ecopress
Ο συνδυασμός των τοπικών θερμοκρασιακών μεταβολών με το μέγεθος και το σχήμα φυσικών εμποδίων, όπως είναι οι οροσειρές και οι κοιλάδες, δημιουργεί ένα ευρύ... ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ

Ο συνδυασμός των τοπικών θερμοκρασιακών μεταβολών με το μέγεθος και το σχήμα φυσικών εμποδίων, όπως είναι οι οροσειρές και οι κοιλάδες, δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα εντυπωσιακών, αλλά πολλές φορές καταστροφικών, τοπικών ανέμων.

Εξαιτίας των δραματικών τους επιπτώσεων, οι οποίες συχνά επανέρχονται στη διάρκεια του έτους, σε πολλούς από αυτούς τους ανέμους έχουν δοθεί χαρακτηριστικά ονόματα. Στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας υπάρχει ο μιστράλ, με ταχύτητα μεγαλύτερη από 80 κόμβους. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν το σινούκ, ένα θερμό και θυελλώδη άνεμο που κατέρχεται τις ανατολικές πλαγιές των Βραχωδών Ορέων.Στην Καλιφόρνια υπάρχει ο καυτός άνεμος Σάντα Άνα, συχνά με σκόνη, που φέρνει την έρημο στην ακτή, πυροδοτώντας φωτιές στο πέρασμά του.

Αμμοθύελλα Σάντα Άνα: Οι ξηροί και γεμάτοι σκόνη άνεμοι Σάντα Ανα, στη νότια Καλιφόρνια, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών μέσα σε λίγες ώρες.

Χάραμα στην έρημο: Οι απότομες οροσειρές της Σιέρα Νεβάδα, στις ΗΠΑ, δημιουργούν ισχυρά, κυματοειδή ρεύματα, όταν οι άνεμοι στη μέση ατμόσφαιρα είναι ισχυροί και πνέουν κάθετα προς τις οροσειρές. Αυτό προκαλεί αναταράξει στα αεροπλάνα.

Πύρινη λαίλαπα: Ο Γάλλος πυροσβέστης βλέπει την πυρκαγιά να αναζωπυρώνεται από τον άνεμο μιστράλ. Τέτοιες πυρκαγιές προκαλούν ανθρώπινα θύματα και καταστροφή περιουσιών.

Κοιλάδα του θανάτου: O άνεμος ανασηκώνει την άμμο στις  θίνες του Εθνικού Πάρκου της Κοιλάδας του θανάτου, στην Καλιφόρνια. Μακρές περίοδοι με έντονη ζέστη και ελάχιστη βροχόπτωση (κατά μέσο όρο, λιγότερο από 50 χιλιοστό το χρόνο) ευνοούν τη δημιουργία λεπτής άμμου στις θίνες της ερήμου, η οποία μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή. Παρά το αφιλόξενο περιβάλλον, υπάρχουν περίπου 900 είδη «φυτών στην περιοχή.

Πηγή των δημοσιεύσεων της  στήλης στο ecopress είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνώς έκδοση «Καιρός & Κλίμα – Εικονογραφημένος Οδηγός», των Bruce Buckley, Edward. J. Hopkins, Richard Whitaker, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κασταλία» , ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες του ecopress την καταγραφή της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τον καιρό και το κλίμα.

-«Η οδύσσεια του καιρού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο προσφέρει γοητευτικές διηγήσεις στον αναγνώστη», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.

Η διαρκής επικαιρότητα της θεματολογίας για τον καιρό και το κλίμα αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του Μαρκ Τουέιν, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος έχει πει ότι: «o καιρός πάντα κάνει κάτι». Και πράγματι πρόκειται για ένα φαινόμενο καθολικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού, αλλά παράλληλα και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Οι Εκδόσεις «Κασταλία»

Οι Εκδόσεις «Κασταλία» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 60, από το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και έγιναν βασικά γνωστές στην ελληνική αγορά από την έκδοση εγκυκλοπαιδειών, ιστορικών, παιδικών και σχολικών βιβλίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 εξέδωσαν το Θησαυρό των Γνώσεων, την πρώτη μεγάλη παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια (5 τόμοι και στη συνέχεια 10), την εγκυκλοπαίδεια Θαύματα της Επιστήμης σε 6 τόμους , ένα ελληνικό λεξικό, χάρτες, κείμενα ιστορικά και λογοτεχνικά… Οι Εκδόσεις Κασταλία, από το 2005 δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι πάλι κοντά σας με νέους τίτλους.

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία»

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία» κινείται σε πέντε άξονες:

Ανθρωπιστικές επιστήμες, την γεωπολιτική, την ιστορία μέσα από έργα-σημεία αναφοράς

Επικαιρότητα: Μεγάλες αλλαγές στο σημερινό κόσμο

Βιογραφίες: Η συλλογή Folio των εκδόσεων Gallimard με 12 τίτλους το χρόνο αγγίζοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού: Λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, ιστορία…

Λογοτεχνία: Κλασσικά και νέα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Πρακτικοί οδηγοί: 12 τίτλοι από μικρά βιβλιαράκια με συνταγές των εκδόσεων First

Στοιχεία επικοινωνίας των Εκδόσεων «Κασταλία»

Διεύθυνση: Σταδίου 33, Αθήνα 105 59
Τηλ.: +30 2103215280, +30 2103247945
EMAIL: info@kastaliaeditions.gr

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας