ecopress
Έντεκα δράσεις και προγράμματα στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους, αξιοποίησης κενών ιδιωτικών κατοικιών και ακινήτων ιδιοκτησίας του δημοσίου, εξοικονόμησης ενέργειας και ανακαίνισης παλιών κενών... «Σπίτι μου»: Τα 11 στεγαστικά προγράμματα για 135.000 δικαιούχους

Έντεκα δράσεις και προγράμματα στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους, αξιοποίησης κενών ιδιωτικών κατοικιών και ακινήτων ιδιοκτησίας του δημοσίου, εξοικονόμησης ενέργειας και ανακαίνισης παλιών κενών κατοικιών, κατασκευής κτιριακών έργων και επιδότησης ενοικίων φοιτητικής στέγασης συνολικού ύψους 1,8 δις ευρώ για περισσότερους από 135.000 δικαιούχους, κυρίως νέους και νέα ζευγάρια περιλαμβάνει η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης, με την ονομασία «σπίτι μου».

Το πλαίσιο της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης, παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί: Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, με τη συμμετοχή του  διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Σπύρου Πρωτοψάλτη, ενώ ο συντονισμός της παρουσίασης έγινε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Τα 11 προγράμματα

Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώθηκαν έξι δράσεις του συνολικού προϋπολογισμό 726 εκατ. ευρώ (600 εκατ. Υπουργείο και 126 εκατ. ευρώ τραπεζικά δάνεια), που υπολογίζεται ότι θα καλύψουν περί τους 30.000 πολίτες, με αιχμή νέα φθηνά ή άτοκα δάνεια για την απόκτηση στέγης από 10.000 νέους και νέα ζευγάρια.

Τα έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και σύγκριση στεγαστικών δανείων: ευνοϊκοί όροι για 10.000 νέους και νέα ζευγάρια Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώθηκαν δύο νέα προγράμματα, το “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω” για νέους ηλικίας 18-29 ετών και το “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” για ανακαίνιση παλιών κενών κατοικιών και οι όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής τους.

ΥΠΕΝ: «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»  για νέους και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για κενές κατοικίες Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε 5 πανεπιστήμια της χώρας.

Κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και αύξηση του φοιτητικού επιδόματος Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Από τη διοίκηση της ΔΥΠΑ ανακοινώθηκε ενίσχυση επιδόματος στέγασης των μαθητών 50 Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας της ΔΥΠΑ.

Το πρόγραμμα αφορά 137.000 πολίτες

«Μιλάμε για ένα πολυεπίπεδο σχέδιο -η συνολική δημόσια επένδυση αγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ- πρόκειται για πόρους εθνικούς, κοινοτικούς, ιδιωτικούς που μοχλεύονται από την αγορά. Αφορά ένα μεγάλο πληθυσμό 137.000 συμπολιτών μας -αν συμπεριλάβουμε και τα παιδιά των νέων οικογενειών αυτός ο πληθυσμός αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Αφορά τα παιδιά της ελληνικής μεσαίας τάξης 18 – 39 ετών, ανθρώπους που είτε είναι ελεύθεροι είτε νέα ζευγάρια, που έχουν παντρευτεί ή σκοπεύουν να παντρευτούν είτε να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης. Ο σκοπός είναι να επιταχύνουμε την έξοδο των νέων ανθρώπων από τη γονεϊκή εστία και ταυτόχρονα να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια στα πρώτα τους βήματα ώστε να αισθανθούν ότι το κράτος είναι δίπλα τους»,  είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Οι έξι στόχοι της στεγαστικής πολιτικής

Ο  Ά. Σκέρτσος παρουσίασε τους έξι στόχους της στεγαστικής πολιτικής, ως εξής:

-Πρώτος είναι η μείωση του υψηλού κόστους στέγασης.

– Δεύτερος είναι η αύξηση της ιδιοκατοίκησης των νέων.

 Τρίτος, η στήριξη σε νέους και νέα ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση.

-Τέταρτος στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των παλαιών ακινήτων.

-Πέμπτος, η άμβλυνση στρεβλώσεων στην αγορά που προκύπτει από δευτερογενείς παράγοντες όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

-Έκτος στόχος είναι η αντιμετώπιση εν τέλει του δημογραφικού προβλήματος.

Οι 6  άξονες πολιτικής

Στο συνολικό αυτό πρόβλημα, η κυβέρνηση απαντά με 6+1 άξονες πολιτικής που θα συμβάλουν, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, στο «να διαθέσουμε περισσότερα ακίνητα σε προσιτές, καλύτερες τιμές τόσο για μίσθωση όσο και για αγορά» και παρουσίασε τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, ως εξής:

-Πρώτος άξονας είναι τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους, είτε είναι ελεύθεροι είτε παντρεμένοι είτε σε σύμφωνο συμβίωσης, από 25 έως 39 ετών.

-Δεύτερος άξονας αφορά στην μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών.

-Τρίτος άξονας είναι μια νέα πρωτοβουλία αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου με το θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής. Είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται σε πολλές άλλες χώρες και είναι ο σύγχρονος τρόπος με τον οποίο κάθε χώρα απαντά στο ζήτημα της φθηνότερης στέγης σε εθνικό επίπεδο.

-Τέταρτος άξονας, η πολιτική της επιδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών από νέους που κατέχουν τέτοιες κατοικίες.

-Πέμπτος άξονας, η επιδότηση για ανακαίνιση κενών κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση και έκτος, η δημιουργία φοιτητικών εστιών.

-Έκτος άξονας, η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος που ειδικά στη σημερινή συγκυρία των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων κρίνεται αναγκαίο βοήθημα», ανέφερε ο Ά. Σκέρτσος.

Συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

– «Έχουμε καταγράψει τις καλύτερες δυνατές πρακτικές από άλλες χώρες. Ένα στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι το κόστος στέγασης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι κοντά στο 20% του μηνιαίου/ετήσιου εισοδήματος ενός νοικοκυριού, Στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο, είναι στο 37%», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας και παρατήρησε πως «δεν έχει υπάρξει μια συντεταγμένη στεγαστική κοινωνική πολιτική διαχρονικά στη χώρα μας ώστε να απαντήσουμε στο πρόβλημα αυτό. Σε χώρες όπως η Αυστρία ή η Ολλανδία, το 25% των διαθέσιμων κατοικιών διατίθεται για κοινωνική στέγαση. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα των 6,5 εκατ. κατοικιών θα έπρεπε 1,5 – 2 εκατ. κατοικίες να πληρούν αυτές τις προδιαγραφές. Δεν συμβαίνει αυτό, απέχουμε πολύ από αυτό. Έχουμε όμως υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης με παλαιό στοκ κατοικιών. Άρα, χρειάζεται να παρέμβουμε και να επενδύσουμε σε αυτό το γερασμένο στοκ κατοικιών, να δώσουμε ξανά τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα ακίνητά τους, να ζήσουν και να δημιουργήσουν μέσα σε αυτά».

«Αφιλόξενος τόπος»

Ένας από τους βασικούς στόχους της ασκούμενης πολιτικής είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η χώρα μας να γίνει πιο δίκαιη και να αμβλυνθούν κοινωνικές ανισότητες που προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας. Κακά τα ψέματα, η Ελλάδα έγινε ένας αφιλόξενος τόπος για τους νέους τα προηγούμενα χρόνια. Το ζήσαμε όλοι, μέσα από το brain drain, τη φυγή πολλών άξιων νέων παιδιών στο εξωτερικό διότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες να ζήσουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας».

Δεν είναι όμως μόνον η οικονομική κρίση, συνέχισε, «υπάρχει και η κλιματική κρίση που πλήττει το φυσικό περιβάλλον, το κοινό μας σπίτι όπου θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας τα επόμενα χρόνια, υπάρχει η πανδημία που περιόρισε σημαντικά τις ελευθερίες των νέων χάριν της αλληλεγγύης προς τους μεγαλύτερους. Υπάρχει τώρα η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση, που πιέζει τα εισοδήματα, υπάρχει ένα περιβάλλον γενικευμένων κρίσεων […] Αυτό δημιουργεί ένα πέπλο στις προσδοκίες και τα όνειρα των νέων, στο οποίο πρέπει να σκύψει η Πολιτεία με πολιτικές που θα δώσουν λύσεις στα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Οι τάσεις στην κτηματαγορά

Εν συνεχεία, όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, «το σχέδιο έχει συνταχθεί, το δουλεύουμε εδώ και πολλούς μήνες με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς». Και, περιγράφοντας την ουσία του προβλήματος, «τα τελευταία χρόνια μετά την καθίζηση στην αγορά ακινήτων λόγω της πολυετούς κρίσης, υπάρχει αύξηση τιμών τόσο στα ενοίκια, όσο και στην αγορά πρώτης κατοικίας. Αυτό αντιμετωπίζεται με την αύξηση στα εισοδήματα, έχουμε αυξήσει σημαντικά τον κατώτατο μισθό, έχουμε μειώσει φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο παραμένει πολύ δύσκολο το ζήτημα της απόκτησης πρώτης κατοικίας. Αυτό που για τους γονείς μας ήταν εύκολο ή αυτονόητο, το ότι με το μισθό σου θα μπορείς να νοικιάσεις, να αγοράσεις ή να χτίσεις σπίτι, σήμερα για τους νέους δεν είναι αυτονόητο, είναι κάτι που για κάποιους φαντάζει ουτοπικό. Συνεπώς εδώ πρέπει να δώσουμε απαντήσεις».

Στοκ παλαιών ακινήτων

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας τη «φθίνουσα πορεία ιδιοκατοίκησης, είναι στο 74%, όταν η Ευρώπη έχει 70%. Ταυτόχρονα έχουμε ένα άλλο πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε: το μεγάλο στοκ των παλαιών και αχρησιμοποίητων ακινήτων. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι υπάρχουν 770.000 κλειστές κατοικίες σε ένα σύνολο 6,5 εκατ. κατοικιών. Ειδικότερα, 200.000 από αυτές βρίσκονται στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για παλαιές κατοικίες που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ώστε να ζήσει άνετα ένας νέος, μια νέα οικογένεια».

Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε ο ίδιος, «απαιτούνται παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να επανακατοικηθούν αυτά τα σπίτια. Αν αυξήσουμε το μερίδιο των παλαιών κατοικιών που θα πληρούν σύγχρονες προδιαγραφές, αυτομάτως θα πέσουν στην αγορά ακινήτων πολύ περισσότερα ακίνητα, άρα αυτό θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω. Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα παλαιότητας των κατοικιών: το 95% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι άνω των 15 ετών, το 85% είναι ακόμη παλαιότερο, άνω των 20 ετών».

Ένα άλλο ζήτημα που προστίθεται στην εξίσωση είναι εκείνο που «σχετίζεται με την αργοπορημένη ανεξαρτητοποίηση των νέων μας, και αυτό σχετίζεται με την οικονομική τους ανεξαρτητοποίηση. Πρέπει να σκύψουμε και να βοηθήσουμε τους νέους, να σταθούν ταχύτερα στα πόδια τους, για να φύγουν από την γονεϊκή εστία. Ταυτόχρονα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να κατοικηθούν οι παλαιές κατοικίες, που ενδεχομένως μπορεί να τις έχουν στα χέρια τους οι νέοι αλλά δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα στα 31 έτη φεύγουν οι νέοι από την γονεϊκή εστία (στην υπόλοιπη Ευρώπη ένας νέος 26 ετών αποχωρεί και δημιουργεί το δικό του σπίτι)».

Η «βόμβα» του δημογραφικού

Όλοι αυτοί οι δείκτες συμβάλλουν και στο δημογραφικό ζήτημα, αναγνώρισε ο υπουργός Επικρατείας και «το οποίο αποτελεί μια “βόμβα” στα θεμέλια της κοινωνίας, αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Η Ελλάδα έχει χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη -συνολικά η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που γερνάει- η Ελλάδα γερνάει ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Άρα χρειαζόμαστε ένα πλέγμα πολιτικών, η στέγαση είναι μία από αυτές…».

Αλλαγές στην golden visa

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε σε ένα ακόμη κυβερνητικό μέτρο, τις αλλαγές που θα γίνουν στην golden visa, το κατώφλι της οποίας ανεβαίνει στα 500.000 ευρώ (από 250 χιλ.) -και αυτό γιατί «διαπιστώσαμε ότι οι αγορές αυτές ταιριάζουν με το προφίλ ακινήτων που θα μπορούσαν να αγοράσουν οι νέες οικογένειες, άρα στερούν ακίνητα από τη νέα ελληνική οικογένεια. Αυτό θα τεθεί σε ισχύ από τη νέα χρονιά και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει νομικό κενό σε σχέση με αιτήσεις που έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί ως το τέλος του έτους».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας