ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ «Το νέο δημαρχείο του Αλίμου, με προέγκριση της ΥΔΟΜ Αλίμου, έχει σχεδιαστεί με χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ΝΟΚ, που κρίθηκαν... Τι βγάζει η διαβούλευση του ΥΠΕΝ για τις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ

Του Αργύρη Δεμερτζή/

«Το νέο δημαρχείο του Αλίμου, με προέγκριση της ΥΔΟΜ Αλίμου, έχει σχεδιαστεί με χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ΝΟΚ, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ» αναφέρει το σχόλιο, που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη θετική βαθμολογία  στην πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης του ΥΠΕΝ ενώ την μεγαλύτερη αρνητική βαθμολογία συγκεντρώνει σχόλιο που λέει: «ευτυχώς, που το ΣτΕ έλαβε σωστή απόφαση και κάποιοι δήμαρχοι ενδιαφέρθηκαν για να σώσουν τις περιοχές τους από τα κοράκια».

Aρένα αναμέτρησης απόψεων υπέρ και κατά των κινήτρων του ΝΟΚ

Σε αρένα αναμέτρησης απόψεων υπέρ και κατά των κινήτρων του ΝΟΚ, όπως ήταν αναμενόμενο μετατράπηκε η πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης, που άνοιξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλώντας τους ενδιαφερόμενους πολίτες να καταθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους «για την καταγραφή περιπτώσεων και ζητημάτων που ανακύπτουν μετά την ανακοίνωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 11 Δεκεμβρίου 2024, σχετικά με διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ)». Και αυτό αποτυπώνεται στην ίδια την πλατφόρμα του ΥΠΕΝ, καθώς ενσωματώθηκε εφαρμογή βαθμολόγησης των σχολίων, η οποία προκύπτει από τις θετικές («συμφωνώ») και αρνητικές («διαφωνώ») γνώμες, που δόθηκε η ευχέρεια σε όλους τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση, να καταθέτουν για κάθε σχόλιο.

Κυριαρχούν οι επώνυμες και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις 

Η διαβούλευσης ορίστηκε για το διάστημα 16 έως 31  Δεκεμβρίου 2024, ωστόσο η πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή και συνεχίζεται η κατάθεση σχολίων, τα οποία πλησιάζουν το συνολικό αριθμό των 300.

Η γενική εικόνα είναι ότι στη διαβούλευση πήραν μέρος ως επί το πλείστον ενδιαφερόμενοι και ειδικοί στα θέματα του ΝΟΚ και του δομημένου περιβάλλοντος (μηχανικοί, κατασκευαστές, νομικοί), όπως φαίνεται από την ανάπτυξη και τεκμηρίωση των παρεμβάσεων, ακόμη εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και κατοίκων αλλά και απλοί πολίτες  που κατέθεσαν τις περιπέτειες τους στα γρανάζια του ΝΟΚ.

Είναι περίπου μοιρασμένα τα σχόλια που κατατίθενται επωνύμως, με αυτά που διατηρούν την ανωνυμία των σχολιαστών με αρχικά γράμματα και περιγραφικές ή αόριστες αναφορές της ιδιότητας ή του ονόματος τους. Δεν λείπουν και σχόλια με έντονες αναφορές και καταγγελίες, όλες όμως οι παρεμβάσεις στη δημόσια διαβούλευση της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ φαίνεται να τηρούν το πλαίσιο της υπεύθυνης έκφρασης δημόσιας θέσης και γνώμης.

Πως θα αξιοποιήσει το υπουργείο τα αποτελέσματα της διαβούλευσης  

Αναμένεται από το υπουργείο ΠΕΝ να ανακοινώσει τη δική του επίσημη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης, ποιες περιπτώσεις από το πλήθος που καταγράφηκαν και πως θα τις αντιμετωπίσει, μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ που αναμένεται εντός Ιανουαρίου, με τη  νέα νομοθετική πρωτοβουλία που έχει δημιουργήσει εξουσιοδοτική διάταξη να αναλάβει το υπουργείο έως το τέλος Φεβρουαρίου για τις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ.

Τα δύο καυτά σχόλια στο ζενίθ και ναδίρ της βαθμολογίας στη διαβούλευση 

Στο μεταξύ με δημοσιογραφική αξιολόγηση και βάση των αποτελεσμάτων που δίνει σε ανοιχτή θέα η εφαρμογή βαθμολόγησης των σχολίων της διαβούλευσης στην πλατφόρμα του ΥΠΕΝ, προκύπτουν τα ακόλουθα βασικά αποτελέσματα:

Κορυφαίο σχόλιο με τη μεγαλύτερη θετική βαθμολογία (79, + 82-3) αναδεικνύεται αυτο, που γράφει ότι:

-«Το νέο δημαρχείο του Αλίμου στην οδό Θουκυδίδου 73 με προέγκριση 589510/ 2023 της ΥΔΟΜ Αλίμου, έχει σχεδιαστεί με χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ΝΟΚ που κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το ΣΤΕ. Έχει γίνει χρήση άρθρου 15  προσαύξηση ύψους  με μείωση κάλυψης , χρήση του άρθρου 25 δλδ προσαύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 5% , φυτεμένα δώματα και εξώστες με πάχος 40 εκ και κοπή 48 δέντρων ενώ σε αντικατάσταση φυτεύονται 22 νέα  σε πάχος πλάκας 40εκ. Η οικοδομική άδεια είναι νόμιμη ?»

Κορυφαίο σχόλιο με τη μεγαλύτερη αρνητική βαθμολογία ( -67, +10, -77) είναι αυτό που γράφει ότι:

-«Όλοι οι ιδιοκτήτες και αγοραστές, θα πληρώσετε την λαιμαργία και ασυδοσία των κατασκευαστών, που θέλουν να κάνουν και τα προάστια της Αθήνας, σαν τα μούτρα τους. Να κάνουν παραβάσεις και αυθαιρεσίες και στο τέλος να πληρώνουν οι αγοραστές για να τα νομιμοποιήσουν, όπως έκαναν στο παρελθόν μεταφορές συντελεστών από τα χωριά και δημιούργησαν τέρατα. Ας σταματήσουν τα λαδώματα και τις επιρροές στις κυβερνήσεις για να αισχροκερδούν. Ευτυχώς, που το ΣτΕ έλαβε σωστή απόφαση και κάποιοι δήμαρχοι ενδιαφέρθηκε για να σώσουν τις περιοχές τους από τα κοράκια».

Τα σχόλια με τη μεγαλύτερη απήχηση και οι προτάσεις της διαβούλευσης

Στα σχόλια με τη μεγαλύτερη θετική βαθμολογία περιλαμβάνονται ακόμη αυτά που γράφουν σχετικά με τα ακόλουθα:

Αντισυνταγματικές οι νόμιμως εκδοθείσες άδειες και συνταγματική η νομιμοποίηση αυθαιρέτων:

Το σχόλιο γράφει: «Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο σε ένα ευνομούμενο κράτος ακόμα και να συζητάμε ότι νομίμως εκδοθείσες οικ. άδειες ή νόμιμες διαδικασίες για την έκδοση αυτών και επενδυτικά πλάνα, να πάνε στράφι σε ένα μεσημέρι από ένα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (!!!), το οποίο ανακοινώνει μια τόσο σημαντική αλλαγή οικοδομικών κανονισμών, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ! Για ποιο ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον και για ποια εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς το κράτος μιλάμε; Ζούμε στη χώρα που κρίνεται ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΝΟΜΙΜΩΣ ΕΚΔΟΘΕΙΣΑ ΟΙΚ. ΑΔΕΙΑ και ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ!!! Η κυβέρνηση πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσει αυτή την κατάφωρη αδικία, ορίζοντας μεταβατική περίοδο και επιτέλους να υπάρξει η αλλαγή του ΝΟΚ, που συζητιέται δεκαετίες τώρα, και η οποία θα συσχετίζει την οικοδομησιμότητα με βάση το τρίπτυχο ΚΑΛΥΨΗ-ΟΓΚΟΣ-ΥΨΟΣ! Υ.Γ. Οι ισχυρισμοί που διαβάζω από κάποιους ότι πχ έχουν τριώροφο στην Κηφησιά και γιατί να πάει δίπλα τους κάποιος και να κάνει πενταόροφο είναι τουλάχιστον αστείοι! Λες και όταν άρχιζαν να χτίζονται τα τριώροφα δεν υπήρχαν κάποιοι από δίπλα που είχαν ισόγεια! Ας μέναμε στα ισόγεια τότε να μην κόβεται η “θέα” και ο “αέρας” κανενός, και θα σας έλεγα πόσα δέντρα θα είχαν κοπεί ως τώρα…» (βαθμολογία 69, + 88, -19)

Μεταβατική περίοδος και ποιες περιπτώσεις πρέπει να καλυφθούν:

Το σχόλιο γράφει:  «Είναι δυνατόν με μια ανακοίνωση, ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ, να καταργούνται, να ακυρώνονται, να κρίνονται αντισυνταγματικές πολεοδομικές διατάξεις βάσει των οποίων ΝΟΜΙΜΩΣ εκδίδονται οικοδομικές άδειες εδώ και 12 χρόνια με το ΝΟΚ ; Για παράδειγμα, τα πατάρια έχουν δεκαετίες που δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης. Τώρα το αποφασίσαμε να κριθεί αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στο ΣΔ;
Ακόμα και να αποδεχτούμε ότι ΤΩΡΑ κρίθηκε κάτι τέτοιο, τι μέριμνα θα υπάρξει για όλους τους επαγγελματίες και επενδυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει επενδύσεις και έργα; Δε μιλάω μόνο για «αποδεδειγμένη έναρξη οικοδομικών εργασιών» που ανέφερε η ανακοίνωση (ότι μπορεί αυτό να σημαίνει), αλλά πχ ακίνητα στα οποία έχει ήδη υπογραφεί εργολαβικό με τους όρους που ισχύουν εδώ και χρόνια και βάσει των οποίων έγιναν όλες οι συμφωνίες και όλες οι επαγγελματικές κινήσεις/επιλογές. Τι θα γίνει με εμάς τους μελετητές μηχανικούς που έχουμε ήδη εκπονήσει μελέτες βάσει των ισχύοντων μέχρι τώρα διατάξεων; Είτε έχουμε προλάβει να εκδώσουμε την οικοδομική άδεια, είτε όχι, οι μελέτες έχουν εκπονηθεί!!! Ποιος θα αναλάβει το κόστος της επανάληψης μελέτης; Ποιος θα αναλάβει την οικονομική ζημία των εργολάβων με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ή ακόμα χειρότερα με τα προσύμφωνα πώλησης των νέων διαμερισμάτων που έχουν ολοκληρωθεί;
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ, προκειμένου να μη δημιουργηθεί τεράστια ζημία σε όλους τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού τομέα! Να εκδοθούν κανονικά, με τις διατάξεις που μελετήθηκαν, όλες οι περιπτώσεις που έχουν ήδη μελετηθεί όπως πχ ακίνητα στα οποία έχει υπογραφεί εργολαβικό (που σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική μελέτη) ή ακίνητα στα οποία έχει εκδοθεί βεβαίωση όρων δόμησης ή προέγκριση (προαπαιτούμενο βήμα για έκδοση άδειας ή ακίνητα με μελέτες σε διαδικασία έγκρισης λοιπών απαραίτητων φορέων (πχ Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Βεβαίωση Υψομέτρου). Υπάρχουν περιπτώσεις με μελέτες σε διαδικασία έγκρισης αρμόδιου φορέα που απαιτείται πριν την έκδοση της άδειας, όπως πχ Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Ο χρόνος έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας δεν εξαρτάται μόνο από το χρόνο εκπόνησης των μελετών αλλά και από το χρόνο που απαιτείται για τη λήψη λοιπών απαραίτητων εγκρίσεων (πριν την έκδοση της άδειας), πχ Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Βεβαίωση Υψομέτρου κλπ. Οι καθυστερήσεις οφείλονται πολλές φορές στους χρόνους των Υπηρεσιών και των αρμόδιων τμημάτων. Επομένως, υπάρχουν περιπτώσεις με ολοκληρωμένες μελέτες, οι οποίες δεν έχουν προλάβει να ξεκινήσουν τις οικοδομικές εργασίες αφού δεν έχουν προλάβει να εκδώσουν την οικοδομική άδεια, λόγω καθυστερήσεων που δεν αποτελεί υπαιτιότητα των μελετητών, των εργολάβων, των οικοπεδούχων, των επενδυτών κλπ. Τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Είναι παράλογο να μην υπάρξει μέριμνα για τέτοιες περιπτώσεις και να οριστεί ένα μέτρο οριζόντιο, για όλες τις περιπτώσεις που θα ορίζεται μόνο από μια ημερομηνία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ:

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ή ΑΙΤΗΣΕΙΣ ή ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ (πχ Σ.Α.)

ΗΔΗ ΕΚΔΟΘΕΙΣΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΡΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ Ή ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ή ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ

ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΑΝ ΟΤΑΝ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ, ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ!» (βαθμολογία  52, +72, -21)

Κρίσιμα μεγέθη είναι η κάλυψη το επιτρεπόμενο ύψος και τελικά το ιδεατό στερεό:

Το σχόλιο γράφει:  «Θεωρώ πέραν οποιασδήποτε λογικής τον χαρακτηρισμό μία επιφάνειας ,όπως θέλετε πείτε την, η οποία προσμετράται στον επιτρεπόμενο συντελεστή όγκου , βρίσκεται εντός ιδεατού στερεού και μέσα στο επιτρεπόμενο ύψος , αντισυνταγματική επειδή υπερβαίνει τον συντελεστή δόμησης. Λάθος διαχρονικό που πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει με όλα αυτά τα νομοθετήματα, όχι σοφίτα, όχι πατάρι, όχι κλιμακοστάσιο ΑΜΕΑ πιο παλιά ημιυπαίθριοι-δωμάτια κλπ που εν τέλει δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να προσπαθούν να ξεγελάσουν τον συντελεστή δόμησης ο οποίος καμία απολύτως χρησιμότητα δεν έχει. Κρίσιμα μεγέθη είναι η Κάλυψη το επιτρεπόμενο ύψος και τελικά το ΙΔΕΑΤΟ ΣΤΕΡΕΟ. Ρωτώ λοιπόν τους Δικαστές μας δηλαδή εάν σε ένα κτίριο στον τελευταίο όροφο που έχω εσωτερικό εξώστη (πατάρι), αφαιρέσω το πατάρι και αφήσω τον τελευταίο όροφο ψηλό (5,50μ) δηλαδή ΝΟΜΙΜΟ χωρίς πατάρι μέσα στο ύψος στον όγκο όλα σούπερ!!! τι έγινε είμαστε συνταγματικά σωστοί ;;; Μα καλά το ίδιο κτίριο δεν θα βλέπουν οι γείτονες ή μήπως όχι……….»  (βαθμολογία 52, + 62, -10)

Να προστατευτούν όλοι που αποδεδειγμένα ήταν σε διαδικασία έκδοσης ή είχαν εκδώσει νόμιμες άδειες:

Το σχόλιο γράφει:  «Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να προστατέψει όλο τον κόσμο που αποδεδειγμένα ήταν σε διαδικασία έκδοσης ή είχαν εκδώσει νόμιμες άδειες, εφόσον θέλουμε να θεωρούμε ότι ζούμε σε ένα κράτος δικαίου. Όποιος είχε πραγματοποιήσει μελέτες, οι οποίες κοστίζουν χρήματα και χρόνο είχε εκδώσει βεβαίωση όρων δόμησης, είχε περάσει από διενέργεια δοκιμαστικών τομών πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση με κάποιον που πρόλαβε να εκδώσει άδεια. Σε κάθε άλλη περίπτωση μιλάμε για ειδική μεταχείριση και ένα δίκαιο του όποιος προλάβει ασχέτως με τον κόπο και τα έξοδα που έχει πραγματοποιήσει ο κόσμος καθόλα ΝΟΜΙΜΑ» (Βαθμολογία 50, + 55, -5)

Δημιουργείται νέα γενιά αυθαιρέτων και καταστρέφονται νόμιμοι πολίτες: 

Ακολουθούν στην κατάταξη σχόλια, που μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι: «Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που η κατασκευή παταριού θα πρέπει να προσμετράται στον Σ.Δ.;  … Τα κτίρια θα κτίζονται πάλι με τον μέγιστο επιτρεπόμενο όγκο (ίδιο αποτύπωμα στο περιβάλλον) & θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων κατασκευάζοντας μεταλλικά πατάρια μετά την ηλεκτροδότηση .Ανθρακας ο θησαυρός των πανηγυρισμών του δημάρχου» (βαθμολογία 48 , +56, -8).  Άλλο σχόλιο πολίτη που ζητά μεταβατική περίοδο προσαρμογής σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:  «Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναδεικνύει την κραυγαλέα αδικία που προκαλεί η έλλειψη μεταβατικής περιόδου και η ασυνέπεια της διοίκησης. Δεν σας αρέσει ο 12χρονος νόμος σας ? Μην με καταστρέφετε εμένα επειδή τον εφάρμοσα, λες και είχα επιλογή !!» (βαθμολογία 47, +55, -8)  

Η παρέμβαση νομικού για τη δημιουργία και λειτουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου:

Το σχόλιο γράφει:  «Είμαι 73 ετών και ασχολούμαι 48 χρόνια, ως δικηγόρος, με πολεοδομικά θέματα. Η πρώτη απάντηση που δίνω σε μελλοντικούς επενδυτές είναι ότι δεν γνωρίζουν τί θα τους ξημερώσει, αφού δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, συνέπεια της έλλειψης Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το ισχύον νομικό και πολεοδομικό ή επενδυτικό καθεστώς που ισχύει κατά το χρόνο που καταρτίζεται το επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να ανατραπεί σε οποιοδήποτε στάδιο της επένδυσης. Η μοναδική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι στην προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος, να θεσμοθετηθεί η δημιουργία και λειτουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου, με αποκλειστική αρμοδιότητα, εντός της τασσομένης αποκλειστικής προθεσμίας 2, 3 ή 4 μηνών από την ψήφιση του νόμου, τον έλεγχο της συνταγματικότητάς του, κατόπιν αιτήσεως οποιουδήποτε πολίτη ή συλλογικότητας. Είναι προφανές ότι θα αντιδράσουν και τα 3 ανώτατα δικαστήρια της Χώρας, διότι θα τους αφαιρεθεί η σχετική αρμοδιότητα. (βαθμολογία 46, +57, -11)

Γιατί το ΣτΕ πρέπει να βγάλει το γρηγορότερο την απόφαση του και τι θα επακολουθήσει:

Το σχόλιο γράφει: «Θερμή παράκληση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας όπως  επισπευσθεί η καθαρογραφή της απόφασης:

Κάποιοι επενδυτές περιμένουν την παραπάνω απόφαση, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα επενδύσουν τα κεφάλαια τους στην χώρα μας ή εάν θα προσφύγουν σε πιο ασφαλή επενδυτικά μέρη.

Κάποιοι από εμάς περιμένουμε την απόφαση  προκειμένου να ασκήσουμε αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου (Η νομική βάση των αγωγών θα είναι ακριβώς η ίδια με αυτή του ΣτΕ: αρχή της ασφάλειας δικαίου, της προβλεψιμότητας, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικούμενων, το δημόσιο συμφέρον).

Κάποιοι περιμένουν την απόφαση προκειμένου να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού.

Κάποιοι περιμένουν την  απόφαση για να λάβουν την απόλυση και να πάνε κατευθείαν Ταμείο Ανεργίας.

Κάποιοι περιμένουν την απόφαση προκειμένου να καταθέσουν αίτηση για πτώχευση.

Κάποιοι οικοπεδούχοι περιμένουν την απόφαση για να καταθέσουν αγωγές κατά των εργολάβων.

Κάποιοι εργολάβοι περιμένουν την απόφαση για να καταθέσουν αγωγές κατά των οικοπεδούχων.

Κάποιες Τράπεζες περιμένουν την απόφαση για να ακυρώσουν προεγκρίσεις δανείων.

Κάποιοι επενδυτές περιμένουν την απόφαση για να τροποποιήσουν  επενδυτικά πλάνα.

Κάποιοι αγοραστές που έχουν μεταγράψει συμβόλαια περιμένουν την απόφαση για να τα ακυρώσουν και να προχωρήσουν σε αγωγές κατά των κατασκευαστών – πωλητών.

Κάποιες Τράπεζες που έχουν προχωρήσει σε εκταμιεύσεις δανείων, περιμένουν την απόφαση για να προχωρήσουν σε αγωγές κατά των δανειοληπτών.

Κάποιοι δανειολήπτες περιμένουν την απόφαση για να προχωρήσουν σε αγωγές κατά των Τραπεζών οι οποίες δεν θα προχωράνε σε εκταμίευση του υπολοίπου, λόγω μη τεχνικής και νομικής ταύτισης του ακινήτου.

Κάποιοι κατασκευαστές περιμένουν την απόφαση για να ακυρώσουν παραγγελίες υλικών.

Κάποιοι προμηθευτές περιμένουν να ακυρωθούν οι παραγγελίες προκειμένου να προχωρήσουν σε αγωγές κατά των αγοραστών / εργολάβων.

Γενικά περιμένουμε πολλοί για πολλούς διαφορετικούς λόγους !» (βαθμολογία 40, +44, – 4)

Τα σχόλια που ξεσήκωσαν τις μεγαλύτερες διαφωνίες στη διαβούλευση

Στα σχόλια με την μεγαλύτερη αρνητική βαθμολογία, δηλαδή αυτά που συγκεντρώνουν τα περισσότερα «διαφωνώ» είναι αυτά που γράφουν:

 «Αισθάνομαι δικαιωμένη. Με την απόφαση του ΣτΕ. Ήδη έχει γίνει ζημιά στον Άλιμο, ένα από τα ωραιότερα προάστια της Αθήνας, με τις τεράστιες οικοδομές που ανεγείρονται. Τα τελευταία χρόνια, αδιαφορώντας για το περιβάλλον και τους κατοίκους του Αλίμου που έκτισαν σύγχρονα σπίτια πριν και μετά την μεταφορά του αεροδρομίου με πολύ αυστηρούς όρους δόμησης. Είναι απαράδεκτη η αδιαφορία για το περιβάλλον και τις Συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και των παιδιών μας προκειμένου να κερδοσκοπήσουν ορισμένοι.» (βαθμολογία -60, + 12, -72)

-«Αποτελεί εμπαιγμό και χρειάζεται θράσος να ισχυρίζεται το αρμόδιο Υπουργείο ότι ο ΝΟΚ ψηφίσθηκε  για να προστατέψει το περιβάλλον και να συνδράμει προς την πράσινη μετάβαση. Στην ουσία αποτελεί χαριστική πράξη προς το ΤΕΕ και τους εργολάβους/κατασκευαστές ώστε να θησαυρίζουν υποβαθμίζοντας και καταστρέφοντας το οικιστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωή των κατοίκων. Δεν διδάχθηκαν απολύτως τίποτα από την τσιμεντοποίηση της Αθήνας, εδώ και 10ετίες. Σε τελική ανάλυση, θεωρούν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους, ισχυριζόμενοι ότι: 1.η αύξηση συντελεστή δόμησης, 2.η προσθήκη ορόφων, 3.η κοπή των δέντρων και η αδυναμία φύτευσης νέων δέντρων λόγω ανυπαρξίας εδάφους με χώμα, αφού το σύνολο του οικοπέδου υπογειοποιείται, 4.η στέρηση του ήλιου, του ορίζοντα και της ελεύθερης κυκλοφορίας του αέρα, 5.η μετατροπή των κηπουπόλεων σε πυκνοδομημένους, τσιμεντένιους οικισμούς και εν γένει της πλήρους υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων. θα ωφελήσει τάχα το περιβάλλον. Μας εμπαίζουν επαναλαμβάνω και μας θεωρούν ηλιθίους. Αποτελεί αίσχος γι΄αυτούς που ψήφισαν αυτό τον Νόμο, αλλά αποτελεί χειρότερο αίσχος σε αυτούς που τον εφαρμόζουν και εννοώ τους σημερινούς κυβερνώντες που δεν τον έχουν καταργήσει. Οι πολίτες απαιτούν άμεση κατάργηση τέτοιων άθλιων νόμων. Τελικά οφείλουμε ένα Εύγε στη Δικαιοσύνη, στο κράτος Δικαίου, στο ΣΤΕ για την πρόσφατη απόφαση του να αναστείλει το νόμο. Ευτυχώς για τον πολίτη που υπάρχει το ΣΤΕ. (βαθμολογία  -41, +17 , -58)

«Ο τροποποιημένος Ν.Ο.Κ εξυπηρετεί τους εργολάβους και τα μεγάλα τεχνικά γραφεία». Το σχόλιο γράφει: « Πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόφαση του ΣΤΕ για τον Ν.Ο.Κ. Το υπουργείο αποφάσισε να μιλήσει για κράτος δικαίου ,αφού τα τελευταία 4 χρόνια έδωσε συσσωρευτικά μπόνους για ενεργειακά κτίρια Α+ (αφού έχει καταργήσει τα κτίρια ΖΕΒ ) και βάζοντας βασική προϋπόθεση την τοποθέτηση αντλίας θερμότητας η οποία καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια ( και όχι ηλιακή ή από ΑΠΕ ) και είναι ικανή για να επιτευχθεί ενεργειακός στόχος …..για κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατηγορίας. Δίνει μπόνους – αύξηση συντελεστή έμμεσα με την κατασκευή 35 τ.μ στο δώμα, κατασκευή στέγης σε πολυκατοικίες και την δημιουργία σοφίτων , την δημιουργία παταριών έως 70% της επιφανείας σε οποιαδήποτε όροφο του κτιρίου, την κατασκευή έρκερ έως 80εκατοστά, τον μη υπολογισμό των κλιμακοστασίων , την αύξηση του συντελεστή με την δημιουργία κάποιων θέσεων στην πυλωτή , την δημιουργία πισίνας στο δώμα και την προσμέτρηση της στο ανεπίστρωτο … κ.λπ. με αποτέλεσμα να φτιάχνονται κτίρια νόμιμα με αυξημένο συντελεστή κατά 40-45% , στερώντας στα παλαιότερα κτίρια τον ηλιασμότους και τον αερισμότους , και να μην υπάρχει ακάλυπτος χώρος Σημειωτέων ότι τα παλιά αυτά κτίρια μπορεί να αναβαθμιστούν σε Α+ όμως δεν θα έχουν τα μπόνους. Πιο κράτος δικαίου υπάρχει ?  Εξαιρεί στη υποχρέωση θέσεων στάθμευσης και την εξαγορά τους …με τόσο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει.
Επίσης οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται με ευθύνη μηχανικού και ας θυμηθούν οι παλαιότεροι ότι επί χούντας είχε γίνει αυτό , με αποτέλεσμα όλες οι μεγάλες πόλεις να έχουν τα χάλια τους…
Ο ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΈΝΟΣ Ν.Ο.Κ εξυπηρετεί τους εργολάβους και τα μεγάλα τεχνικά γραφεία οι οποίοι ποσώς ενδιαφέρονται για ποιότητα ζωής και προστασία περιβάλλοντος. Επίσης το ΤΕΕ αντί να έχει θεσμικό ρόλο στη προστασία του περιβάλλοντος γίνεται υπερασπιστής των εργολάβων δυστυχώς. Παράκληση υπάρχει έστω και αυτή την στιγμή η διόρθωση της αδικίας στους ιδιοκτήτες των παλαιών οικιών. Ας βοηθήσουμε στην ενεργειακή και ουσιαστική αναβάθμιση τους .Έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας ανθρώπινες πόλεις και όχι τερατουργήματα.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ο ΝΟΚ ομιλεί για επανέλεγχο των νέων κτιρίων. Έχει γίνει σε κάποιο ? Τι θα γίνει όταν ελεγχθούν ξανά ουσιαστικά και δουν ότι έχει τηρηθεί εν μέρει και αυτή η μελέτη με αυτά τα μπόνους… θα τιμωρηθεί ο επιβλέπων , ο εργολάβος ? ΛΕΜΕ ΝΑΙ στην ανάπτυξη ΟΧΙ στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη χωρίς ουσιαστικούς κανόνες» (βαθμολογία -29, +13, -42)

Πάγωμα του ΝΟΚ  και επανεξέταση βάση της νέας νομοθεσίας για την αποκατάσταση της φύσης.:  το σχόλιο γράφει: «Φέτος τον Ιούνιο (24/06/2024) και μετά από δύο χρόνια συζήτησης και διαβούλευσης, ως μέρος της πάλης κατά της κλιματικής αλλαγής, η Ευρωβουλή ψήφισε τον δεσμευτικό κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης (PE-CONS 74/1/23 REV 1, (ΕΕ) 2022/869. Μεταξύ άλλων, απαιτεί από την κάθε πόλη, την μη μείωση του πρασίνου (από την εφαρμογή του κανονισμού). Σε πέντε χρόνια δηλαδή το 2030 απαιτείται και η αύξηση «πρασίνου» στις αστικές περιοχές που δεν ικανοποιούν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια ποσοστό πρασίνου ανά πόλη. Ποια είναι τα κριτήρια; Το μερίδιο του αστικού χώρου πρασίνου στα αστικά κέντρα και τα αστικά συμπλέγματα θα πρέπει να φτάνει το 45 %. Το μερίδιο της αστικής συγκόμωσης (το πράσινο που καλύπτεται στον ουρανό από τα δένδρα ή σκιά που αφήνει η κόμη (κλαδιά και φυλλωσιά) όλων των δέντρων τουλάχιστον το 10 %. (Βλέπε άρθρο 8) Εκτός ότι έτσι σώζουμε την φύση, έχει αποδειχθεί ότι το πράσινο στις πόλεις αυξάνει και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της. Η αρχική φιλοσοφία του ΝΟΚ ήταν φιλοπεριβαλλοντολογική: ενεργειακή λειτουργικότητα, ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ανά πόλη με κτίρια φιλικά προς την φύση, τεχνητό πράσινο κλπ. Στην πράξη όμως έγινε το ακριβώς αντίθετο: οδήγησε στην αθρόα κοπή δένδρων και τελικά την αύξηση τσιμέντου. Η φιλοσοφία σωστή: η εφαρμογή καταστροφή, με αρνητικά αποτελέσματα όπου εφαρμόστηκε. Με αφορμή ότι το κράτος δέχεται μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης για την προστασία της φύσης, χρησιμοποιήθηκε απλά για την αύξηση συντελεστών δόμησης χωρίς κανένα ευεργετικό στοιχείο προς την φύση. Έτσι οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί στην καταστροφή της φύσης – το λίγο που μας έχει απομείνει δηλαδή στον αστικό ιστό. Ώσπου να βρεθεί τρόπος αύξησης πρασίνου, το ΝΟΚ όπως εφαρμόζεται οδηγεί στην υποβάθμιση στην ποιότητα της ζωής μας αλλά και συνεισφέρει στην αύξηση θερμοκρασίας με την τσιμεντοποίηση του περιβάλλοντος. Παραβιάζει βάναυσα την ουσία του κανονισμού αποκατάστασης της φύσης και τελικά παραβιάζει και την ηθική της βιώσιμης ανάπτυξης. ΑΡΑ: Πάγωμα και επανεξέταση ΒΑΣΕΙ της νέας νομοθεσίας για την αποκατάσταση της φύσης. Αλλιώς θα βρεθούμε ως χώρα έκθετη και θα πληρώσουμε πρόστιμα για την καταστροφή του πρασίνου και την αύξηση θερμοκρασίας από το νέο τσουνάμι τσιμέντου που έφερε η συγκεκριμένη καταστρατήγηση του ΝΟΚ.» (βαθμολογία -26 +3, -29)

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας