ecopress
Θετικές αποτιμήσεις, προτάσεις βελτίωσης και σημαντικές διαφωνίες για τις πολεοδομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ κατέθεσαν συνολικά 35 εκπρόσωποι φορέων στη... Τι είπαν οι εκπρόσωποι φορέων για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Θετικές αποτιμήσεις, προτάσεις βελτίωσης και σημαντικές διαφωνίες για τις πολεοδομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ κατέθεσαν συνολικά 35 εκπρόσωποι φορέων στη διαδικασία ακρόασης τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» που συζητήθηκε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και εισάγεται στην ολομέλεια για να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας.

Για το σκέλος που αφορά τις ενεργειακές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ) Βασίλης Αδαμόπουλος, είπε ότι οι διατάξεις για την βιομάζα κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση και ζήτησε να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους δασικούς συνεταιρισμούς ώστε να αυξήσουν τις τεχνικές τους δυνατότητες, καθώς και οι διαχειριστικές μελέτες να γίνονται κατόπιν πρόσκλησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Minoan Energy- Μινώα Ενεργειακή ΕΚΠ, Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, ζήτησε την αύξηση ενεργειακού χώρου και προγραμμάτων στήριξης και βοήθειας για έργα στις τοπικές ενεργειακές κοινότητες που έχουν ευρεία κοινωνική βάση και αποστολή.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά ( ΠΟΣΠΗΕΦ) Ιωάννης Παναγής, χαρακτήρισε θετικό το νομοσχέδιο και κατέθεσε πέντε προτάσεις βελτίωσης, μεταξύ των οποίων να μην τροποποιηθεί το πλαίσιο του Ν. 5037 για τους εξαιρούμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, σε ό,τι αφορά την εκκίνηση των έργων έως τις 31 Αυγούστου. Η προθεσμία εγκατάστασης εξοπλισμού περιορισμένης ισχύος να ξεκινάει από την ημερομηνία που ο ΔΕΔΔΗΕ θα εγκαθιστά τον εξοπλισμό ή που θα δημοσιοποιήσει τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού που θα πρέπει να προμηθευτούν οι ΑΠΕ για την σύνδεσή του με τις υποδομές του ΔΕΔΔΗΕ. Να υπάρξει η δυνατότητα χρήσης κοινού μετασχηματιστή σύνδεσης με δύο ή περισσότερους φωτοβολταϊκών σταθμών.

 Ο εκπρόσωπος των Ενεργειακών Κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας και του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Φώτιος Ζυγούλης, έθεσε το θέμα της κατά προτεραιότητας δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου που κάνουν οι μεγάλοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί έναντι των μικρών τοπικών επενδυτών φωτοβολταϊκών, από 500 KW έως 1 MW. Είμαστε, είπε θετικοί στα μεγάλα έργα και τους μεγάλους επενδυτές, αλλά να υπάρχει πρόνοια για τους μικρούς τοπικούς παραγωγούς, ειδικά της δυτικής Μακεδονίας.

 Ο γενικός διευθυντής της Ρυθμιστικής Πολιτικής του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Νικόλαος Πουλαξής, ανέφερε ότι οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ενεργειακά ζητήματα είναι μια προσπάθεια ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού κανονισμού του 2019 και ο ΑΔΜΗΕ είναι θετικός. Ζήτησε την επέκταση του μηχανισμού αντιστάθμισης. Κάλεσε να βελτιωθεί η διάταξη για τα έργα εγκατάστασης στα νησιά.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, για την απρόσκοπτη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων με χαμηλά τιμολόγια, πρότεινε αύξηση των χρονικών συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης από 10 σε 15 έτη. Ζήτησε επίσης, περαιτέρω ενίσχυση της ταρίφας, την διατήρηση της μέσης τιμή αερίου και την εφαρμογή για όλο το χρονικό διάστημα, της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, την επιμήκυνση της περιόδου θέρμανσης έως 31 Μαΐου και πρόνοιες για εγκατάσταση δημοτικών ΑΠΕ στις ΖΑΠ με παραχώρηση ηλεκτρικού χώρου με την μέθοδο ενεργειακού συμψηφισμού.

Ο συντονιστής δραστηριοτήτων του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ε.Σ.Η.Α.Π.Ε) Σάββας Σεϊμανίδης, συντάχθηκε με τις προτάσεις των άλλων ενεργειακών φορέων, επιπροσθέτως ζήτησε ρυθμίσεις ενίσχυσης της διαφάνειας μεταξύ των ΑΠΕ καθώς και την αποτροπή της καταχρηστικής αποσύνδεσης των ΑΠΕ από το σύστημα.

Ο Β’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε πως οι δήμοι της χώρας είναι μεγάλοι ενεργειακοί καταναλωτές και θα έπρεπε να έχουν ενεργειακό χώρο για να προχωρήσουν τις δικές του κοινότητες ενέργειας ώστε να μπορούν να προσφέρουν το κοινωνικό τους έργο και να μπορέσουν να μειώσουν τα ανταποδοτικά τους τέλη. Σήμερα, είπε, οι μεγάλοι ενεργειακοί επενδυτές έχουν δεσμεύσει ενεργειακό χώρο και δεν υπάρχει για τους δήμους. Σημείωσε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» είναι σημαντικό για τους δήμους που θέλουν να ενταχθούν σ’ αυτό, αλλά υπάρχουν και οι δήμιοι που ήδη έχουν προχωρήσει – και αυτή η προσπάθειά τους θα πρέπει να μην διακοπεί.

Για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τη διαχείριση υδάτων, την αστική ανθεκτικότητα, την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την διαχείριση – προστασία των δασών

Ο ‘Α αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γρηγόρης Κωνσταντέλος, είπε για το νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, πως μοναδική μας επιφύλαξη είναι για τη νομική του μορφή ως ΝΠΙΔ καθώς το νερό είναι δημόσιο αγαθός. Δήλωσε την συμφωνία της ΚΕΔΕ με την συμμετοχή δύο εκπροσώπων μαζί με τα αναπληρωματικά τους μέλη στην διοίκηση του Οργανισμού, καθώς και για τη συμμετοχή εκπροσώπων των δήμων της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλίας σε όργανα του νέου φορέα. Διαφώνησε όμως με τις απαλλαγές και τις ατέλειες του Οργανισμού από την καταβολή δημοτικών, κοινοτικών και υπέρ τρίτων τελών από τους οποίους θα μπορεί όμως και να εισπράττει. Δήλωσε θετικός στις διατάξεις για την προστασία και τη διαχείριση των δασών, και μεταξύ άλλων ζήτησε η διάθεση του υλικού να γίνεται στους κατοίκους των περιοχών υπό την επίβλεψη των ΟΤΑ. Για την αστική ανθεκτικότητα ζήτησε προσθήκες στον ορισμό της για να συμπεριληφθούν οι περιβαλλοντικές και ενεργειακές δράσεις και η γνώμη των δήμων να είναι δεσμευτική για το εθνικό σχέδιο προσβασιμότητας και της ανθεκτικότητας. Επικριτικός ήταν ωστόσο, σχετικά με τις διατάξεις για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, λέγοντας ότι και πάλι απαξιώνονται οι δήμοι με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων που πραγματοποιείται.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, σχετικά με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας είπε ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία του υπουργείου. Θεωρούμε είπε, απαραίτητη την συμμετοχή εκπροσώπου του ΤΕΕ στο ΔΣ της εταιρείας. Για την προστασία και διαχείριση δασών, επέρχεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Συντάχθηκε με τις παρατηρήσεις των φορέων των ΑΠΕ. Για την αστική ανθεκτικότητα είπε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση, ενώ για την προσβασιμότητα επισήμανε ότι το ΤΕΕ ήδη κάνει μια σχετική μελέτη που αφορά τα δημόσια κτήρια. Για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, παρατήρησε ότι το υπουργείο δίνει μεγάλη έμφαση, όχι μόνο στην καταγραφή τους με κάθε πρόσφορο μέσο, αλλά και για τις κατεδαφίσεις τους. Αναφορικά με το bonus πολεοδόμησης, ο κ. Στασινός παρατήρησε ότι οι δήμιοι που έχουν αντιδράσει μέχρι σήμερα, είναι μια ισχνή μειοψηφία των τεσσάρων- πέντε δήμων σε σύνολο 325 που τηρούν τη νομιμότητα του νόμου του 2012 και ζήτησε από την κυβέρνηση την εξασφάλιση δικαίου και όχι κατά το δοκούν ερμηνείες από ορισμένους δήμους.

 Ο ταμίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπόκαρης, υποστήριξε ότι οι υδάτινοι πόροι και η προστασία των κοινών πόρων, πρέπει να αποτελούν αντικείμενο της δημόσιας διοίκησης. Διαφώνησε με τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να είναι η διαχειριστική αρχή και πάροχος του αρδευτικού νερού. Εκτίμησε ότι θα παρουσιαστούν μεγάλα προβλήματα στην Θεσσαλία και πως για μία τέτοια παρέμβαση θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μεγάλη διαβούλευση με τα επιμέρους επιμελητήρια. Διαφώνησε και με τις διατάξεις για τα δάση, όπως και το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) Μαργαρίτα Γεωργιάδου, που ζήτησε όλες αυτές οι διατάξεις να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο, καθώς οι δασικές υπηρεσίες χάνουν μία ακόμη αρμοδιότητά τους, η οποία περνάει σε υβριδικά συνεργατικά σχήματα με μεγάλους ξυλοβιομηχάνους.

 Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Νίκος Κακκαβάς, συνέστησε για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, να μην μετατραπεί σε έναν νέο Αχελώο (σ.σ. η εκτροπή του οποίου διαρκώς αναβαλλόταν).

 Την κάθετη διαφωνία της με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας εξέφρασε και η εκπρόσωπος της WWF Hellas Θεοδότα Νάτσιου, καθώς όπως είπε, απουσιάζει παντελώς η οικοσυστημική προστασία.

 Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Τριάντης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σχετικά άρθρα που ενισχύουν τον Οργανισμό και που του παρέχουν περισσότερα εργαλεία για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά στην κατεδάφιση των αυθαίρετων σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας.

 Η καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρυσή Λασπίδου, σχετικά με τον νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, επισήμανε ότι η Θεσσαλία χρησιμοποιεί νερά που δεν έχει. Μεταξύ άλλων είπε ότι είναι αναγκαία να υπάρχουν κατεπείγοντα μέτρα και ανατρεπτικά σε όλα τα επίπεδα για να αποτρέψουμε την ερημοποίηση της περιοχής. Ο νέος Οργανισμός είναι θετικός και μπορεί να βοηθήσει στην επιθυμητή αλλαγή, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν στελέχη με δεξιότητες στο διοικητικό συμβούλιο και το επιστημονικό προσωπικό του, καθώς οι διαχειριστές νερού σήμερα κάνουν ένα σύνθετο σχεδιασμό. Οι Water manager, είπε, θα πρέπει να συνεργάζονται και να έχουν γνώσεις και κατάρτιση σε μια σειρά από τομείς και να συνεργάζονται με πολλές άλλες ειδικότητες.

 Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, είπε ότι το Πανεπιστήμιο βρίκσεται στην περιοχή και μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς στην καλύτερη λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων όταν αυτός συσταθεί.

 Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τον ΟΔΥΘ λειτουργεί συμπληρωματικά στο master plan που έχει καταθέσει η Ολλανδική εταιρεία. Καταλόγισε προχειρότητα στην διαδικασία που ακολουθήθηκε με έλλειψη διαβούλευσης σχετικά με τον ΟΔΥΘ και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Εξέφρασε ερωτηματικά κατά πόσο η σύσταση του ΟΔΥΘ είναι συμβατή με την νομοθεσία της ΕΕ για την διαχείριση των υδάτων, τους κινδύνους πλημμύρας και το περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Οι εκπονήσεις μελετών διαχείρισης είπε, πρέπει να γίνονται, σύμφωνα με τη ευρωπαϊκή νομολογία, από δημόσια Αρχή και όχι από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου όπως είναι ο Οργανισμός. Παρατήρησε ότι ο Οργανισμός της Ολλανδίας είναι δημόσιος και έχει τις 21 Περιφέρειες της χώρας σε συνεργασία, και διερωτήθηκε για την ολλανδική εταιρεία που έκανε την σχετική μελέτη, γιατί δεν προέβλεψε το αντίστοιχο στον ΟΔΥΘ και προτείνουν κάτι που εφαρμόζεται στην Βόρεια Αφρική.

 Ο διευθυντής του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων και Στραγγιστικών ‘Έργων (ΓΟΕΒ- ΣΕ) Θεσσαλίας, Γεώργιος Βαρδούλης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους των ΓΟΕΒ- ΣΕ με τρόπο άνισο και κατά παράβαση της αρχής της ισότητας σε σχέση με τους υπαλλήλους των Περιφερειών. Έτσι θα έχουμε υπαλλήλους δύο κατηγοριών από άποψη μισθού, επιδομάτων και προνομίων. Στο ίδιος μήκος προτάσεων κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Ταουσάνης Λάρισας, Αχιλλέας Σταυροθεόδωρος. Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Πέτρος Σκαμπούρος, από την δική του πλευρά διαφώνησε με την σύσταση του ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων με την μορφή ΑΕ και είπε πως, εάν είναι απαραίτητο να υπάρξει νέος φορέας, αυτός θα πρέπει να έχει αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα. Ζήτησε η διαχείριση υδάτων στην Θεσσαλία να γίνεται μέσω της Περιφέρειας και όχι από μια ΑΕ που θα λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια. Προανήγγειλε δε, ότι ο σύλλογος θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά του ΟΔΥΘ ΑΕ.

 Η περιβαντολόγος, υπάλληλος της διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Σοφία Μπακοπούλου, επισήμανε ότι κατά την μεταφορά των υπαλλήλων της υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο νέο Οργανισμό, προβλέπεται η μετατροπή των εργαζομένων από μόνιμους σε αορίστου χρόνου, κάτι που είναι αντισυνταγματικό.

 Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, με παρέμβασή του είπε ότι «επειδή, δεν είναι στις προθέσεις του νομοθέτη να υπάρξει αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των μονίμων υπαλλήλων, αναζητούμε την επίλυση του θέματος με το υπουργείο Εσωτερικών» και ζήτησε προτάσεις για να εξεταστούν, ώστε να υπάρξει νομοθετική βελτίωση στην ολομέλεια. Επισήμανε ότι είναι σε διάλογο με τους εργαζόμενους των ΤΟΕΒ και έχουν προβλεφθεί και μεταφερθεί πόροι.

 Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης Επίλυσης Υδατικού Προβλήματος Θεσσαλίας Δημήτρης Σοφολόγης, σχετικά με το ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων, είπε ότι όταν πάει να γίνει μια μεγάλη τομή χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος διαβούλευσης. Οι ΤΟΕΒ επιτελούν και επιτέλεσαν σημαντικό έργο, γιατί έχουν την τοπική εμπειρία και δεν θα πρέπει να παραγνωριστούν.

 Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων, Ευάγγελος Σπυρίδωνος, είπε για τον νέο φορέα του ΟΔΥΘ ότι θα αποκτήσει δεσπόζουσα θέση και θα δημιουργήσει προβλήματα μεγάλα στον ανταγωνισμό. Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν πολλές προσφυγές οι οποίες θα δημιουργήσουν μεγάλες νομικές αντιδικίες και στο μεταξύ θα έχουν καταργηθεί οι ΤΟΕΒ. Ακόμα είπε, πως δεν είναι ώριμο το θέμα για να προχωρήσει και χρειάζεται μεγαλύτερη διαβούλευση. Ζήτησε για το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο να έχει μια θέση στο ΔΣ του ΟΔΥΘ και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ονομαστική αναφορά των Αρχών και υπηρεσιών με τις οποίες ο νέος φορέας θα πρέπει να συνεργαστεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Αργύρης Πατακάκης, ζήτησε την προσθήκη άρθρου προκειμένου να εξαιρούνται τα υφιστάμενα χιονοδρομικά κέντρα από την υποχρέωση αναδάσωσης ή δάσωσης και την καταβολή ανταλλάγματος χρήσης.

Στην ακρόαση των φορέων κλήθηκαν και εξέφρασαν απόψεις σχετικά με διατάξεις του νομοσχεδίου για θέματα δόμησης οι εκπρόσωποι της Επαγγελματικής Επιστημονικής Ένωσης Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων, του Αρχιτεκτονικού Συλλόγου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Δημοσίου και του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας