ecopress
Με κεντρικό σύνθημα «οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο του και τις τρεις προτεραιότητες του στην...

Με κεντρικό σύνθημα «οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο του και τις τρεις προτεραιότητες του στην περίπτωση που το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, στην ομιλία που έκανε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του Ν. Ρούμπου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων σημείωσε:  Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «μαθητευόμενους μάγους» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Είπε ότι στο νου του δεν έχει μόνο αριθμούς και δείκτες, αλλά πρώτα από όλα ανθρώπους.   Παρουσίασε τις τρεις προτεραιότητες του σχεδίου της Ν.Δ. τις οποίες περιέγραψε ως εξής: «Να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία του κράτους. Να σταθούμε κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας». Δήλωσε πως είναι ήδη έτοιμα τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει στην περίπτωση που η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση:

-Το πρώτο αφορά τη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης.

-Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, είπε και σημείωσε: «Υπενθυμίζω ότι έχω προσωπικά δεσμευθεί για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια. Αλλά και για τη μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ. Σήμερα δεσμεύομαι για μια δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία πενταετία».

-Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. «ξεκινώντας –είπε – από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δημόσια Αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της. Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσμίας του νόμου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια Αρχή σε επίπεδο Υφυπουργού η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί πλέον χωρίς καθυστερήσεις. Τα δε δικαστήρια θα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους αιτήματα εκ μέρους της αρμόδιας κρατικής Αρχής για άμεση προτεραιοποίηση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, προτείνουμε την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός. Ταυτόχρονα, απλοποιούμε την κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καταργώντας τα υπόλοιπα συστήματα, όπως την απαρχαιωμένη κατηγοριοποίηση σε επίπεδο όχλησης. Και εξορθολογίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο για τις βιομηχανικές περιοχές».

«Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και συμβολικούς. Το μήνυμα είναι σαφές: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου. Και βέβαια, μια κυβέρνηση που δεν πρόκειται ποτέ να μετατρέψει τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας σε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης».

-Μέτρα για την αγορά ακινήτων. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι: «Πρόθεσή μας είναι να δώσουμε γενναία κίνητρα για να ανακαινισθεί το απόθεμα των παλιών ακινήτων, να γίνουν πιο “πράσινα” και φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά μας, να αυξηθεί ο πλούτος των Ελλήνων. Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και απλουστεύουμε δραστικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που – με όλα τα νόμιμα παραστατικά – κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, αισθητική και κυρίως για ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών». Ο κ Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για στήριξη των νέων συνεργατικών σχημάτων. «Θα στηρίξουμε αυτές τις ομάδες παραγωγών με κάθε τρόπο. Όχι μόνο με ευρωπαϊκούς πόρους που τώρα λιμνάζουν, αλλά και με φορολογικά κίνητρα. Και βέβαια θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και την φθηνή ενέργεια, όπως η γεωθερμία, για να κάνουμε μια επανάσταση παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα» είπε.

-Για τις επενδύσεις στη Β. Ελλάδα είπε ότι: «Θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο. Αλλά με απλοποίηση και αναμόρφωση του λατομικού κώδικα και της εξορυκτικής νομοθεσίας. Άλλες Σκουριές δεν πρόκειται να έχουμε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι:  «Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομής που πραγματικά χρειαζόμαστε. Τις κάθετες διασυνδέσεις με την Εγνατία για να βγουν από την απομόνωση πόλεις, όπως η Δράμα και τα Γιαννιτσά. Και τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις των λιμανιών μας, όπως της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης. Δεν θα φτιάξουμε σιδηρόδρομους στο πουθενά με χρήματα που δεν υπάρχουν. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει μια ανοιχτή πόλη, κέντρο εκπαίδευσης, κέντρο καινοτομίας και κέντρο πολιτισμού. Μια πόλη με ταυτότητα, μια πόλη με μέλλον, μια πόλη με ανοιχτούς ορίζοντες. Όχι μόνο ένα διαμετακομιστικό κέντρο αλλά μια πόλη στην οποία χαίρεται κανείς να ζει, να επιχειρεί και να την επισκέπτεται», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

-Στον τομέα των επενδύσεων υπάρχουν τρεις μεγάλες προκλήσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης, που έχουν να κάνουν με:

– Την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

– Την γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

– Και την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

 

Για την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε: «ένα καινοτόμο σύστημα για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των κρατικών δαπανών, των λειτουργιών και του προσωπικού. Και τασσόμαστε απερίφραστα υπέρ της παραχώρησης περισσότερων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα μέσω Συμπράξεων του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Όχι μόνο για υποδομές, αλλά και για υπηρεσίες». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε για μείωση της φορολογίας και σημείωσε: «Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη εξανεμιστεί. Το επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία. Η μεσαία τάξη διαλύεται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αφανίζονται. Μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά για να κάνουμε μια πραγματική επανάσταση στη φορολογία πρέπει να μειώσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας ότι αυτό είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Γιατί κανείς τελικά δεν κερδίζει τελικά από μια Ελλάδα που καρκινοβατεί και κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και θα το πετύχω γιατί είμαστε σοβαροί, γιατί είμαστε αξιόπιστοι» είπε ο κ Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «Θα προτείνω μία καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους μας». Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις πολιτικές της Ν.Δ. για τους νέους και τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών, λέγοντας: «Μια Ελλάδα που δεν επενδύει στη νέα γενιά δεν έχει μέλλον. Και μια κοινωνία που δεν φροντίζει τους πιο αδύνατους δεν είναι κοινωνία». Μίλησε ακολούθως  για ριζική αναμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, δεσμεύτηκε για κατάργηση των νόμων Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε για στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας «Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να επιδείξω καμία ανοχή στην καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας». «Οι συμβάσεις που καταρτίζονται στο επίπεδο της επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.  Απευθύνθηκε στους Έλληνες επενδυτές και σημείωσε: «Με την πολιτική αλλαγή που θα έλθει τελειώνει η πρακτική της εξαγωγής κεφαλαίων από την χώρα μας. Όχι μόνο δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε, αλλά αναμένω ότι να συνδράμετε στην μεγάλη προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας επαναπατρίζοντας τα χρήματά σας και επενδύοντας στην πατρίδα μας».

 

 

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας