ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Αυξήσεις της τάξης των δύο έως τριών λεπτών ανά λίτρο στην αμόλυβδη αναμένεται – σε πρώτη φάση – να είναι το... Τι θα γίνει με τις αυξήσεις στα καύσιμα

Του Κώστα Βουτσαδάκη/


Αυξήσεις της τάξης των δύο έως τριών λεπτών ανά λίτρο στην αμόλυβδη αναμένεται – σε πρώτη φάση – να είναι το αποτέλεσμα της κρίσης στη διεθνή αγορά καυσίμων εξαιτίας της επίθεσης στα Σαουδική Αραβία. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές έδειξαν χθες τάσεις αποκλιμάκωσης, ωστόσο το κρίσιμο ζήτημα είναι να μην υπάρξει νέα κρίση – για παράδειγμα στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν που θα έστελνε ακόμα ψηλότερα τις τιμές του ναύρου χρυσού.

Οι τιμές διυλιστηρίου τη Δευτέρα ήδη αυξήθηκαν κατά 1 λεπτό το λίτρο (1,2 με το ΦΠΑ) σε σχέση με την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών έπεται συνέχεια στην άνοδο δεδομένου ότι οι  τιμές διυλιστηρίου διαμορφώνονται καθημερινά με βάση το μέσο όρο των διεθνών τιμών των προηγούμενων 5 ημερών. Οι αναφορές περί απορρόφησης των αυξήσεων από την αγορά έχουν μάλλον χαρακτήρα ευχής καθώς οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα χωρίς δυνατότητα ελέγχου ή παρέμβασης από το κράτος – εκτός από την περίπτωση της επιβολής πλαφόν, κάτι που σε αυτή τη φάση δεν δικαιολογείται. Γιατί αφενός οι ανατιμήσεις δεν ξεφεύγουν από τις συνήθεις διακυμάνσεις της αγοράς και αφετέρου τα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν είναι τα υψηλότερα που έχουν αντιμετωπίσει οι έλληνες καταναλωτές. Μόλις στις αρχές του καλοκαιριού αλλά και στα τέλη του 2018 οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι ωστόσο πέρα από τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά στις 15 Οκτωβρίου οπότε θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις εξελίξεις στην αγορά καυσίμων μετά το τέλος της οποίας τόσο οι αρμόδιοι υφυπουργοί Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, όσο και οι εκπρόσωποι του κλάδου (διϋλιστήρια, εταιρίες, πρατήρια) εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί ως προς τις επιπτώσεις της κρίσης.

Aδ. Γεωργιάδης

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για αύξηση στην τιμή της βενζίνης» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Όπως –σύμφωνα με το ΑΠΕ- είπε ο υπουργός σχετικά με τις τιμές των καυσίμων: «Μετά την επίθεση με τα drones στο διυλιστήριο της Σαουδικής Αραβίας είχαμε μία ραγδαία αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου. Όμως, αυτή δεν κράτησε ούτε 24 ώρες, γιατί από το μεσημέρι της Δευτέρας η τιμή του πετρελαίου άρχισε να μειώνεται και μάλιστα αυτή η μείωση συνεχίστηκε και χθες (σς προχθές). Κατά συνέπεια δεν υπάρχει δικαιολογία για αύξηση στην τιμή της βενζίνης. Ως Υπουργείο συντονίσαμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, βγάλαμε συνεργεία ελέγχου στο δρόμο και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να ληστέψει τους πολίτες. Όποιος διανοηθεί να αυξήσει τη βενζίνη θα έχει να κάνει μαζί μας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας