ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Μπόνους ύψους επιπλέον δέκα μέτρων με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), δίνει νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος στον Πύργο του Πειραιά,... Πύργος Πειραιά: ψηλώνει άλλα δέκα μέτρα, με μπόνους δόμησης του ΝΟΚ

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Μπόνους ύψους επιπλέον δέκα μέτρων με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), δίνει νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος στον Πύργο του Πειραιά, που ανακατασκευάζεται και προορίζεται εντός του 2023 να είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο εν λειτουργία στη χώρα, μετά τον Πύργο των Αθηνών.

Η απόφαση του ΥΠΕΝ αφορά σε έγκριση παρέκκλισης από τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, ως προς την τροποποίηση του ύψους των απολήξεων των ανελκυστήρων και κλιμακοστασίων και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών  στο δώμα του Πύργου του Πειραιά και εκδόθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 27 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

«Αντιπερισπασμός»

Η προσαύξηση του ύψους του κτιρίου, που από 80,40 μέτρα της αρχικής οικοδομικής άδειας φτάνει στο δώμα και εκτός ιδεατού στερεού στην στάθμη  των 90,41 μέτρων,  ασφαλώς είναι νόμιμη και τεκμηριώνεται από τις τεχνικές μελέτες στην περίπτωση του Πύργου του Πειραιά, λένε τεχνικοί παράγοντες. Σχολιάζουν ωστόσο, ότι θα μπορούσε κάλλιστα να εκληφθεί  και ως «ένας ιδιότυπος αντιπερισπασμός» του ΥΠΕΝ στις εξελίξεις, που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα, κλονίζοντας την ασφάλεια πολεοδομικού δικαίου, όσον αφορά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του ΝΟΚ για τα ύψη των κτιρίων.

«Φρένο» στις άδειες και «ψαλίδι» στα ύψη των κτιρίων

Σημειώνεται ότι η ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων, με δική της πρωτοβουλία έχει σταματήσει να εγκρίνει όρους δόμησης για νέες οικοδομικές άδειες όσον αφορά τα ύψη των κτιρίων κατά ΝΟΚ. Δείτε εδώ στο ecopress. Παράλληλα  να μην εφαρμόζονται οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), που προβλέπουν πολεοδομικά μπόνους δόμησης στο ύψος και τους ορόφους του κτιρίου αποφάσισε με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, ενώ ήδη επικρατεί «ανασφάλεια πολεοδομικού δικαίου» για τους όρους δόμησης του ΝΟΚ και προδιαγράφεται ντόμινο για όλη τη χώρα. Δείτε εδώ στο ecopress

Αφετηρία των εξελίξεων είναι η νέα δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που έφερε στο φως το ecopress, η οποία ακυρώνει την οικοδομική άδεια ανέγερσης κτιρίου στους Αμπελόκηπους της Αθήνας και «γκρεμίζει» τα μπόνους δόμησης επιπλέον ορόφων, που δίνουν οι Οικοδομικοί Κανονισμοί εδώ και μισό αιώνα (ΓΟΚ 1973, ΓΟΚ 1985, ΝΟΚ 2012), υπογραμμίζοντας ότι οι περιορισμοί στα ύψη των κτιρίων και στους όρους δόμησης, που προβλέπονται με ειδικά διατάγματα ανά περιοχή υπερισχύουν των Οικοδομικών Κανονισμών.

Τι λέει η απόφαση του ΥΠΕΝ

Η απόφαση του ΥΠΕΝ, την οποία υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς αναλυτικά προβλέπει ότι αποφασίζεται:

-H έγκριση παρέκκλισης ως προς την τροποποίηση του ύψους των απολήξεων των ανελκυστήρων και κλιμακοστασίων και την τοποθέτηση Φ/Β στο δώμα, από τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας με αρ. 214781/2021 για την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του Πύργου Πειραιά, σύμφωνα με την §5 του άρθρου 27 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ Ν. 4067/2012 ΦΕΚ 79/Α), όπως ισχύει .

Ειδικότερα οι παρεκκλίσεις αφορούν:

α) Την τροποποίηση του ύψους των απολήξεων των ανελκυστήρων και κλιμακοστασίων, από 80,40 (ύψος κτιρίου) που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας 2058/1971 με αφετηρία μέτρησης υψών +2,31μ. στα 87,78μ. με αφετηρία μέτρησης υψών 0,0μ.

β) Την κατασκευή τμήματος απόληξης ανελκυστήρων διαστάσεων (8,61*8,30) τμ και ύψους +5,19μ. πάνω από την πραγματοποιημένη στάθμη +82,59μ του 22ου ορόφου όπως απεικονίζεται στην υποβληθείσα μελέτη για την αναθεώρηση της 214781/2021 Ο.Α.

γ) Την κατασκευή τμήματος απόληξης ανελκυστήρα πυροσβεστών διαστάσεων (2,13*2,01)τμ και ύψους 86,79μ

δ) Την τοποθέτηση Φ/Β στο δώμα και εκτός ιδεατού στερεού στην στάθμη 90,41μ. με αφετηρία μέτρησης υψών 0,0μ.

Στην απόφαση του ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι:  «Η παρούσα απόφαση δεν υποκαθιστά οποιαδήποτε άλλη έγκριση, απόφαση ή άδεια που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για την ανέγερση, την εγκατάσταση καθώς και την λειτουργία της εν λόγω δραστηριότητας. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και ο έλεγχος των απαιτούμενων, από αυτές τις διατάξεις, δικαιολογητικών πραγματοποιείται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης κατά την έκδοση της σχετικής οικοδομικής αδείας».

Ο Πύργος του Πειραιά

Σύμφωνα με ανακοινώσεις από τους κατασκευαστές, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 υπολογίζεται ότι θα έχει ανακατασκευαστεί ο Πύργος του Πειραιά και θα είναι  «το πιο πράσινο κτίριο της Ελλάδας» και «το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας, μετά τον Πύργο των Αθηνών».

Το ακίνητο συνολικής δομημένης επιφάνειας της τάξεως των 34.623 τ.μ., έχει ήδη ξεκινήσει να ανακατασκευάζεται. Το έργο της πρώτης φάσης των εργασιών έχει ανατεθεί στην ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την αξία της σχετικής σύμβασης να ανέρχεται σε περίπου 19 εκατ. ευρώ.

Η συνολική επένδυση, που θα γίνει εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει, ή ενδεχομένως και να ξεπεράσει, τα 40 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Piraeus Tower, μια κοινή εταιρεία της Prodea Investments, της Dimand και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η Prodea συμμετέχει με 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% ελέγχεται από το σχήμα των Dimand – EBRD, που έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη επενδύσεων πράσινου χαρακτήρα. Οι εν λόγω επενδυτές ανέλαβαν την εκμετάλλευση του ακινήτου μέσω σύμβασης παραχώρησης διάρκειας 99 ετών, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που διοργανώθηκε από τη δημοτική αρχή του Πειραιά. Με βάση την προσφορά που κατατέθηκε (ήταν και η μοναδική), το ετήσιο αντάλλαγμα προς τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ (προβλέπεται και ετήσια αναπροσαρμογή της τάξεως του 2%).

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει μια ανάπτυξη μεικτής χρήσης γραφείων και εμπορίου. Συγκεκριμένα, στο ισόγειο, στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο πρόκειται να λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα επιφάνειας 7.000 τ.μ. Ειδικά στο ισόγειο έχει προβλεφθεί κι ένας χώρος προβολής και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά. Ο τρίτος όροφος θα περιλαμβάνει έναν πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης, ενώ από τον τέταρτο έως και τον 18ο όροφο θα αναπτυχθούν χρήσεις γραφείων, με τη συνολική εκτιμώμενη επιφάνεια να ανέρχεται σε 17.000 τ.μ.

Στόχος των επενδυτών είναι η δημιουργία των πολυτελέστερων και πιο σύγχρονων γραφείων της χώρας, καθώς πρόθεσή τους είναι να προσελκύσουν τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας, που σήμερα φιλοξενούνται σε διάφορα κτίρια, διάσπαρτα σε όλο το λεκανοπέδιο. Στους δύο τελευταίους ορόφους θα λειτουργούν χώροι εστίασης με θέα σε όλο το λιμάνι του Πειραιά.

Στο πλαίσιο των σχετικών εργασιών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, η ΤΕΡΝΑ προχωρεί, μεταξύ άλλων, στην αποξήλωση της υφιστάμενης όψης και στην τοποθέτηση νέων υαλοπετασμάτων με περσίδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη θα αφορά ένα βιοκλιματικό κτίριο, το οποίο στοχεύει να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα GOLD.

Η ανέγερση του Πύργου του Πειραιά ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Ωστόσο, ουσιαστικά το κτίριο δεν λειτούργησε ποτέ, παραμένοντας έκτοτε ένα «κουφάρι» χωρίς ουσιαστική χρήση, παρότι στην πορεία των ετών έγιναν αρκετές προσπάθειες αξιοποίησης του κτιρίου, χωρίς όμως κάποιο απτό αποτέλεσμα. Οι μόνοι όροφοι που λειτούργησαν περιστασιακά ήταν το ισόγειο και οι πρώτοι δύο όροφοι, που κατά καιρούς φιλοξένησαν ένα υπερκατάστημα, ένα σχολείο, διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες ή ακόμα και τα γραφεία του Εθνικού Πειραιώς.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας