ΝΟΚ: νομοθετικές εξελίξεις για τα «μπόνους» δόμησης και τα ύψη των κτιρίων
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 27 Νοεμβρίου 2022 Αργύρης
Νομοθετικές εξελίξεις ετοιμάζονται για να αρθεί το αδιέξοδο, που έχει δημιουργηθεί στην έκδοση οικοδομικών αδειών και στην κατασκευαστική δραστηριότητα, μετά τις δικαστικές αποφάσεις, που εξουδετερώνουν τις προβλέψεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για τα «μπόνους» δόμησης στα ύψη και τους ορόφους των κτιρίων, όπως προκύπτει από δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΝ και του προέδρου του ΤΕΕ.
Με δηλώσεις του ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς αναγγέλλει νομοθετική παρέμβαση για τις επόμενες ημέρες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός προτείνει λύση νέας οριζόντιας νομοθετικής ρύθμισης.
Παράλληλα η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος (ΕΛΛΕΤ), που έχει πρωτοστατήσει στις εξελίξεις των δικαστικών αποφάσεων με αφετηρία την υπόθεση του κτιρίου της Ακρόπολης ζητά πλήρη κατάργηση του «περιβαλλοντοκτόνου» άρθρου 10 του Ν.Ο.Κ., με βάση το οποίο δίνονται υπό προϋποθέσεις κίνητρα σε κτίρια για υπέρβαση ύψους και συντελεστή δόμησης, σημειώνοντας ότι οδηγεί σε περαιτέρω ασύμμετρη επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος και προτείνει με βάση τη «φέρουσα ικανότητα» κάθε περιοχής, να θεσμοθετηθούν ηπιότεροι όροι δόμησης και χαμηλότερο ύψος κτιρίων σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Αντιδράσεις τεχνικών φορέων και επενδυτών
Εδώ και εβδομάδες έχει μπει «φρένο» στις οικοδομικές άδειες και «ψαλίδι» στα ύψη των κτιρίων και πυκνώνουν οι αντιδράσεις τεχνικών φορέων και ιδιωτών επενδυτών για το “πάγωμα” που έχει επέλθει στην έκδοση οικοδομικών αδειών και την έγκριση όρων δόμησης. Αφετηρία των εξελίξεων είναι η νέα δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Δείτε εδώ στο ecopress , η οποία ακυρώνει την οικοδομική άδεια ανέγερσης κτιρίου στους Αμπελόκηπους της Αθήνας και «γκρεμίζει» τα μπόνους δόμησης επιπλέον ορόφων, που δίνουν οι Οικοδομικοί Κανονισμοί εδώ και μισό αιώνα (ΓΟΚ 1973, ΓΟΚ 1985, ΝΟΚ 2012), υπογραμμίζοντας ότι οι περιορισμοί στα ύψη των κτιρίων και στους όρους δόμησης, που προβλέπονται με ειδικά διατάγματα ανά περιοχή υπερισχύουν των Οικοδομικών Κανονισμών.
Στο μεταξύ η ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων έχει σταματήσει να εγκρίνει όρους δόμησης για νέες οικοδομικές άδειες, όσον αφορά τα ύψη των κτιρίων κατά ΝΟΚ. Δείτε εδώ στο ecopress. Παράλληλα να μην εφαρμόζονται οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), που προβλέπουν πολεοδομικά μπόνους δόμησης στο ύψος και τους ορόφους του κτιρίου αποφάσισε με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, ενώ ήδη επικρατεί «ανασφάλεια πολεοδομικού δικαίου» για τους όρους δόμησης του ΝΟΚ και προδιαγράφεται ντόμινο για όλη τη χώρα. Δείτε εδώ στο ecopress
ΤΕΕ: οριζόντια διάταξη
-«Είναι παράλογο να εκδίδεται μια δικαστική απόφαση και επί της ουσίας να ακυρώνει χιλιάδες νόμιμες άδειες που εκδόθηκαν και έμμεσα να λέει ότι όλα τα κτίρια που χτίστηκαν με αυτές είναι αυθαίρετα», λέει ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σε δήλωση του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και στο δημοσιογράφο Γιώργο Λάλιο.
-«Αν θέλουμε να είμαστε μια σοβαρή και ευνομούμενη χώρα θα πρέπει να ψηφιστεί οριζόντια διάταξη, που να λέει ότι κατισχύει ο οικοδομικός κανονισμός, με όποιες εξαιρέσεις κρίνει απαραίτητες το ΥΠΕΝ. Και όσοι δήμοι επιθυμούν να ισχύουν παλαιά διατάγματα -προ 30 ετών και πλέον- να εκπονήσουν τις αναγκαίες μελέτες και να προωθήσουν νέα Προεδρικά Διατάγματα με τους περιορισμούς που επιθυμούν. Οι περιορισμοί που υπήρχαν πριν από δεκαετίες, πιθανότατα είναι πλέον αντιπεριβαλλοντικοί και δεν εξυπηρετούν καμία σύγχρονη ανάγκη» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Τι λέει το ΥΠΕΝ
«Επεξεργαζόμαστε το θέμα για να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε με ταχύτητα και ασφάλεια δικαίου», λέει ο υφυπουργός Χωροταξίας, Νίκος Ταγαράς. «Αναλύουμε το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων για να δούμε πώς πρέπει να παρέμβουμε. Ελπίζω ότι σε μερικές ημέρες θα μπορούμε να πούμε περισσότερα».
Είναι αξιοσημείωτο ότι έμπειροι τεχνικοί παράγοντες επισημαίνουν πως “οι αποφάσεις του ΣτΕ, όπως και του Διοικητικού Εφετείου είναι ισχυρότατες και ότι η όποια νομοθετική λύση προκριθεί από το ΥΠΕΝ δεν μπορεί παρά να κινείται εντός των ορίων, που θέτουν οι δικαστικές αποφάσεις”.
Η πρόταση της ΕΛΛΕΤ
– «Η απόφαση του ΣτΕ, που ήρθε μετά από αγώνα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), αποτελεί μια καλή αφορμή να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση για την ένταση και την ποιότητα της δόμησης στην Αθήνα, με στόχο τη συνολική αναθεώρηση του οικοδομικού κανονισμού, τη μείωση ύψους και συντελεστή δόμησης, την άμεση κατάργηση του άρθρου 10 του ΝΟΚ) και την αναθεώρηση των χρήσεων γης προς το ηπιότερο», λέει η Ειρήνη Φρεζάδου, αρχιτέκτων-πολεοδόμος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΕΤ στην «Καθημερινή».
«Η συνεχής προϊούσα εντατικοποίηση της δόμησης είναι αναντίστοιχη τόσο προς την υφιστάμενη γεωμετρία της πόλης (πλάτος δρόμων προς ύψος κτιρίων) όσο και προς τη φέρουσα ικανότητα εξυπηρέτησης της κυκλοφορίας από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Το αποτέλεσμα είναι ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας ζωής, δραματική μείωση του ηλιασμού και αερισμού -ιδιαίτερα των χαμηλότερων ορόφων των κτιρίων-, κυκλοφοριακή ασφυξία, υπερβάλλουσα ρύπανση, επιβάρυνση των δικτύων κοινής ωφελείας».
Σχετικά Άρθρα
- ΕΛΛΕΤ: για πάγωμα οικοδομικών αδειών και τα ύψη κτιρίων στην Αθήνα
- ΝΟΚ: νομοθετική ρύθμιση με ψαλίδι έως και δέκα μέτρων στα ύψη κτιρίων
- ΥΠΕΝ: νομοθετικοί κανόνες για όλους, σε εκτός σχεδίου δόμηση και μπόνους ΝΟΚ
- Δήμος Αθήνας: νέο νομικό οπλοστάσιο για τις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ
- ΝΟΚ: ανοιχτές οι εξελίξεις στη δίκη του ΣτΕ και για πρόστιμα αυθαιρέτων
- Στον πάγο έως το 2025 τα μπόνους του ΝΟΚ για δόμηση και ύψη των κτιρίων