ΥΠΕΝ: τελεσίγραφο για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες – όλες οι εξελίξεις
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 25 Μαΐου 2022 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κλείνει τον κύκλο της υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, ενώ βρίσκεται μεταξύ αντίρροπων πιέσεων: από τη μία πλευρά βουλευτών, επιστημονικών συλλόγων φορέων ιδιοκτητών και αγροτών, που ζητούν παράταση της σχετικής προθεσμίας, η οποία λήγει για όλη τη χώρα στις 31 Μαΐου 2022 και από την άλλη πλευρά πιεστικών προθεσμιών, που θέτουν οι θεσμοί για τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την ενισχυμένη εποπτεία.
-«Όχι. Δεν θα δώσουμε άλλη παράταση. Η τελευταία που δώσαμε ήταν για να εξισώσουμε τους χρόνους της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή καταληκτική προθεσμία για όλους είναι η 31η Μαΐου 2022».
Τη δήλωση αυτή έκανε ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς στην Ολομέλεια της Βουλής, υπογραμμίζοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι πέραν της ολιγοήμερης παράτασης, που ψηφίστηκε για την Κρήτη, ορίζοντας την 31η Μαΐου 2022 ημέρα Τρίτη (άρθρο 49 Ν. 4933/2022 ΦΕΚ/Α/99), δείτε εδώ στο ecopress. όπως και για όλη την Ελλάδα ως καταληκτική προθεσμία για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες δεν θα δοθεί νέα παράταση.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο ΥΠΕΝ
Στο μεταξύ αρμόδια πηγή από το ΥΠΕΝ, σε συνομιλία με το ecopress, το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022, αποκλείει αυτή τη φορά να επαναληφθεί το σύνηθες σε πολλές περιπτώσεις φαινόμενο, την ύστατη ώρα να εγκριθεί νέα παράταση, κατόπιν κοινοβουλευτικών και κοινωνικών πιέσεων, με πολιτική απόφαση άνωθεν, παρά τις αντίθετες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις του υπουργείου.
Η ίδια πηγή , αναφέρει ότι αυτό το περιθώριο εξαντλήθηκε, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο, όσο και στις συνεννοήσεις με τους θεσμούς, με την προηγούμενη τρίτη κατά σειρά παράταση, που δόθηκε για τους δασικούς χάρτες. Προσθέτει μάλιστα η αρμόδια πηγή του ΥΠΕΝ, ότι ενόψει της καταληκτικής προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2022, το υπουργείο λαμβάνει άμεσα μέτρα, και ετοιμάζεται σχετική εγκύκλιος, ώστε να απλοποιηθεί περισσότερο η διαδικασία υποβολής των ενστάσεων, χωρίς όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, τοπογραφικό συντεταγμένων, χάρτες φωτοερμηνείας κλπ, αλλά με απλή αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά: «σε λίγα λεπτά της ώρας, ακόμη και από μη ειδικό».
Η πίεση της ενισχυμένης εποπτείας
Σημειώνεται ότι η χώρα μας, με βάση την πιο πρόσφατη, 14η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών δεν έχει ακόμη εκπληρώσει στο σύνολό τους τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε από τον Ιούνιο του 2018 και αφορούν, μεταξύ άλλων, την κύρωση των δασικών χαρτών και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έως το φθινόπωρο, ώστε εφόσον το Eurogroup του Ιουνίου ανάψει το «πράσινο φως», να πετύχει η Ελλάδα το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο του 2022. Αυτό αν γίνει σημαίνει ότι η Ελλάδα θα περάσει στο καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, όπου εντάχθηκαν όλες οι χώρες οι οποίες μπήκαν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία), έως ότου εξοφλήσει το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έλαβε, περίπου το 2059. Αντί για έλεγχο ανά τρίμηνο, η μεταπρογραμματική παρακολούθηση προβλέπει έλεγχο ανά εξάμηνο και γενικότερα είναι πιο χαλαρή. Γι΄ αυτό θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο 2022 όλες οι δεσμεύσεις, μεταξύ αυτών η πρόοδος του κτηματολογίου και η κύρωση των δασικών χαρτών στο 90% της επικράτειας, που έχει αναλάβει η Ελλάδα, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019.
Εντείνονται οι πιέσεις
Στο μεταξύ διευρύνεται το μέτωπο των αντιδράσεων και εντείνονται οι πιέσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως στην Κρήτη, για να δοθεί νέα παράταση για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες. Φορείς της Κρήτης, που έχουν συστήσει συντονιστική επιτροπή και συναντήθηκαν στο Ρέθυμνο, ζητούν να δοθεί νέα παράταση ενώ προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.
Ελληνική Δασολογική Εταιρία
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας Ιωάννης Σπανός, δηλώνει στο ecopress ότι είναι αναγκαίο να δοθεί παράταση έξι μηνών, τονίζοντας ότι διαφορετικά το εγχείρημα της αναμόρφωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αποτυχία. Ο κ Σπανός, αναφέρει ότι οι δασικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα είναι απογυμνωμένες από προσωπικό, δεν έχουν γίνει ακόμη οι αναγκαίες και αποφασισμένες προσλήψεις 300 δασολόγων και 200 δασοπόνων, δεν έχουν συσταθεί οι απαιτούμενες επιτροπές εξέτασης των ενστάσεων καθώς επίσης ότι οι δασικές υπηρεσίες βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο μεταφοράς τους από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στη νέα γενική γραμματεία Δασών του ΥΠΕΝ, πράγμα που αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο ίδιος υπογραμμίζει παράλληλα ότι από την επικοινωνία που διατηρεί με όλες τις δασικές υπηρεσίες της χώρας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ανταποκριθούν σωστά στις προβλεπόμενες διαδικασίες για να διασφαλίσουν τα δικαίωματα τους, στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας, στο τέλος Μαΐου 2022.
Νομοθετικές ρυθμίσεις
Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, αφού ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση, υπογράμμισε ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που έχουν ήδη γίνει για την εξαιρεση εκτάσεων με ασπάλαθους από τη δασική νομοθεσία, την υποχώρηση του δημοσίου από εκτάσεις για τις οποίες δεν έχει αποδεδειγμένα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, τη ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς και τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται για τις εκχερσωμένες εκτάσεις καλύπτεται η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτησιών, και απομένει ποσοστό περίπου 20% των ιδιοκτησιών, που αφορούν σε ειδικές περιπτώσεις, για τις οποίες πρέπει να υποβληθούν ενστάσεις.
Οι παλιές ενστάσεις
Ο κ Αμυράς ανακοίνωσε επίσης στη Βουλή ότι από τις παλαιές 174.000 εκκρεμείς από το 2017 ενστάσεις στους δασικούς χάρτες έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα περί τις 50.000 ενστάσεις, έχουν συγκροτηθεί 120 με 130 επιτροπές από νομικό, μηχανικό και δασολόγο για εξέταση των ενστάσεων και ανά περιοχές τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών, που αποφαίνονται για δασικά και ιδιοκτησιακά θέματα, σημειώνοντας ότι το υπουργείο εξετάζει τη σύσταση περισσότερων επιτροπών και συμβουλίων για την αντιμετώπιση των θεμάτων.
-«Δυστυχώς η Ελλάδα έφτασε να είναι η τελευταία Χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν διαθέτει δασικούς χάρτες και δασολόγιο αυτό στο παρελθόν. Τώρα πια είμαστε πάρα πολύ κοντά να αποκτήσει επιτέλους η χώρα δασικούς χάρτες κυρωμένους, έγκυρους, σωστούς ολοκληρωμένους, έτσι ώστε να ξέρουμε και πού βρίσκεται το δάσος για να το προστατέψουμε και που δεν υπάρχει δάσος για να αναπτύξουν οι πολίτες την οικονομική τους δραστηριότητα και όποια άλλη σύμφωνα με το νόμο επιθυμούν» είπε ο υφυπουργός.
Επιβεβλημένη η παράταση
Ο κ. Κεγκέρογλου απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών και οι Επιτροπές Αντιρρήσεων, υπάρχει πλήθος λαθών και σφαλμάτων που εντοπίζονται σε πάρα πολλές περιοχές, κ.α. Στην συνέχεια, ο Βουλευτής ζήτησε: την παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, τουλάχιστον για τρεις μήνες, την συγκρότηση των συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών και των Επιτροπών Αντιρρήσεων, κ.α.
Δείτε στο βίντεο που δημοσιοποίησε ο κ Κεγκέρογλου, τη συζήτηση στη Βουλή και τι είπε ο υφυπουργός ΠΕΝ κ. Αμυράς για τους δασικούς χάρτες και την παράταση.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: επίσημη ανακοίνωση παράτασης αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες
- Δασικοί Χάρτες: από την Κρήτη, στην τελική ευθεία οι ενστάσεις σε όλη τη χώρα
- ΓΕΩΤΕΕ: ικανοποίηση για την παράταση αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες
- Δασικοί Χάρτες: τι λένε από το ΥΠΕΝ για την παράταση αντιρρήσεων
- Δασικοί χάρτες: ανακοινώθηκε μικρή παράταση για τις αντιρρήσεις
- Σίριαλ παρατάσεων: από τους δασικούς χάρτες στην ταυτότητα κτιρίου