ecopress
Σε περίπου 700.000 με 800.000 ανέρχονται τα πρόδηλα σφάλματα στις κτηματολογικές εγγραφές σε όλη τη χώρα. Στο Ηράκλειο Κρήτης οι ακαταχώριστες πράξεις είναι πάνω... Κτηματολόγιο: γιατί μπλοκαρουν τα συμβόλαια και αυξάνονται οι ουρές

Σε περίπου 700.000 με 800.000 ανέρχονται τα πρόδηλα σφάλματα στις κτηματολογικές εγγραφές σε όλη τη χώρα. Στο Ηράκλειο Κρήτης οι ακαταχώριστες πράξεις είναι πάνω από 100 χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες είναι τα πρόδηλα σφάλματα, που θα πρέπει να διορθωθούν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Τα στοιχεία αυτά τονίζει ο  πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιώργος Ρούσκας  επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για να ξεμπλοκάρουν συμβόλαια και αγοραπωλησίες ακινήτων και να ολοκληρωθούν τα έργα της κτηματογράφησης και του Κτηματολογίου.

 Συνολικά στη χώρα μας υπολογίζεται ότι στις εγγραφές κρύβονται περίπου 700.000 με 800.000 πρόδηλα σφάλματα. Κι ενώ πολλά απ’ αυτά είναι τόσο προφανή, όπως για παράδειγμα όσα αφορούν σε όνομα και αναγράφουν Γιώργος αντί για Γεώργιος ή το αντίστροφο, η διόρθωση δε γίνεται αυτόματα από την ίδια την υπηρεσία, αλλά μέσω μιας διαδικασίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες!

Κανόνες και προσλήψεις

Οι συμβολαιογράφοι, όπως είπε ο Γιώργος Ρούσκας στο neakriti.gr ζητούν, για να λυθούν ταχύτερα τα ζητήματα αυτά, μια απλοποιημένη διαδικασία προαιρετικής ηλεκτρονικής καταχώρισης με απλή αποστολή σαρωμένων εγγράφων, θέσπιση απλοποιημένης διαδικασίας, ώστε συγκεκριμένα πρόδηλα σφάλματα να επιλύονται οίκοθεν. Θέσπιση ενιαίων κανόνων νομικού ελέγχου και ο νομικός έλεγχος να περιορίζεται μόνο στα επί ποινή απολύτου ακυρότητας στοιχεία της πράξης, καθώς και σε αυτά που από τον νόμο απαγορεύεται η καταχώριση, ενώ απαιτείται η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για τη στελέχωση των κτηματολογικών γραφείων.

Στο ερώτημα ως προς τις προσλήψεις που απαιτούνται, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιώργος Ρούσκας, λέει: «Σε όλη τη χώρα οι προσλήψεις θα πρέπει να αφορούν πληροφορικάριους και νομικούς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πάνω από 1.200. Και μόνο στο Κτηματολόγιο του Ηρακλείου χρειάζονται από 15 έως 30 ανθρώπους, για να μπορέσει να κάνει εκκαθάριση και να διαχειριστεί και τον καινούργιο όγκο. Από τα δικαιώματα που εισπράττουν τα Κτηματολόγια υπάρχουν έσοδα για να γίνουν αυτές οι προσλήψεις».

Εξάλλου, όπως  τονίζει  ο ίδιος: «Η Ένωση Συμβολαιογράφων ήταν εκείνη που πίεσε για να λυθεί το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες. Εμείς το παλέψαμε για να ψηφιστεί η σχετική διάταξη, που προβλέπει ότι θα μπορείς να κάνεις αποδοχή χωρίς να έχεις βεβαίωση από το Δασαρχείο».

Στην «ουρά» 100.000 ακαταχώριστες πράξεις στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου

Πάνω από 100 χιλιάδες είναι μόνο στο Κτηματολογικό Γραφείο του Ηρακλείου οι ακαταχώριστες πράξεις, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι και τα πρόδηλα σφάλματα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της κτηματογράφησης.

Σε επίπεδο Κρήτης, η κτηματογράφηση δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα ούτε στο 50%, με την παράταση διαρκώς να λήγει και να ανανεώνεται… ατύπως… Για εκρηκτική κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα, κάνοντας όμως ιδιαίτερη αναφορά στο Ηράκλειο, μίλησε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Μεταξύ των άλλων που πρέπει να γίνουν από πλευράς Πολιτείας, όπως είπε, είναι και τουλάχιστον 1.200 προσλήψεις πληροφορικάριων και άλλων ειδικών, από τους οποίους οι 15 με 30 θα πρέπει να τοποθετηθούν στο Κτηματολογικό Γραφείο του Ηρακλείου για να προχωρήσουν οι διαδικασίες!

Από τη μια ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κτηματογράφησης και από την άλλη η γραφειοκρατία είναι τέτοια, που χιλιάδες υποθέσεις βρίσκονται στα «συρτάρια»…

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιώργος Ρούσκας, ήταν κατηγορηματικός:

-«Ειδικά στο Ηράκλειο θα έλεγα ότι η κατάσταση είναι αδιανόητη. Αρχικά, έχετε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες και τα εξ αδιαιρέτου, που έχουν χτιστεί πάρα πολλά αυθαίρετα. Είναι γνωστό ότι το Ηράκλειο είναι η πρωτεύουσα των αυθαιρέτων. Και το δεύτερο ζήτημα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν δοθεί λύσεις, όχι μόνο δομικές αλλά και τεχνικές»…

Και στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Ρούσκας φέρνει το εξής παράδειγμα: «Όταν έχει χτίσει ο άλλος ένα οικόπεδο στο οποίο είναι 7 δικαιούχοι σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι, καταλαβαίνετε τι πρόβλημα υπάρχει. Και θα πρέπει να βρούμε κάποια λύση, για να μην είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι και όλες οι ιδιοκτησίες στον “αέρα”».

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα κυρίως στο Ηράκλειο, ο ίδιος επισημαίνει πως «είχε πάρα πολλά λάθη η αρχική κτηματογράφηση. Ήταν πολύ πρόχειρη η εργασία της πρώτης κτηματογράφησης. Και οι διαδικασίες της κτηματογράφησης είναι αργές σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα στην Κρήτη, που υπήρχε πολύ έντονα η ιδιοκτησία με τον “λόγο”, έπρεπε για να έχουν δοθεί λύσεις, να υπογράφουν συμβόλαια οι ενδιαφερόμενοι. Δηλαδή, να μη δέχονται ότι είναι ιδιοκτήτες με μια απλή υπεύθυνη δήλωση. Έπρεπε να δώσουν κίνητρα στους πολίτες να κάνουν συμβόλαια, για να υπάρχει μία βάση δεδομένων. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα Κτηματολόγιο χωρίς η βάση δεδομένων να μας καλύπτει όλους. Αυτό είναι σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι πολύ έντονο στην Κρήτη»…

Οι “ακαταχώριστες πράξεις” 

Έτσι, μόνο στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ακαταχώριστες πράξεις είναι πάνω από 100 χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες είναι τα πρόδηλα σφάλματα που θα πρέπει να διορθωθούν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες! Και όσο μπαίνουν καινούργιες περιοχές μέσα, μεγαλώνουν τα προβλήματα, διότι δεν έχουμε τα εργαλεία να μειώσουμε τους αριθμούς αυτούς»!

Μάλιστα, ο Γιώργος Ρούσκας τονίζει πως «το Ηράκλειο έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα»!

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας