ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μηχανικών στους Δήμους, αναμόρφωση του χάρτη των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) σε όλη τη χώρα,  λειτουργία κεντρικής ΥΔΟΜ στο... ΥΠΕΝ: για ΥΔΟΜ, έλεγχο υπαγωγών αυθαιρέτων και προσλήψεις μηχανικών

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μηχανικών στους Δήμους, αναμόρφωση του χάρτη των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) σε όλη τη χώρα,  λειτουργία κεντρικής ΥΔΟΜ στο ΥΠΕΝ, αλλαγές για τα Παρατηρητήρια Δόμησης, έναρξη ελέγχων για τις υπαγωγές αυθαιρέτων και ενεργοποίηση του μηχανισμού για καταγγελίες αυθαιρέτων ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ στη Βουλή.

O αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, αφού παραδέχθηκε τα προβλήματα στις ΥΔΟΜ  προέβη σε σειρά ανακοινώσεων για τις αλλαγές και τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΝ και η κυβέρνηση για τις ΥΔΟΜ, τις οικοδομικές άδειες και τα αυθαίρετα.

Ο κ. Ταγαράς απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη  Φάμελλου, ο οποίος ανέδειξε το έλλειμμα στελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ο τεχνικός κλάδος της παραγωγής και των κατασκευών, τονίζοντας σε ανακοίνωση του ότι είναι “σε αδιέξοδο οι Υπηρεσίες Δόμησης οι μηχανικοί και οι πολίτες”. Δείτε εδώ στο ecopress

983 νέες προσλήψεις μηχανικών

Ο κ. Ταγαράς σημείωσε ότι οι ΥΔΟΜ είναι υποστελεχωμένες, καθώς δεν έχουν γίνει επί πολλά χρόνια νέες προσλήψεις, στο μεταξύ συνταξιοδοτούνται πολλοί υπάλληλοι αλλά και μετακινείται προσωπικό από τις ΥΔΟΜ σε τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων. Ανακοίνωσε ότι προωθούνται για το 2021-22 συνολικά 983 νέες προσλήψεις μηχανικών στους Δήμους και είπε ότι η προκήρυξη των 590 από αυτές τις θέσεις μηχανικών, θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός ΠΕΝ είπε ότι:

-«Σε συνεννόηση και συνεργασία του ΥΠΕΝ με το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κινηθεί η διαδικασία για προσλήψεις. Σε ότι αφορά για το 2021 προωθούνται σε 276 Δήμους συνολικά 601 νέες προσλήψεις μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων.  Από αυτές για 590 προσλήψεις μηχανικών σε Δήμους οι σχετικές αποφάσεις  απεστάλησαν στο ΑΣΕΠ για την έκδοση της σχετικής προκήρυξης η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί εντός των επόμενων ημερών. Ομοίως με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώθηκαν οι θέσεις που εγκρίθηκαν για το 2022 και είναι 393 θέσεις μηχανικών για 191 Δήμους. Συνολικά  οι νέες προσλήψεις που προβλέπονται για θέσεις μηχανικών στους Δήμους είναι 983 και σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 4318 απασχολούμενων στους Δήμους είναι μία αύξηση προσωπικού της τάξης του 23%. Βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα και μέσω της κινητικότητας, για να μπορέσει να συμπληρωθεί το απαιτούμενο προσωπικό ή ακόμη και με προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις θα πρέπει να υπάρξει και απάντηση στη λύση του προβλήματος λειτουργίας των ΥΔΟΜ».

Αναμόρφωση των ΥΔΟΜ της χώρας

Στο σχέδιο αναμόρφωσης των ΥΔΟΜ της χώρας, που ετοιμάζουν τα υπουργεία ΠΕΝ και Εσωτερικών αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Ταγαράς, δίνοντας το μήνυμα ότι η νομοθετική πρόβλεψη κάθε Δήμος να αποκτήσει τη δική του ΥΔΟΜ, ρύθμιση που πήρε νέα παράταση μέχρι το τέλος του 2022 ουσιαστικά εγκαταλείπεται.

«Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο το οποίο προβλέπει εδώ και χρόνια, με συγκεκριμένη στελέχωση, να αποκτήσει ο κάθε δήμος τη δική του υπηρεσία δόμησης φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι αυτό δεν επιτεύχθηκε, καθώς από τους 160 περίπου Δήμους, που δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από το σύνολο των Δήμων της χώρας, μόνο έξι τα κατάφεραν μέχρι τώρα να συγκροτήσουν δική τους  ΥΔΟΜ», είπε ο υφυπουργός ΠΕΝ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:

-«Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη είναι λάθος,  που κάθε Δήμος θα πρέπει να έχει τη δική του Υπηρεσία Δόμησης». Εξήγησε ότι  «υπάρχει συνεργασία του ΥΠΕΝ, με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θεσμικά μέσω των Δήμων εποπτεύει τις ΥΔΟΜ, όπως επίσης με την ΚΕΔΕ και το ΤΕΕ, και είμαστε προς το τέλος αυτής της θεσμικής προετοιμασίας, για να βρούμε μία διέξοδο στο να υπάρξει κάλυψη αμέσως, όχι μόνο των υπαρχουσών ΥΔΟΜ,  γιατί και στις λειτουργούσε ΥΔΟΜ υπάρχουν προβλήματα, πολύ περισσότερο σε αυτές που δεν καλύπτονται και δεν έχουν δημιουργήσει τη δική τους Υπηρεσία Δόμησης».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ Ταγαρά η λύση που προκρίνεται είναι μέσω διαδημοτικών συνεργασιών η συνένωση ΥΔΟΜ, ώστε να υπάρχει μία υπηρεσία δόμησης ανά περιφερειακή ενότητα με εξαίρεση τα νησιά, όπου υπάρχει το θέμα της νησιωτικότητας και τα μεγάλα αστικά κέντρα, που θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός ΠΕΝ είπε ότι:

-«Επειδή όλα γίνονται ηλεκτρονικά και δεν έχει σημασία πλέον η απόσταση ούτε να μετακινηθεί κάνεις ούτε να απαντήσει κανείς και για να εξοικονομήσουμε δυνάμεις να είμαστε αποτελεσματικοί και για να μπορέσουμε γρήγορα να δημιουργήσουμε μηχανισμούς που θα μπορούν να καλύψουν το κενό που πράγματι υπάρχει στις ΥΔΟΜ, γιατί ξέρουμε οι προσλήψεις όχι μόνο σε αυτό τον τομέα αλλά σε όλους τους τομείς καθυστερούν πολύ προωθούμε λύσεις. Με συνένωση δυνάμεων,  σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, πλην  της νησιωτικής χώρας που έχει τις ιδιαιτερότητές της και των μεγάλων αστικών κέντρων, που εκεί θα πρέπει να έχει κάποια διαφορετική αντιμετώπιση το θέμα. Τα συστήματα ακριβώς επειδή είναι ηλεκτρονικά μπορούν να μαζέψουν αυτομάτως όλο το υπάρχον προσωπικό σε μία ενιαία ΥΔΟΜ ανά Περιφερειακή Ενότητα για να μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες».

Οικοδομικές άδειες

Αναφερόμενος στις οικοδομικές άδειες ο κ Ταγαράς σημείωσε ότι «όπως είναι σήμερα τα πράγματα το κρίσιμο είναι η προέγκριση, διότι η έγκριση δίδεται με ευθύνη μηχανικού μετά από έλεγχο της ΥΔΟΜ, δηλαδή στην ουσία με έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας, του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης που είναι υποχρεωτικό για την κατηγορία 1 και  2 ενώ για την κατηγορία 3 είναι προαιρετικό. Βεβαίως και στην κατηγορία 3  μπορεί να ζητηθεί βεβαίωση όρων δόμησης για λόγους ασφάλειας δικαίου». Ο ίδιος ανήγγειλε αλλαγές για το μέλλον αναφέροντας ότι: «Ο στόχος μας είναι και με την κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας,  η οποία  εξελίσσεται και τελειώνει, όταν  θα έχει ο μηχανικός πλέον ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο, ασφαλές και εγγυημένο θεσμικό πλαίσιο, τότε να αλλάξουμε περαιτέρω ζητήματα για θέματα ταχύτητας και ασφάλειας των πολεοδομικών πράξεων.  Τώρα υπάρχουν διάσπαρτα νομοθετήματα και βεβαίως αβεβαιότητες ανασφάλειες και επισφάλειες σε ότι αφορά τα ισχύοντα».

Συστήνεται η ΚΥΔΟΜ

-«Για την ΚΥΔΟΜ, την κεντρική υπηρεσία δόμησης ακόμη και ο εξοπλισμός είναι έτοιμος αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.  Αναμένουμε τη στελέχωση.  Εξελίσσονται κοινές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα προσδιοριστεί το τι ακριβώς θα κάνει η ΚΥΔΟΜ, τι απευθείας μπορεί να εκδίδει ως άδειες,  ποιες άδειες από τις περιφέρειες θα αναλαμβάνει και  ποιους λόγους για να υπάρξει μία ενιαία ολοκληρωμένη διασύνδεση όλων των υπηρεσιών δόμησης» είπε ο κ Ταγαράς.

Αλλαγές για Παρατηρητήρια Δόμησης

Για το θεσμό των Παρατηρητηρίων Δόμησης, που έχει θεσμοθετηθεί αλλά δεν έχει λειτουργήσει ο υφυπουργός ΠΕΝ ανακοίνωσε αλλαγές αναφέροντας ότι: «παράλληλα βρισκόμαστε σε φάση αναθεώρησης των προβλεπομένων για τα Παρατηρητήρια Δόμησης. Έχουν συγκροτηθεί και επιτροπές εργασίας για να μπορέσουμε να τα κάνουμε πιο γρήγορα πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά χωρίς πολλές πολλές επιτροπές,  που στο τέλος δεν θα λειτουργεί καμία».

Έλεγχος υπαγωγών αυθαιρέτων

Ο κ. Ταγαράς ανακοίνωσε επίσης στη Βουλή την άμεση έναρξη του ελέγχου των υπαγωγών αυθαιρέτων σημειώνοντας σχετικά ότι: «Για τα θέματα που αφορούν τον έλεγχο των αυθαιρέτων θέλω να σας πω ότι ο έλεγχος που προβλέπεται από το νόμο των αυθαιρέτων θα περάσει στους ελεγκτές δόμησης. Κατά την έννοια λοιπόν που ο ελεγκτής δόμησης ελέγχει μία οικοδομή θα ελέγχει και τα αυθαίρετα. Εδώ όμως πρέπει να έχει ένα ακριβές πλαίσιο για το πως ελέγχει,  τι ελέγχει και τι βγάζει ως απόφαση.  Σε λίγο θα είναι έτοιμο όλο το πλάνο. Ξαναλέω και τον έλεγχο των αυθαιρέτων μέσα από μία καθορισμένη και τυποποιημένη διαδικασία θα ασκούν οι ελεγκτές δόμησης. Αυτό που θα κάνουν οι υπηρεσίες δόμησης είναι η θεώρηση και ο καθορισμός και η επιβολή των προστίμων που θα προκύπτουν από αυτά».

Καταγγελίες αυθαιρέτων  

Την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού για καταγγελίες αυθαιρέτων ανακοίνωσε επίσης ο κ Ταγαράς σημειώνοντας ότι: «Για τις καταγγελίες αυθαιρέτων, σε λίγο θα δείτε το πλαίσιο,  γιατί το ετοιμάζουμε και  αυτό. Θα καθοριστεί, ποιος μπορεί να υποβάλει την καταγγελία, ποιος ελέγχει, ποιος πληρώνει και με ποια διαδικασία».

Ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα

Στη δημιουργία μία ενιαίας πλατφόρμας για  όλες τις πολεοδομικές πράξεις ακινήτων αναφέρθηκε ο κ Ταγαράς σημειώνοντας ότι «οι ψηφιακές εφαρμογές είναι ιδιοκτησίας του ΥΠΕΝ και ανατίθενται στο ΤΕΕ ακριβώς επειδή το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει όλα τα εργαλεία και τα μέσα για να μπορεί αμέσως να λειτουργήσει τέτοια συστήματα. Και αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνει το ΤΕΕ τουλάχιστον τα τελευταία 10 -11 χρόνια. Λόγω αδυναμίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, η υποδομή αυτών των ψηφιακών συστημάτων γίνεται άμεσα  με την βοήθεια του τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, που είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας».

«Τις ψηφιακές πλατφόρμες παραχωρήθηκε η δυνατότητα να τις αναπτύξει και να τις λειτουργεί το ΤΕΕ αλλά με έλεγχο και κυριότητά του υπουργείου Περιβάλλοντος. Δηλαδή να αναπτύξει το ΤΕΕ αυτά τα συστήματα για τις υπηρεσίες δόμησης, για τις άδειες οικοδομών, για τα αυθαίρετα και για τη ηλεκτρονική ταυτότητα»,  είπε ο υφυπουργός ΠΕΝ και σημείωσε ότι « Όλα αυτά τα οποία εξελίσσονται θα μπουν σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα».

Δείτε τις τοποθετήσεις των κκ Ταγαρά και Φάμελλου κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για τις ΥΔΟM στη Βουλή, στο βίντεο:

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας