Η απόφαση ΣτΕ για τα μπόνους ΝΟΚ τινάζει στον αέρα τις επενδύσεις στο Ελληνικό
ΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕπιχειρήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΠρώτο θέμαΧρήμαΧωροταξία 17 Δεκεμβρίου 2024 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οικονομικό και θεσμικό στερέωμα της χώρας, καθώς διαπιστώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ, που ακυρώνει τα βασικά άρθρα των κινήτρων του ΝΟΚ και έχει θέσει σε διακινδύνευση χιλιάδες νεόδμητες και σε φάση έναρξη κατασκευής οικοδομές, όπως επίσης συμβόλαια επενδύσεων και αγοραπωλησιών ακινήτων στην αγορά της στέγης και των κατασκευών τινάζει στον αέρα ταυτοχρόνως, όλες τις κτιριακές και οικιστικές κατασκευές, στην επένδυση μαμούθ των 6 δις ευρώ στο λεγόμενο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος παράλληλα με τους αυξημένους όρους στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων για ουρανοξύστες, καζίνο, οικιστικές, εμπορικές και άλλες αναπτύξεις, που ισχύουν στο εγκεκριμένο από το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής», έδωσε με Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΝ το 2022, την πρόσθετη δυνατότητα, στο σύνολο της έκτασης των 6000 στρεμμάτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και για όλες τις κτιριακές αναπτύξεις, να χτίσουν πέραν των ήδη αυξημένων με το ΠΔ του ΣΟΑ επιπλέον χιλιάδες τετραγωνικά στα ύψη και τους όγκους των κτιρίων, κάνοντας χρήση και των μπόνους των άρθρων 10 και 25 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).
Οι εξελίξεις και αποφάσεις της επόμενης ημέρας σε όλα τα μέτωπα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το ecopress από αρμόδιες και επίσημες πηγές, νομικούς, τεχνικούς και άλλους παράγοντες, που είναι εντός η κοντά στην ανοιχτή υπόθεση του ΝΟΚ, τα γεγονότα και οι εξελίξεις της επόμενης ημέρας έχουν ως εξής:
Ισχυρή σύγκρουση οικονομικών και επενδυτικών συμφερόντων
Η διαμάχη για τα μπόνους του ΝΟΚ, την ασφάλεια δικαίου και την εφαρμογή των κανόνων ενεργειακής θωράκισης του κτιριακού τομέα, σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους, που πυροδοτήθηκε μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένο, με δελτίο Τύπου στις 11 Δεκεμβρίου 2024, της απόφασης της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ακυρώνονται όλες οι βασικές διατάξεις των κινήτρων του ΝΟΚ, όπως κρίθηκαν στη «δίκη του ΣτΕ» για τέσσερις οικοδομικές άδειες στον γειτονικό του Ελληνικού, Δήμο Αλίμου, όλα δείχνουν ότι τώρα εντείνεται και επεκτείνεται σε θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, σε περιβάλλον γενικής και ισχυρής σύγκρουσης οικονομικών και επενδυτικών συμφερόντων, με κραδασμούς σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Ορθή και νόμιμη η ανακοίνωση με δελτίο Τύπου του Προέδρου ΣτΕ
Σε ό,τι αφορά στον Πρόεδρο του ΣτΕ κο Πικραμένο είναι γεγονός ότι επικροτείται από όλες τις πλευρές για την οργάνωση και διεξαγωγή της μεγάλης δίκης του ΝΟΚ στο ΣτΕ, κατά τρόπο ώστε να εκδοθεί απόφαση για ένα μεγάλης σημασίας θέμα, όπως είναι τα μπόνους του ΝΟΚ, με οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις, σε χρόνο ρεκόρ, μόλις δύο μηνών από τη μεγάλη δίκη του ΣτΕ της 11ης Οκτωβρίου 2024.
Παράλληλα σχολιάζεται ποικιλοτρόπως η επιλογή του κου Πικραμένου, να ανακοινώσει περιληπτικά την απόφαση της δίκης του ΝΟΚ με τη μορφή δελτίου Τύπου, αναγγέλλοντας την καθαρογραφή και το πλήρες κείμενο με το σκεπτικό και τις μειοψηφίες της απόφασης του Δικαστηρίου για τον Ιανουάριο.
Κάτι που φαίνεται να συμβαίνει επειδή αγνοείται ή παραβλέπεται ότι η επιλογή του προέδρου του ΣτΕ είναι απολύτως ορθή και νόμιμη και ταυτοχρόνως σημαίνει ότι η ανακοίνωση του δελτίου Τύπου είναι καθοριστική και δεσμευτική για την τελική απόφαση.
Αυτά ισχύουν διότι η ανακοίνωση του Προέδρου του ΣτΕ εκδόθηκε δυνάμει της παρ. 8 του άρθρου 34 του π.δ. 18/1989 σύμφωνα με την οποία: «8. Σε υποθέσεις αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, ο δικαστικός αυτός σχηματισμός έχει τη δυνατότητα, εκτιμώντας τις περιστάσεις, να δίνει στη δημοσιότητα, δια του Προέδρου του, μετά το πέρας της διάσκεψης, σύντομη ανακοίνωση για το περιεχόμενο της απόφασης που ελήφθη και την κατά προσέγγιση εκτιμώμενη ημερομηνία δημοσίευσης του κειμένου της».
Το ΣτΕ αντιμέτωπο με ερωτήματα για τις διαχρονικές αποφάσεις του
Ωστόσο οι κραδασμοί της πολύκροτης υπόθεσης του ΝΟΚ, όπως εντείνονται και επεκτείνονται, μετά τη νέα απόφαση της « δίκης του ΝΟΚ» και τις εξελίξεις που αυτή προκαλεί, φαίνεται ότι αντανακλούν πρωτίστως στον ίδιο το θεσμό του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, στη διάσταση των αποτελεσμάτων που παράγουν στην πραγματική οικονομία και τις επενδύσεις, την πολιτική και κοινωνική ζωή και τα ερωτήματα που αναπηδούν από τις διαχρονικές αποφάσεις του, για τον ουσιαστικό πυρήνα των ίδιων θεμάτων. Συγκεκριμένα:
-Είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, που στις 7 Δεκεμβρίου 2018 αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή που άσκησαν πλέον των 550 κάτοικων της περιοχής του Ελληνικού, όπως και νομικών προσώπων (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Οικολογική Συνεργασία, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κ.α ), οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα και έδωσε το πράσινο φως για την μεγαλύτερη επένδυση της χώρας με αυξημένους όρους στη δόμηση και τα ύψη των κτιριακών αναπτύξεων.
-Είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, που στις 11 Δεκεμβρίου 2024 εξέδωσε την ανακοίνωση της απόφασης της «Δίκης του ΣτΕ», με την οποία κατεδαφίζει ως αντισυνταγματικές όλες τις βασικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), που αφορούν στα ενεργειακά και περιβαλλοντικά κίνητρα στη δόμηση, τον όγκο και τα ύψη των κτιρίων, για οικοδομικές άδειες στον γειτονικό του Ελληνικού Δήμο Αλίμου.
Απόφαση με την οποία μαζί με τις χιλιάδες οικοδομές σε όλη τη χώρα, τινάζονται ταυτοχρόνως στον αέρα, καθώς έχουν ενσωματώσει με Προεδρικό Διάταγμα τα μπόνους του ΝΟΚ, οι μελέτες και οικοδομικές άδειες για όλες τις κτιριακές και οικιστικές κατασκευές, στην επένδυση μαμούθ των 6 δις ευρώ στο λεγόμενο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
-Είναι γνωστό ότι η έκδοση των ΠΔ τυγχάνει της προληπτικής νομοτεχνικής επεξεργασίας του ΣτΕ και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δικαστηρίου, προκειμένου να εκδοθούν και να ισχύσουν.
Στο προσκήνιο η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενόψει πολιτειακών και πολιτικών εξελίξεων
Σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο, για τις πολιτειακές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, σε αφανή και ταυτοχρόνως πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση του ΝΟΚ αναδεικνύεται το πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που υπηρετεί το ανώτατο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας και διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις για το Ελληνικό και με τους δύο θεσμικούς ρόλους της. Συγκεκριμένα:
-Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που το 2018 απέρριψε την προσφυγή των φορέων και κατοίκων και έδωσε το πράσινο φως στο «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής», ήταν πρόεδρος του ΣτΕ και προήδρευσε της σύνθεσης του Δικαστηρίου η κα Σακελλαροπούλου.
-Το νεότερο Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 461 της 21ης Ιουλίου 2022 Τεύχος Δ΄), με τίτλο «αναθεώρηση του από 28-2-2018 ΠΔ: «Έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής» (Α.Α.Π. 35), με το οποίο στο σύνολο της έκτασης των 6000 στρεμμάτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά και για όλες τις κτιριακές αναπτύξεις, δίνεται η δυνατότητα πέραν των ήδη αυξημένων με το ΠΔ του 2018 να χτίσουν επιπλέον χιλιάδες τετραγωνικά στα ύψη και τους όγκους των κτιρίων, κάνοντας χρήση και των μπόνους των άρθρων 10 και 25 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) έχει την υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Πως μπήκαν τα μπόνους του ΝΟΚ στις κτιριακές επενδύσεις αυξημένης δόμησης του Ελληνικού
Συγκεκριμένα το ΠΔ του 2022 που υπογράφουν η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι υφυπουργοί Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και Περιβάλλοντος Ενέργειας Νίκος Ταγαράς αναφέρει ότι:
«2. Στο άρθρο 3, μετά την παράγραφο Ε, προστίθεται παράγραφος ΣΤ, ως εξής: «ΣΤ. Οι διατάξεις των άρθρων 10 και 25 του ν. 4067/ 2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (Α’ 79) περί πολεοδομικών κινήτρων εφαρμόζονται στο σύνολο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις εν λόγω διατάξεις».
Η υπερδόμηση του Ελληνικού και οι επιπλέον όροφοι του ξενοδοχείου της Ακρόπολης
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε τελείως διαφορετική διάσταση από τις αποφάσεις που έδωσαν πράσινο φως στη μεγάλη δόμηση και τώρα γίνονται θρυαλλίδα για να τιναχθούν στον αέρα λόγω ΝΟΚ οι κτιριακές επενδύσεις στο Ελληνικό, στο «κάδρο» βάζει το πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), πανηγυρίζοντας ταυτοχρόνως για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικά τα μπόνους του ΝΟΚ, χωρίς αναφορά στη δόμηση του Ελληνικού.
Αναφέρει η ΕΛΛΕΤ ως συνέχεια και επιστέγασμα της νέας ακυρωτικής απόφασης του ΣτΕ την οποία χαρακτηρίζει «Καθοριστική απόφαση του ΣτΕ για το περιβάλλον της χώρας» ότι:
-«Είχαν επίσης προηγηθεί οι εμβληματικές νίκες της ΕΛΛΕΤ στο Σ.τ.Ε. (Σ.τ.Ε. 2102/2019, 2103/2019, 705/2020 και 706/2020) με τότε πρόεδρο του Σ.τ.Ε. την νυν Π.τ.Δ. κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με τις οποίες άνοιξε ο δρόμος για την οριστική προστασία του αστικού, πολιτιστικού και οικιστικού περιβάλλοντος, όχι μόνο του Κέντρου της Αθήνας, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου και όλων των πόλεων και των οικισμών της Χώρας». Δείτε εδώ στο ecopress
Οι «εμβληματικές νίκες» αφορούν στο γνωστό ξενοδοχείο της Ακρόπολης και συγκεκριμένα:
-Με την 2102/2019 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε εν μέρει δεκτή αίτηση ακυρώσεως κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη και ακυρώθηκε η 24/2019 άδεια δόμησης της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου Αθηναίων, για την αναθεώρηση οικοδομικής άδειας δεκαώροφου ξενοδοχείου ύψους 33 μ. με τρία υπόγεια, φυτεμένο δώμα και ασκεπή πισίνα στην οδό Φαλήρου 5 της ίδιας περιοχής, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών.
-Με την 2103/2019 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε εν μέρει δεκτή αίτηση ακυρώσεως περιοίκων και ακυρώθηκε προέγκριση οικοδομικής άδειας της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση ξενοδοχείου εννέα ορόφων, με τρία υπόγεια και δώμα και την επισκευή διώροφου διατηρητέου κτιρίου στην περιοχή Μακρυγιάννη.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 706/2020 απόφασή της απέρριψε αίτηση ακυρώσεως κατά απόφασης της υπουργού Πολιτισμού με την οποία ανακλήθηκε απόφαση της ίδιας υπουργού, που είχε εγκριθεί η ανέγερση 9ώροφου κτιρίου-ξενοδοχείου με 3 υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα σε ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση (παρόδου Συγγρού 34), στην περιοχή Μακρυγιάννη, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών, καθώς και η επισκευή υφισταμένου διώροφου διατηρητέου κτηρίου εντός του ακινήτου. Δείτε εδώ στο ecopress
Πάντως το ξενοδοχείο της Ακρόπολής «ζει και βασιλεύει». Αναμένεται τεχνική μελέτη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, για να καταδείξει τη δυνατότητα κατεδάφισης της υπερβάλλουσας δόμησης, όπως έκρινε και έχει διατάξει την κατεδάφιση της το ΣτΕ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η αποκαθήλωση ορόφων, να συνεπάγεται μεγάλες αποζημιώσεις για βλάβη στην στατική επάρκεια ολόκληρης της κατασκευής του κτιρίου.
Γιατί τινάζονται στον αέρα οι κτιριακές επενδύσεις στο Ελληνικό
Οι κτιριακές επενδύσεις στο Ελληνικό τινάζονται στον αέρα από την νέα απόφαση του ΣτΕ για τα μπόνους του ΝΟΚ, διότι ενσωματώνουν στις μελέτες και σε όσες -λίγες – περιπτώσεις έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες και ανεγείρονται κτίρια, τα επιπλέον χιλιάδες τετραγωνικά στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων των μπόνους των άρθρων 10 και 25 που έδωσε το ΠΔ του 2022.
Και τώρα με την απόφαση του ΣτΕ, όπως λέει η ανακοίνωση του προέδρου ΣτΕ κου Πικραμένου: «το σύστημα των διατάξεων του ΝΟΚ (άρθρα 10, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 και 25), με το οποίο θεσπίζονται κίνητρα προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστή δόμησης, ύψους) για την ανέγερση των κτηρίων, με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου, αντίκειται στο άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος».
Το ΠΔ του 2022, που δίνει τα μπόνους του ΝΟΚ και την επιπλέον δόμηση στα κτίρια στο σύνολο της έκτασης του Ελληνικό, προφανώς δεν καλύπτεται από την δικαστική απόφαση του ΣτΕ του 2018. Και η υποχρέωση νομοτεχνικής έγκρισης του από το ΣτΕ έχει μόνον τυπικό χαρακτήρα.
Πράγμα που σημαίνει ότι η δόμηση που αντιστοιχεί στα μπόνους του ΝΟΚ και άρρηκτα συνδέεται με τη συνολική δόμηση όλων των κτιριακών αναπτύξεων στο Ελληνικό, εάν δεν θωρακιστεί έναντι της νέας απόφασης του ΣτΕ, που ακυρώνει τα μπόνους δόμησης του ΝΟΚ όλες οι κτιριακές οικιστικές αναπτύξεις στο Ελληνικό είναι ευάλωτες σε προσφυγές να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, να μην ξεκινήσουν όσες προγραμματίζονται και όσες έχουν ξεκινήσει να κηρυχθούν αυθαίρετες και κατεδαφιστέες.
Δηλαδή το οικονομικό, επενδυτικό και χρηματιστηριακό αφήγημα των επενδύσεων του Ελληνικού που προβάλλεται επικοινωνιακά ότι γίνεται ανάρπαστο στην εγχώρια και διεθνή κτηματαγορά να καταρρεύσει.
Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την πλήρη θωράκιση της επένδυσης του Ελληνικού
-Τίποτα από αυτά τα δυσοίωνα για την επένδυση του Ελληνικού εκτιμάται τελικώς ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Οι πληροφορίες από πηγές που συνομιλούν με την πλευρά των επενδυτών αναφέρουν ότι: «οι επενδυτές του Ελληνικού έχουν βεβαιότητα, πως η κυβέρνηση, άμεσα πριν την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ τον Ιανουάριο θα λάβει μέτρα για την πλήρη θωράκιση της επένδυσης του Ελληνικού».
Η λύση αναζητιέται στην ίδια την απόφαση του ΣτΕ για τα μπόνους του ΝΟΚ που αναφέρει ότι:
-«Το Δικαστήριο, σταθμίζοντας αφενός τις αρχές της ασφάλειας δικαίου, της προβλεψιμότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων και αφετέρου το δημόσιο συμφέρον, έκρινε ότι τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας πρέπει να μην καταλάβουν τις οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει αποδεδειγμένα αρχίσει πριν από την παρούσα ανακοίνωση».
Άλλωστε στο Ελληνικό γίνονται εκτεταμένες εργασίες εκσκαφών, που είναι δυνατόν να αποδοθούν σε νέες οικιστικές αναπτύξεις χωρίς οικοδομικές άδειες, οι οποίες αφορούν στα «επενδυτικά σχέδια».
Τι είχε στο μυαλό του ό ΥΠΕΝ όταν έλεγε: «είναι το επενδυτικό σχέδιο εργασία;»
Έγκυροι παρατηρητές εκτιμούν ότι είχε έντονα στο μυαλό του το Ελληνικό, όταν ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωνε ότι ανοίγει δημόσια διαβούλευση για να ασκηθεί παρέμβαση και έθετε τα ερωτήματα:
-«Για παράδειγμα, στην έναρξη εργασιών περιλαμβάνεται ένα συμβόλαιο που έχει γίνει; Ποια είναι η ερμηνεία σε σχέση με κάποιον που έχει βγάλει την οικοδομική άδεια, δεν έχει ξεκινήσει εργασίες, αλλά έχει επενδυτικό σχέδιο, το οποίο στηρίζεται σε αυτή την οικοδομική άδεια; Είναι το επενδυτικό σχέδιο εργασία; Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, γι’ αυτό και ανοίγουμε αυτή τη διαβούλευση για να τις καταγράψουμε».Δείτε εδώ στο ecopress
Αναμένονται άμεσες αποφάσεις για τις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ
Στην πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευση που άνοιξε το ΥΠΕΝ για τις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ γίνεται καταιγισμός παρεμβάσεων από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της. Κυριαρχούν τα αιτήματα κυρίως από κατασκευαστές και μηχανικούς, οι οποίοι ζητούν και προτείνουν να αναγνωριστεί η έναρξη εργασιών από πλήθος κατηγορίες περιπτώσεων κτιριακών έργων που έχουν δρομολογηθεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με αιχμή το Ελληνικό. Και ότι αναμένονται άμεσες αποφάσεις για τις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ, που θα καλύψουν άμεσα μεγάλο πλήθος περιπτώσεων που έχουν τεθεί σε ανασφάλεια δικαίου και διακινδύνευση.
Σχόλιο:
-Η πραγματικότητα εκδικείται. Το Ελληνικό που βρέθηκε στο προσκήνιο, ως κυρίαρχη επιλογή οικιστικής επένδυσης, ενόψει της κατάρρευσης της υπόλοιπης οικοδομικής δραστηριότητας των μπόνους του ΝΟΚ, υπό το βάρος της δικής του συμμετοχής σε υπερδόμηση, μαζί με τα μπόνους του ΝΟΚ μπορεί να γίνει η «σανίδα σωτηρίας» τους, για την ευρύτερη οικοδομική δραστηριότητα. Ακριβώς για να μην καταρρεύσει μαζί τους και να διασωθούν οι επενδύσεις στο Ελληνικό. Και με αυτή τη νέα πραγματικότητα, δηλαδή επί της ουσίας με τους επενδυτές του Ελληνικού και όχι με τους μικρομεσαίους κατασκευαστές των Δήμων, να αναμετρηθούν υπέρμαχοι και πολέμιοι των μπόνους του ΝΟΚ. Αβέβαιο το μέλλον μόνον για όσους έχουν απέναντι τους την προσφυγή του Δήμου και του γείτονα…
Σχετικά Άρθρα
- ΝΟΚ: ανοιχτές οι εξελίξεις στη δίκη του ΣτΕ και για πρόστιμα αυθαιρέτων
- Οι περιπέτειες του ΝΟΚ στρέφουν την κτηματαγορά στα ακίνητα του Ελληνικού
- Εκτός σχεδίου δόμηση: στη Βουλή η απαξίωση της μικροδιοκτησίας
- Εκτός σχεδίου δόμηση: για λίγους η λύση, μέσω αναγνώρισης οδών
- ΣτΕ: το χρονοδιάγραμμα των τελικών αποφάσεων για τα μπόνους δόμησης του ΝΟΚ
- ΣτΕ: γκρέμισε ως αντισυνταγματικά τα μπόνους του ΝΟΚ, ποιες άδειες διασώζονται