ecopress
Με ξεχωριστές δηλώσεις τους, ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου είπε τι σχεδιάζει το ΥΠΕΝ, ώστε να δοθεί οριστική λύση για τα αυθαίρετα της κατηγορίας... ΥΠΕΝ- ΤΕΕ: τι λένε για αυθαίρετα κατηγορίας 5 και οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Με ξεχωριστές δηλώσεις τους, ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου είπε τι σχεδιάζει το ΥΠΕΝ, ώστε να δοθεί οριστική λύση για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός διατύπωσε βελτιωτικές προτάσεις για το πολεοδομικό νομοσχέδιο.

-«…Το ψάχνουμε. Θα έχουμε όμως σύντομα μία λύση και για αυτά.  Το θέμα είναι ότι η λύση θα πρέπει να είναι πρακτική και να μην προσκρούει στο Σύνταγμα» δήλωσε ο Δημήτρης Οικονόμου, αναφερόμενος στα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα κατηγορίας 5, τα οποία όπως σημείωσε «δεν μπορούν να κατεδαφιστούν».

Παράλληλα για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς  ο υφυπουργός ΠΕΝ είπε ότι «εγώ εκτιμώ, ότι μέσα στους επόμενους  3 με 4 μήνες θα έχουμε βρει μία λύση για μεγάλη πλειονότητα των οικοδομικών συνεταιρισμών, που θα περνάει από το ΣτΕ».

-«Θεσμοθετείται η τράπεζα γης, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται σ΄αυτή, τα ακίνητα κατηγορίας 5 των αυθαιρέτων» τόνισε ο Γιώργος Στασινός και ζήτησε ίδια αντιμετώπιση για τα ακίνητα του δημοσίου και την ιδιωτική περιουσία, επισημαίνοντας ότι «το ποσοστό των ακινήτων του δημοσίου που αυτή τη στιγμή, έχει αυθαίρετες κατασκευές, μπορεί να είναι πάνω από 80%.

Συγκεκριμένα σε ξεχωριστές συνεντεύξεις, που παραχώρησαν στον ραδιοσταθμό «Alpha 9,89»  και στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη, στην εκπομπή «τρίποντο στην οικονομία», ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με αφορμή το πολεοδομικό νομοσχέδιο, που συζητείται στη Βουλή δέχθηκαν σχετικά ερωτήματα για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, των οποίων σταμάτησε η υπαγωγή τους στην τακτοποίηση, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα ποια θα είναι η αντιμετώπιση τους από την πολιτεία.

Αυθαίρετα κατηγορίας 5 και κατεδαφίσεις

Προς τον Δημήτρη Οικονόμου τέθηκε το δημοσιογραφικό ερώτημα: «Τον Σεπτέμβριο σταματήσατε τις υπαγωγές της κατηγορίας 5. Να καταλάβουν και οι φίλοι, τα μεγάλα αυθαίρετα. Τώρα κάνετε βλέπω διορθωτικές κινήσεις για να μπορούν να τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα των τραπεζών, των Fund και των πλειστηριασμών.  Κι ακόμη και σε αυτά που έχουν υπέρβαση 50%. Καλώς το κάνετε. Τώρα όμως δεν ξέρω αν είναι ένα συγκλονιστικό μυστικό που κρατάτε τι θα κάνετε με τα 500 χιλιάδες ακίνητα της κατηγορίας 5, δηλωμένα και αδήλωτα 500 χιλιάδες. Λέτε ότι θα γκρεμίζετε τα σπίτια που είναι στον αιγιαλό. Πόσα θα γκρεμίζετε το χρόνο 100; Είναι ένα τεράστιο νούμερο που μένει πίσω. Μήπως να τους δώσετε κανένα κίνητρο να πληρώσουν με κάποιο τρόπο;»

Ο υφυπουργός ΠΕΝ απάντησε ως εξής:

-«Πρώτα – πρώτα δεν λέμε εμείς, ότι  μ΄ αυτό το νόμο θα γκρεμίζουμε στον αιγιαλό ή στα ρέματα κτλ. Αυτό το λέει η υφιστάμενη νομοθεσία. Δεν είναι κάτι που το φέρνουμε εμείς τώρα. Το θέμα είναι τι κάνουμε, εξακολουθούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια δηλαδή να διατηρούμε μία νομοθεσία που δεν εφαρμόζεται, ή θα κάνουμε κάτι; Εγώ έτσι το καταλαβαίνω. Αυτό που θα κάνουμε είναι το εξής λοιπόν. Αρχίζουν οι κατεδαφίσεις, προφανώς δεν μπορούν να κατεδαφιστούν 150 χιλιάδες κτίσματα, η 100 χιλιάδες ή 80 χιλιάδες. Αυτό είναι αδύνατο. Αυτή τη στιγμή γίνανε, και γίνανε σε μεγάλο βαθμό και με την ανοχή της  πολιτείας,  δεν μπορείς  να τα κατεδαφίσεις για εκατοντάδες λόγους.

Αυτό που θα κάνουμε όμως, είναι, τα επικίνδυνα αυθαίρετα, πιο επικίνδυνη περίπτωση είναι αυτά που είναι σε ρέματα, θυμηθείτε, η Μάνδρα, τη Χαλκιδική ή την Καρδίτσα και σκεφτείτε ότι με την κλιματική αλλαγή θα έχουμε όλο και περισσότερες πλημμύρες, αυτά είναι επικίνδυνα λοιπόν, όχι μόνο για απώλεια περιουσίας αλλά και ζωών. Αυτά, αρχίζουν να γκρεμίζονται.  Άρχισε το υπουργείο ήδη και οι Δήμοι. Προχθές γκρεμίστηκαν στο ρέμα  Πικροδάφνης. Πριν από ένα μήνα περίπου, γκρεμίσαμε στη Μάνδρα.  Στο Μάτι, θα κατεδαφιστούν 150 αυθαίρετα μέσα στα ρέματα.  Θα γίνουν σημαντικές κατεδαφίσεις, εκεί που πραγματικά η διατήρηση αυτών των αυθαιρέτων, είναι αντικοινωνικό. Θα έχει συνέπειες εξαιρετικά δυσάρεστες για την ευρύτερη κοινωνία.

Στον αιγιαλό επίσης, προφανώς θα  υπάρχουν κατεδαφίσεις. Στα δάση, θα υπάρχουν κατεδαφίσεις. Από εκεί και πέρα, όμως παραμένει το ερώτημα, τι θα κάνουμε μ΄αυτά που δεν θα κατεδαφιστούν γιατί δεν μπορούμε να τα κατεδαφίσουμε όλα. Αυτό μπορώ να σας πω, ότι το ψάχνουμε. Θα έχουμε όμως σύντομα μία λύση και για αυτά.  Το θέμα είναι ότι η λύση θα πρέπει να είναι πρακτική και να μην προσκρούει στο Σύνταγμα».

Οικοδομικοί συνεταιρισμοί

Ο κ. Οικονόμου δέχθηκε επίσης το δημοσιογραφικό ερώτημα: «Δεν δίνετε μεταφορά συντελεστή δόμησης στους Οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ιδίως σ΄αυτούς που είναι πριν από το 1975 που άλλαξε το Σύνταγμα, γιατί προστάτευσε τις δασικές εκτάσεις. Αυτοί έχουν δικαιωθεί σε ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα τους αποζημιώσετε με λεφτά; Αποκλείεται δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά σήμερα. Τι θα κάνετε;» και απάντησε ως εξής:

-«Το θέμα είναι αρκετό σοβαρό και κοιτάξτε πως τίθεται. Έχουν δικαιωθεί, με την έννοια ότι πρέπει να πάρουν αποζημίωση. Κάποια αποζημίωση. Δεν έχουν δικαιωθεί με την έννοια ότι πρέπει να μπορούν να χτίζουν εκεί, σε δασικές εκτάσεις. Άρα, αυτό που λέμε ότι έχουν δικαιωθεί είναι μία σχετική έννοια. Δηλαδή, το να πούμε ότι αυτοί θα μπορούν να κτίζουν, προσκρούει στο Σύνταγμα ευθέως.

Τι κάνουμε λοιπόν: Επειδή σήμερα αυτό εξακολουθεί να προσκρούει στο Σύνταγμα, και να έρχεται σε αντίθεση με τη νομολογία, ψάχνουμε να βρούμε μία λύση. Εγώ εκτιμώ, ότι μέσα στους επόμενους  3 με 4 μήνες θα έχουμε βρει μία λύση για μεγάλη πλειονότητα των οικοδομικών συνεταιρισμών, που θα περνάει από το ΣτΕ και επομένως θα μπορούν οι  ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν σε μία δημιουργία τέτοιων οικισμών, σ΄ αυτούς τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Δηλαδή, δεν το βάλαμε τώρα, γιατί ακόμη δεν έχουμε βρει μία συνταγματικά ανεκτή λύση. Θα ήταν σαν να τους κοροϊδεύουμε».

Αυθαίρετα και τράπεζα γης

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις με το πολεοδομικό νομοσχέδιο και τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στη συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του «Alpha 9,89» επισήμανε ότι:

«Θεσμοθετείται η  τράπεζα γης, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται σ΄αυτή, τα ακίνητα κατηγορίας 5 των αυθαιρέτων. Δηλαδή τα μεγάλα αυθαίρετα για τα οποία προβλέπονταν στο νόμο 4178 ότι θα αγοράσουν συντελεστή, έτσι ώστε να μην τακτοποιούνται για 30 χρόνια, αλλά επ΄ αόριστον . Και προέβλεπαν ότι μέσω της τράπεζας γης θα αγοράσουν συντελεστή. Όταν δεν περιλαμβάνονται αυτά τα ακίνητα, στα ακίνητα υποδοχής συντελεστή, σημαίνει, ότι μετά από 30 χρόνια, περίπου 300 χιλιάδες ακίνητα που είναι στην κατηγορία 5 θα είναι δηλωμένα και αυθαίρετα που όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν θα κατεδαφιστούν, αλλά ανάμεσά τους είναι εμπορικά κτίρια, είναι ξενοδοχεία. Δηλαδή, αυτά δεν θα μπορούν να λειτουργούν κιόλας, δεν θα μπορούν να βγάλουν άδεια λειτουργίας. Άρα δεν μπορεί όταν ψηφίζεται η ψηφιακή τράπεζα γης να μείνουν κι αυτά τα ακίνητα, στα ακίνητα  υποδοχής συντελεστή.  Λέω κάποια παραδείγματα, που μπορεί η κυβέρνηση να τα βελτιώσει».

Αυθαίρετα πάνω από 80% τα κτίρια του δημοσίου

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ σχολίασε επίσης το γεγονός ότι με τις ρυθμίσεις του πολεοδομικού νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα συνέχισης υπαγωγής αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 του δημοσίου, ενώ αυτό δεν ισχύει για πολλά ιδιωτικά ακίνητα επισημαίνοντας ότι:

-«Καταρχήν το Δημόσιο θα πρέπει να μπει στη διαδικασία, δεν  μπορεί να απαιτεί από τον πολίτη σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να δηλώσει τα δικά του και το δημόσιο αυτά που έχει στην ιδιοκτησία του να μην το κάνει. Ξέρετε το ποσοστό των ακινήτων του δημοσίου που αυτή τη στιγμή, έχει αυθαίρετες κατασκευές, μπορεί να είναι πάνω από 80%. Αυτό σημαίνει ότι καμία υπηρεσία δεν ασχολείται και κανένας φορέας του δημοσίου, να τακτοποιήσει τα δικά του. Επομένως αν υπάρχει ελαστικότητα για το δημόσιο, θα πρέπει να υπάρχει και μικρή ελαστικότητα να υπάρχει και για τους πολίτες.  Το λέω έτσι λίγο απλά για να το κατανοούμε. Πρέπει να κρατάμε το ίδιο μέτρο, και για το δημόσιο και για τους πολίτες. Άρα ή πρέπει να γίνει λίγο πιο συνεπές το δημόσιο, ή θα πρέπει να είμαστε  λίγο πιο ελαστικοί για τους πολίτες. Στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την παλιά κατηγορία 5, ενδεχομένως θα πρέπει να προστεθούν και κάποιες περιπτώσεις μικρών παραβάσεων, που υπήρχαν στην κατηγορία 5 που τώρα δεν περιλαμβάνονται».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας