ecopress
Στο Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024  οι αιτήσεις ακύρωσης η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων»... ΣτΕ: έγινε η δίκη για το τέλος επιτηδεύματος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στο Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024  οι αιτήσεις ακύρωσης η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων με την οποία ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η πρόσφατη εγκυκλίου της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΔΑΕ) για τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, ως προς το σκέλος που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς τέλους επιτηδεύματος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

Αναλυτικότερα, στην 7μελη σύνθεση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κουσούλης και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Νέγρης) συζητήθηκαν οι αιτήσεις της ΠΟΜΙΔΑ, κ.λπ. με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. Ε2024/9.4.24 εγκύκλιος της ΑΔΑΕ με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση, από πλευράς φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών εμμέσων φόρων και τελών των βραχυχρόνιων μισθώσεων του άρθρου 111 του νόμου 4406/2016.

Οι αιτούντες υποστήριξαν ότι από την εφαρμογή της εγκυκλίου πλήττονται άμεσα ή έμμεσα οι ιδιοκτήτες ή οι επικαρπωτές ακινήτων που ασχολούνται με τη διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων τους, καθώς υποχρεούνται να καταβάλλουν αυτοτελές τέλος επιτηδεύματος για καθένα από τα ακίνητά τους.

Παράλληλα, υποστηρίχθηκε ότι η επίμαχη εγκύκλιος είναι αντισυνταγματική καθώς επιβάλλει πρόσθετο φορολογικό βάρος (τέλος επιτηδεύματος) στις επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και για κάθε εκμισθούμενο ακίνητο, χωρίς αυτό να προβλέπεται σε διάταξη τυπικού νόμου. Κάτι που έχει ως συνέπεια να παραβιάζεται το άρθρο 87 του Συντάγματος και η αρχή της ασφάλειας του δικαίου που επιβάλλει τη σαφήνεια και προβλέψιμη εφαρμογή των θεσπιζόμενων κανονιστικών ρυθμίσεων, όπως είναι η επιβολή οικονομικών επιβαρύνσεων υπό τη μορφή φόρων, τελών και εισφορών.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας