ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Τροποποίηση του πολεοδομικού νόμου 4759/2020, προκειμένου να δοθεί δεύτερη ευκαιρία τακτοποίησης  αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, που αφορά σε ακίνητα με μεγάλες... ΥΠΕΝ: νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τακτοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Τροποποίηση του πολεοδομικού νόμου 4759/2020, προκειμένου να δοθεί δεύτερη ευκαιρία τακτοποίησης  αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, που αφορά σε ακίνητα με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις ή που ανεγέρθηκαν χωρίς οικοδομική άδεια, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας.

Στην ίδια συνέντευξη ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας μίλησε και για τα ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια, που θα ισχύσουν στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ», το οποίο προκηρύσσεται με νέους κανόνες το φετινό καλοκαίρι για 80.000 κατοικίες. Δείτε εδώ στο ecopress

Το “επόμενο διάστημα” στη Βουλή

Σημειώνεται ότι με τον πολεοδομικό νόμο 4759/2020 η διαδικασία υπαγωγής αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 σταμάτησε από τις 30 Νοεμβρίου 2020. Στο μεταξύ δόθηκε σχετική δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 μόνον για συγκεκριμένες περιπτώσεις (ακίνητα τραπεζών που αποκτήθηκαν από πλειστηριασμό, που εκμισθώνονται με σύμβαση leasing, κληρονομικά κλπ) και παράλληλα σε συγκεκριμένες περιοχές, που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα το 2020  και τέθηκαν σε καθεστώς πολιτικής προστασίας.

Τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη συνέχιση υπαγωγής αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 «το επόμενο διάστημα», με «τροποποιήσεις του πολεοδομικού νόμου Χατζηδάκη» ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό «Alpha 9,89» και στο δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη.Ακούστε τη συνέντευξη του ΥΠΕΝ εδώ

Τροποποίηση του πολεοδομικού νόμου

Συγκεκριμένα στο δημοσιογραφικό ερώτημα, «δεδομένου ότι για ορισμένες περιπτώσεις, αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, όπως  αυτά των τραπεζών, της  ΕΤΑΔ, κληρονομικά, ακίνητα που μπήκαν σε πολιτική προστασία από φυσικές καταστροφές συνεχίζεται η δυνατότητα υπαγωγής τους, ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη συνέχιση της διαδικασίας νομιμοποίησης συνολικά των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, δηλαδή αυτά που έχουν μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις και χωρίς άδεια, που σταμάτησε το Νοέμβριο;» ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας απάντησε ως εξής:

-«Εξετάζουμε όλα τα θέματα, τα οποία έχουν τεθεί στο υπουργείο μας, σε γνώση μας. Από κοινού με τον Νίκο Ταγαρά, τον αρμόδιο υφυπουργό, ο οποίος κάνει σπουδαία δουλειά πάνω σε αυτό το κομμάτι το χωροταξικό και πολεοδομικό, εξετάζουμε το θέμα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που γίνονται και κάποια πράγματα που δεν γίνονται. Αυτά τα οποία γίνονται, το επόμενο διάστημα θα τα εξειδικεύσουμε και θα τα περάσουμε μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ουσιαστικά τροποποιώντας ένα πολύ καλό νόμο που έχει περάσει ο προκάτοχος μου ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μετά από δεκαετίες προσπάθησε και έβαλε μία σειρά στο τι μπορεί να γίνει, που μπορεί να γίνει και πώς μπορεί να γίνει στο χώρο, για να σταματήσει αυτή την κατάσταση που επικρατεί».

Ο κ Σκρέκας απαντώντας σε σχόλιο ότι «σπάνια ακούμε ο επόμενος υπουργός να λέει καλά λόγια τον προηγούμενο» αναφερόμενος στον πολεοδομικό νόμο 4759/2020 είπε χαρακτηριστικά ότι:

-«Ήταν μία θαρραλέα νομοθετική πρωτοβουλία, μία διαρθρωτική μεταρρύθμιση, που δεν είχε τολμήσει κανείς να την κάνει  μέχρι τώρα, ο Κωστής Χατζηδάκης το έκανε και πρέπει αυτό να του το πιστώσουμε».

Προτεραιότητα σε υπαγωγές του 4014/2011

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταγαρά εξετάζονται συνολικές λύσεις για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 όσον αφορά  τόσο  στην οριστική τακτοποίηση των ήδη δηλωμένων ακινήτων, όσο και τη δυνατότητα  δεύτερης ευκαιρίας να υποβάλλουν δηλώσεις χιλιάδες ιδιοκτήτες, που έχασαν τη προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου 2020, όταν έκλεισε η πλατφόρμα υπαγωγής, τηρώντας πάντα την «κόκκινη γραμμή» της 28ης Ιουλίου του 2011.

Σε προτεραιότητα εξετάζεται λύση για τις χιλιάδες δηλώσεις, που υποβλήθηκαν για  αυθαίρετα της κατηγορίας 5 στο νόμο 4014/2011, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Εξετάζεται αυτές οι δηλώσεις και για αυθαίρετα της κατηγορίας 5, οι οποίες μπορεί και να έχει ολοκληρωθεί η υπαγωγή τους,  να μπορούν να μεταφερθούν στον νόμο 4495/17, ώστε να διασφαλιστεί η συνταγματικότητα των ρυθμίσεων. Επίσης προτεραιότητα δίνεται για τη συνέχιση υπαγωγής αυθαιρέτων της κατηγορίας 5  σε ακίνητα του δημοσίου και των Δήμων. Αναμένεται επίσης πολλές περιπτώσεις αυθαιρέτων κύριας και εξοχικής κατοικίας να αντιμετωπιστούν με την πρόοδο των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων  και την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού από τους Δήμους.

Βεβαιώσεις μηχανικών

Στο μεταξύ με τροπολογία, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό και ψηφίστηκε στη Βουλή, όπως για τις μεταβιβάσεις ακινήτων  δίνεται δυνατότητα υπαγωγής αυθαιρέτων επίσης με βεβαιώσεις μηχανικών, με ημερομηνία αυτοψίας έως 31 Ιανουαρίου 2021, για το διάστημα από 1η Φεβρουαρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2021, για όλες τις κατηγορίες και περιπτώσεις αυθαιρέτων για τις οποίες μέχρι τώρα επιτρέπονται οι υπαγωγές. Δηλαδή για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων 1 έως 4 και τις εξαιρέσεις που έχουν θεσμοθετηθεί για αυθαίρετα της κατηγορίας 5, με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας