Πολεοδομική «τρύπα» 30 στρεμμάτων στο «Πεύκο Πολίτη»
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 28 Δεκεμβρίου 2021 Αργύρης
Ερώτηση κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης – Τομεάρχης Εσωτερικών και Μίλτος Χατζηγιαννάκης – Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών σχετικά με την περιοχή «Πεύκο Πολίτη» στην οποία ο Δήμος δεν μπορεί να εκτελέσει κανένα έργο υποδομής μιας και η περιοχή βρίσκεται εκτός Σχεδίου με αποτέλεσμα να συντηρείται μια κατάσταση αυθαιρεσίας, κινδύνων πυρκαγιάς το καλοκαίρι και πλημμυρών το χειμώνα, ένας απέραντος χώρος απόθεσης μπαζών και μια παραγκούπολη.
Οι Βουλευτές στο σώμα της ερώτησης παραθέτουν όλο το χρονικό της προσπάθειας από τον Δήμο ώστε να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης η περιοχή «Πεύκο Πολίτη» και να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει επί σχεδόν μισό αιώνα.
Επισημαίνουν ότι η περιοχή απαξιώνεται μέρα με τη μέρα αφού ούτε οι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους, ούτε ο δήμος τον κοινόχρηστο χώρο των 30 στρεμμάτων. του Νομισματοκοπείου, για τη δημιουργία χώρου πρασίνου.
Τονίζουν ότι πρόκειται για πισωγύρισμα με ευθύνη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, που έχει σαν συνέπεια να είναι καταδικασμένοι οι κάτοικοι της περιοχής να ζουν σε μια συνοικία που στερείται βασικών έργων υποδομής, όμβριων, αποχέτευσης, ασφαλτοστρώσεων αλλά και οδικού δικτύου, αφού ο δήμος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κανένα έργο σε περιοχή εκτός Σχεδίου Πόλεως.
Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις στα 4 ερωτήματα που ακολουθούν:
Ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του Δήμου Χαλανδρίου για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη»;
Πως μπορούν να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικοί παραλογισμοί και οι αγκυλώσεις ώστε να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στα απαραίτητα έργα και να αποδώσει τα 30 στρέμματα πρασίνου στους πολίτες του Χαλανδρίου, με την έγκριση της ήδη κατατεθειμένης μελέτης στην Περιφέρεια Αττικής;
Ως πότε ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής θα στέκει δέσμιος των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων μιας υπηρεσίας της Περιφέρειας που φαίνεται να έχει αποκτήσει δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στις ζωές των συνανθρώπων μας;
Τι είδους σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από τις συνεχείς αναβολές, τις δικαιολογίες και την κωλυσιεργία;
Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ακολουθεί το πλήρες κείμενό της:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
– Περιβάλλοντος και Ενέργειας
– Εσωτερικών
Θέμα: Να μπει τέλος στον εμπαιγμό για το «Πεύκο Πολίτη»
Η περιοχή «Πεύκο Πολίτη» είναι μια περιοχή, έκτασης 1.300 στρεμμάτων, που απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, λίγα μέτρα από την Λεωφόρο Μεσογείων, έχει κοντά της 4 σταθμούς Μετρό και αφορά 1.180 ιδιοκτησίες και παρόλα αυτά εν έτη 2021 συντηρείται μια κατάσταση αυθαιρεσίας, κινδύνων πυρκαγιάς το καλοκαίρι και πλημμυρών το χειμώνα, ένας απέραντος χώρος απόθεσης μπαζών και μια παραγκούπολη μιας και ο Δήμος δεν μπορεί να εκτελέσει κανένα έργο υποδομής στην εκτός Σχεδίου περιοχή.
Πρόκειται για μια μεγάλη τρύπα στη μέση του Δήμου Χαλανδρίου καθώς παρά τις προσπάθειες του Δήμου να προωθήσει την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη» και να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει επί σχεδόν μισό αιώνα, γραφειοκρατικοί παραλογισμοί και αγκυλώσεις δεν επιτρέπουν ούτε στο Δήμο να κάνει ασφαλτοστρώσεις και να αξιοποιήσει τον υπάρχοντα κοινόχρηστο χώρο 30 στρεμμάτων του Νομισματοκοπείου που του έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία χώρου πρασίνου ούτε στους πολίτες να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.
Από το 1987 παρέμεινε σε εκκρεμότητα η ένταξη της περιοχής των 1.300 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης καθώς με το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα του 1971 είχε εξαιρεθεί και είχε οριστεί ως προαπαιτούμενος ο σχεδιασμός της λεωφόρου «Ελευθέρα Πεντέλης» που θα συνέδεε τη λεωφόρο Μεσογείων με την οδό Δουκίσσης Πλακεντίας.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Χαλανδρίου αφού ολοκλήρωσε την πολεοδομική μελέτη το 2018 δρομολογώντας ύστερα από επίπονες προσπάθειες την κατάργηση της λεωφόρου «Ελευθέρας Πεντέλης», την 15η Φεβρουαρίου 2018 την κατέθεσε στη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής προς έγκριση. Η εν λόγω όμως Διεύθυνση εξέφρασε αντιρρήσεις στη συνεδρίαση του ΣΥΠΟΘΑ τον Μάϊο του 2019, οι οποίες προκάλεσαν τη μη έγκριση τότε της Πολεοδομικής Μελέτης και την παραπομπή της στις καλένδες επί δυόμιση χρόνια.
Μετά από Δημόσια έκκληση του Δημάρχου Χαλανδρίου, για την άρση του αδιεξόδου στο θέμα της ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη», ο Περιφερειάρχης Αττικής συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη τον Νοέμβριο του 2020 στην οποία συμφωνήθηκε μεταξύ όλων των υπηρεσιακών και αιρετών συμμετεχόντων σε αυτήν, ένας οδικός χάρτης, για να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης που ολοκλήρωσε και παρέδωσε στην Περιφέρεια, ο Δήμος Χαλανδρίου το 2018 ώστε να δοθεί λύση στο ακανθώδες πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη μας επί μισό αιώνα στην περιοχή του «Πεύκο Πολίτη».
Τα όσα κοινά συμφωνήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη αυτή, ήραν και τις τελευταίες αντιρρήσεις της Διευθύντριας Περιβάλλοντος και Χωρικού σχεδιασμού της Περιφέρειας, όπως εκφράστηκαν προφορικά στο ΣΥΠΟΘΑ τον Μάιο του 2019 και προκάλεσαν τη μη έγκριση τότε της Πολεοδομικής Μελέτης και την παραπομπή της στις καλένδες.
Μετά την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, τον Απρίλιο του 2021, ο Δήμος Χαλανδρίου έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει να κάνει εκ νέου ανάρτηση της αναθεωρημένης Πολεοδομικής Μελέτης.
Κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο να εκδικάσει εκ νέου ενστάσεις και να καταθέσει τον πλήρη φάκελο, μέσα στο Καλοκαίρι του 2021, στη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να εισηγηθεί θετικά προς το ΣΥΠΟΘΑ την έγκρισή της.
Παρόλα αυτά, πέντε μήνες μετά την εκ νέου ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών από την πλευρά του Δήμου, την επίπονη προσαρμογή της μελέτης σε όλες τις υποδείξεις και απαιτήσεις της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού και έναν χρόνο μετά την ομοφωνία που είχε προκύψει από την προαναφερθείσα τηλεδιάσκεψη, ο πλήρης φάκελος παραμένει στα συρτάρια της Διεύθυνσης Χωρικού σχεδιασμού προς «ωρίμανση»!
Όπως φαίνεται επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία προσχηματικών καθυστερήσεων, συνεχών αναβολών και εφεύρεσης νέων προβλημάτων, υποδείξεων και απαιτήσεων από την μεριά της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού, όπως ακριβώς γινόταν το διάστημα 2017-2021.
Σήμερα όμως η Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής έχει στα χέρια της, από τις 4 Αυγούστου του 2021, μια νέα μελέτη που ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις, όπως τις είχε θέσει τον Μάϊο του 2019 στο ΣΥΠΟΘΑ, έχει επίσης την έγκριση της ΔΟΥ που υπουργείου Υποδομών και αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο από τον Μάιο του 2021.
Επιπρόσθετα με αποφάσεις τους, ομόφωνα το Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου και με τεράστια πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής επιβεβαιώνουν τη θέλησή τους η πόλη του Χαλανδρίου να αξιοποιήσει αυτήν την τελευταία ευκαιρία για να αναπτυχθεί, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των πολιτών της.
Επειδή οι πολίτες του Χαλανδρίου έχουν χάσει προ πολλού την υπομονή και την ανοχή τους και απαιτούν να προχωρήσει επιτέλους η έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης και μαζί η επίλυση ενός προβλήματος, η διαιώνιση του οποίου αποτελεί ντροπή για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία
Επειδή ουσιαστικά πρόκειται για πισωγύρισμα με ευθύνη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, που έχει σαν συνέπεια να είναι καταδικασμένοι οι κάτοικοι της περιοχής να ζουν σε μια συνοικία που στερείται βασικών έργων υποδομής, όμβριων, αποχέτευσης, ασφαλτοστρώσεων αλλά και οδικού δικτύου, αφού ο δήμος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κανένα έργο σε περιοχή εκτός Σχεδίου Πόλεως.
Επειδή η περιοχή απαξιώνεται μέρα με τη μέρα αφού ούτε οι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους, ούτε ο δήμος τον κοινόχρηστο χώρο των 30 στρεμμάτων. του Νομισματοκοπείου, για τη δημιουργία χώρου πρασίνου.
Επειδή η Πολιτεία και η Περιφέρεια Αττικής με τη στάση της έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι όχι μόνο στους 1.180 μικροϊδιοκτήτες της περιοχής αλλά και απέναντι σε όλους τους δημότες Χαλανδρίου.
Επειδή η άποψη της Διευθύντριας Χωρικού Σχεδιασμού όπως την έχει εκφράσει και στη γνωμοδότηση της υπηρεσίας της κατά τη συζήτηση της ΣΜΠΕ του ΓΠΣ Χαλανδρίου, ότι το Χαλάνδρι δεν έχει εξαντλήσει το κτηριακό του απόθεμα και ότι δεν τεκμηριώνεται η επέκταση του Σχεδίου Πόλης, είναι εμφανώς σε άλλη κατεύθυνση από τις συνεχείς ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου, την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και την υπουργική απόφαση έγκρισης του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Χαλανδρίου που υπέγραψε ο υφυπουργός Χωροταξίας κ. Ν. Ταγαράς στις 21 Απριλίου 2021.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του Δήμου Χαλανδρίου για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη»;
Πως μπορούν να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικοί παραλογισμοί και οι αγκυλώσεις ώστε να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στα απαραίτητα έργα και να αποδώσει τα 30 στρέμματα πρασίνου στους πολίτες του Χαλανδρίου, με την έγκριση της ήδη κατατεθειμένης μελέτης στην Περιφέρεια Αττικής;
Ως πότε ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής θα στέκει δέσμιος των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων μιας υπηρεσίας της Περιφέρειας που φαίνεται να έχει αποκτήσει δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στις ζωές των συνανθρώπων μας;
Τι είδους σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από τις συνεχείς αναβολές, τις δικαιολογίες και την κωλυσιεργία;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ζαχαριάδης Κώστας
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Γκιόλας Γιάννης
Κατρούγκαλος Γιώργος
Μάλαμα Κυριακή
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φάμελλος Σωκράτης
Χρηστίδου Ραλλία
Σχετικά Άρθρα
- Ξεμπλοκάρει το σχέδιο πόλης για Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας-Πεύκο Πολίτη
- Δήμος Χαλανδρίου: επιτέλους λύση για το Πεύκο Πολίτη
- Πεύκο Πολίτη: κλείνει πολεοδομική τρύπα 50 ετών
- Πως δόθηκε λύση στη ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας-Πεύκο Πολίτη
- Στη Βουλή η χρηματοδότηση ενεργειακών κοινοτήτων των ΟΤΑ
- Στη Βουλή η παράνομη χρήση από ιδιώτες αιγιαλού και παραλίας