ecopress
Μεγάλη συμμετοχή σε εκδήλωση ανάλυσης από το ΥΠΕΝ και συζήτησης με μηχανικούς, πάνω στο νέο νόμο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου... ΥΠΕΝ: Τροποποιήσεις στο νέο πολεοδομικό νόμο, για τη στατική επάρκεια των αυθαιρέτων – Ετοιμάζονται εξαιρέσεις, με τεχνικά, πρακτικά και οικονομικά κριτήρια   

Μεγάλη συμμετοχή σε εκδήλωση ανάλυσης από το ΥΠΕΝ και συζήτησης με μηχανικούς, πάνω στο νέο νόμο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, που οργάνωσε η ΡΠΜ – Στα ύψη το ενδιαφέρον της τεχνικής επιστημονικής κοινότητας για την εφαρμογή του 4495/17 – «Βροχή» οι παρατηρήσεις και οι διευκρινιστικές ερωτήσεις – «Η εφαρμογή του νόμου θα καταδείξει και τις απαραίτητες βελτιώσεις», λέει το ΥΠΕΝ

Διακρίνονται στην πρώτη σειρά, από αριστερά η Εύη Καρακώστα βουλευτής, αρχιτέκτονας, η Ειρήνη Κλαμπατσέα γενική γραμματέας ΥΠΕΝ, Αποστόλης Καραναστάσης βουλευτής, πρώην πρόεδρος ΤΕΕ Στερεάς Ελλάδας, στο κέντρο  Διονύσης Κεκάτος, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και πρόεδρος Β΄ τμήματος ανώτατου Πειθαρχικού του ΤΕΕ και ο Στέφανος Ζαφειρόπουλος πρόεδρος αντιπροσωπείας ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  προχωράει σε επανεξέταση των  προβλέψεων του νέου πολεοδομικού νόμου 4495/17,  όσον αφορά  την υποχρεωτική μελέτη στατικής επάρκειας των αυθαίρετων. Ο στόχος είναι αφενός μεν  να βελτιωθεί  η λειτουργική εφαρμογή του νόμου, όσον αφορά  την ασφάλεια των κατασκευών αφετέρου δε να περιοριστεί  ή και να εξαιρεθεί τελείως  από τη σχετική υποχρέωση  ένα πλήθος περιπτώσεων κατασκευών, που  ναι μεν ο νόμος προβλέπει να γίνονται οι σχετικές μελέτες στατικής επάρκειας αλλά στην πράξη προσκρούει σε τεχνικά, πρακτικά αλλά και δυσβάσταχτα για τους ιδιοκτήτες οικονομικά προβλήματα.

Την αλλαγή των προβλέψεων του ν.4495/17 για την υποχρεωτική μελέτη της στατικής επάρκειας στα αυθαίρετα ανακοίνωσε η Σταυρούλα Αγρίου, ειδικός σύμβουλος του ΥΠΕΝ και με κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση του νέου νόμου, παρουσία της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΝ Ειρήνης Κλαμπατσέα,  σε πολυπληθές ακροατήριο διπλωματούχων μηχανικών, από το βήμα της εκδήλωσης  με θέμα την ανάλυση και συζήτηση πάνω στο νέο νόμο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, που διοργάνωσε η παράταξη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών (ΡΠΜ) το βράδυ της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου 2017 στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ.

Οι πληροφορίες του ecopress.gr  αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ , τις αμέσως προσεχείς ημέρες συγκαλεί επιτροπή ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να καταγραφούν αναλυτικά οι περιπτώσεις  προβληματικής εφαρμογής της υποχρεωτικής στατικής μελέτης για τα αυθαίρετα και να προχωρήσει άμεσα σε νέα διορθωτική νομοθετική ρύθμιση.

“Βροχή” παρατηρήσεων και διευκρινίσεων

Στην κοινότητα των τεχνικών επιστημόνων είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον για την εφαρμογή του νέου πολεοδομικού νόμου. Αυτό αποδείχθηκε, όπως σε πολλές ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτή την περίοδο ανά την Ελλάδα, με πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ και φορέων των μηχανικών  και στην περίπτωση  της εκδήλωσης της ΡΠΜ, που είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, έπεσε «βροχή» παρατηρήσεων και διευκρινιστικών ερωτήσεων και διήρκεσε 3 ώρες.

Η ΡΠΜ με δελτίο Τύπου αναλυτικά ανακοίνωσε ότι:

-«Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30/11 η εκδήλωση της ΡΠΜ με θέμα την ανάλυση και συζήτηση πάνω στο νέο νόμο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Η συμμετοχή των συναδέλφων μηχανικών ήταν ενδεικτική του ενδιαφέροντος για το νέο νόμο. Το αμφιθέατρο του ΤΕΕ γέμισε από νωρίς και η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν δυναμική μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, που διήρκεσε τρεις ώρες! Τέθηκαν πολυάριθμα ζητήματα και λύθηκαν πολλές απορίες. Επισημάνθηκαν οι δυσκολίες εφαρμογής του νόμου και από την εισηγήτρια κα. Αγρίου τονίστηκε ότι η εφαρμογή του νόμου θα καταδείξει και τις απαραίτητες βελτιώσεις, προσθέτοντας τη σημασία της επαφής με τους συναδέλφους μέσα από τις εκδηλώσεις παρουσίασης του νόμου πανελλαδικά για τη διαρκή βελτίωση του νομικού πλαισίου. Η σημαντικότερη ίσως συμβολή στη συζήτηση ήταν η διαπίστωση ότι για πρώτη φορά έχουμε ένα νόμο που προσεγγίζει ολιστικά το δομημένο περιβάλλον. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας Ρένα Κλαμπατσέα και η βουλευτής Εύη Καρακώστα, εισηγήτρια του νόμου κατά τη διαδικασία ψήφισης στη Βουλή.  Στην εκδήλωση παρέστησαν συνάδελφοι εκλεγμένοι από πολλές παρατάξεις του ΤΕΕ».

Στις πλάτες των μηχανικών η ασφάλεια των κατασκευών

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, από τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις που έγιναν αναδείχθηκε ότι η νομοθετημένη πρόβλεψη για την υποχρεωτική στατική μελέτη για την μεγάλη πλειοψηφία των μετά το 1983 κατασκευών, τόσο για ακίνητα, που έχουν ήδη ενταχθεί στο νόμο 4178/2013, όσο και για τη νέα «φουρνιά» ακινήτων, που θα ενταχθούν με το νέο νόμο του ΥΠΕΝ, στις διαδικασίες νομιμοποίησης αυθαιρέτων, έχει πολλά και σημαντικά προβλήματα εφαρμογής στην πράξη. Πράγμα το οποίο  άλλωστε είχε επισημανθεί από πολλές πλευρές στα στάδια της διαβούλευσης και επεξεργασίας του σχετικού νόμου στη Βουλή.

Ειδικότερα από πολλούς παριστάμενους μηχανικούς επισημάνθηκε ότι η μελέτη στατικής επάρκειας  απαιτεί συγκεκριμένες και καθιερωμένες διαδικασίες, που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εφικτό να εκπληρωθούν. Πιο συγκεκριμένα:

Η κατάρτιση της μελέτης στατικής επάρκειας, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) πρέπει να βασιστεί στα αποτελέσματα ελέγχων  του συνόλου της οικοδομής και όχι μόνον της δηλούμενης ιδιοκτησίας. Να γίνεται αποξήλωση και λήψη δοκιμίων από θεμέλια και φέροντα στοιχεία της οικοδομής συνολικά και να ακλουθεί εκτίμηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου των δοκιμίων από πιστοποιημένο εργαστήριο και φορέα.

Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν για μία αυθαίρετη προσθήκη σε ένα διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου μίας πολυκατοικίας να ακολουθείται αυτή διαδικασία. Επίσης ότι δεν είναι δυνατόν οι ιδιοκτήτες προς νομιμοποίηση κατασκευών να επωμιστούν το κόστος αυτών των μελετών ούτε αυτή η δαπάνη να επιμερίζεται σε συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας οι οποίοι δεν έχουν εμπλακεί στις διαδικασίες ρυθμίσεων και δεν έχουν καμία αυθαιρεσία.

Από πολλούς παριστάμενους τέθηκαν ερωτήματα για τις ευθύνες που μετατίθενται στους σημερινούς μηχανικούς, να αναλάβουν ουσιαστικά το βάρος και την ευθύνη της ασφάλειας των αυθαίρετων κατασκευών,  αρχικά για τις κατασκευές μετά το 1983 αλλά ουσιαστικά από καταβολής του κράτους, που στο μεταξύ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πλήθος νόμων νομιμοποίησης αυθαιρέτων, οι οποίοι, πλην ειδικών περιπτώσεων, δεν απαιτούσαν υποχρεωτικές μελέτες στατικής επάρκειας.

Το  ecopress.gr έχει αναδείξει με ρεπορτάζ το θέμα:  Διαβάστε στο δημοσίευμα με τίτλο: Μελέτη στατικής επάρκειας: Κλειδί για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων- Σε ποιες κατασκευές είναι υποχρεωτική και σε ποιες όχι. Ο ρόλος πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων 

Οικονομικά κίνητρα

Συζήτησε έγινε  στην εκδήλωση και για τα οικονομικά κίνητρα που προβλέπει ο πολεοδομικός νόμος και επισημάνθηκε ότι χρειάζεται να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή, όπως επίσης ότι δεν καλύπτουν το τεχνικό και οικονομικό πρόβλημα, που προκύπτει για πολλές περιπτώσεις αυθαιρέτων. Ο νέος νόμος προβλέπει αφενός μεν ως υποχρεωτική την κατάθεση μελέτης στατικής επάρκειας των προς νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφετέρου δε γενναία κίνητρα,  μείωσης από 30 έως 60% του προστίμου, αν για την υπαγωγή αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης, σύμφωνα με  την εκπονηθείσα στατική μελέτη του μηχανικού. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες αποκτούν πλέον ένα ισχυρότατο κίνητρο, να συνδυάσουν τη νομιμοποίηση του ακινήτου τους, με εργασίες στατικής και συνακόλουθα ενεργειακής αναβάθμισης.

Ο νέος νόμος  προβλέπει αφενός μεν ως υποχρεωτική την κατάθεση μελέτης στατικής επάρκειας των προς νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφετέρου δε γενναία κίνητρα,  μείωσης από 30 έως 60% του προστίμου, αν για την υπαγωγή αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης, σύμφωνα με  την εκπονηθείσα στατική μελέτη του μηχανικού. H πρόθεση είναι οι ιδιοκτήτες να έχουν οικονομικό  κίνητρο, να συνδυάσουν τη νομιμοποίηση του ακινήτου τους, με εργασίες στατικής και συνακόλουθα ενεργειακής αναβάθμισης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας