ecopress
Αντιμέτωποι με το μεγάλο μποτιλιάρισμα συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την υπογραφή συμβολαίου και εν συνεχεία την ακινησία που επικρατεί στα Κτηματολογικά Γραφεία και... Το «Σπίτι μου» εγκλωβίστηκε στο μεγάλο μποτιλιάρισμα των μεταβιβάσεων

Αντιμέτωποι με το μεγάλο μποτιλιάρισμα συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την υπογραφή συμβολαίου και εν συνεχεία την ακινησία που επικρατεί στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποθηκοφυλακεία, όπου είναι ήδη «κολλημένα» 300.000 συμβόλαια βρίσκονται οι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου», ενώ «τρέχουν» ασφυκτικές προθεσμίες να χάσουν τα χαμηλότοκα δάνεια.

-«Ύστερα από δύο χρόνια που αναζητούμε τρόπους προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της συλλογής των απαραίτητων δικαιολογητικών ώστε να είναι δυνατή η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων, η διαδικασία της συλλογής των εγγράφων δεν είναι μόνο προβληματική αλλά εξοργιστική και απελπιστική (!) Και όποιος θεωρεί πως με την υπογραφή του συμβολαίου η διαδικασία τελείωσε, κάνει λάθος. Μετά πηγαίνουμε στο Κτηματολόγιο με τα πολύ γνωστά σε όλους προβλήματα …». Αρθρο του Γιώργου Ρούσκα, προέδρου της Ένωσης Συμβολαιογράφων Δείτε εδώ στο ecopress

Μέτρα για το ξεμπλοκάρισμα των μεταβιβάσεων

Αλλαγές στο νομικό έλεγχο των προς μεταγραφή συμβολαίων μαζικά από πιστοποιημένους  ιδιώτες δικηγόρους, διεύρυνση της υπαλληλικής ιεραρχίας με δικαίωμα υπογραφής στα Κτηματολογικά Γραφεία και νέες ψηφιακές πλατφόρμες προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να ξεμπλοκαριστούν 300.000 συμβόλαια, που η μεταγραφή τους σήμερα διαρκεί περί τους έξι μήνες και καθυστερεί έως δύο χρόνια. Τα νέα μέτρα για το ξεμπλοκάρισμα μεταγραφής συμβολαίων θα ξεκινήσουν από τις επόμενες εβδομάδες και εάν αποδώσουν αυτό αναμένεται να συμβεί σε βάθος χρόνουΔείτε εδώ στο ecopress

Μνημόνιο συνεργασίας … καλών προθέσεων

Στο μεταξύ  ΔΥΠΑ και το  Ελληνικό Κτηματολόγιο υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, που προβλέπει  να ληφθεί ειδική μέριμνα για τη διευκόλυνση δικαιούχων του προγράμματος χαμηλότοκων και άτοκων δανείων για νέους «Σπίτι μου»,  που υλοποιεί η ΔΥΠΑ, με στόχο να εξυπηρετούνται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα κατά την επαφή τους με τις υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις ενέργειες που απαιτούνται για τον έλεγχο του ακινήτου που θέλουν να αποκτήσουν, ως πρώτη κατοικία

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για το κτηματολόγιο Κωνσταντίνου Κυρανάκη και της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέλιος Σακαρέτσιος απηχεί καλές προθέσεις.

Ωστόσο στην πράξη απλώς επιβεβαιώνει το μεγάλο πρόβλημα καθυστερήσεων χορήγησης δικαιολογητικών και διεκπεραίωσης πράξεων, που υπάρχει στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Ταυτοχρόνως δεν αφορά κατά βάση, τη δύσκολη και πολύμηνη διαδικασία συγκέντρωσης των φορολογικών, πολεοδομικών, τεχνικών, νομικών, ιδιοκτησιακών δικαιολογητικών του ακινήτου, που απαιτείται για τη σύναψη του συμβολαίου.

Περιπέτεια για τους δικαιούχους του «Σπίτι μου»

Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 40.000 και από τον αριθμό αυτόν 23.875 έλαβαν προέγκριση και 9.378 προχώρησαν στο στάδιο της έγκρισης, δηλαδή ξεκίνησε ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου, δεσμεύοντας 742 εκ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό των 750 εκ. ευρώ που υπήρχε για το πρόγραμμα.

Το μέσο δάνειο των 9.378 εγκεκριμένων αιτήσεων είναι 105.812 ευρώ, ενώ έχουν εκταμιευτεί 610 δάνεια. Παράγοντες της κτηματαγοράς αναφέρουν κατηγορηματικά ότι το ποσό  των 105.812 ευρώ δεν μπορεί να καλύψει την αγορά οικογενειακής κατοικίας με τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια. Επομένως οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει να διαθέτουν ιδία κεφάλαια που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τις 91.188€ αν πρόκειται για ακίνητο με τιμή πώλησης 200.000€ ή/και 44.1888 ευρώ αν πρόκειται για ακίνητο με τιμή πώλησης 150.000 ευρώ.

Τρέχουν ασφυκτικές προθεσμίες

Στο μεταξύ η προέγκριση ισχύει για εξήντα  ημέρες από τη γνωστοποίησή της στον αιτούντα. Εντός της σχετικής προθεσμίας ο αιτών οφείλει να γνωστοποιήσει στο Πιστωτικό Ίδρυμα το αιτούμενο ποσό δανείου, το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή στην οποία προτίθεται να το αγοράσει, και να προσκομίσει τα έγγραφα που απαιτούνται, ώστε το Πιστωτικό Ίδρυμα να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Εφόσον η εν λόγω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η οικονομική προέγκριση παύει να ισχύει.

Το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών ακινήτων έχουν «προβλήματα» τεχνικής και νομικής φύσεως που για να επιλυθούν χρονίζουν και απαιτούν και πολλά έξοδα.

Το πρόγραμμα  έκλεισε την Παρασκευή 29/9 . Αφορά σε αυτή τη φάση  5.000 νέους ή 10.000 ζευγάρια της ηλικιακής ομάδας 25-39 ετών, για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 150 τ.μ., με έτος κατασκευής έως το 2007, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια (από 10.000€ έως 16.000€ ο άγαμος και έως 24.000€ ο έγγαμος συν 3.000€/ παιδί, μονογονεϊκές οικογένειες έως 27.000€ συν 3.000€/ παιδί ) και τις λοιπές προδιαγραφές που το διέπουν.

Πιλοτικά από Νοέμβριο ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης

Στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακύβερνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real Fm λέγοντας ότι «ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά από το Νοέμβριο και από αρχές του χρόνου θα μπορεί ο κάθε πολίτης που έχει κτηματογραφημένο ακίνητο, να μεταβιβάζει ψηφιακά το ακίνητό του. Αυτήν την περίοδο είμαστε σε άμεση συνεργασία με τους συμβολαιογράφους ώστε να προχωρήσει και η μεταρρύθμιση του ψηφιακού συμβολαίου, δηλαδή μιας νέας εφαρμογής η οποία θα εξασφαλίζει ότι τα περιεχόμενα ενός συμβολαίου θα διαλειτουργούν με όλους τους κρατικούς φορείς χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να πηγαίνει πουθενά αλλού και για να συλλέξει και για να καταθέσει έγγραφα».

Ο κ. Κυρανάκης έκανε λόγο για «πάνω από 150.000 εκκρεμότητες στις μεταγραφές συμβολαίων και άλλων πράξεων, οι οποίες αναμένεται να προστεθούν στις εκκρεμότητες των υποθηκοφυλακείων τα οποία από 1-1-2024 βάσει νόμου έρχονται στη δική μας αρμοδιότητα. Για να τις μηδενίσουμε  τις εκκρεμότητες  επιστρατεύουμε ιδιώτες δικηγόρους σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους. Έχω εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Κτηματολογίου να αυξήσει το τίμημα για το νομικό έλεγχο ανά πράξη που κάνουν οι δικηγόροι ώστε να υπογράφεται μια μεταγραφή. Θα διπλασιαστεί το τίμημα από τα 8 ευρώ στα 15 ευρώ, άρα αναμένεται οι εκκρεμότητες να αρχίσουν να μειώνονται πολύ. Οι δικηγόροι θα αξιολογούνται με βάσει στατιστικά στοιχεία τα οποία θα παράγονται από τα λάθη που κάνουν, τις παραλείψεις και οι καλοί θα αναβαθμίζονται και εκείνοι που δεν ασχολούνται ή κάνουν πολλά λάθη θα φεύγουν από το σύστημα».

Εντός Οκτωβρίου η ψηφιακή πλατφόρμα νομικού ελέγχου

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στο θέμα και σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζοντας ότι «το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών μεταγραφών συμβολαίων και άλλων πράξεων δεν μπορεί να μείνει άλυτο. Σήμερα ξεπερνούν τις 150.000 και αυξάνονται καθημερινά λόγω του μεγάλου όγκου συναλλαγών στα ακίνητα, ενώ σύντομα θα προστεθεί και το σύνολο των εκκρεμοτήτων στα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας».

Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύση στο πρόβλημα και να μηδενίσουμε τις εκκρεμότητες σε συνεργασία με δικηγόρους από όλη την Ελλάδα και τους συλλόγους τους», ενώ επισημαίνει ότι «εισηγήθηκα σήμερα προς το διοικητικό συμβούλιο του Κτηματολογίου, πρώτον τον διπλασιασμό του τιμήματος ανά εισήγηση για τον νομικό έλεγχο πράξεων από δικηγόρους προς τους προϊσταμένους που υπογράφουν μεταγραφές (από 8 ευρώ στα 15 ευρώ),

Δεύτερον την επέκταση των προγραμματικών συμβάσεων με τους δικηγορικούς συλλόγους αλλά και την Ολομέλεια, ώστε να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν περισσότεροι από 1.000 δικηγόροι (για όσους δεν έχουν πιστοποιηθεί ήδη) και τρίτον την έναρξη εντός Οκτωβρίου λειτουργίας ψηφιακής πλατφόρμας νομικού ελέγχου, ώστε ο δικηγόρος να ολοκληρώνει εισηγήσεις από το γραφείο ή το σπίτι του χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς ωραρίων ενός Κτηματολογικού Γραφείου».

Όπως διαβεβαιώνει «οι συμμετέχοντες στη νέα πλατφόρμα θα αξιολογούνται μέσα από καθημερινά στατιστικά στοιχεία για την ορθότητα των εισηγήσεών ή για τις παραλείψεις τους, ενώ είναι σαφές ότι η πληρωμή τους θα γίνεται αποκλειστικά με κριτήρια παραγωγικότητας και όγκου εισηγήσεων. Καλούμε λοιπόν τους δικηγόρους από όλη την Ελλάδα, ως συμμάχους σε αυτήν τη προσπάθεια, προσφέροντάς τους τόσο τα εργαλεία όσο και την αυξημένη αμοιβή που αρμόζει στο θεσμικό τους ρόλο. Ώστε μαζί να οδηγήσουμε το Κτηματολόγιο και την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων στη νέα, ψηφιακή εποχή».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας