ecopress
Στόχους πράσινης μετάβασης, υλοποίησης έξυπνων έργων, ψηφιακού μετασχηματισμού, εξωστρέφειας και αύξησης της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας, θέτει ο Σταύρος... Πολιτισμού: μηχανικός για δύσκολες αποστολές στο «τιμόνι» του ΟΔΑΠ

Στόχους πράσινης μετάβασης, υλοποίησης έξυπνων έργων, ψηφιακού μετασχηματισμού, εξωστρέφειας και αύξησης της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας, θέτει ο Σταύρος Κωνσταντινιδης, πολιτικός μηχανικός, συγκοινωνιολόγος, ο οποίος αναλαμβάνει πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης συνδυάζει τα προσόντα του έμπειρου τεχνοκράτη και του ευαίσθητου πολίτη, με μεγάλη διοικητική πείρα και αποτελέσματα έργου. Έχει υλοποιήσει σημαντικά τεχνικά έργα και προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα, ως μηχανικός επικεφαλής μεγάλων τεχνικών εταιριών και σχημάτων. Έχει ιδρύσει τεχνική, μελετητική εταιρία με πολυάριθμο προσωπικό μηχανικών, η οποία υλοποιεί ιδιωτικά έργα, κυρίως στον τουριστικό τομέα και σε προγράμματα συγκοινωνιακών έργων και παρεμβάσεων. Έχει διατελέσει σε θέσεις ευθύνης σε υπουργεία, και στη διοίκηση μεγάλων οργανισμών, υπεύθυνος για την ασφάλεια των πτήσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ως διοικητής της ΥΠΑ. Παράλληλα έχει αναπτύξει συγγραφικό έργο, ασχολείται σταθερά με τα θέματα του πολιτισμού και της κοινωνίας, ως αρθογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ έχει πολιτικές καταβολές από την ανανεωτική αριστερά και το ΠΑΣΟΚ και πλέον είναι πολιτικά τοποθετημένος στο κέντρο.

«Νευραλγική και εθνική αποστολή»

Σε δήλωση του ο Σταύρος Κωνσταντινίδης σημειώνει ότι:

-«Είναι μεγάλη τιμή μου και ιδιαίτερη προσωπική συγκίνηση, η ανάθεση της διοίκησης του ΟΔΑΠ (Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων) του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού βραχίονα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η πολιτεία μου εμπιστεύεται για δεύτερη φορά μία τόσο νευραλγική και εθνική αποστολή. Πριν χρόνια μου ανέθεσε να διοικήσω τα αεροδρόμια της χώρας, τα οποία προετοίμασα και παρέδωσα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σήμερα ως επικεφαλής του ΟΔΑΠ του Υπουργείου Πολιτισμού (Πρώην Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) , καλούμαι σε στενή συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη για τον εκσυγχρονισμό και τη ριζική αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των ιστορικών τόπων. Τότε με το πάθος της νεότητας αλλά και την στέρεα τεχνοκρατική αντίληψη, τώρα με τη σοφία της ωριμότητας και την βιωμένη επιστημονική και πολιτική εμπειρία. Τότε όπως και τώρα στρατεύομαι με εθνική συνείδηση και πίστη. Το διακύβευμα είναι εθνικό και μεταρρυθμιστικό. Είναι ο πολιτισμός. Είναι υπερκομματικό. Η Ελλάδα είναι ο πολλαπλά σημαινόμενος «αρχαιολογικός τόπος» της Ευρώπης και του κόσμου, η διαρκής υπενθύμιση των δημοκρατικών ιδεωδών και του ευρωπαϊκού διαφωτισμού , ο βαρύς πολιτιστικός άξονας του τουρισμού μας αλλά και της υπαρξιακής συνείδησης και αυτοθεώρησης της χώρας και των πολιτών της . Στοίχημά μας η πράσινη μετάβαση, τα έργα εκσυγχρονισμού, η προσπελασιμότητα, η ελκυστικότητα και η υψηλή ποιότητα για όλους τους επισκέπτες, η προβολή και ανάδειξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, μοντέρνα museum shop, σύγχρονα e- shop με πρόσβαση απ’ όλο τον κόσμο, ανάδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο των μοναδικών εκμαγείων – πιστών αντιγράφων των γλυπτών, και έργων τέχνης μας. Θα δουλέψουμε με ενσυναίσθηση, ευαισθησία και εξωστρέφεια για την Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τους Δελφούς, τις Μυκήνες, τη Δήλο, την Κνωσό, την Επίδαυρο, την αρχαία Ολυμπία , την Βεργίνα, και εκατοντάδες ακόμη αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, και ιστορικούς τόπους σε κάθε γωνία της χώρας. Θα δουλέψουμε με πελατοκεντρική φιλσοφοφία για τους πολίτες – επισκέπτες του κόσμου. Αυτό τους οφείλουμε . Θα αυξήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ποιότητα της εμπειρίας και την επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, με στοχευμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τα διεθνή και σύγχρονα προτάγματα . Προσωπικά θα εργαστώ με αυταπάρνηση για τον εκσυγχρονισμό ενός κρίσιμου Εθνικού Οργανισμού, θα δικαιώσω την μεγάλη τιμή και την πρόκληση που μου ανατίθεται, θα ανταμείψω τις προσδοκίες, για μία σημαίνουσα και αναγκαία εθνική μεταρρύθμιση. Ευχαριστώ θερμά την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την κυβέρνηση για αυτήν την μέγιστη τιμή και εμπιστοσύνη».

 Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνεται η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ):

  •    Σταύρος Κωνσταντινίδης, Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος, ως πρόεδρος.
  •    Νικολέττα Διβάρη Βαλάκου, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, ως αντιπρόεδρος.
  •    Παναγιώτης Νταής, στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών, ως μέλος
  •    Ιωάννης Ζηρίνης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ως μέλος
  •    Αλεξάνδρα Χαριτάτου, Μουσειολόγος, ως μέλος
  •    Ιωάννα Καρανάσου, πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), υποδεικνυόμενη από τον πρόεδρο αυτού, ως μέλος
  •    Αγγελική Παπανδρέου, υπάλληλος ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, υποδεικνυόμενη από τη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, ως μέλος.

Η τοποθέτηση προέδρου και αντιπροέδρου είναι μεταβατική. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΔΑΠ, Σταύρος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας το 1968. Είναι Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στον Συγκοινωνιακό, Πολεοδομικό και Περιβαλλοντικό σχεδιασμό, και υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης και ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Σήμερα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κλιματική κρίση και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών» του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Έχει εκπονήσει μελέτες μεγάλης κλίμακας και ερευνητικά προγράμματα στους τομείς του αρχιτεκτονικού, συγκοινωνιακού, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε επίπεδο στρατηγικής, master plan, και σε επίπεδο εφαρμογής. Έχει διατελέσει, ειδικός σύμβουλος και Διευθυντής των Υπουργείων Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μακεδονίας – Θράκης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιων φορέων.

Την περίοδο 2002-2004, κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, υπήρξε Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και μέλος της «Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων».

Στον ιδιωτικό τομέα έχει θητεύσει ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος διοίκησης εισηγμένων εταιρειών του κατασκευαστικού και ενεργειακού τομέα, καθώς και του τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών ανάπτυξης και επενδύσεων».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας