ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ανακοινώσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις σε αναδασωτέες περιοχές, την εφαρμογή νέων μέτρων στις ζώνες μίξης οικισμών και δασών, την άμεση έναρξη... ΥΠΕΝ: για οικιστικές πυκνώσεις, προσλήψεις, δάσωση γεωργικών γαιών

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ανακοινώσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις σε αναδασωτέες περιοχές, την εφαρμογή νέων μέτρων στις ζώνες μίξης οικισμών και δασών, την άμεση έναρξη προγράμματος  δάσωσης των γεωργικών γαιών, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, όπως επίσης για τις προσλήψεις δασολόγων, δασοπόνων και διοικητικών στις δασικές υπηρεσίες έγιναν από το ΥΠΕΝ στη Βουλή.

Συγκεκριμένα οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον Ευάγγελο Γκουντούφα, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην  Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, σε συνεδρίαση με θέμα τις περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, υπό την Προεδρία της βουλευτού Ηλείας της Ν.Δ., Δρος Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Δείτε εδώ στο ecopress

Οικιστικές πυκνώσεις

Σχετικά με τις περιοχές οικιστικών πυκνώσεων, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ  είπε ότι “βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υπό προϋποθέσεις νόμιμης αλλαγής χρήσης του χαρακτήρα τους”, αναφερόμενος  στην τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων με παράβολο των 250 ευρώ, μέσω της πλατφόρμας της Ελληνικό Κτηματολόγιο, που θα είναι ανοιχτή από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.

Οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων με την υποβολή αίτησης για τακτοποίηση και πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ, πετυχαίνουν,  σε πρώτη  φάση, εξαίρεση από την κατεδάφιση, διαγραφή καταλογισμένων προστίμων, «πάγωμα» των νέων προστίμων αλλά και συμψηφισμό, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων.

Δείτε εδώ στο ecopress: ο επίσημος οδηγός και τα βήματα για τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων με παράβολο των 250 ευρώ

Σημειώνεται πως μετά την υπαγωγή στην πλατφόρμα, θα γίνει έλεγχος των δικαιωμάτων από τις διευθύνσεις δασών για την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος. Στην περίπτωση όπου κατά την τελική έκβαση του δασικού χάρτη, το ακίνητό τους εξαιρεθεί ή βεβαιωθεί πως δεν είναι δασικό, τότε και μόνο τότε, μπορούν να πετύχουν την τακτοποίησή τους αλλά και την επιστροφή τελών και προστίμων που έχουν καταβάλλει.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ εξήγησε στη Βουλή, ποιες περιοχές οικιστικών πυκνώσεων μπορούν να ενταχθούν σε αυτές τις ρυθμίσεις τακτοποίησης και ποιες περιοχές, ιδίως μετά τις δασικές πυρκαγιές κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και τα δασικά ακίνητα που υπάρχουν σε αυτές είναι αυθαίρετα και κατεδαφιστέα.

Συγκεκριμένα ο κ Γκουντούφας είπε στη Βουλή ότι  «όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η έννοια του περιγράμματος των οικιστικών πυκνώσεων πλέον δεν υφίσταται, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του ακύρωσε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, κατόπιν προσφύγων και κήρυξε αντισυνταγματικές  τις οικιστικές πυκνώσεις, υποχρεώνοντας  σε ανάρτηση του περιεχομένου αυτών των περιοχών στους δασικούς χάρτες.  Άρα αυτές οι περιοχές έχουν πάρει σήμερα δασικό χαρακτήρα. Όσες ήταν δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και η δασική βλάστηση καταστράφηκε από πυρκαγιά, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει συνταγματική υποχρέωση να κηρύσσονται αναδασωτέες. Από αυτές τις εκτάσεις, στις οποίες βρίσκονται οικιστικές πυκνώσεις , όλες όσες έχουν το χαρακτηριστικό ΔΑ,  δηλαδή Δασικές Άλλης μορφής, σήμερα εξετάζεται το ενδεχόμενο της νόμιμης αλλαγής χρήσης  και του χαρακτήρα  τους. Κατά συνέπεια όσες οικιστικές πυκνώσεις βρίσκονται σε εκτάσεις, οι οποίες με προγενέστερες πράξεις της διοίκησης  έχουν  νόμιμη αλλαγή χαρακτήρα δεν υπάρχει υποχρέωση της διοίκησης να τις κηρύξει  αναδασωτέες,  ενώ όσες δεν έχουν, δηλαδή στερούνται οποιασδήποτε διοικητικής πράξης ή υπήρξε στο παρελθόν απόφαση  κήρυξη τους ως αναδασωτέες είναι στις οφειλόμενες ενέργειες της διοίκησης να κηρυχθούν εκ νέου αναδασωτέες, μετά από πυρκαγιά».

Προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες

Για τις προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ είπε στη Βουλή ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζει, «αυτές τις ημέρες είναι στο υπουργείο Οικονομικών για τις τελικές υπογραφές η προκήρυξη  πρόσληψης 700 δασολόγων, δασοπόνων και διοικητικών, μέσω ΟΑΕΔ». Ο κ Γκουντούφας είπε ακόμη ότι στις δασικές υπηρεσίες υπηρετούν 584  δασολόγοι και 404  δασονόμοι, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν. Ανέφερε ακόμη ότι σχεδιάζονται νέες προσλήψεις με πολλούς τρόπους, οι οποίες αφορούν σε μόνιμες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, λόγω του έκτακτου και επείγοντος χαρακτήρα έργων και προγραμμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές, όπώς επίσης προσλήψεις μέσω ιδιωτών μελετητών, από διάφορες πηγές χρηματοδότησης κυρίως από το Πράσινο Ταμείο, τονίζοντας ότι  «σαφώς οι δασικές υπηρεσίες μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν όλες αυτές τις πηγές πρόσληψης προσωπικού και μάλιστα εξειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο έργο τους».

Πρόγραμμα δάσωσης γεωργικών γαιών

Τα δασικά έργα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 βρίσκονται πλέον σε ώριμη φάση δημοπράτησης για την υλοποίηση τους είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ στη Βουλή και σημείωσε ότι μετά από καθυστερήσεις που σημειώθηκαν είναι έτοιμο να ξεκινήσει το πρόγραμμα δάσωσης γεωρεγικών γαιών ύψους 100 εκατ ευρώ.

Ζώνες μίξης οικισμών δασών

Για τις ζώνες μίξης οικισμών δασών ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ είπε ότι «έχουμε πλέον τα στοιχεία από τους δασικούς χάρτες, ώστε να μας δώσουν αυτές τις ζώνες και να  είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί σε τόσο στην οριοθέτηση αυτών των ζωνών όσο και στα ενδεδειγμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν με ειδικά αντιπυρικά σχέδια πρόληψης δασικών πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών σε αυτές ακριβώς τις ζώνες ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον δυσάρεστες καταστάσεις».

Υπογειοποίηση καλωδίων

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ είπε ότι προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ να προβεί στην υπογειοποίηση των καλωδίων ώστε να αποφεύγεται οποιοσδήποτε κίνδυνος να ξεκινήσουν από κει εκτεταμένα φαινόμενα φυσικών καταστροφών και κυρίως δασικές πυρκαγιές όταν υπάρχουν τα εναέρια καλώδια. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν εκδοθεί οδηγίες προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ αφενός μεν να απομακρύνουν καλώδια που μπορεί να βρίσκονται σε τέτοια απόσταση από το δάσος που να μπορεί να εκδηλωθούν πυρκαγιές αλλά και να προβαίνουν στην απομάκρυνση υπολειμμάτων εργασιών, διότι όπως σημείωσε οι εργολάβοι δεν κάνουν τους αναγκαίους καθαρισμούς με αποτέλεσμα να σωρεύεται επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

Δείτε εδώ σε βίντεο τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας