ecopress
Η φορολόγηση των δασικών εκτάσεων των Οικοδομικών Συνεταιρισμών με αστρονομικά ποσά ΕΝΦΙΑ, μολονότι το απαγορευτικό καθεστώς των εκτάσεων συνιστά λόγο απαλλαγής από ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα... Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί-Ημερίδα: τι ειπώθηκε για τον αστρονομικό ΕΝΦΙΑ

Η φορολόγηση των δασικών εκτάσεων των Οικοδομικών Συνεταιρισμών με αστρονομικά ποσά ΕΝΦΙΑ, μολονότι το απαγορευτικό καθεστώς των εκτάσεων συνιστά λόγο απαλλαγής από ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τον σκοπό, το πνεύμα και τις ρυθμίσεις του Ν 4223/2013 περί ΕΝΦΙΑ αναδείχθηκε σε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή, διακεκριμένων νομικών, δασολόγων, τεχνικών επιστημόνων και πολιτικών, οι οποίοι παρουσίασαν λύσεις και προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα και την αναπτυξιακή προοπτική των Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

Ο Συλλογικός Φορέας Οικοδομικών Συνεταιρισμών Ελλάδας, που διοργάνωσε την εκδήλωση εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση, την οποία απέστειλε προς το υπουργείο Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας, εκπροσώπους Ελληνικού Κοινοβουλίου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αρχών, Θεσμικών Φορέων και Συλλόγων στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

Εκδήλωση: «ΕΝ.Φ.Ι.Α. Δασικών Εκτάσεων Οικοδομικών Συνεταιρισμών»

Ο Συλλογικός Φορέας Οικοδομικών Συνεταιρισμών Ελλάδας πραγματοποίησε στο ΕΒΕΑ στις 4-11-2011 επιστημονική εκδήλωση με θέμα «ΕΝ.Φ.Ι.Α. Δασικών Εκτάσεων Οικοδομικών Συνεταιρισμών», με σκοπό να αναδειχθεί το θεσμικό και νομολογιακό καθεστώς ολικής απαγόρευσης χρήσης των δασικών εκτάσεων Ο.Σ., που φορολογούνται με αστρονομικά ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α., μολονότι το απαγορευτικό καθεστώς των εκτάσεων συνιστά λόγο απαλλαγής από ΕΝ.Φ.Ι.Α., σύμφωνα με τον σκοπό, το πνεύμα & τις ρυθμίσεις του Ν 4223/2013 περί ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ο Συλλογικός Φορέας, ο οποίος αναπτύχθηκε για να αναδειχθεί ο ευρύτερος κοινωνικός προορισμός των Ο.Σ. στην περιβαλλοντική διαχείριση & αξιοποίηση των εκτάσεών τους και έχει έντονη παρεμβατική δράση και σοβαρές ρυθμίσεις στο ενεργητικό του, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. δασικών εκτάσεων Ο.Σ. και ζητά με παρεμβάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών την επίλυσή του με νομοθετική ρύθμιση.

Είναι γεγονός ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός κύριος Απόστολος Βεσυρόπουλος αντιμετώπισε θετικά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα, ενώ η Κεντρική Διοίκηση, που έχει αποδεχθεί πλέον το πρόβλημα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στις δασικές εκτάσεις Ο.Σ, λόγω του απαγορευτικού καθεστώτος ως προς την χρήση τους, κινείται προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος.

Με την ιδιαίτερα υψηλού επιστημονικού επιπέδου εκδήλωση και με τους εξαιρετικούς επιστήμονες ομιλητές και τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους, ο Συλλογικός Φορέας επεδίωξε και πέτυχε να ριχθεί άπλετο φως στο καθεστώς που ισχύει στις δασικές εκτάσεις που αγόρασαν οι Ο.Σ. πριν το Σύνταγμα του 1975 και στα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιούργησε η φορολόγηση των εκτάσεων αυτών με ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η κ Γλυκερία Σιούτη, Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στη Νομική Σχολή Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ Θεόδωρος Φορτσάκης, Καθηγητής Διοικητικού και Φορολογικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών & τ. Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, ο κ Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης, Οικονομολόγος, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο κ Θεοφάνης Β Παυλίδης, Καθηγητής Ορεινής Υδρονομίας, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & ο κ Ελευθέριος Σταματόπουλος, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Διδάκτωρ Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Την συζήτηση της εκδήλωσης συντόνισε ο δημοσιογράφος κ Αργύρης Δεμερτζής ενώ με εισαγωγική παρέμβαση της δικηγόρου κ Γεωργίας Ρωμαίου, Προέδρου της Διοικητικής Επιτροπής του Συλλογικού Φορέα Ο.Σ. Ελλάδας, άρχισαν οι εργασίες της εκδήλωσης.

Εισηγήσεις και ομιλητές της εκδήλωσης

  • Παρέμβαση – Χαιρετισμός Υπουργείο Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας

Σύμφωνα με την πάγια τακτική των επιστημονικών εκδηλώσεων, είχε κληθεί για χαιρετισμό ή παρέμβαση ο αρμόδιος Υφυπουργός της Κυβέρνησης κύριος Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

  • Γλυκερία Σιούτη:«Η νομολογιακή προστασία των δικαιωμάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών επί των δασικών εκτάσεων»

Η κ Σιούτη παρουσίασε τεκμηριωμένα με την εισήγησή της το ειδικό θεσμικό και νομολογιακό καθεστώς που ισχύει για τις δασικές εκτάσεις των Ο.Σ. το οποίο έχει διαμορφωθεί σε βάθος χρόνου από τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Άρχισε μάλιστα την ομιλία της με μια σημαντική επισήμανση ότι η σύγχρονη νομοθεσία και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους αυθαίρετους καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων και δρομολογούν νομοθετικές λύσεις, όπως οι οικιστικές πυκνώσεις όπου είναι σχεδόν ολόκληροι οικισμοί αυθαίρετοι μέσα στα δάση, ενώ αντίθετα για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς που καλοπίστως και νομίμως αγόρασαν δασικές εκτάσεις πριν το 1975, μέχρι σήμερα η νομολογία του ΣτΕ τους έχει καθηλώσει.

Ωστόσο καλούνται οι Ο.Σ. να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για τις δασικές εκτάσεις τους για τις οποίες η νομοθεσία, και ιδίως η νομολογία του ΣτΕ, η οποία έχει τη δύναμη να ακυρώνει τη νομοθεσία, και να τη θέτει εκποδών, τους απαγορεύει την αξιοποίηση. Όπως ανέφερε ειδικότερα η κ Σιούτη το ζήτημα ξεκίνησε πριν από το 1975, όταν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί αγόραζαν δασικές εκτάσεις σαν πάγια συνήθεια και πρακτική και τις αξιοποιούσαν. Με το Σύνταγμα του 1975 (άρ 24) απαγορεύτηκε η αλλαγή της μορφής δασών και δασικών εκτάσεων και επετράπη μόνον η δυνατότητα επεμβάσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις για λόγους που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, την εθνική οικονομία και την αγροτική ανάπτυξη.

H κυρία Σιούτη τόνισε ότι το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί στις δασικές εκτάσεις Ο.Σ. συνδέεται άμεσα με το θέμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α.. και συνιστά αναμφισβήτητα λόγο απαλλαγής τους γιατί η απαγόρευση χρήσης που έχει επιβληθεί με την νομολογία του ΣτΕ δεν επιτρέπει την αξιοποίηση των σχετικών εκτάσεων

Ωστόσο η νομολογία του ΣτΕ εξόρισε αμέσως από την έννοια της αξιοποίησης τις οικιστικές αναπτύξεις όλων των ειδών, γιατί θεώρησε ότι η οικιστική αξιοποίηση δεν μπορεί να αποτελεί λόγο δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος να δικαιολογεί την δυνατότητα επέμβασης και αλλαγής μορφής σε μία δασική έκταση.

Ακολούθως το 1979 με την ψήφιση του εκτελεστικού νόμου 998/1979 του Συντάγματος του 1975, που αποτελεί τον δασικό κώδικα, ο νομοθέτης φρόντισε αρχικά (άρ 50) να προστατεύσει τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς με κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις, σε βάθος όμως χρόνου και μέχρι σήμερα, με την νομολογία του ΣτΕ, έχουν περιπέσει σε αχρησία ως αντισυνταγματικές και το μόνο που ισχύει για τις δασικές εκτάσεις των Ο.Σ. που αγοράστηκαν πριν το Σύνταγμα του 1975 και μέχρι την έναρξη ισχύος (29-12-1979) του ν. 998/1979, είναι η απαλλοτρίωση αυτών και η αποζημίωση των Ο.Σ. ή η ανταλλαγή τους.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις αποφάσεις σταθμούς του ΣτΕ 3754/1981 (Ολομέλειας) 3403/2001, 3052/2015, 446/2016, 2074/2018, 1525/2020 οι οποίες διαμόρφωσαν το ανωτέρω απαγορευτικό καθεστώς, όσον αφορά την χρήση των δασικών εκτάσεων των Ο.Σ., τονίζοντας μάλιστα ότι η νομολογία σταδιακά αντιμετώπισε το ζήτημα όλο και πιο αυστηρά, βάζοντας επιπλέον προϋποθέσεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μειώνεται πάρα πολύ και αυτή η δυνατότητα αποζημίωσης των Ο.Σ., σε περίπτωση που η πολιτεία κινήσει την διαδικασία απαλλοτρίωσης αυτών.

Κλείνοντας η κυρία Σιούτη τόνισε ότι το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί στις δασικές εκτάσεις Ο.Σ. συνδέεται άμεσα με το θέμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α.. και συνιστά αναμφισβήτητα λόγο απαλλαγής τους γιατί η απαγόρευση χρήσης που έχει επιβληθεί με την νομολογία του ΣτΕ δεν επιτρέπει την αξιοποίηση των σχετικών εκτάσεων.

  • Θεόδωρος Φορτσάκης: «Φορολογία ακινήτων οικοδομικών συνεταιρισμών»

Ο κ Φορτσάκης ανέφερε ότι o ΕΝΦΙΑ των δασικών εκτάσεων Ο.Σ. είναι ένα ζήτημα που τον έχει απασχολήσει και επιστημονικά. Με βάση το απαγορευτικό καθεστώς που έχει επιφέρει στις δασικές εκτάσεις των Ο.Σ. η νομολογία του ΣτΕ, που ανέλυσε η κ Σιούτη, ο κ Φορτσάκης επικεντρώθηκε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νόμου περί ΕΝΦΙΑ όταν οι Ο.Σ. έκαναν δήλωση για τον ΕΝΦΙΑ με βάση το δασικό χαρακτήρα των εκτάσεων, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι είχε καταργηθεί η φοροαπαλλαγή η οποία χορηγείτο για αυτές τις περιπτώσεις.

Οι Ο.Σ. δεν επικαλέστηκαν, από λάθος, την αδυναμία χρήσης που υπήρχε το 2014, την επικαλέστηκαν όμως το 2015 και τα επόμενα χρόνια και από το 2015 και μετά, προς το παρόν, η δήλωση γίνεται δεκτή και δεν έχει επιβληθεί ΕΝΦΙΑ. Όμως οι Ο.Σ. παραμένουν σε μία μαύρη ζώνη για το 2014 και γκρίζα για τα επόμενα χρόνια, γιατί ναι μεν η φορολογία επιβάλλεται καταρχήν με τη δήλωση, στη συνέχεια όμως μπορεί η φορολογική αρχή να αμφισβητήσει τη δήλωση, οπότε είναι προφανές ότι οι Ο.Σ. θα έχουν πρόβλημα με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Συνεπώς κατά τον ομιλητή, οι Ο.Σ. έχουν ένα κρίσιμο πρόβλημα για τον ΕΝΦΙΑ του 2014, διότι έχει επιβληθεί ένα βάρος στους Ο.Σ. και σε όσους τους εκπροσωπούν, με τις δύσκολες και δυσμενείς συνέπειες που συνεπιφέρει αυτού του είδους η επιβολή του βάρους.

Ο κ Φορτσάκης αναφερόμενος στην απαλλαγή του ν 4223/2013 (αρ 3) περί ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι είναι προφανές, για όποιον έχει διαβάσει τη νομολογία του ΣτΕ, ότι στους Ο.Σ. υπάρχει ολική απαγόρευση χρήσης στις εκτάσεις τους η οποία ματαιώνει το σκοπό του συνεταιρισμού.

Οπότε κατά τον ομιλητή γεννώνται δύο ζητήματα:

-Εάν μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα με το υπάρχον πλαίσιο του θετικού δικαίου, με βάση τα δεδομένα του νόμου και της νομολογίας ή αν πρέπει να πάμε σε μία καινούρια ρύθμιση για να λύσουμε το πρόβλημα.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στις προσπάθειες των Ο.Σ. να απαλλαγούν από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μέσω της δικαστικής οδού, η οποία όμως περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Σχολιάζοντας μάλιστα σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ανέφερε ότι «με έχει εκπλήξει από πολλές πλευρές για το συλλογισμό τον οποίο αναπτύσσει». Συγκεκριμένα η απόφαση που εκδόθηκε επί προσφυγής Ο.Σ. για απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του πρώτου χρόνου εφαρμογής του νόμου, δεν μπήκε καν στην ουσία της υπόθεσης και απέρριψε το αίτημα του Ο.Σ. για καθαρά τυπικούς λόγους, επικαλούμενη ότι ο Ο.Σ. δεν είχε προσκομίσει το πιστοποιητικό που προέβλεπε μία ΠΟΛ, από μία αρχή όμως που η ΠΟΛ δεν κατονομάζει και φυσικά δεν ξέρουμε ποια είναι η αρχή αυτή. Άρα ελλείψει πιστοποιητικού η απόφαση δεν μπήκε καν στην εξέταση του ζητήματος αλλά απέρριψε το αίτημα του Ο.Σ.

O κ Φορτσάκης σημείωσε ότι τα πράγματα είναι μαύρα και άραχνα για τους Ο.Σ. και τους εκπροσώπους τους, αφού δεν μπόρεσαν να δικαιωθούν δικαστικά, και θα βρεθούν σε δεινότατη θέση αν πάμε σε εκτέλεση, όπου δεν επιτρέπεται να προβληθούν λόγοι, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την νομιμότητα της επιβολής.

Ο ομιλητής εξέφρασε την απορία πως ολόκληρο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας δεν γνώριζε τη νομολογία του ΣτΕ που είναι πασίγνωστη στους πάντες, από την οποία αποδεικνύεται η ολική απαγόρευση χρήσης στις δασικές εκτάσεις των Ο.Σ. και χρειαζότανε να προσκομισθεί ένα πιστοποιητικό για να βεβαιωθεί η ολική απαγόρευση χρήσης των εκτάσεων.

Κατά τον κ Φορτσάκη δεν έπρεπε να τελειώσει έτσι η δίκη, αλλά το Εφετείο αφού υπήρξε αμφισβήτηση, όφειλε να κάνει ερώτημα στη Διοίκηση εάν υπάρχει η όχι απαγόρευση και ποια είναι η αρμόδια αρχή για το πιστοποιητικό γιατί στην ΠΟΛ δεν προβλέπεται αρμόδια αρχή. Όσον αφορά δε στην συγκεκριμένη ΠΟΛ που δεν προβλέπει την αρμόδια αρχή που θα εκδώσει το πιστοποιητικό απαγόρευσης χρήσης, ο ομιλητής σχολίασε ότι έχουμε μία κατάσταση λίαν ανώμαλη γιατί η ΠΟΛ βάζει ένα καινούριο βάρος στον διοικούμενο το οποίο υπερβαίνει τη νομοθετική της εξουσιοδότηση, και αυτό θα έπρεπε να το έχει πει ο νόμος, ο οποίος θα είχε προσδιορίσει και την αρχή. Κλείνοντας την αποτύπωση της κατάστασης οκ Φορτσάκης σημείωσε ότι τα πράγματα είναι μαύρα και άραχνα για τους Ο.Σ. και τους εκπροσώπους τους, αφού δεν μπόρεσαν να δικαιωθούν δικαστικά, και θα βρεθούν σε δεινότατη θέση αν πάμε σε εκτέλεση, όπου δεν επιτρέπεται να προβληθούν λόγοι οι οποίοι έχουν να κάνουν με την νομιμότητα της επιβολής.

Επανερχόμενος ο ομιλητής στο ερώτημα όσον αφορά στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, τόνισε ότι το πρόβλημα της επιβολής του ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε να έχει επιλυθεί από τα δικαστήρια, από το Διοικητικό Εφετείο, από τη φορολογική αρχή και από τα Υπουργεία, αλλά φυσικά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Κυρίως η Διοίκηση θα μπορούσε να είχε λύσει το πρόβλημα εάν έβγαινε μία απόφαση και έλεγε απλά ποια είναι η αρμόδια αρχή για να εκδίδει τα πιστοποιητικά για την απαγόρευση χρήσης, ειδικά για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς.

Επειδή η λύση της απλής λογικής δεν προωθείται χρόνια τώρα και επομένως έχουμε από εκεί εμπλοκή και αφού τα δικαστήρια δεν μπόρεσαν η δεν θέλησαν να καταλάβουν το πρόβλημα, ούτε η φορολογική αρχή το καταλαβαίνει, ο ομιλητής κατέληξε ότι είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα μέσα στο υπάρχον πλαίσιο του νόμου.

Επομένως κατά τον κ Φορτσάκη εκείνο που μένει, είναι να πάμε στη λύση τη νομοθετική με αναδρομική ισχύ, όπως ζητούν και έχουν προτείνει οι Ο.Σ. με τις παρεμβάσεις τους, στην οποία θα προβλέπει ο νομοθέτης ότι απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ οι δασικές εκτάσεις των Ο.Σ. και η οποία καλύπτει το πρόβλημα.

Ωστόσο ο ομιλητής εμφανίστηκε απαισιόδοξος με την γραφειοκρατία που υπάρχει τονίζοντας ότι ακόμη και αν ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα αν δεν αλλάξει η νοοτροπία που κρύβεται πίσω από όλα αυτά, γιατί πάλι η διοίκηση θα βρει κάτι να προβλέψει για καινούρια πιστοποιητικά και για καινούριες δυσκολίες.

  • Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης:«Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί Δασικών Εκτάσεων – ΕΝ.Φ.Ι.Α. και Κοινωνική Δικαιοσύνη»

Ο κ Σπανάκης χαρακτήρισε το πρόβλημα του ΕΝΦΙΑ στις δασικές εκτάσεις Ο.Σ. ως πολυδιάστατο φορολογικό πρόβλημα, ενώ επικαλούμενος τις εισηγήσεις της κ Σιούτη και του κ Φορτσάκη, τόνισε ότι πρόκειται για εκτάσεις χωρίς χρήση και συνεπώς τα βεβαιωμένα χρέη ΕΝΦΙΑ εις βάρος δασικών Ο.Σ. είναι κακής ποιότητας χρέη, η είσπραξή τους έχει μεγάλη επισφάλεια και δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον παραλογισμό του ΕΝΦΙΑ στις Διοικήσεις Ο.Σ. τονίζοντας ότι οι Πρόεδροι Ο.Σ. διακινδυνεύουν τις προσωπικές τους περιουσίες επειδή επί σειρά ετών υπηρετούν ένα όραμα και ένα σκοπό και δεν μπορούν ούτε τα ακίνητά τους να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους εάν ο συνεταιρισμός τους οφείλει ΕΝΦΙΑ, πράγμα που αγγίζει το όριο του παραλόγου και κατέληξε ότι πρέπει να απεμπλακούν άμεσα από αυτές τις συνέπειες, δηλώνοντας ότι με την παρουσία του στην εκδήλωση θέλει να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ Σπανάκης τόνισε ότι οι Πρόεδροι Ο.Σ. διακινδυνεύουν τις προσωπικές τους περιουσίες  και δεν μπορούν ούτε τα ακίνητά τους να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους εάν ο συνεταιρισμός τους οφείλει ΕΝΦΙΑ, πράγμα που αγγίζει το όριο του παραλόγου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να απεμπλακούν άμεσα από αυτές τις συνέπειες.

Ο κ Σπανάκης ενημέρωσε ότι πριν έρθει είχε καταθέσει Ερώτηση-Κοινοβουλευτική Παρέμβαση, προς 4 Υπουργούς – Οικονομικών – Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Εσωτερικών και ζήτησε τη δημιουργία Ειδικού Φορέα για αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν διαχρονικά τους Ο.Σ.. Ο ομιλητής προέβη στην ερώτηση γιατί πιστεύει ότι ξεκινώντας από τον ΕΝΦΙΑ που είναι μέρος του προβλήματος, πρέπει να δούμε την συνολική εικόνα που είναι η επίλυση όλων των προβλημάτων των Ο.Σ. η οποία θα αποτελέσει ένα νέο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Απαιτείται συνεπώς μία συνολική, μαζική, ενιαία και οριζόντια αντιμετώπιση των ζητημάτων, που απασχολούν τους Ο.Σ., και ο Ειδικός Φορέας θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο που χρειαζόμαστε για να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, να φέρουμε νέες καινοτόμες ιδέες και τεχνογνωσία και να λύσουμε χρόνια προβλήματα, που ίσως κάποιοι να τα θεωρούν μέχρι σήμερα άλυτα.

Ο ομιλητής τελειώνοντας δήλωσε αισιόδοξος και συγχρόνως ανήσυχος βλέποντας στην αίθουσα νοικοκυραίους να αγωνιούν και τόνισε ότι οφείλουμε στα παιδιά μας να φέρουμε λύσεις στα προβλήματα που δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε κόμμα. Το μοναδικό χρώμα που χρειάζονται οι λύσεις είναι το χρώμα της απλής λογικής και αυτό πρέπει να αναδείξουμε όλοι μέσα από αυτή την επιστημονική εκδήλωση.

  • Παυλίδης Β Θεοφάνης: «Δάσος κοινωνικό, ή οικονομικό αναθό;»

Ο κ Παυλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του «αν ήμαστε παράνομοι δεν θα ήμαστε εδώ» και συμπλήρωσε ότι εάν οι Ο.Σ. ήτανε παράνομοι θα είχανε χτίσει στις δασικές εκτάσεις τους και η πολιτεία θα τους δικαίωνε για λόγους πολιτικούς.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση των δασών το 1950-1960 την οποία περιέγραψε ως κρανίου τόπο και τόνισε ότι είναι λανθασμένη η κρατούσα άποψη που θεωρεί ότι τα ελληνικά δάση έχουν μειωθεί, γιατί τα δάση έχουν αυξηθεί. Τα δάση κάλυπταν ποσοστό γύρω στο 18% και ήτανε αφάνταστα υποβαθμισμένα και κακής ποιότητας, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο 26%-28%.

Στην αύξηση και βελτίωση των δασών συνετέλεσαν και οι Ο.Σ. με την συντήρηση και προστασία των δασικών τους εκτάσεων. Παρόλα αυτά οι Ο.Σ. τιμωρούνται τελικά από την πολιτεία και την νομοθεσία γιατί προστάτευσαν το δάσος. Τόνισε ακόμη ότι αντίθετα με την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία κλπ το νομικό πλαίσιο επιτρέπει να χτίζουν μέσα στα δάση, με βασικό κριτήριο αν η παρουσία του οικισμού βελτιώνει το περιβάλλον και το δασικό οικοσύστημα ή το μειώνει.

Ο κ Παυλίδης  επισήμανε ότι όλα τα άυλα αγαθά που παρέχουν οι δασικές εκτάσεις αποτελούν αποκλειστικά κοινωνικά αγαθά που δεν φορολογούνται, εντούτοις οι Ο.Σ. τιμωρούνται με επιβολή ΕΝΦΙΑ στις δασικές εκτάσεις τους που παράγουν άυλα αγαθά, τα οποία ωφελούν το κοινωνικό σύνολο.

Ο κ Παυλίδης αναφερόμενος σε πιο ειδικά δασικά θέματα, αποτύπωσε τις ωφέλειες τους δάσους στον άνθρωπο και στο περιβάλλον από άυλα αγαθά (φωτοσυνθετική αντίδραση διοξειδίου του άνθρακα, ηλιακή ενέργεια, οξυγόνο κλπ) και από οικονομικά αγαθά (ξύλευση, κυνήγι, βόσκηση, ρητινοσυλλογή κλπ) επισημαίνοντας ότι οι Ο.Σ. με την διατήρηση της βλάστησης στις δασικές εκτάσεις τους συνέβαλλαν στην παραγωγή άυλων αγαθών τα οποία εισπράττει το κοινωνικό σύνολο, χωρίς να καρπώνονται τίποτα οι ίδιοι.

Όλα τα άυλα αγαθά που παρέχουν οι δασικές εκτάσεις αποτελούν αποκλειστικά κοινωνικά αγαθά που δεν φορολογούνται, εντούτοις οι Ο.Σ. τιμωρούνται με επιβολή ΕΝΦΙΑ στις δασικές εκτάσεις τους που παράγουν άυλα αγαθά, τα οποία ωφελούν το κοινωνικό σύνολο. Κατά τον ομιλητή, οι Ο.Σ. οι οποίοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις δασικές εκτάσεις τους και είναι μόνο φορείς σημαντικών κοινωνικών αγαθών, πρέπει να απαλλάσσονται ρητά από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Αναρωτήθηκε μάλιστα σκωπτικά κάτω από ποια λογική πρέπει οι Ο.Σ. να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ. Μήπως επειδή πληρώνουν για να συντηρήσουν το δάσος που έχουν αγοράσει και κατέχουν νόμιμα με βάση την κείμενη νομοθεσία, το οποίο δεν τους αποδίδει κανένα απολύτως έσοδο; Μόνον αν προκύψει από την νομοθεσία απόκτηση κατοικίας, η επιβολή ΕΝΦΙΑ θα είναι δίκαιη και λογική.

Τελειώνοντας ο κ Παυλίδης επεσήμανε ότι τα μέλη των Ο.Σ. δεν έχουν έσοδα από την περιουσία τους γιατί είναι αναξιοποίητη. Πληρώνουν όμως για να συντηρήσουν τις δασικές εκτάσεις τους και κανονικά η πολιτεία, αντί να τους φορολογεί, θα έπρεπε να συνδράμει οικονομικά και να χρηματοδοτεί τους Ο.Σ. για την συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο με τα ωφέλιμα άυλα αγαθά που παράγουν τα δάση τους.

Ελευθέριος Σταματόπουλος: «Τα προβλήματα στις δασικές εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών μετά το Σύνταγμα του 1975»

Ο κ Σταματόπουλος τόνισε τα πολύπλοκα προβλήματα και τις μεγάλες δυσκολίες των Ο.Σ. που αγόρασαν δασικές εκτάσεις με νομοθεσία προ του 1975 που επέτρεπε την αλλαγή χρήσης γης και στη συνέχεια μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1975 και τη διαδοχική νομολογία του ΣτΕ, δεν έχουν πλέον αυτό το δικαίωμα.

Για τους Ο.Σ. ορθώνονται τεράστια εμπόδια για να χρησιμοποιήσουν τις δασικές εκτάσεις τους με οποιοδήποτε τρόπο, όχι μόνο λόγω της απαγορευτικής νομολογίας του ΣτΕ αλλά και για σοβαρότερους παράγοντες που προέκυψαν στην πορεία, όπως την κλιματική αλλαγή που είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η χώρα μας έχει δεσμευθεί σε διεθνές επίπεδο για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κατά τον ομιλητή είναι σχετικά οξύμωρο να λύσει ένα θέμα αξιοποίησης δασικών εκτάσεων, ενώ έχει αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις.

Ο κ Σταματόπουλος αναφέρθηκε σε σποραδικούς νόμους, με τους οποίους αποπειράθηκε κατά καιρούς η πολιτεία να λύσει τα προβλήματα των Ο.Σ, οι οποίοι δεν έφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα γιατί ήταν πολύπλοκοι και ανεφάρμοστοι στην πράξη.

Ο κ Σταματόπουλος παρομοίωσε τους Ο.Σ. με δασοκτήμονες χωρίς δασόκτημα γιατί δεν δικαιούνται να απολαύσουν τίποτα από την περιουσία τους, ενώ η θέση τους έχει γίνει ακόμη πιο δυσχερής με τον ΕΝΦΙΑ και την φορολόγηση των εκτάσεών τους με υπέρογκα ποσά. Κατά τη γνώμη του, ο οποίος συμφώνησε απολύτως με τον προηγούμενο ομιλητή κ Σπανάκη, αυτά τα ποσά δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν. Ο ομιλητής αναφέρθηκε ενδεικτικά σε μεμονωμένες περιπτώσεις Ο.Σ. με δασικές εκτάσεις αγορασμένες πριν το 1975, για να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και την χρόνια ταλαιπωρία των Ο.Σ., που δεν έχουν ακόμη λύσει τα προβλήματά τους και απέδωσε τις ευθύνες στην αδιαφορία της πολιτείας μιλώντας «για εσκεμμένη ολιγωρία της πολιτείας να λύσει και το ζήτημα».

Αναφέρθηκε τέλος σε σποραδικούς νόμους με τους οποίους αποπειράθηκε κατά καιρούς η πολιτεία να λύσει τα προβλήματα των Ο.Σ. για πολεοδόμηση, ανταλλαγή, μεταφορά συντελεστή δόμησης κλπ οι οποίοι δεν έφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα γιατί ήταν πολύπλοκοι και ανεφάρμοστοι στην πράξη και κατέληξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για τις δασικές εκτάσεις των Ο.Σ. είναι η κλιματική αλλαγή το οποίο δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε.

  • Αθανάσιος Μπούρας: Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Ο κ Μπούρας, ένθερμος υποστηρικτής των Οικοδομικών Συνεταιρισμών επί σειρά ετών, επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά με την παρέμβασή του το έμπρακτο ενδιαφέρον του στα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα των Ο.Σ. δηλώνοντας χαρακτηριστικά «είμαι τυπικά και ουσιαστικά δίπλα σας σε κάθε βήμα».

Αναφερόμενος στους αγώνες τους, τόνισε ότι παλιότερα υπήρχε εχθρική αντιμετώπιση απέναντι στους Ο.Σ., τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει μία μεταστροφή και μια πολύ μεγάλη αναγνώριση και διακομματική εκτίμηση στη δράση του Συλλογικού Φορέα, ο οποίος με τις παρεμβάσεις του και την παρουσία του πολλές φορές στη Βουλή, η οποία υπήρξε ουσιαστική, αναγνωρίστηκε ανεξάρτητα από χρώματα, ο σημαντικός ρόλος τον οποίο επιτελεί και τα πολλά και δίκαια προβλήματα που έχουν οι Ο.Σ..

 

Ο κ Μπούρας μετέφερε μήνυμα, μετά από συνάντηση του με τον Υφυπουργό κύριο Απόστολο Βεσυρόπουλο αναφέροντας ότι ο αρμόδιος υφυπουργός του είπε ότι το θέμα του ΕΝΦΙΑ που απασχολεί τους Ο.Σ. είναι απόλυτα δίκαιο και ότι είμαστε σε καλό και θετικό δρόμο για την επίλυσή του.

Ο κ Μπούρας ήταν κοντά μας όταν συναντήσαμε τον Υφυπουργό κύριο Απόστολο Βεσυρόπουλο για την επίλυση του ΕΝΦΙΑ, ενώ σε συνομιλία που είχε μαζί του πριν έρθει στην εκδήλωση μετέφερε τους χαιρετισμούς του κυρίου Υφυπουργού ο οποίος αδυνατούσε να παρευρεθεί λόγω του Υπουργικού Συμβουλίου που υπήρχε στις 11:00, την ίδια ημέρα, και ανέφερε ότι ο κύριος Βεζυρόπουλος του είπε ότι το θέμα του ΕΝΦΙΑ που απασχολεί τους Ο.Σ. είναι απόλυτα δίκαιο και ότι είμαστε σε καλό και θετικό δρόμο για την επίλυσή του.

Ο κ Μπούρας επανέλαβε την αμέριστη συμπαράστασή του στους Ο.Σ., δηλώνοντας ότι είναι στη διάθεσή τους πρόθυμος να συνδράμει, και μαζί με άλλους, σε οποιαδήποτε παρέμβαση δρομολογήσει ο Συλλογικός Φορέας για την επίλυση των θεμάτων των Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

  • Σοφία Βούλτεψη: Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Η κ Βούλτεψη τόνισε ότι γνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα των δασικών εκτάσεων των Ο.Σ. γιατί το παρακολουθεί πολλά χρόνια και το έχει βιώσει ως κοινωνικό πρόβλημα. Κατά την γνώμη της το ζήτημα δεν καθοδηγήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση από την πολιτεία, με αποτέλεσμα να κάνει κάθε φορά ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω και να μην καταλήγουμε πουθενά.

Η κ Βούλτεψη τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα των δασικών εκτάσεων των Ο.Σ.  δεν καθοδηγήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση από την πολιτεία, με αποτέλεσμα να κάνει κάθε φορά ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω και να μην καταλήγουμε πουθενά.

Χαιρέτησε με αισιοδοξία την πρόταση και Κοινοβουλευτική Παρέμβαση προς 4 Υπουργούς του κ Σπανάκη για την δημιουργία Ειδικού Φορέα για την ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ο.Σ.

Η ίδια δήλωσε ότι εάν προχωρήσει η πρόταση θα είναι μέρος της λύσης, ως προς τις πολιτικές αποφάσεις για να καταλήξουμε κάπου όλοι μαζί και θα είναι στη διάθεσή μας για να βοηθήσει και να στηρίξει το εγχείρημα.

  • Αργύρης Δεμερτζής – Δημοσιογράφος Συντονιστής της Εκδήλωσης

Ο κ Δεμερτζής ο οποίος προσφέρεται εθελοντικά και συντονίζει επί σειρά ετών τις εκδηλώσεις του Συλλογικού Φορέα, παρακολουθεί περίπου 4 δεκαετίες τα θέματα του περιβάλλοντος, της χωροταξίας και των τεχνικών θεμάτων, ως δημοσιογράφος, και είναι ιδιαίτερα κατηρτισμένος και εξοικειωμένος με τα ζητήματα των Ο.Σ..

Η επιτυχία της επιστημονικής εκδήλωσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον άψογο συντονισμό του κ Δεμερτζή, που συνετέλεσε αποφασιστικά στην πραγματοποίηση της εκδήλωση σε πολιτισμένο επίπεδο παρουσίασης απόψεων, ερωτημάτων και τοποθετήσεων, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι εύστοχες παρατηρήσεις του κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο κ Δεμερτζής τόνισε ότι πραγματικά υπάρχει μία μεγάλη αδικία και ένας μεγάλος παραλογισμός γύρω από το θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών και αυτός είναι και ο λόγος, που του κινεί το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και προσπαθεί κάθε φορά από όποιο μέσο μπορεί να αναδεικνύει αυτά τα θέματα.

Ο κ Δεμερτζής ανέφερε ότι αγώνας των ανθρώπων, που εκπροσωπούν τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς, μαζί με τους επιστήμονες και τους θεσμικούς φορείς που τους πλαισιώνουν, δεν είναι ένας αγώνας στενού και ιδιοτελούς συμφέροντος, είναι ένας αγώνας ο οποίος έχει μία αίσθηση δικαίου μέσα του.

Ειδικά για τα αυθαίρετα κτίσματα μέσα στα δάση, ο κ Δεμερτζής ανέφερε ότι έχει παρακολουθήσει σαν δημοσιογράφος περίπου 15 κύκλους νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων και βλέπουμε πάλι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, να έχει ανοίξει μία πλατφόρμα, η οποία τακτοποιεί δασικά αυθαίρετα και οι Ο.Σ., οι άνθρωποι που περιμένουν 10ετίες, τήρησαν το νόμο, τηρούν τις υποχρεώσεις τους, παρότι έχουν δικαιωθεί σε πάρα πολλά πράγματα και στο εσωτερικό δίκαιο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα έπρεπε να έχουν σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση ή την αναγνώριση της περιουσίας τους, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο.

Σε άλλο σημείο της εκδήλωσης ο κ Δεμερτζής επεσήμανε ακόμα ότι πρέπει να δίνουμε και ένα μήνυμα ότι αυτός ο αγώνας που κάνουν αυτοί εδώ οι άνθρωποι, τους οποίους τους ξέρω πάρα πολλά χρόνια και τους παρακολουθώ μαζί με τους επιστήμονες και τους θεσμικούς φορείς που τους πλαισιώνουν, δεν είναι ένας αγώνας στενού και ιδιοτελούς συμφέροντος, είναι ένας αγώνας ο οποίος έχει μία αίσθηση δικαίου μέσα του.

  • Γεωργία Ρωμαίου: Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής

Η κ Ρωμαίου έκανε γενική αναφορά στο έργο του Συλλογικού Φορέα και μίλησε συνοπτικά για τον ΕΝΦΙΑ και τις παρεμβάσεις για την επίλυσή του, τονίζοντας τις δυσμενείς παρενέργειες στην διοικητική και οικονομική λειτουργία των Ο.Σ. και στις διοικήσεις τους, που πλήττονται με ποινικές και αστικές συνέπειες.

Χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο που επιβλήθηκε σε εκτάσεις χωρίς καμιάς μορφής αξιοποίηση λόγω των απαγορεύσεων της νομολογίας του ΣτΕ, η κατάσταση δε αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτεία που διαιώνισε το πρόβλημα, χωρίς να προβεί στις νομοθετικές παρεμβάσεις που υποσχέθηκε για την λύση του.

Αναφέρθηκε επίσης και στην αδικία εις βάρος των μελών των Ο.Σ. που πρέπει να πληρώσουν με χρήματά τους τα αστρονομικά ποσά ΕΝΦΙΑ, γιατί οι Ο.Σ. ως μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα δεν έχουν άλλα έσοδα από τις εισφορές των μελών τους, τονίζοντας ανάγλυφα τον παραλογισμό και το παράδοξο της όλης κατάστασης με τον ΕΝΦΙΑ, που φορολόγησε εκτάσεις χωρίς καμιά χρήση ενώ οι βαρυνόμενοι με την πληρωμή του δεν έχουν καν ακίνητη περιουσία.

Η κ Ρωμαίου επεσήμανε  ότι ο κ Βεσυρόπουλος αντιμετώπισε τον ΕΝΦΙΑ στις δασικές εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών, ως σοβαρό πρόβλημα ευρύτερου κοινωνικού χαρακτήρα που πρέπει να ρυθμισθεί, για να εκλείψουν οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες

Η κ Ρωμαίου έκανε ειδική τιμητική αναφορά στον Υφυπουργό κύριο Απόστολο Βεζυρόπουλο και τον ευχαρίστησε δημόσια για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για την επίλυση του ΕΝΦΙΑ, ενώ μετέφερε και την ικανοποίηση του Συλλογικού Φορέα για την θετική εξέλιξη του ζητήματος, γιατί με πρωτοβουλία του κ Υφυπουργού οι υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης ασχολήθηκαν σοβαρά προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα.

Η κ Ρωμαίου επεσήμανε ακόμη ότι ο κ Βεσυρόπουλος αντιμετώπισε τον ΕΝΦΙΑ στις δασικές εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών, ως σοβαρό πρόβλημα ευρύτερου κοινωνικού χαρακτήρα που πρέπει να ρυθμισθεί, για να εκλείψουν οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου που υπηρετεί η παρούσα Κυβέρνηση, η οποία κινείται σταθερά στο πνεύμα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Παρουσίες & χαιρετισμοί 

Την εκδήλωση τίμησαν με παρουσία και παρεμβάσεις στην εκδήλωση ο κύριος Αθανάσιος Μπούρας Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β’ Δυτικής Αττικής, πρώην Υπουργός, η κυρία Σοφία Βούλτεψη Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β3′ Νοτίου Τομέα Αθηνών και ο κύριος Κωνσταντίνος Κραββαρίτης Δασολόγος, π. Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Επίσης υπήρξε εκπροσώπηση στην εκδήλωση του κυρίου Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη, Υπουργού Εσωτερικών, Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Α’ Ανατολικής Αττικής με την τιμητική συμμετοχή της κ Αικατερίνης Καβέτσου, του κυρίου Γεωργίου Βλάχου Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Α’ Ανατολικής Αττικής Νέας Δημοκρατίας με την τιμητική συμμετοχή της κ Φωτεινής Βρήνα και του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών κυρίου Νίκου Δένδια με την τιμητική συμμετοχή του κ Κώστα Πηνιώτη.

Στην εκδήλωση επίσης απέστειλαν τιμητική επιστολή με παρέμβαση και χαιρετισμό ο κύριος Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ο κύριος Χρίστος Δήμας Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Βουλευτής Κορινθίας Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Κωνσταντίνος Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Τρικάλων και η κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση είχε πολύ ψηλό επιστημονικό υπόβαθρο με πανεπιστημιακούς ομιλητές αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους, οι οποίοι με τις ομιλίες τους διαλεύκαναν πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στις δασικές εκτάσεις των Ο.Σ. με τον ΕΝΦΙΑ και φώτισαν επίσης και άλλα πεδία των Οικοδομικών Συνεταιρισμών οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλά και σύνθετα προβλήματα επί σειρά ετών.

Η παρουσία των εκλεκτών ομιλητών χαρακτήρισε την σοβαρότητα της εκδήλωσης και την βαρύτητα του αντικειμένου της επιστημονικής θεματολογίας, ενώ είχε ευρύτερη απήχηση στον επιστημονικό κόσμο.

Οι επιστημονικές γνώσεις όλων των ομιλητών στο εξειδικευμένο αντικείμενό τους, η εμπειρία και οι τεκμηριωμένες αναλύσεις τους, μας αφήνουν πολύτιμη και πλούσια παρακαταθήκη επιστημονικής ενημέρωσης για την νομοθεσία και την νομολογία που ισχύει και διέπει πολλά ζητήματα των Ο.Σ., όπως περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, φορολογικά, δασικά, οικονομικά κλπ.

Παρά την περιορισμένη παρουσία κοινού λόγω covid, η επιστημονική εκδήλωση είχε έντονο παλμό και συμμετοχή των παρόντων, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και τα ερωτήματα προέδρων και μελών διοικήσεων Ο.Σ. που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις με το πρόβλημα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στις δασικές εκτάσεις τους.

Επισημαίνεται ότι οι ομιλητές αναγνώρισαν το ιδιόμορφο καθεστώς απαγόρευσης χρήσης που έχει δημιουργηθεί στις δασικές εκτάσεις Ο.Σ. από την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και συμφώνησαν ότι ο ΕΝΦΙΑ στις εκτάσεις αυτές έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, κοινωνικό και οικονομικό, στους Ο.Σ., ενώ όλοι ανεξαιρέτως τάχθηκαν υπέρ της απαλλαγής των δασικών εκτάσεων των Ο.Σ. από ΕΝ.Φ.Ι.Α. με νομοθετική ρύθμιση από την πολιτεία.

Οι απόψεις των ομιλητών υπέρ της επίλυσης του ΕΝΦΙΑ είχαν αισιόδοξη απήχηση και ικανοποίησαν τα παρόντα μέλη και τα προεδρεία των Ο.Σ. καθώς και πολλούς άλλους συνεταιριστές που παρακολούθησαν την εκδήλωση διαδικτυακά και έδωσαν μια νότα ανακούφισης και ελπίδας στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι ταλαιπωρούνται και υποφέρουν από τα θέματά τους που βρίσκονται σε αδράνεια επί δεκαετίες.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας