ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/  Στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή, στα μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας περιλαμβάνεται η ρύθμιση, που... Κτιριακή αναβάθμιση: το παρασκήνιο για τις φοροαπαλλαγές

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

 Στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή, στα μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας περιλαμβάνεται η ρύθμιση, που αφορά στην φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών για εργασίες ενεργειεακής  και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων τους.

Στο μεταξύ όμως έντονο παρασκήνιο συνοδεύει τη σχετική ρύθμιση και είναι ανοιχτό θέμα η τελική μορφή, που θα έχει κατά την εφαρμογή της.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία αποτελεί κυβερνητική εξαγγελία, όπω έχει αρμοδίως ανακοινωθεί θα εξειδικευτεί μέσω νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, όσον αφορά το ύψος της φοροαπαλλαγής, τις εργασίες που θα καλύπτει και τον τρόπο που θα υλοποιηθεί.

Στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού στα μέτρα για την οικοδομική δραστηριότητα συγκεκριμένα η σχετική ρύθμιση περιγράφεται ως «επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό».

Είναι αξιοσημείωστο ότι στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογιμσού στα ίδια μέτρα, με πιο συγκεκριμένο τρόπο αναφέρεται η «αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη, καθώς και του φόρου υπεραξίας ακινήτων με κόστος 26 εκατ. ευρώ».

Το παρασκήνιο

Στο μεταξύ έντονο παρασκήνιο για το θέμα των φοροαπαλλαγών που σχετίζονται με την αναβάθμιση (λειτουργική, ενεργειακή κλπ.) των κατοικιών αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες με επίκεντρο τον τρόπο εφαρμογής τους και συγκεκριμένα αν η δαπάνη για την αναβάθμιση θα αφαιρείται από το φόρο του ιδιοκτήτη (όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί) ή από το φορολογητέο εισόδημα (όπως ελέχθη εκ των υστέρων).

Είναι προφανές ότι στην πρώτη περίπτωση το καθεστώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό ενώ στην δεύτερη το όφελος περιορίζεται σημαντικά έως και εξανεμίζεται. Η αβεβαιότητα προκάλεσε την παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και ακολούθησε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον Σκάι σύμφωνα με την οποία η έκπτωση του 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων θα γίνεται από το φόρο και όχι από το φορολογητέο εισόδημα των ιδιοκτητών. Ο ίδιος ανέφερε ότι η έκπτωση αυτή θα μπορεί να συμψηφιστεί μαζί με κάποια άλλη οικονομική υποχρέωση του πολίτη προς το κράτος, όπως για παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η τόνωση του τομέα της οικοδομής ο οποίος δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα στα χρόνια της κρίσης.

Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το δημοσιονομικό βάρος», που σημαίνει ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και μένει να αποσαφηνιστεί με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΠΟΜΙΔΑ αν επικρατήσει το σενάριο της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα και όχι από το φόρο, τότε το κίνητρο δεν θα έχει πρακτική σημασία καθώς θα εξακολουθεί να είναι πιο συμφέρουσα η υλοποίηση των εργασιών με συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι».

Η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς τον υπουργό Οικονομικών για τις φοροαπαλλαγές δημοσιεύεται στη διεύθυνση δείτε εδώ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας