Νέο κύμα Κρητών επιστημόνων: ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO
ΕιδήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 14 Ιουλίου 2022 Αργύρης
Νέο κύμα διακεκριμένων Κρητών επιστημόνων παρεμβαίνει δημόσια και υποστηρίζει την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Δυναμική ευρύτατης απήχησης λαμβάνει η πρωτοβουλία της επιστημονικής ομάδας αρθογράφων του ecopress, με την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης.
Δέκα ακόμη διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κρήτη, πλαισιώνουν την καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθογράφων του ecopress, σε συνέχεια του πρώτου κύματος παρεμβάσεων, που έγιναν από επίσης διακεκριμένους επιστήμονες της Κρήτης. Όλοι μαζί στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και καλούν τις τοπικές αρχές να ενεργοποιηθούν και το Υπουργείο Πολιτισμού να συντάξει το φάκελο της υποψηφιότητας ένταξης στο καλεντάρι της UNESCO των Ανακτορικών Μινωικών Κέντρων της Κρήτης, και να αγωνισθεί να εγκριθεί από τον Οργανισμό, γιατί Μινωικός πολιτισμός και τα μνημεία του (Κνωσός, Φαιστός, Γόρτυνα κλπ) αποτελούν το «λίκνο» του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Αφετηρία της πρωτοβουλίας αποτελεί το άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.
Οι νέες δηλώσεις Κρητών επιστημόνων
Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας Βαχαρίδη, Δικηγόρος – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται νέες δημόσιες δηλώσεις Κρητών επιστημόνων, υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:
Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”:
-«Με μεγάλη μου ικανοποίηση είδα στο ECOPRESS πρόταση από ομάδα επιστημόνων για την προστασία των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού από την UNESCO και μάλιστα με ενεργό συμμετοχή του παλαιού συνεργάτη και φίλου μου Δημήτρη Παυλόπουλου. Το θέμα με ενδιαφέρει διπλά ως επιστημών – διεθνολόγος και ως Κρητικός. Συμπαρίσταμαι και θα ενώσω τις δυνάμεις μου στην ευγενή αυτή προσπάθεια».
Μαρία Παντέρη, Συμβολαιογράφος:
-«Η πρωτοβουλία για ένταξη του απαράμιλλου Μινωικού Πολιτισμού στην προστασία της UNESCO με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και συντάσσομαι με κάθε προσπάθεια ενίσχυσης και υποβολής της. Σε αυτή μου την απόφαση με ωθεί η αγάπη μου και οι ευαισθησίες μου για την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κρήτη και τον πολιτισμό της, αλλά και η πεποίθησή μου ότι αυτό καθαυτό το γεγονός ξεπερνά κατά πολύ το να χαρακτηριστεί απλά ως ένα σημαντικό γεγονός για την πατρίδα μας την Ελλάδα. Εύχομαι να ευοδωθεί η πρωτοβουλία αυτή και να επιταχυνθεί η προετοιμασία των σχετικών φακέλων υποστήριξης, ξεπερνώντας τις γνωστές, παραδοσιακές πρακτικές μας !!!!!!!!»
Αδαμάντιος (Μάκης) Γ. Κρασσανάκης, Επίτιμος Διευθυντής Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας, Πρόεδρος Κρητών Αγίας Παρασκευής:
-«Διάβασα τις παρεμβάσεις των Κρητών επιστημόνων και ότι έχει συσταθεί μια επιτροπή πρωτοβουλίας (Δημήτρης Παυλόπουλος κ.α.), σχετικά με την με την προώθηση φακέλου για την ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στον κατάλογο της UNESCO και κατόπιν αυτού έχω να πω τα εξής: Η απουσία των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων από τον επίσημο κατάλογο της UNESCO, ήτοι των αναγνωρισμένων μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς., είναι ένα από τα πολιτιστικά διεθνή παράδοξα, που αντιστοιχεί επακριβώς σαν να απουσιάζει ο Χριστός και το σπήλαιο της ΒΗΘΛΕΕΜ από την Καινή Διαθήκη ή ο Δίας και το σπήλαιο Δικταίο Άντρο στην Ελληνική Μυθολογία. Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει επιτέλους να συντάξει το φάκελο της υποψηφιότητας ένταξης στο καλεντάρι της ΟΥΝΕΣΚΟ των ΑΝΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, και να αγωνισθεί να εγκριθεί από τον Οργανισμό, γιατί Μινωικός πολιτισμός και τα μνημεία του (Κνωσός, Φαιστός, Γόρτυνα κλπ) αποτελούν τη “ΒΗΘΛΕΕΜ” και το “ΛΙΚΝΟ” του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, καθώς λένε οι αρχαίοι συγγραφείς. Υποστηρίζω αυτή την πρωτοβουλία».
Γεώργιος Φέριγκος, Τεχνολόγος – Ηλεκτρονικός:
-«Αρχαία Κυδωνία. Η πόλη που ίδρυσε ο Μίνωας στη θέση των σημερινώνΧανίων(τοποθεσία Καστέλι).Είναι η πόλη που γεννήθηκα και έζησα πολλά χρόνια.Διαβάζω ότι δεν προστατεύεται από την UNESCO. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη αδικία για το χώρο του μεγαλύτερου πολιτισμού της Μεσογείου».
Βασίλης Μαυρογένης, πολιτικός μηχανικός 1957 και μηχανολόγος 1978 ΕΜΠ:
-«Συμφωνώ με τις ενέργειες της Επιτροπής Πρωτοβουλίας (Μινωικός πολιτισμός – UNESCO). Πρέπει να γίνουν προσπάθειες να προστατευθεί ο Μινωικός πολιτισμός (μεταξύ των οποίων και η αρχαία Κυδωνία), που τιμά την χώρα μας από τον διεθνή Οργανισμό του ΟΗΕ»
Δημήτριος Σκουλικάρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην τοπικός Σύμβουλος περιοχής Κρίτσας:
-«Είμαι Κρητικός από την ΠΕ Λασιθίου.Διάβασα με έκπληξη ότι ο Μινωικός πολιτισμός, (μεταξύ των οποίων και η Ζάκρος) δεν περιλαμβάνεται στα μνημεία που προστατεύει η UNESCO. Υποστηρίζω την προσπάθεια της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τον (Μινωικό πολιτισμό UNESCO)»
Φανούριος Μπαντουβάκης, Κίσσαμος Χανίων:
-«Φυσικά επικροτώ και επιδοκιμάζω την συμμετοχή των αρχαιοτήτων της Κρήτης-και όχι μόνο- στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Ολόκληρη η χώρα θα έπρεπε να κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας. Σίγουρα είμαι με το μέρος της ομάδας πρωτοβουλίας και ελπίζω να κατοχυρώσει την κληρονομιά της Κρήτης (ριζίτικα, Ερωτόκριτος, κρητική λίρα, πεντοζάλη)».
Φαίδρα Πιτταρά, Κοινωνική Λειτουργός και Χανιώτισσα:
-«Ομολογώ ότι είχα την εντύπωση ότι ο Μινωικός πολιτισμός συμπεριλαμβανόταν ήδη στη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ από την εποχή που είχε καταχωρηθεί και η Ακρόπολη. Εννοείται ότι χάρηκα όταν έμαθα ότι υπάρχει επιτροπή πρωτοβουλίας για την συμπερίληψη της στη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά έστω και με τόση μεγάλη καθυστέρηση. Το θέμα αυτό αξίζει ναγίνει πλατύτερα γνωστό και θα υποστηριχθεί από όλους τους Έλληνες. Είμαι απόλυτα σίγουρη γι’ αυτό».
Αντιναύαρχος (εα) Γεώργιος Πελεκανάκης ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων:
-«Πάντα θαύμαζα τον Μινωικό πολιτισμό.Μαθαίνω ότι κάποιοι σήμερα αγωνίζονται να προστατευθεί από την UNESCO.Είμαι σύμφωνος με αυτή την κίνηση».
Ανδρέας Χαριτάκης, Πολιτικός Μηχανικός:
-«Ο Μινωικός Πολιτισμός άνθισε στην πατρίδα μου την Κρήτη. Κάποιοι φίλοι προσπαθούν να τον εντάξουν στη UNESCO. Συμφωνώ και εγώ».
Πρώτο κύμα δηλώσεων
Στο πρώτο κύμα δηλώσεων Κρητών επιστημόνων συμμετείχαν οι:
-Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ
-Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός
-Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου
-Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Νομάρχης Λασιθίου
-Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος.
-Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια
-Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ)
-Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός
Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη
Στο άρθρο των Δημήτρη Παυλόπουλου και Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ και εδώ αναφέρθηκε ότι η χώρα μας, έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της (U.N.E.S.C.O), του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικών που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί, πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.
Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.
Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.
*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ
**Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. , M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D. ( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )
Σχετικά Άρθρα
- ΤΕΕ /ΤΑΚ: πρωτοβουλία για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία της Κρήτης
- ΤΕΕ/ΤΑΚ: ομοφωνία για ένταξη Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO
- Κρήτες επιστήμονες: ένταξη Μινωϊκού πολιτισμού στα μνημεία της UNESCO
- Εθνικός στόχος η ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO
- Μινωικός πολιτισμός: θετικές εξελίξεις για ένταξη σε UNESCO
- Μινωικός Πολιτισμός: η ένταξη στην UNESCO ενώνει τους Κρήτες επιστήμονες