ecopress
Το γραφειοκρατικό κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί στους μισούς δήμους της χώρας, στους οποίους δεν έχει συσταθεί ΥΔΟΜ μετά τη λήξη της προθεσμίας της διοικητικής... Π.Ο ΕΜΔΥΔΑΣ: συνεχίζεται το χάος στις ΥΔΟΜ των Δήμων με 9η παράταση σε 11 χρόνια

Το γραφειοκρατικό κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί στους μισούς δήμους της χώρας, στους οποίους δεν έχει συσταθεί ΥΔΟΜ μετά τη λήξη της προθεσμίας της διοικητικής υποστήριξης  τους από τις υπάρχουσες ΥΔΟΜ των υπολοίπων δήμων στηλιτεύει η  Π.Ο ΕΜΔΥΔΑΣ. Δυσμενές επακόλουθο της παρούσας κατάστασης, είναι, οι μισοί δήμοι της χώρας να μην μπορούν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες, όπως επίσης και μία σειρά άλλων σοβαρών πολεοδομικών διοικητικών πράξεων.

Με τον εύγλωττο τίτλο «Λήξη παροχής Διοικητικής Υποστήριξης των ΥΔΟΜ σε έταιρους Δήμους ή πώς να προκαλέσετε πρόσθετο γραφειοκρατικό χάος», η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο ΕΜΔΥΔΑΣ) , καταγράφει σε ανακοίνωσή της το έλλειμμα διοικητικής υποστήριξης των δήμων ,  καθώς όπως αναφέρει εδώ και 12 ημέρες έχει λήξει «η προθεσμία που οι υπάρχουσες ΥΔΟΜ παρείχαν Διοικητική Υποστήριξη στους Δήμους που δεν είχαν συστήσει ΥΔΟΜ, ως όφειλαν σύμφωνα με το ν.3852/10 (Καλλικράτη). Η τελευταία παράταση ήταν η 8η κατά σειρά κι αναφερόταν στο ν.4745/20 του Υπουργείου Εσωτερικών».

Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα το «Ecopress» το θέμα της λήξης της προθεσμίας για την υποχρεωτική σύσταση ΥΔΟΜ από τους Δήμους θα αντιμετωπιστεί για άλλη μία φορά με παράταση, την 9η  κατά σειρά από το 2010 που θεσμοθετήθηκε η σχετική νομοθετική πρόβλεψη, όπως γίνεται γνωστό από επίσημη ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, μετά από συνάντηση της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Πάγωσαν οι οικοδομικές άδειες

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «το αποτέλεσμα είναι οι μισοί Δήμοι της χώρας να μη μπορούν να εκδώσουν οικοδο­μικές άδειες αυτή τη στιγμή, επίσης δε μπορούν να γίνουν έλεγχοι, αυτοψίες, και λοιπές διοικητικές πράξεις, όπως π.χ. άρση στατικής επικινδυνότητας κτιρίων ή συμμόρφωση αυθαιρέτων κατασκευών ή ανάκληση οικοδομικής άδειας.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Π.Ο ΕΜΔΥΔΑΣ

Όπως θα γνωρίζετε από την 1-10-21 έληξε η προθεσμία που οι υπάρχουσες ΥΔΟΜ παρείχαν Διοικητική Υποστήριξη στους Δήμους που δεν είχαν συστήσει ΥΔΟΜ, ως όφειλαν σύμφωνα με το ν.3852/10 (Καλλικράτη). Η τελευταία παράταση ήταν η 8η κατά σειρά κι αναφερόταν στο ν.4745/20 του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτή τη στιγμή – δώδεκα ημέ­ρες μετά – τα αρμόδια Υπουργεία (ΥΠΕΣ, ΥΠΕΝ), δεν έχουν στείλει καμία σχετική εγκύκλιο νέας παράτασης ή μη, της Διοικητικής Υποστήριξης και, χωρίς ουδείς να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Οι συνάδελφοι μας στις ΥΔΟΜ που λειτουργούν, ευλόγως αναρωτιούνται πώς πρέπει να πράξουν σε ένα αίτημα πολίτη που δεν υπάγεται στη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου τους αφού και Διοικητικά, δεν έχουν πια τη νόμιμη αρμοδιότητα να προχωρήσουν σε σχετικές πράξεις.

Οι δε υποστηριζόμενοι Δήμοι όπως είναι εύλογο, λόγω της μη αντιμετωπιζόμενης υποστελέχωσης, προφανώς και δεν έχουν συγκροτήσει ΥΔΟΜ, αφού απαιτο­ύνται πλέον τουλάχιστον πέντε (5) Μηχανικοί, σύμφωνα με το Ν. 4735/20.

Από όσο γνω­ρίζουμε δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία μεταφορά των αρχείων στους υποστηριζόμενους δήμους, οπότε συμπεραίνουμε πως μάλλον θα δοθεί και νέα παράταση, η 9η κατά σειρά κι έτσι θα διαιωνίζεται το γραφειοκρατικό χάος.

Το αποτέλεσμα είναι οι μισοί Δήμοι της χώρας να μη μπορούν να εκδώσουν οικοδο­μικές άδειες αυτή τη στιγμή, επίσης δε μπορούν να γίνουν έλεγχοι, αυτοψίες, και λοιπές διοικητικές πράξεις, όπως π.χ. άρση στατικής επικινδυνότητας κτιρίων ή συμμόρφωση αυθαιρέτων κατασκευών ή ανάκληση οικοδομικής άδειας, κλπ. Τη σοβαρότητα αυτών των διοικητικών πράξεων αποδεικνύεται ότι την αντιλαμβάνονται κυρίως οι εργαζόμενοι μηχανικοί στις ΥΔΟΜ, διότι όλες οι κυβερνήσεις επί έντεκα (!) ολόκληρα έτη δεν τις αντιμετώπισαν. Αντίθετα, έχουν θεσπίσει τις σοβαρές ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντί­ον των συναδέλφων μας στις ΥΔΟΜ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πιο συχνά στις δικασ­τικές αίθουσες, ως κατηγορούμενοι ή ως μάρτυρες, παρά στα γραφεία τους ή στις αυτοψί­ες τους.

Τα αγνοούμενα εδώ και πέντε χρόνια Παρατηρητήρια Δόμησης (Ν.4495/16), οι εκ­κρεμείς δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και στις μη ελεγμένες οικοδομικές άδειες της κατηγορίας 3, οι συνεχείς τροποποιήσεις στο e-adeies και η συνε­χώς μεταλλασσόμενη (και μη κωδικοποιημένη) πολεοδομική νομοθεσία επιτείνουν τα προβλήματα. Η διάχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Δασαρχείων, Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υπουργείου Εσωτερι­κών και ΤΕΕ αποδεικνύει ότι κάτι πολύ λάθος έχει δημιουργηθεί, το οποίο δεν αντιμετωπί­ζεται με “παρατάσεις” και “διορθώσεις”. Ούτε φυσικά με ανάθεση σε ιδιωτικούς “Αναπτυ­ξιακούς Οργανισμούς” και ΕΕΤΑΑ.

Θύματα της παραπάνω κατάστασης αποτελούν και οι πολίτες και οι συνάδελφοι μας ιδιώτες μηχανικοί που επιθυμούν να προχωρήσουν τις υποθέσεις τους και φυσικά αδυνα­τούν. Τους καλούμε να εστιάσουν στους πραγματικά υπεύθυνους και να μην ξεσπάνε στα εξιλαστήρια θύματα της υπόθεσης.

Όπως έχουμε πολλαπλά επισημάνει απαιτείται ριζική αλλαγή κατεύθυνσης. Με σοβα­ρό διάλογο και αποτίμηση, αλλά πάνω από όλα με στελέχωση σε μέσα και προσωπικό ό­λων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να κάνουν τη δουλειά τους. Με προσλήψεις Διπλω­ματούχων Μηχανικών και όλου του απαιτούμενου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Επάρκεια προσωπικού με επιπρόσθετα κριτήρια, όπως έκταση χωρικής αρμοδιότητας της ΥΔΟΜ, γεωγραφία, πληθυσμός, νησιωτικότητα. Όχι στις προσωρινές και επίφοβες λύσεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην ΕΕΤΑΑ ή στις Αναπτυξιακές Εταιρίες με τις οποίες θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες Διοικητικές Πράξεις. Μόνο έτσι προστατεύε­ται αποτελεσματικά το Περιβάλλον και διαφυλάσσεται το Δημόσιο Συμφέρον.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας