Η επόμενη ημέρα για τα αυθαίρετα
ΕπωνύμωςΠολεοδομία 25 Νοεμβρίου 2019 Αργύρης
Του Μιχάλη Καλογιαννάκη*
Μετά τις νέες εξαγγελίες της διοίκησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον νέο νόμο των αυθαιρέτων και τη νέα παράταση του τελευταίου νόμου, φαίνεται ότι η κλεψύδρα για την ρύθμιση των μεγάλων αυθαιρεσιών, αλλά και των εξ’ ολοκλήρου αυθαιρέτων τελειώνει τον Ιούνιο του 2020.
Η εξέλιξη αυτή είναι λογική και αναμενόμενη, σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ, οι οποίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει η «αιώνια» ρύθμιση, κυρίως των μεγάλων αυθαιρέτων που επιβάρυναν σημαντικά το περιβάλλον και οικοδομήθηκαν άναρχα, επιβαρύνοντας και πολεοδομικά την εκάστοτε περιοχή.
Συγχρόνως, πρέπει να μπει και ένα τέλος στην επικρατούσα έως σήμερα άποψη ότι πάντα θα γίνονται αυθαίρετα και πάντα θα υπάρχει ένας νόμος που θα τα νομιμοποιεί.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, φαίνεται να διατηρείται η δυνατότητα τακτοποίησης μικρότερων αυθαιρέτων μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 (με μικρότερη από 20% αυθαιρεσία από την επιτρεπόμενη δόμηση ή κάλυψη ή 20% ύψος ή προ του 1983 κτίσματα) για 30 χρόνια.
Οι αυθαιρεσίες αυτές, προκάλεσαν μικρότερη περιβαλλοντική και πολεοδομική επιβάρυνση, ενώ αρκετές φορές οι ιδιοκτήτες δεν είχαν γνώση των αυθαιρεσιών αυτών. Ο νόμος που παρατείνεται είναι ο ευνοϊκότερος νόμος, από οικονομικής άποψης, και καλό θα είναι όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν ενταχθεί, να σπεύσουν να το κάνουν, έστω και με την επιλογή της αποπληρωμής σε δόσεις. Αυτό γιατί, στην συνέχεια θα υπάρχει μεν η δυνατότητα ένταξης, αλλά η επιβάρυνση θα αυξηθεί αμέσως κατά 20% και κάθε χρόνο κατά 5%.
Στην συνέχεια, με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, οι παραβάσεις αυτές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα νομιμοποιούνται μια για πάντα και ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης δεν θα έχει κάποια άλλη εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Τι είναι όμως η ηλεκτρονική ταυτότητα, πέραν του διαβατηρίου νομιμοποίησης των μικρών αυθαιρεσιών;
Στην ουσία είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων που πρέπει να έχει στην κατοχή του ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου όταν θέλει να το μεταβιβάσει ή να εκδώσει οικοδομική άδεια.
Για τον λόγο αυτό, η απαίτηση ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι υποχρεωτική μόνο για τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.
Το κόστος της θα αυξηθεί ελάχιστα από το σημερινό κόστος, αλλά θα βοηθήσει σημαντικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών, την αξιοπιστία τους, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την καλύτερη οργάνωση του κράτους, ενώ θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό εργαλείο πολιτικής για την κοινωνία μας.
Για τον λόγο αυτό δεν είναι χαράτσι. Θεσμοθετήθηκε το 2010 με τον νόμο των ημιυπαιθρίων. Δεν είναι η ώρα να λειτουργήσει και να γίνουμε και σε αυτό τον τομέα ένα σύγχρονο κράτος που θα περάσει όλες τις λειτουργίες του στην ψηφιακή εποχή με λιγότερη ταλαιπωρία και γραφειοκρατία;
*Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών
Πηγή: “Ελεύθερος Τύπος”
Σχετικά Άρθρα
- Γιατί δεν ισχύει η αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλό
- ΥΠΕΝ: νομοθετείται τακτοποίηση και οριστική νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων
- Αυθαίρετα: αναστολή κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς & παραλίες, ενόψει τακτοποίησης
- Αυθαίρετα: ανοίγει θέμα για τα κατηγορίας 5 από το ρεύμα με χαρτί γιατρού
- ΓΓ Δασών για δασικά αυθαίρετα: τακτοποιούνται για 30 χρόνια, αφού ελεγχθούν
- ΤΕΕ Πελοποννήσου προς ΥΠΕΝ, για «μικρά οικόπεδα» και «μεγάλα αυθαίρετα»