ecopress
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ γνωστοποιεί στα μέλη του, ευρύτερα στην επιχειρηματική κοινότητα και στην κοινή γνώμη, τις επίσημες διαβεβαιώσεις, που έλαβε απευθείας από... ΠΑΣΕΒΙΠΕ: αποσύρθηκε η ρύθμιση για τους κανονισμούς Βιομηχανικών Περιοχών

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ γνωστοποιεί στα μέλη του, ευρύτερα στην επιχειρηματική κοινότητα και στην κοινή γνώμη, τις επίσημες διαβεβαιώσεις, που έλαβε απευθείας από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την απόσυρση της ρύθμισης αναφορικά με τις διαδικασίες κατάρτισης των κανονισμών των Βιομηχανικών Περιοχών (άρθρο 26 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την εποπτεία της αγοράς).

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο « Σύνδεσμός μας, όπως και πολλές περιφερειακές ενώσεις αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την έντονη αντίθεσή του στην ρύθμιση και ζήτησε την άμεση απόσυρση της. Η ικανοποίηση του αιτήματος αποτελεί θετική εξέλιξη και ένδειξη ότι το υπουργείο Ανάπτυξης αφουγκράζεται τον σφυγμό της αγοράς και εισακούει τα λογικά και δίκαια αιτήματα των επιχειρήσεων. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε εμφιλοχωρήσει στο νομοσχέδιο, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και συνεργασία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι εγκαταστημένες επιχειρήσεις στις οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές».

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ: «η εξέλιξη αποτελεί επίσης αποτέλεσμα της κινητοποίησης του κλάδου με την ανάρτηση δεκάδων σχολίων στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης (Δείτε εδώ) τα οποία επεσήμαναν το άδικο της ρύθμισης και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονούσε.

Υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο 26 θέσπιζε καθεστώς ομηρίας για τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε ΒΙΠΕ καθώς προέβλεπε ότι προϋπόθεση για την αλλαγή του κανονισμού είναι να εγκριθεί τουλάχιστον από το πενήντα τοις εκατό (50%) συν μία ψήφο των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στους Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ) και υπό την προϋπόθεση ότι οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις καταλαμβάνουν τουλάχιστον το πενήντα ένα τοις εκατό (51%) της έκτασης του ΟΥΜΕΔ,

Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ στην παρέμβασή του για την επίμαχη ρύθμιση: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης στους περισσότερους οργανωμένους υποδοχείς παραμένει ανενεργό και αδόμητο, οι προϋποθέσεις που θέτει η ρύθμιση αποκλείουν από κάθε διαβούλευση τις ενεργές επιχειρήσεις, αφαιρώντας από αυτές ακόμα και το δικαίωμα να εκφέρουν απόψεις για τους κανονισμούς που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους, νομιμοποιώντας ως αποκλειστικό αποδέκτη των αιτημάτων τους αυτόν που αρνείται επίμονα και επί χρόνια να λύσει τα προβλήματα τους».

Ενόψει της εκκίνησης της διαδικασίας συνολικής αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τους οργανωμένους υποδοχείς, προσβλέπουμε σε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με το υπουργείο χωρίς αποσπασματικές ρυθμίσεις, αιφνιδιασμούς και αποκλεισμούς. Διάλογο που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικά οφέλη για όλες τις πλευρές και κυρίως για την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που αποσκοπούν στο αμοιβαίο όφελος και τη συνεργασία των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε Επιχειρηματικά Πάρκα και Βιομηχανικές Περιοχές με τους αντίστοιχους φορείς διαχείρισης των περιοχών αυτών θα καταθέσει στην Πολιτεία ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ (ΠΑΣΕΒΙΠΕ)».

Παρεμβάσεις στη διαβούλευση

Από το πλήθος των συμμετεχόντων στη διαβούλευση χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις που  υπογραμμίζουν ότι:

-«Η παρούσα διάταξη αφορά προσπάθεια τροποποίησης της αντίστοιχης διάταξης του Ν.4605/2019 που ψηφίστηκε σχεδόν ΟΜΟΦΩΝΑ από την Ελληνική Βουλή οφθαλμοφανέστατα είναι προβληματική, παράνομη και εξόχως βλαπτική, εφόσον προβλέπει την εκχώρηση κρατικής εξουσίας (εποπτικό ρόλο ΓΓΒ) σε ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα για καταγγελίες και θέματα που αφορούν τα οικονομικά συμφέροντα της ίδιας της εταιρείας και μάλιστα έχοντας την πλειοψηφία των Μελών της Επιτροπής, οπότε όλα τα υπόλοιπα γραφόμενα στο Άρθρο 26 «περί έγκρισης της πλειοψηφίας των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων κλπ», αποτελούν απλές γαρνιτούρες, αυτού που απλά λέει ο λαός «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

-«Η προσπάθεια θεσμοθέτησης “για εμάς, χωρίς εμάς” από τον εμπνευστή της διάταξης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και πρέπει να αποσυρθεί».

-«Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των γηπέδων εντός οργανωμένων υποδοχέων παραμένει ανενεργό και αδόμητο. Η προϋπόθεση κατοχής του πενήντα ένα τοις εκατό (51%) της έκτασης του ΟΥΜΕΔ από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, αφαιρεί ουσιαστικά το δικαίωμα στις εντός οργανωμένων υποδοχέων ενεργές επιχειρήσεις, να διαφωνούν με τον φορέα διαχείρισης και ιδιοκτήτη των αδόμητων γηπέδων, καθιστώντας έτσι την ψήφο τους ανενεργή και μη ισότιμη υπονομεύοντας τη διαδικασία».

-«Είναι απαραίτητο να αναφερθεί σαφώς και να προστεθεί ότι, ‘’ δύναται να εγκριθεί τουλάχιστον από το πενήντα τοις εκατό (50%) συν μία ψήφο των ενεργών εγκατεστημένων επιχειρήσεων.»

-«Η ενίσχυση των θεσμοθετημένων υπερεξουσιών της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕΑ.Ε ως φορέα διαχείρισης μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων έχει κριθεί αναποτελεσματική. Εν προκειμένω ο αναπτυξιακός σκοπός της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Α.Ε δεν έχει επιτευχθεί δεδομένου ότι το 95% της βιομηχανίας βρίσκεται εκτός ΟΥΜΕΔ. Το δε κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών που επιβάλλεται από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕΑ.Ε μέσω των κοινοχρήστων δαπανών στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις εντός ΟΥΜΕΔ που διαχειρίζεται, είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό εκτός οργανωμένων ΟΥΜΕΔ ή των ΟΥΜΕΔ που η διαχείρισή τους δεν ανήκει στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε.»

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας