ecopress
Το ΥΠΕΝ καλείται να απαντήσει στη Βουλή για την παράταση στο δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής  άδειας σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια κάτω των 4 στρεμμάτων, σε... Βουλή: ερώτηση για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου «μικρά οικόπεδα»

Το ΥΠΕΝ καλείται να απαντήσει στη Βουλή για την παράταση στο δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής  άδειας σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια κάτω των 4 στρεμμάτων, σε περιοχές που μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 δεν θα έχει τεθεί σε ισχύ νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, με την επισήμανση ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποί με την προοπτική της απώλειας της αξίας της περιουσίας τους.

Τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του ΥΠΕΝ, για την πρόοδο του πολεοδομικού σχεδιασμού, την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στα πολεοδομικά προγράμματα και την επικείμενη απαγόρευση δόμησης στα «μικρά οικόπεδα» στις εκτός σχεδίου περιοχές κινούν με ερώτηση τους στη Βουλή 36 βουλευτές, με επικεφαλής τους Σωκράτη Φάμελλο Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και Χάρη Μαμουλάκη Αν. Τομεάρχης Oικονομίας & Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Στην ερώτηση τους προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με θέμα: «πότε θα ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με την εκτός σχεδίου δόμηση;», οι 36 βουλευτές σημειώνουν τα ακόλουθα:

Τον Δεκέμβριο του 2020 η Ν.Δ. και ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε με απολύτως υποκριτικούς και επικοινωνιακούς όρους την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Αυτό που εννοούσε ο τότε Υπουργός ήταν ότι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων κάτω από 4 στρέμματα όφειλαν να προβούν στην έκδοση οικοδομικής άδειας εντός της επόμενης 2ετίας ενώ σε διαφορετική περίπτωση τα περιουσιακά τους στοιχεία θα υφίσταντο μια απότομη και βίαιη υποτίμηση. Η ρύθμιση αυτή, που παρότι παρουσιάζονταν ως φιλο-περιβαλλοντική στην πραγματικότητα αποσκοπούσε στην δημιουργία ενός κατασκευαστικού σοκ στις εκτός σχεδίου περιοχές, απέτυχε να οδηγήσει στα επιθυμητά, για την κυβέρνηση, αποτελέσματα, δηλαδή στην μαζική έκδοση οικοδομικών αδειών. Έτσι σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, εντός της υφιστάμενης πληθωριστικής κρίσης και σε περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας, βρίσκονται αντιμέτωποί με την προοπτική της απώλειας της αξίας της περιουσίας τους.

Αποτέλεσμα της παραπάνω συνθήκης ήταν δεκάδες φορείς της κοινωνίας των πολιτών όπως π.χ. η ΠΟΜΙΔΑ και επαγγελματικές οργανώσεις να διεκδικούν από την πολιτεία την παράταση της προθεσμίας για την έκδοση οικοδομικών αδειών για τις εκτός σχεδίου περιοχές η οποία λήγει τον Δεκέμβριο του 2022. Ο σημερινός Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε πρόσφατες δηλώσεις του επί της ουσίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του δικαιώματος έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές σε όσους Δήμους δεν έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ακυρώνοντας πλήρως τον προκάτοχο του και αποκαλύπτοντας έτσι εξ αρχής την υποκριτική στάση της Νέας Δημοκρατίας και την μετατροπή του ζητήματος της εκτός σχεδίου δόμησης σε ζήτημα πελατειακής διαχείρισης, στο βαθμό που πλέον η αξία της περιουσίας των πολιτών εναπόκειται στις καλές προθέσεις της κυβέρνησης.

Εκτός όμως αυτού οι πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Ταγαρά αποκάλυψαν και την τραγική καθυστέρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από την προηγούμενη ένα σχέδιο για την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων για το σύνολο των Δήμων της Χώρας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σήμερα, 3 χρόνια μετά, δεν υπάρχει ούτε καν χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση και ολοκλήρωση τους.

Λαμβάνοντας υπόψιν την σημασία της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας για να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση και κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, που κρατάει όμηρους χιλιάδες μικροιδιοκτήτες αγροτεμαχίων/οικοπέδων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πότε σκοπεύετε να ολοκληρώσετε τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας μέσα από την εκπόνηση και έγκριση νέων τοπικών πολεοδομικών σχεδίων για όλους τους Δήμους της χώρας; Πόσα από αυτά τα σχέδια έχουν συμβασιοποιηθεί και πόσα έχουν φτάσει στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης; Έχει ολοκληρωθεί έστω και ένα ΤΠΣ σε ολόκληρη τη χώρα, τρία και πλέον χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ;

2) Τι ποσό έχει μέχρι σήμερα «αντληθεί» από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ολοκλήρωση των νέων τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις κατά την διεκπεραίωση των ΤΠΣ, μέχρι την τελική έγκρισή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την έκδοση Π.Δ.;

3) Σκοπεύετε να δώσετε παρατάσεις στο δικαίωμα έκδοσης πολεοδομικής άδειας σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια κάτω των 4 στρεμμάτων σε περιοχές που μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 δεν θα έχει τεθεί σε ισχύ νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Φάμελλος Σωκράτης
Αβραμάκης Λευτέρης
Αθανασίου Νάσος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ηγουμενίδης Νικος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα (Πέτη) Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας