ecopress
Του Τάκη Αλεξανδράκη* takisalexandrakis@gmail.com Το θεμελιώδες δικαίωμα της προσβασιμότητας τόσο στο κτιριακό απόθεμα της χώρας, όσο και ως προαπαιτούμενο ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, την... Προσβασιμότητα κτιρίων: τι σημαίνει η νέα παράταση εφαρμογής του ΝΟΚ ΄12

Του Τάκη Αλεξανδράκη*

takisalexandrakis@gmail.com

Το θεμελιώδες δικαίωμα της προσβασιμότητας τόσο στο κτιριακό απόθεμα της χώρας, όσο και ως προαπαιτούμενο ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, την αγορά εργασίας, τις δημόσιες υπηρεσίες, τον πολιτισμό, την ελεύθερη μετακίνηση εν γένει… πήρε αναβολή για 1 ακόμη χρόνο.

Νέα παράταση σε νομοθετική ρύθμιση του ΝΟΚ για οικοδομικές άδειες και κτίρια: Το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο νήμα της προθεσμίας, που το ίδιο είχε ορίσει για την έναρξη υποχρεωτικής εφαρμογής νομοθετικής διάταξης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) του 2012, η οποία μέσω διαρκών παρατάσεων πάνω από δέκα χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί, έδωσε άλλη μία παράταση στην καταληκτική προθεσμία εφαρμογής της, για έναν ακόμη χρόνο. Δείτε εδώ στο ecopress

11 συνολικά ολόκληρα χρόνια καμιά κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να συμβεί το αυτονόητο, να εφαρμοστεί νόμος της ελληνικής δημοκρατίας ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, Ν. 4067/2012, ο οποίος δεν εφαρμόζεται δυνάμει αλλεπάλληλων αναστολών εφαρμογής του, ως προς το σκέλος που αφορά στα υφιστάμενα, προ του 2012, κτίρια.

Αδρανοποιούνται για 1 έτος ακόμη τα νομικά όπλα των ανθρώπων που θίγονται από την έλλειψη προσβάσιμων υποδομών.

Τονίζεται ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους θιγόμενους να καταγγείλουν, να ενάγουν το ελληνικό κράτος για την ολιγωρία του και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις μέχρι την συμμόρφωση του στο γράμμα του νόμου. Η ελπίδα να κλείσει σιγά σιγά η «ανοιχτή φυλακή» στην οποία έχουν όλοι οι εμποδιζόμενοι άνθρωποι, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με αναπηρία καταδικαστεί να ζουν, περιορισμένοι στα στενά χωρικά πλαίσια εντός των οποίων μπορούν να κινούνται, εξαιτίας της έλλειψης προσβάσιμων υποδομών, τρεμοσβήνει.

-Έως πότε το ελληνικό κράτος θα μας κρατά “φυλακισμένους;”

Εκ του αποτελέσματος συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε ώστε η Ελλάδα να εκπληρώσει την υποχρέωση ενσωμάτωσης στην έννομη τάξη, των ευρωπαϊκών επιταγών προσβασιμότητας για όλους, αδιαφορώντας για την εφαρμογή και τα οφέλη για τον πληθυσμό – στόχο.

Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αναπήρων ανθρώπων ιδίως όσων αντιμετωπίζουν κινητική αναπηρία, αλλά και του συνόλου των πολιτών που εξαιτίας ηλικίας, τραυματισμού ή άλλης ειδικής κατάστασης αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα κινητικότητας και έχει απόλυτη ανάγκη τις υποδομές προσβασιμότητας για όλους.

Ο αποκλεισμός από δημόσια κτίρια, από όσα στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, από κοινόχρηστους χώρους, αξιοθέατα, χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος συνιστά κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανάλογος αποκλεισμός εντοπίζεται και στα κτίρια που προορίζονται για κατοικίες.

Μεγάλης σημασίας κρίνεται η διάταξη που επιβάλλει εντός καθενός ορόφου κτιρίου την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας και μέσων προστασίας των εμποδιζόμενων ανθρώπων, όπως τοποθέτηση κλωβών άθραυστων και άφλεκτων, κατά την εξέλιξη ενός συμβάντος φυσικής καταστροφής ή πυρκαγιάς.

Να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η έλλειψη προσβάσιμων υποδομών, Μ.Μ.Μ., λειτουργεί αρνητικά στην προσέλκυση του τεράστιου αριθμητικά πληθυσμού τουριστών που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και αναζητούν προσβάσιμους προορισμούς στην Ελλάδα, ώστε να καταλύσουν για τις πολυήμερες διακοπές που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν συνοδευόμενοι από τους φροντιστές, ίσως και όλη την οικογένειά τους.

*Τάκης Αλεξανδράκης: Νομικός με έντονη δημόσια παρουσία, συντονιστής του Επιστημονικού Forum «Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος» -Παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών θεμάτων αναπηρίας
Τάκης Αλεξανδράκης στο FB
takisalexandrakis.blogspot.com
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 699 226 9969

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας