ecopress
Η εξυπηρέτηση αιτημάτων έκδοσης οικοδομικών αδειών από τις Πολεοδομίες και παράλληλα  η διεκπεραίωση των φορολογικών θεμάτων της άδειας από τις ΔΟΥ και η έκδοση... Ψηφιακές λύσεις έκδοσης οικοδομικής άδειας από Πολεοδομίες, Εφορίες, ΙΚΑ

Η εξυπηρέτηση αιτημάτων έκδοσης οικοδομικών αδειών από τις Πολεοδομίες και παράλληλα  η διεκπεραίωση των φορολογικών θεμάτων της άδειας από τις ΔΟΥ και η έκδοση Αριθμού Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Έργου (ΑΜΟΕ)  από το ΙΚΑ, αναδεικνύονται στα θέματα πρώτης γραμμής που απασχολούν τους ελεύθερου ς επαγγελματίες  μηχανικούς κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους την περίοδο της πανδημίας.

Τα  εμπόδια διεκπεραίωσης των οικοδομικών αδειών αναδεικνύονται στην κορυφή του ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου ΤΕΕ , στο οποίο  έχουν πρόσβαση οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ, οι εγγεγραμμένοι τεχνολόγοι και τεχνικές εταιρείες, προκειμένου να καταγράφουν  την περίοδο της πανδημίας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προτάσεις τους σε ειδικά ζητήματα, ώστε το ΤΕΕ να έχει κατά τον δυνατόν «ζωντανή» καταγραφή και μετά από επεξεργασία να προωθεί προτάσεις προς τις αρμόδιες αρχές.

 

Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών

Στο πλαίσιο αυτό, η παράταξη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ) , όπως σημειώνει σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της  αναλαμβάνει παράλληλη  πρωτοβουλία να προτείνει και να προωθεί λύσεις για τα προβλήματα που καταθέτουν οι μηχανικοί.

Πολεοδομίες

-«Για μεγάλο αριθμό συναδέλφων, είναι κρίσιμη η εξυπηρέτηση αιτημάτων τους από την Πολεοδομία, για την εύρυθμη λειτουργία της επαγγελματικής τους δραστηριότητας», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΔΗΣΥΜ  και σημειώνει ότι:

-«Δεδομένης της συγκυρίας, οι Πολεοδομίες υπολειτουργούν σημαντικά. Ταυτόχρονα, όμως, συνάδελφοι προσπαθούν με σημαντική δυσχέρεια να περαιώσουν επαγγελματικές υποχρεώσεις πάσης φύσεως, που, για την ολοκλήρωσή τους απαιτείται πλήθος εγγράφων από τις Πολεοδομίες.

Οι Δήμοι είναι απαραίτητο να μεταφέρουν άμεσα κονδύλια από τον προϋπολογισμό τους που θα κατευθυνθούν στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των μηχανικών. Πρωταρχικό αίτημα αποτελεί η άμεση ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική αποστολή, όσο το δυνατόν περισσότερων εγγράφων που διακινούνταν μέχρι σήμερα, υποχρεωτικά με τη φυσική παρουσία του μηχανικού. Η χορήγηση σχεδίων οικοδομικών αδειών, όρων δόμησης, αντίγραφων και βεβαιώσεων πάσης φύσεως και ένας μεγάλος αριθμός διαφόρων εγγράφων πρέπει να εξυπηρετούνται πλέον ηλεκτρονικά».

Ενιαία καταγραφή

-«Παράλληλα, και πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε βασικό να υπάρξει μία ενιαία καταγραφή, που θα συνοψίζει ποιες Πολεοδομίες και ποια τμήματά τους λειτουργούν, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας με τους υπαλλήλους (mail και τηλέφωνο επικοινωνίας)», σημειώνει στην ανακοίνωση της ΔΗΣΥΜ και τονίζει ότι:

-«Είναι βασικό να υπάρξει μια διεύθυνση mail του τμήματος Πρωτοκόλλου, για την αποστολή αιτήσεων, όπου κάθε συνάδελφος θα μπορεί να στέλνει το αίτημα του ηλεκτρονικά και να λαμβάνει απάντηση με τον αριθμό πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Πολεοδομίας για κάθε αίτημα θα αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωσή του, αποστέλλοντας ηλεκτρονικά στους συναδέλφους τις απαντήσεις και τα αρχεία που αναγράφονται στις αιτήσεις».

Εφορίες και ΙΚΑ

Παράλληλα επισημαίνονται τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και σχετικές λύσεις για τις συναλλαγές των μηχανικών με Εφορία και ΙΚΑ, θέματα για τα οποία αναφέρεται ότι:

-«Στο πλαίσιο υιοθέτησης πληροφοριακών συστημάτων ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, για τον περιορισμό της φυσικής παρουσίας σε υπηρεσίες, προτείνεται η ηλεκτρονική διεκπεραίωση των απαιτούμενων φορολογικών για την έκδοση οικοδομικής άδειας, στις αντίστοιχες υπηρεσίες, πληρωμής με e–banking και ηλεκτρονικής αποστολής του απαιτούμενου αποδεικτικού στους μηχανικούς. Πιο συγκεκριμένα, τα αντίστοιχα τμήματα στις ΔΟΥ (για την έκδοση και την πληρωμή του παράβολου για τις εισφορές για την έκδοση οικοδομικής άδειας) και ΙΚΑ (έκδοση ΑΜΟΕ οικοδομοτεχνικού έργου και πληρωμή σημειώματος κατάθεσης εισφορών) θα πρέπει να αναρτήσουν ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας και να διεκπεραιώνουν τα αντίστοιχα αιτήματα.

Επιπρόσθετα, προτείνεται η παράταση στις προθεσμίες υποβολής ΑΠΔ οικοδομοτεχνικών έργων για το μήνα Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο κατά 3 μήνες, καθώς και η δυνατότητα ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης υποθέσεων, που σχετίζονται με τα οικοδομικά έργα, στο ΙΚΑ (δήλωση μεταβολών, δήλωση αποπεράτωσης έργου κ.ά.)»

Μηχανικοί εκτός μέτρων

Στην ανακοίνωση της ΔΗΣΥΜ αναφέρονται και προβλήματα με την ένταξη ορισμένων κατηγοριών μηχανικών στα μέτρα στήριξης. Σχετικά επισημαίνονται  δύο θέματα που αφορούν εταιρικά σχήματα μηχανικών και πρέπει να επιλυθούν, τα οποία είναι:

“Πολλοί μηχανικοί που συμμετέχουν σε διάφορα εταιρικά σχήματα (Ο.Ε., Ι.Κ.Ε., κ.α.) και δεν έχουν ενεργούς τους προσωπικούς ΚΑΔ, παρά μόνο τους ΚΑΔ της επιχείρησης, δεν εντάσσονται σε καθεστώς προστασίας.

Επίσης, εταιρίες μηχανικών (π.χ. μελετητικές) που έχουν ΚΑΔ που εντάσσεται σε καθεστώς προστασίας αντιστοιχεί επιδότηση μόνο 800 Ευρώ, ενώ στελεχώνονται αποδεδειγμένα από περισσότερους μηχανικούς οι οποίοι έχουν ανενεργούς προσωπικούς ΚΑΔ λόγω της ένταξης τους στο εταιρικό σχήμα”.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας