αυτήν την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία, για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, αλλά και να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από τα κόστη αποπληρωμής της ηλεκτρικής ενέργειας, που επιδρούν στην ανταγωνιστικότητα του τελικού προϊόντος. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής Πειραιώς, Δημήτρης Μαθιός, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στην βιομηχανική παραγωγή εστιάζοντας, μεταξύ των άλλων, στα θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του, δομικού πλέον, ανταγωνιστικού μειονεκτήματος σε κόστος ενέργειας, το οποίο θα αντιμετωπίζει η Ευρώπη και, κατ’ επέκταση, και η Ελλάδα εντός της Ε.Ε. τα επόμενα αρκετά χρόνια. Μάλιστα, σημείωσε πως η αντιμετώπισή της είναι απαραίτητο να επιτευχθεί χωρίς σοβαρή επιβάρυνση της παραγωγικής δραστηριότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, γιατί, κάτι τέτοιο, θα εγκυμονούσε σημαντικούς κινδύνους επιβίωσης βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Τι είπε ο ΥΠΕΝ

«Η Ελλάδα σχεδιάζει και η Ευρώπη ακολουθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την αξιοποίηση των ΑΠΕ και την σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη οι οποίες υιοθετήθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβαση και στα πλαφόν που έχουν τεθεί για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στις «κρίσιμες υποδομές», όπως η περίπτωση της Ρεβυθούσας, οι εγκαταστάσεις της οποίας διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας και όχι μόνο, αλλά και στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει για την ελάφρυνση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου που βελτιώνει το πλαίσιο για την ανάπτυξη επενδύσεων στις ΑΠΕ από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Έργα ΑΠΕ από τους Δήμους

Την εκδήλωση, επίσης, χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις, ώστε οι Δήμοι που έχουν στην ευθύνη τους τις σχολικές μονάδες, αλλά όχι την ιδιοκτησία τους, να μπορούν να αξιοποιήσουν τις ΑΠΕ, ώστε να μειωθεί το κόστος του ρεύματος που καταβάλλουν οι Δήμοι, ενώ έθεσε και το θέμα των γραφειοκρατικών διατυπώσεων λέγοντας ότι κατανοεί τον προβληματισμό των παραγωγικών τάξεων σε μία πόλη όπου φιλοξενεί τη μεγαλύτερη επιχειρηματική κοινότητα. Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς, Ιωάννης Μελάς, σημείωσε τη σημασία της Αυτοπαραγωγής, Αποθήκευσης, Αυτοκατανάλωσης για τις επιχειρήσεις, στον ρόλο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό πεδίο, αλλά και στην σημασία αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις ΑΠΕ, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχουν συμφέρουσες λύσεις σε πολλά επίπεδα.

Μεγάλη συμμετοχή

Την εκδήλωση, στην οποία τοποθετήθηκαν ειδικοί εμπειρογνώμονες στις δύο βασικές ενότητες για το 3Α και τις παραμέτρους για μία επιτυχημένη επένδυση στα Φ/Β, παρακολούθησαν εκπρόσωποι από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν άμεσα το τρέχον πρόγραμμα εγκατάστασης Φ/Β στη στέγη με μπαταρία, μεταποιητικές, βιομηχανικές, ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις από τον Πειραιά, την Αττική, αλλά και από τις Βιομηχανικές Περιοχές ανά την Ελλάδα, που ενδιαφέρονται να συστήσουν επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες, κατασκευαστικές εταιρείες, εγκαταστάτες, εξειδικευμένοι επιστήμονες, νομικοί σύμβουλοι, βιομηχανίες και προμηθευτές εξοπλισμού και μπαταριών, ενεργειακοί σύμβουλοι, που δραστηριοποιούνται ενόψει του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά και απλοί πολίτες, που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στη στέγη των σπιτιών τους.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας