ecopress
Με «λουκέτο» στις πισίνες και πρόστιμα, ενόψει της τουριστικής σεζόν απειλούνται δεκάδες χιλιάδες τουριστικά καταλύματα κάτω των 50 δωματίων σε όλη τη χώρα. Προβλέπεται... Τουρισμός: κολυμβητικές ικανότητες… Ίαν Θορπ για να λειτουργούν πισίνες

Με «λουκέτο» στις πισίνες και πρόστιμα, ενόψει της τουριστικής σεζόν απειλούνται δεκάδες χιλιάδες τουριστικά καταλύματα κάτω των 50 δωματίων σε όλη τη χώρα. Προβλέπεται υποχρεωτικά επαγγελματίας ναυαγοσώστης που είναι δυσεύρετος, και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες η άλλοι συνεργάτες τους, που κάλυπταν την υποχρέωση ως «υπεύθυνοι ασφαλείας»,  για να αποκτήσουν πιστοποίηση επαγγελματία ναυαγοσώστη αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δοκιμασίες που απαιτούνται.

Το θέμα επισημαίνει με επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ), επισημαίνοντας: «το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά τη ψήφιση του άρθρου 46 του ν. 4688/2020 και συγκεκριμένα με την θέσπιση υποχρέωσης απασχόλησης επαγγελματία ναυαγοσώστη στους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων, που διαθέτουν κολυμβητικές δεξαμενές, καθώς και την παράταση μέχρι 31.12.2023, που εδόθη με το άρθρο 269 του ν. 5037/2023».

Οι κολυμβητικές δοκιμασίες

-«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από αρκετές σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης αναφέρουν ότι όχι μόνο οι επιχειρηματίες, αλλά ακόμη και νέα άτομα με καλή φυσική κατάσταση που επιθυμούν να ασχοληθούν σε επαγγελματικό επίπεδο δεν περνούν επιτυχώς την πρακτική εξέταση, αφού οι δοκιμασίες -όπως για παράδειγμα η κολύμβηση πενήντα (50) μ., με οπτική επαφή του κινδυνεύοντος, σε χρόνο μικρότερο του ενός και μισού λεπτού (1’ 30″), η υποβρύχια κολύμβηση τουλάχιστον δεκαπέντε μέτρων (15) μ. κ.α.- είναι εξαιρετικά δύσκολες», σημειώνει ο ΣΕΤΚΕ.

Δηλαδή δίνοντας τη διάσταση πως τα μικρά καταλύματα για να λειτουργούν πισίνες πρέπει να βρουν ναυαγοσώστες που να έχουν, ή οι ίδιοι ξενοδόχοι να αποκτήσουν κολυμβητικές ικανότητες επιπέδου Ίαν Θορπ, του Ολυμπιονίκη γνωστού ως «τορπίλη», ο οποίος κατέκτησε πέντε χρυσά, τρία αργυρά και δύο χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια στις διοργανώσεις του Σίδνεϊ το 2000 και της Αθήνας το 2004,

Χρέη ναυαγοσώστη από τον Υπεύθυνο Ασφαλείας

Η  ΣΕΤΚΕ, με την επιστολή της που υπογράφει ο πρόεδρος Παναγιώτης Τοκούζης και ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Μαρκιανός «καλεί το Υπουργείο Τουρισμού να μεριμνήσει έτσι ώστε σε επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων που έχουν δυναμικότητα έως 60 κλίνες (λόγω της αύξησης της δυναμικότητας τους σε 30 δωμάτια) ή κολυμβητική δεξαμενή βάθους έως 1,5 μέτρο, «χρέη ναυαγοσώστη» να εκτελεί ο Υπεύθυνος Ασφαλείας, εφόσον έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα και έχει λάβει πιστοποιητικό γνώσεων διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών», αναφέροντας προς τον υπουργό Τουρισμού ότι:

-«Όπως γνωρίζετε, μέχρι το έτος 2020 και σύμφωνα με το ν. 3766/2009 (ΦΕΚ 102 Α) «Λειτουργική αδειοδότηση κολυμβητικών δεξαμενών» στα καταλύματα με λιγότερες από πενήντα (50) κλίνες ή με εμβαδόν κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερο των εκατό (100) τετραγωνικών μέτρων, χρέη Υπευθύνου Ασφαλείας εκτελούσε ο Υπεύθυνος Λειτουργίας κατάλληλα εκπαιδευμένος. Η συγκεκριμένη ρύθμιση επί σειρά ετών κάλυπτε πλήρως την ασφάλεια των λουόμενων».

Σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση ότι: «στην ουσία στα μικρά τουριστικά καταλύματα του κλάδου «χρέη ναυαγοσώστη» εκτελούσε ο ίδιος ο επιχειρηματίας ή ο εκπρόσωπος της επιχείρησης, εφόσον είχε εκπαιδευτεί κατάλληλα από αναγνωρισμένη ναυαγοσωστική σχολή και είχε λάβει πιστοποιητικό γνώσεων διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών».

Οι υποσχέσεις και νέα αυστηρή νομοθεσία

-«Ο φορέας μας σημειώνει η ΣΕΤΚΕ, επανειλημμένως έχει απευθυνθεί στο επισπεύδον Υπουργείο Τουρισμού παραθέτοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την ρύθμιση στις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ζητώντας να επανεξετάσει τις προϋποθέσεις λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών για τα καταλύματα κάτω των 50 κλινών ή με βάθος κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερο από  1,5 μέτρο,  διατηρώντας τον Υπεύθυνο Ασφαλείας κατάλληλα εκπαιδευμένο, όπως ίσχυε επί σειρά ετών με το ν. 3766/2009 (ΦΕΚ 102 Α). Κατόπιν των συνεχόμενων παρεμβάσεων μας, ο τότε Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είχε δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει το θέμα, καθώς και τις προτάσεις μας. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει  υπάρξει ουσιαστική επίλυση του προβλήματος και αντ’ αυτού, το Υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την  οποία για τα καταλύματα κάτω των 50 δωματίων (τροποποιώντας και τις κλίνες σε δωμάτια) ή με βάθος κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερο από 1,5 μέτρο, «χρέη ναυαγοσώστη» εκτελεί ο «επόπτης ασφαλείας», εφόσον όμως έχει λάβει βεβαίωση σε ισχύ παρακολούθησης προγράμματος θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης επαγγελματία ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής από σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, θεωρώντας ότι έτσι επιλύει το πρόβλημα», λέει η ανακοίνωση του ΣΕΤΚΕ και τονίζει ότι:.

-«Δώρον άδωρον, λοιπόν, η «τύποις αναφορά» στο νόμο του «επόπτη ασφαλείας» αντί του επαγγελματία ναυαγοσώστη, αφού η πρακτική εκπαίδευση και εξέταση που εφαρμόζεται πλέον βάσει νομοθεσίας είναι ίδια και στις δυο περιπτώσεις».

Ασφάλεια λουομένων

Στην ανακοίνωση της ΣΕΤΚΕ σημειώνεται ακόμη ότι: «από την αρχή η ΣΕΤΚΕ είχε κάνει γνωστό ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αδύνατο να εφαρμοστεί από τα μικρά τουριστικά καταλύματα, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες σε περίπτωση οποιουδήποτε δυσάρεστου συμβάντος να είναι έκθετοι απέναντι στο νόμο.  Θέλουμε δε σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου μας είμαστε οι πρώτοι που επιδιώκουμε και αποτελεί αναμφισβήτητα κύριο μέλημά μας, οι επισκέπτες μας – λουόμενοι να έχουν απόλυτη ασφάλεια κατά τη διαμονή τους. Θα πρέπει όμως να ισχύει ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να είναι λογικό και εφικτό προς εφαρμογή από τα μικρά τουριστικά καταλύματα».

-«Σε διαφορετική περίπτωση οι επιχειρηματίες του κλάδου για μια ακόμη τουριστική περίοδο θα είναι, εκτεθειμένοι, εφόσον δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να εφαρμόσουν το νόμο και σε περίπτωση οποιουδήποτε δυσάρεστου συμβάντος θα βρεθούν αντιμέτωποι με καταστροφικές συνέπειες» τονίζει ο ΣΕΤΚΕ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας