ecopress
Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις και να μην αλλάξουν χρήση μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός ζήτησε ο πρόεδρος... ΣΥΡΙΖΑ: πρόταση 7 σημείων για τις πυρόπληκτες περιοχές

Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις και να μην αλλάξουν χρήση μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας πρόταση 7 σημείων για τις πυρόπληκτες περιοχές και τη στήριξη των πληγέντων.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας παρουσιάζοντας την πρόταση του κόμματος του σημείωσε ότι «καταθέτω, λοιπόν, σήμερα μια πρόταση 7 σημείων προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση», την οποία ανέπτυξε ως εξής:

Σημείο 1ο: Να κηρυχθούν άμεσα, όπως το Σύνταγμα ορίζει, αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο). Να αποτρέψουμε κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

Σημείο 2ο: Να εκπονηθεί, σε συνεργασία με τα κόμματα, τους επιστημονικούς φορείς, ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.

Σημείο 3ο: Να αξιοποιηθεί, έστω και τώρα, το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Σημείο 4ο: Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβερνητικής αλλαγής.

Η πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει η νέα Αρχή να έχει ένα Μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από όλα τα ερευνητικά επιστημονικά Ιδρύματα και δομές της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα, στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΛΚΕΘΕ, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων).

Προβλέπει επίσης, ένα μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης (με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων που διαθέτουμε, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, τη Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες, τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων, που τούτη τη φορά άργησαν πολύ να ενεργοποιηθούν.

Και βεβαίως, προβλέπει την Κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα, από το μικρότερο έως το υψηλότερο χωρικό επίπεδο.

Σημείο 5ο: Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

Η βόρεια Εύβοια για παράδειγμα, μέχρι πριν λίγα 24ωρα ήταν ένα παράδεισος. Από αυτή την εβδομάδα, είναι τόπος αγωνίας. Πώς, άραγε θα ζήσουν αυτοί οι συμπολίτες μας εκεί; Πως θα τα καταφέρουν να βγάλουν τους επόμενους μήνες, τον ερχόμενο χειμώνα; Σε ποια δουλειά θα δουλέψουν; Πώς θα ξαναφτιάξουν τη ζωή τους;

Αυτά τα ερωτήματα ζητούν σήμερα απαντήσεις. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν, είναι μια μεγάλη και άμεση παρέμβαση με φιλοδοξία την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη κάθε περιοχής που έχει πληγεί, που θα παίρνει υπόψη τα νέα δεδομένα.

Να σχεδιαστούν και να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα τοπικά και περιφερειακά σχέδια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης με δημόσιες επενδύσεις αλλά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Σημείο 6ο: Ν’ ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

Σημείο 7ο: Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις, άκουσα ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημείωσε ακόμη ότι: «Δεν αρκεί να ακολουθήσουμε την πεπατημένη, αποκατάστασης κτιρίων και υποδομών, στο 100% των αποζημιώσεων. Προφανώς και πρέπει να γίνει και μάλιστα με επίσπευση των διαδικασιών. Οφείλουμε όμως να δούμε τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, τις καταστροφές και τις συνέπειες σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά. Οφείλουμε να δούμε πως δεν θα ξεριζωθούν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, αφού οι υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες (συλλογή ρετσινιού, μελισσοκομία, ελιές, κτηνοτροφία, τουρισμός) καταστράφηκαν. Πως θα συνδράμουμε τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης όσο και οικονομικής στήριξης, τους ανθρώπους που έχασαν όλη την παραγωγική τους δραστηριότητα. Οφείλουμε να δούμε άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και πως θα καθαρίσουμε τις περιοχές από τον αμίαντο και τις επικίνδυνες ουσίες, που άφησε η φωτιά. Οφείλουμε από σήμερα να ξεκινήσουμε τις υλοτομήσεις των καμένων δέντρων, τους καθαρισμούς ρεμάτων και υδραυλικών υποδοχέων, τα λεγόμενα κορμοδέματα, για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων ξανά, με τις πρώτες βροχές. Οφείλουμε τέλος, να νικήσουμε την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις σε πληρωμές, αδειοδοτήσεις, έκτακτη αρωγή, αποζημιώσεις».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας