ecopress
Κανονικά θα συνεχιστεί η λειτουργία των μεταλλείων Χαλκιδικής. Η  «Ελληνικός Χρυσός» ανακοίνωσε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017  την προσωρινή αναβολή της αναστολής εργασιών, για...

Κανονικά θα συνεχιστεί η λειτουργία των μεταλλείων Χαλκιδικής. Η  «Ελληνικός Χρυσός» ανακοίνωσε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017  την προσωρινή αναβολή της αναστολής εργασιών, για την οποία είχε εκδώσει «τελεσίγραφο» με προθεσμία έως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017. Της επίσημης ανακοίνωσης της εταιρίας προηγήθηκαν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου , συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων χθες το πρωί με τον γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλη Βερροιόπουλο, και με τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά και, την προηγούμενη εβδομάδα, η έναρξη της διαδικασίας διαιτησίας μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας καθώς και η έκδοση των αδειών που απαιτούνταν για τη λειτουργία της Ολυμπιάδας. Συγκεκριμένα, η Eldorado Gold ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε εποικοδομητικό διάλογο με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο την ανάπτυξη της επένδυσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής. «Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που αποτελούνται από τα υποέργα των Σκουριών, της Ολυμπιάδας και το μεταλλείο στο Στρατώνι, έχουν αδειοδοτηθεί το 2011 από το ελληνικό Κράτος βάσει μίας ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)», αναφέρει η εταιρεία.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado George Burns, σημείωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με το ΥΠΕΝ. Πέραν αυτού, την προηγούμενη εβδομάδα το ΥΠΕΝ εξέδωσε μία σειρά αδειών ρουτίνας για το έργο της Ολυμπιάδας, οι οποίες εκκρεμούσαν εδώ και πολύ καιρό. Σαν αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, έχουμε αποφασίσει την προσωρινή αναβολή της απόφασής μας να θέσουμε τα έργα μας στη Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης». Ο ίδιος διευκρίνισε: «Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής. Παράλληλα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία της διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στο πλαίσιο 48ωρης κινητοποίησης, πραγματοποίησαν το πρωί  της Πέμπτης συγκέντρωση στο υπουργείο ΠΕΝ στη λεωφόρο Μεσογείων και ακολούθως πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και τα γραφεία της Ελληνικός Χρυσός.

Μετά τη συνάντηση που είχαν με τους εργαζόμενους δήλωσαν:

-Πηγές του υπουργείου ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

-Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», Δ. Δημητριάδης ότι «έχει ξεκινήσει ένας «εποικοδομητικός διάλογος με την κυβέρνηση. Δόθηκαν οι άδειες για την Ολυμπιάδα και πιστεύουμε ότι θα πάρουμε κι αυτές για τις Σκουριές. Η εταιρεία παραμένει πιστή στο επενδυτικό της πρόγραμμα».

Ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος των εργαζομένων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

-Μετά από τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του  ΥΠΕΝ ότι «γίνεται από ό,τι φαίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα μας, θεωρούμε και ειλικρινά πιστεύουμε πως θα βρεθεί λύση πολύ σύντομα. Υπάρχει, πρόσθεσε ο ίδιος, ένας έντιμος και ειλικρινής διάλογος με την εταιρεία. Δυστυχώς όμως χρειάζεται χρόνος για να δούμε και έμπρακτα αποτελέσματα. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δεν έχει τελειώσει τίποτα».

-Μετά από τη συνάντηση με τη διοίκηση της Eldorado ότι «η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κυβέρνηση και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα λυθεί το πρόβλημα. Θεωρούμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη αυτήν τη στιγμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και εταιρεία και γι’ αυτόν τον λόγο συνεχίζουμε να έχουμε τη δουλειά μας». Τέλος οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι στόχος είναι να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Δηλαδή στο χρονικό ορίζοντα στον οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαιτησία μεταξύ του Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας