ecopress
Το μήνυμα ότι οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να ολοκληρώσουν με επιτυχία την προσπάθεια της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη... Το σχέδιο των τραπεζών για να μειώσουν κατά 50 δις ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια σε τρία χρόνια

Το μήνυμα ότι οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να ολοκληρώσουν με επιτυχία την προσπάθεια της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά, έδωσαν επιτελικά στελέχη τραπεζών, μιλώντας στο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo.

Tην τριετία 2019-2021 σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες στις αρμόδιες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν κατά 50 δισ. ευρώ και θα υποχωρήσουν στα 35 δισ. ευρώ τόνισε ο γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank Τάσος Πανούσης, επισημαίνοντας ότι ήδη η προσπάθεια έχει επιφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2016 τα κόκκινα είχαν ανέλθει σε 107 δισ. ευρώ. Ο ίδιος ανέφερε:

Η μείωση αυτή θα επιτευχθεί κατά 50% περίπου με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 25% περίπου με ρυθμίσεις δανείων, κατά 20% μέσω πλειστηριασμών και κατά 10% μέσω διαγραφών.

Ειδικότερα, για τους πλειστηριασμούς ο κ. Πανούσης εκτίμησε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2018 θα κλείσει με 16.000 πλειστηριασμούς, από 8.000 μέχρι σήμερα. Για το 2019 αναμένεται οι πλειστηριασμοί να ξεπεράσουν τις 30.000.

Ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Γεωργακόπουλος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι αποτελέσματα γενναίων ρυθμίσεων που έχουν γίνει τα τελευταία τρίμηνα θα φανούν σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα. «Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε τα τελευταία τρίμηνα σε ρυθμίσεις δανείων 8 δισ. ευρώ με κόστος 1,3 δισ. ευρώ, τα θετικά αυτά αποτελέσματα θα φανούν σε ένα περίπου χρόνο στην εικόνα της τράπεζας», είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι το αποτέλεσμα των προσπαθειών στο τομέα της μείωσης των κόκκινων δανείων είναι εντυπωσιακό για την Τράπεζα Πειραιώς καθώς έχουν υπερκαλυφθεί οι στόχοι, αλλά και γενικότερα για το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες έχουν πλέον οργανώσει τις δομές τους στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ταυτόχρονα το θεσμικό πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε ειδικά στο τομέα της αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και των ρυθμίσεων, συνέβαλε στην μείωση τους.

Τα επιτελικά στελέχη έδωσαν έμφαση επίσης στις πωλήσεις δανείων αλλά και στις τιτλοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι στο συγκεκριμένο τομέα στο μέλλον θα υπάρξουν εξελίξεις, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό στην προσπάθεια να κερδηθεί η μάχη των κόκκινων δανείων.

Ολοκληρώθηκε ο αρνητικός κύκλος

Στην επόμενη μέρα της αγοράς ακινήτων αναφέρθηκαν επιτελικά στελέχη του τομέα, μιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι ο αρνητικός κύκλος έκλεισε, αλλά η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να αναπτυχθεί. Έμφαση δόθηκε στο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο που θέτει εμπόδια, ενώ τονίσθηκε ότι τα ποιοτικά ακίνητα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις έχουν προοπτικές.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Services Δημήτρης Ανδρίτσος επισήμανε ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε σημείο καμπής, καθώς μετά δέκα αρνητικά περίπου χρόνια σταθεροποιείται και παρουσιάζονται οι πρώτοι θετικοί ρυθμοί, σε πρώτη φάση στα οικιστικά ακίνητα. Έχουμε τελειώσει με τον αρνητικό κύκλο στην αγορά ακινήτων, η ανάπτυξη όμως δεν θα είναι ταχεία, μην περιμένουμε άλματα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ ‘Αρις Καρυτινός επισήμανε ότι οι ΑΕΕΑΠ είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στη χώρα, δεν έχουν ως στόχο τις επενδύσεις και την έξοδο για την αποκομιδή κέρδους, αλλά κίνητρο είναι το εισόδημα. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου στον τομέα των ακινήτων προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις προς όφελος της ανάπτυξης και της οικονομίας γενικότερα.

Ο Γιώργος Κορμάς διευθύνων Σύμβουλος της Piraeus Real Estate επισήμανε ότι οι τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος και είναι εδώ σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων.

Ο Γιώργος Φράγκου, βοηθός γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου επισήμανε ότι η υπάρχει ζήτηση για ποιοτικά ακίνητα στους τομείς των logistics, τον τομέα επαγγελματικών ακινήτων για γραφεία καθώς και στον τομέα τουρισμού/φιλοξενίας. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει τα κεφάλαια να χρηματοδοτήσεις επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ πρόσθεσε ο ίδιος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας