ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 2 γιγαβάτ ως το 2030 είναι ο στόχος των ρυθμίσεων του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου... ΥΠΕΝ: νομοσχέδιο για υπεράκτια αιολικά, στόχος 2 γιγαβάτ ως το 2030

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 2 γιγαβάτ ως το 2030 είναι ο στόχος των ρυθμίσεων του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκαλούμενο από το ΥΠΕΝ «ερανιστικό νομοσχέδιο», καθώς περιλαμβάνει πλήθος επί μέρους ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ενεργειακών, χωροταξικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών θεμάτων, σε δέκα συνολικά κεφάλαια και 97 άρθρα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Με το νομοσχέδιο ορίζεται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ, που έχει ως τώρα την αρμοδιότητα για τις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων) ως αρμόδιος φορέας για την εκπόνηση των τεχνικών μελετών για τον προσδιορισμό και την οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων (ΥΑΠ)  Με την τεχνική μελέτη  προτείνονται Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός αυτών, σύμφωνα με κριτήρια που διασφαλίζουν την τεχνική και οικονομική αυτοτέλεια, καθώς και τη βιωσιμότητα των Έργων ΥΑΠ που εγκαθίστανται εντός της.

Τα πάρκα θα αναπτυχθούν με διαγωνιστικές διαδικασίες, με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή ανά παραγόμενη μεγαβατώρα. Με το νομοσχέδιο τίθενται ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10ετή εμπειρία στην ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών ισχύος τουλάχιστον 100 μεγαβάτ ενώ θα πρέπει να έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών (αθροιστικά αν πρόκειται για Κοινοπραξία) τουλάχιστον 2 δισεκ. ευρώ. Εκτός από την τεχνική και οικονομική καταλληλότητα, η χορήγηση άδειας προϋποθέτει επίσης ότι δεν τίθενται θέματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια.

Το νομοσχέδιο ορίζει ακόμη ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διασύνδεσης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με το εθνικό σύστημα μεταφοράς. Το κόστος κατασκευής των έργων διασύνδεσης θα ανακτάται από τον ΑΔΜΗΕ μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας