ecopress
 «Ατόπημα» στην απόφαση για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) επισημαίνει το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας  (SBC GREECE), καταλογίζοντας στο ΣτΕ «πλήρη άγνοια της πραγματικότητας»,... ΣτΕ: έβγαλε ΝΟΚ άουτ και τα διεθνή πρωτόκολλα αειφόρων κτιρίων

 «Ατόπημα» στην απόφαση για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) επισημαίνει το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας  (SBC GREECE), καταλογίζοντας στο ΣτΕ «πλήρη άγνοια της πραγματικότητας», αναφέροντας  ότι μεταξύ των άλλων ακυρώνει και διάταξη του ΝΟΚ, η οποία αφορά κτίρια χρήσεων πλην κατοικίας, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση, η οποία τεκμηριώνεται με τη χρήση διεθνώς αναγνωρισμένων πρωτοκόλλων περιβαλλοντικής αξιολόγησης κτιρίων.

Το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων  Ελλάδας (SBC GREECE),  Εθνικό μέλος του World Green Building Council σημειώνει ότι: « η ακυρωθείσα παρ. 2 του άρθρου 25 αφορά κτίρια χρήσεων πλην κατοικίας τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση, η οποία τεκμηριώνεται με τη χρήση διεθνώς αναγνωρισμένων πρωτοκόλλων περιβαλλοντικής αξιολόγησης όπως LEED, BREEAM και DGNB, και στα οποία ο συντελεστής δόμησης αυξάνεται κατά 10%. Ο χαρακτηρισμός και συμπερίληψη της εν λόγω παρ. 2 του άρθρου 25 ως «ενεργειακή αναβάθμιση» αποτελεί ένα ατόπημα. Είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο τομέας της ενέργειας στην αειφορία του δομημένου περιβάλλοντος αποτελεί ένα υποσύνολο της αειφορίας με σχετικά μικρή ως μέση βαρύτητα της τάξης του 15% με 20%» σημειώνει το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων  Ελλάδας (SBC GREECE),  Εθνικό μέλος του World Green Building Council. Παράλληλα τονίζει ότι:

-«Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας επιδεικνύει πλήρη άγνοια της πραγματικότητας αλλά και της επείγουσας ανάγκης συνολικής αναγνώρισης και υποστήριξης της αειφορίας στη χώρα μας και εξομοιώνει την αειφορία με την «ενεργειακή αναβάθμιση». Τιμωρεί με τον τρόπο αυτό, καταργώντας την παρ 2. του άρθρου 25 ως αντισυνταγματική, την εξαιρετική επίδοση απειροελάχιστων κτιρίων στην Ελλάδα που αναγνωρίζονται παγκοσμίως για την επιστημονική τους αυστηρότητα και αποτελούν πρότυπα εφαρμογής της αειφορίας και αριστείας προς μίμηση».

-«Η απόφαση του ΣτΕ για το ΝΟΚ αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της νομοθεσίας στην Ελλάδα καθιστώντας την εξαιρετικά επικίνδυνη επενδυτικά για όλους», λέει ακόμη το SBC GREECE και υπογραμμίζει ότι:

«Η απόφαση οδηγεί βάσει των παραπάνω νομοτελειακά στην έναρξη μιας εποχής με έντονες δικαστικές διαμάχες, μεγάλες καθυστερήσεις σε έργα που είχαν ξεκινήσει, οικονομικές ζημίες και ψυχικό άλγος για πολίτες και επιχειρήσεις που είτε επένδυσαν σε γη προς ανάπτυξη είτε έχουν προβεί σε συμφωνίες με συμβόλαια αντιπαροχής και έλαβαν οικοδομικές άδειες χωρίς όμως να προλάβουν να αρχίσουν οικοδομικές εργασίες.

Η σταθερά μονόπλευρη, ήτοι μη ολιστική και μη αειφορική, από το ΣτΕ επίκληση και αξιολόγηση με μοναδικό γνώμονα το άρθρο 24 του Συντάγματος είναι παρωχημένη, μη βιώσιμη, δεν προστατεύει και δεν προάγει την αειφορία στην κοινωνία, το περιβάλλον (δομημένο και μη) και  την οικονομία και φέρνει τη χώρα μας πολλά χρόνια πίσω.

Για όλα τα παραπάνω, το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC Greece) θα προχωρήσει σε συζήτηση συντονισμένα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Πράσινων Κτιρίων (ERN – World GBC) και σχετικές ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την δικαίωση της αειφορίας και των αειφόρων πρακτικών στο δομημένο περιβάλλον και ζητά άμεσα: 

•              Την εξαίρεση από την κατάργηση της παρ 2. του άρθρου 25 του ΝΟΚ.

•              Την εξαίρεση από την ακύρωση των οικοδομικών αδειών στις οποίες δεν έχουν αρχίσει οικοδομικές εργασίες. 

•              Την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων για τη συζήτηση του θέματος με τους θεσμικούς εταίρους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας.»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας