ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Μηχανισμό για την εμπιστευτική αναφορά θεμάτων ασφαλείας από εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου δημιουργεί η  Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) στο... «Κόκκινο τηλέφωνο» στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου – Το σχέδιο ασφαλείας για σοβαρά περιβαλλοντικά ατυχήματα

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Μηχανισμό για την εμπιστευτική αναφορά θεμάτων ασφαλείας από εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου δημιουργεί η  Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς υπογράμμισε σε εκδήλωση της εταιρίας τη σημασία που αποδίδεται στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων, καθώς ένα σοβαρό ατύχημα όπως π.χ. η διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό, την οικονομία, το περιβάλλον αλλά και το μέλλον των ερευνών για υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό και σε εφαρμογή σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας (2013 / 30) που έχει ήδη ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με το νόμο 4409 / 2016 πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατάρτιση σειράς κατευθυντήριων οδηγιών προς τους διαχειριστές υπεράκτιων εγκαταστάσεων με στόχο την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση μεγάλων κινδύνων, όπως για παράδειγμα της διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα. Παράλληλα η ΕΔΕΥ βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές γειτονικών χωρών όπως η Ιταλία και η Κύπρος για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των εκθέσεων ασφαλείας για όλες τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη Χώρα, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα πλωτά γεωτρύπανα τα οποία πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον όπως και νέες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού. Σύμφωνα με την προθεσμία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλες τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου.

Οι εγκαταστάσεις

Επί του παρόντος οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου στην Ελλάδα βρίσκονται στην περιοχή της Θάσου, ενώ ακολουθεί σειρά περιοχών του Ιονίου και του Κρητικού Πελάγους που έχουν παραχωρηθεί η πρόκειται να παραχωρηθούν για έρευνες.

Συγκεκριμένα, ως  το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τις κοινοπραξίες TOTAL – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια για την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και REPSOL – ΕΛΠΕ για το Ιόνιο.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία για τους όρους των συμβάσεων θα ακολουθήσει εισήγηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή τους, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωση τους από τη Βουλή. Στόχος όπως επεσήμανε ο κ. Μπασιάς είναι, η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλής απόδοσης καθώς τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων είναι αντίστοιχα υψηλό. Ωστόσο θεωρείται ότι σε λίγα χρόνια όταν οι κοινοπραξίες θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις, θα έχει ωριμάσει και η τεχνολογία για έρευνες σε βάθη άνω των τριών χιλιάδων μέτρων.

Η ολοκλήρωση των παραχωρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ θα διευκολύνει την προσπάθεια διενέργειας νέων σεισμικών ερευνών και στη θαλάσσια ζώνη νότια της Κρήτης για την περαιτέρω διερεύνηση των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Στο μεταξύ η ΕΔΕΥ παρακολουθεί στις εξελίξεις στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία υπάρχει ήδη καθυστέρηση του ερευνητικού προγράμματος κατά ένα χρόνο με κόστος που εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ την ημέρα

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας