ecopress
Τρεις εβδομάδες περιθώριο έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες, στα ακίνητα των οποίων σημειώθηκαν μεταβολές την περίοδο 2010-2020, συμπεριλαμβανομένων των διαφοροποιήσεων που καταγράφηκαν στο Κτηματολόγιο ή στην... «Καμπανάκι» για διόρθωση του Ε9, χωρίς πρόστιμο

Τρεις εβδομάδες περιθώριο έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες, στα ακίνητα των οποίων σημειώθηκαν μεταβολές την περίοδο 2010-2020, συμπεριλαμβανομένων των διαφοροποιήσεων που καταγράφηκαν στο Κτηματολόγιο ή στην πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών, να διορθώσουν τις δηλώσεις Ε9 και να αποφύγουν πρόστιμα, επιβαρύνσεις ΕΝΦΙΑ και προβλήματα με την Εφορία.

Από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ διαμηνύεται ότι θα είναι καταληκτική η προθεσμία  της 31ης Μαΐου 2021 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Μετά την ημερομηνία αυτή, κάθε δήλωση Ε9 που θα υποβάλλεται για τον σκοπό αυτό θα θεωρείται εκπρόθεσμη.

Μέχρι την 31η Μαΐου 2021 λοιπόν οι ιδιοκτήτες έχουν  περιθώριο για να εισέλθουν στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να προχωρήσουν σε διορθώσεις και συμπληρώσεις στοιχείων για την ταυτότητα της ακίνητης περιουσίας τους, αναδρομικά για την περίοδο 2010-2020, χωρίς να πληρώσουν το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ.

Η προθεσμία αφορά φορολογούμενους που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο το 2020 ή μεταβλήθηκε η περιουσία τους με βάση τις δηλώσεις που υπέβαλαν στο Κτηματολόγιο ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των δήμων για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Ωστόσο οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση που έγιναν εντός του 2021 θα δηλωθούν έως την 31η Μαΐου του 2022 και θα επηρεάσουν το ποσόν του ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος.

Φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει παγωμένος στα περσινά επίπεδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν αλλαγή της περιουσιακής τους κατάστασης, καθώς ο φόρος αποσυνδέθηκε από τις επικείμενες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη περίπου 3.000 περιοχών σε όλη τη χώρα στο αντικειμενικό σύστημα. Με τις νέες τιμές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ από το 2022 και μετά.

Όσοι έχουν λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση ενός ή περισσότερων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλαν για τα έτη 2010-2020 μπορούν να επιλέξουν το έτος για το οποίο θέλουν να υποβάλουν διορθωτική δήλωση. Αν διορθώσουν στοιχεία δηλώσεων Ε9 ενός ή περισσότερων ετών για την περίοδο μετά το 2010 αυτόματα οι αλλαγές θα μεταφερθούν στα Ε9 των επόμενων ετών μέχρι και το 2020. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τον αριθμό των τροποποιητικών δηλώσεων και δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωσή του έως και 300 ευρώ. Αν μετά τις μεταβολές υπάρχει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσει στην Εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.α.) προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Τα 10 βήματα

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 θα πρέπει να ακολουθήσουν 10 βήματα ως εξής:

  1. Επιλογή του έτους για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9.
  2. Επιλογή «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9…» από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας για τις απαραίτητες τροποποιήσεις των στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης.
  3. Επιλογή σε κάθε έναν από τους Πίνακες 1 (κτίσματα και οικόπεδα) ή 2 (γήπεδα), μίας εκ των παρακάτω εργασιών: – δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου – μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου – διαγραφή κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου.
  4. Σε περίπτωση επιλογής «δήλωση νέου κτίσματος/ οικοπέδου» ή «δήλωση νέου γηπέδου», ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά πεδία με τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κτλ) και επίσης να προβεί σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων. Σε περίπτωση επιλογής «μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου» ή «μεταβολή στοιχείων γηπέδου», ο φορολογούμενος πρέπει να τροποποιήσει μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  5. Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα που ο φορολογούμενος έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  6. Ανάλογα με την επιλογή που κάνει ο φορολογούμενος (εισαγωγή νέου ακινήτου, μεταβολή στοιχείων δηλωθέντος ακινήτου ή διαγραφή δηλωθέντος ακινήτου) οφείλει να συμπληρώσει τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμό και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμό και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η συμπλήρωση στοιχείων συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα ήδη δηλωθέντα στοιχεία τους.
  8. Όταν ο φορολογούμενος ολοκληρώσει τις μεταβολές στα στοιχεία της περιουσιακής του κατάστασης, πρέπει να ελέγξει το πώς αυτή έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  9. 0 φορολογούμενος όταν ολοκληρώσει όλα τα προηγούμενα βήματα μπορεί να προχωρήσει στην οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης.
  10. Εάν ο φορολογούμενος έχει υποβάλει τροποποιητική δήλωση για ένα από τα έτη 2010-2020, μπορεί να μεταφέρει τις τροποποιήσεις και σε κάθε δήλωση Ε9 των επομένων ετών μέχρι και τη δήλωση του 2020.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας